Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Pentru o viață sănătoasă și fericită

Sfatul medicului

Inregistrare

Filtre apa

Filtru apa

Storcator fructe si legume

Storcator de suc

midoris

natura vie, magzin naturist.jpg

Vitamina c alcalina forte

Ceaiul verde ajută la prevenirea cancerului

Ceaiul verde, un aliat redutabil contra cancerului Ceaiul verde și compușii săi au fost studiați pentru beneficiile lor extraordinare pentru sănătate, inclusiv pentru prevenirea cancerului. Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare a Cancerului din Tokyo, Japonia, rezumă cel mai bine capacitățile excepționale ale ceaiului verde de prevenire a cancerului: “Noi sugerăm că băutul ceaiului verde poate fi una dintre cele mai practice metode de prevenire a cancerului disponibile în prezent”.

 Acțiunea antioxidantă indiscutabilă a ceaiului verde a determinat oncologii din întreaga lume să cerceteze posibilitatea ca ceaiul verde să protejeze împotriva îmbolnăvirii de cancer.

 De exemplu, cercetătorii americani au afirmat în Journal of the National Cancer Institute (Revista Institutului Național de cercetare a cancerului) următoarele: “se crede că acțiunea inhibatoare a cancerului se datorează în principal proprietăților antioxidante ale ceaiului verde și negru, dar și posibilelor efecte ale amestecului de polifenoli din aceste ceaiuri împotriva proliferării celulelor cancerigene”.

 În prezent, cercetătorii au descoperit noi piste despre modalitatea în care ceaiul verde poate ajuta la prevenirea sau încetinirea creșterii celulelor cancerigene în cazul cancerului de prostată sau de sân.

Proprietățile ceaiului verde:

 - ceaiul verde are activitate antiangiogenică, adică previne dezvoltarea noilor vase de sânge și a tumorii și apariția metastazelor;

 - ceaiul verde este antioxidant. Antioxidanții sunt substanțe care pot proteja celulele contra daunelor cauzate de moleculele instabile cunoscute sub denumirea de radicali liberi, iar daunele provocate de radicalii liberi pot cauza apariția cancerului;

 - ceaiul verde este un excelent diuretic, ajutând rinichii să elimine toxinele;

 - ceaiul verde potențează efectul radioterapiei asupra celulelor canceroase.

 Ceaiul cel mai bogat în EGCG este ceaiul verde japonez, iar dintre toate sortimentele cel mai bogat în EGCG este ceaiul verde SENCHA.

                    Ceaiul verde și radicalii liberi

Ce sunt radicalii liberi?

 Este vorba de moleculele care distrug membranele celulare și care, în cazurile cele mai grave, pot distruge nucleul celulelor cauzând diferite tipuri de cancer.

 Organismul își creează proprii săi antioxidanți pentru a se proteja de radicalii liberi, însă uneori aceștia nu sunt suficienți, de aceea este important să includem în alimentația zilnică alimente sau băuturi care furnizează organismului mai mulți antioxidanți.

 Catechinele din ceaiul verde, pe lângă reducerea riscurilor de cancer, au proprietăți benefice și pentru alte tipuri de boli, precum bolile cardiovasculare, efectele lor asupra colesterolului LDL, numit de asemenea colesterolul “rău” și, precum toți antioxidanții, ajută la menținerea tinereții organismului.

Ceaiul verde și calitățile sale antioxidante

 Există din ce în ce mai multe dovezi științifice asupra diferitelor proprietăți ale ceaiului verde pentru sănătate. Cercetătorii americani și cei japonezi descoperă tot mai multe beneficii atât preventive precum și curative ale ceaiului verde.

 Ceaiurile derivate din planta Camellia Sinensis precum: ceaiul negru, ceaiul Oolong, și ceaiul verde, printre altele, toate conțin multe substanțe naturale care aduc beneficii întregului organism, iar ceaiul alb, care în realitate este o varietate de ceai verde, conține ceai mai mare cantitate de antioxidanți datorită faptului că nu a suferit efectele oxidării. Datorită unei procesări minime în cazul ceaiului verde, dar mai ales în cazul ceaiului alb, principiile active prezente în ceaiul verde sunt foarte asemănătoare celor din muguri înainte de recoltarea plantei.

 Ceaiul verde este compus în principal din uleiuri esențiale, cafeină și polifenoli. Uleiurile esențiale sunt cele responsabile de aroma ceaiului, iar cafeina este un stimulent natural pentru organism. Însă substanțele care au proprietăți antioxidante și alte efecte curative sunt polifenolii.

 Unele studii științifice, precum cel prezentat în Las Vegas în 1997, de către doctorul Lester A. Mistscher, demonstrează că catechinele din ceaiul verde depășesc cu mult ca beneficii alți antioxidanți.

 Doctorul Lester, în unul din experimentele sale a demonstrat că catechinele au fost de 100 de ori mai eficiente decât vitamina C și de 25 de ori decât vitamina E.

 Ceaiul verde conține de asemenea și vitamina A, vitamina C și vitamina E, care împreună cu catechinele oferă o excelentă protecție împotriva radicalilor liberi.

Ceaiul verde și polifenolii, flavonoidele și catechinele

 Polifenolii sunt niște compuși cu proprietăți antioxidante care se regăsesc și în multe alte alimente și băuturi precum vinul roșu și toate tipurile de ceai, însă se găsesc mai ales în ceaiul verde și variantele sale.

 S-a demonstrat deja că polifenolii pot preveni tipurile de cancer care se pot dezvolta în organe și țesuturile specifice din organism. Mai mult, ceaiul verde pare să aibă calități foarte speciale care diminuează efectele adverse ale tratamentelor convenționale împotriva cancerului, cum ar fi radiațiile și chimioterapia.

 La rândul lor, polifenolii conțin flavonoizi, care sunt nutrienți având o puternică acțiune antioxidantă și care nu aparțin grupului de vitamine și minerale.

 Se cunosc mii de flavonoizi diferiți, însă în cazul ceaiului verde, cei mai importanți se numesc catechine, care la rândul lor se împart în patru tipuri:

 - Epicatechina (EC)

 - Epigalocatechina galata (EGCG)

 - Epicatechina galata (ECG)

 - Epigalocatechina (EGC)

 Dintre toate, cea mai activă catechină pentru combaterea efectelor negative ale radicalilor liberi este epigalocatechina galata (EGCG).

Prefectura din Shizuoka, cancerul și ceaiul verde

 Există un caz destul de curios în Japonia, mai concret, cazul de la prefectura din Shizuoka, unde procentajul de decese cauzate de cancer este cu mult mai mic decât în restul țării și decât în multe alte țări, ca de exemplu Statele Unite, cu toate că consumul de tutun din Japonia este cu mult mai ridicat decât în America.

 Toate acestea se pot datora faptului că prefectura din Shizuoka se află într-o localitate care se dedică producerii de ceai verde, iar localnicii consumă ceaiul verde foarte frecvent și foarte concentrat. Pentru a verifica aceste date s-au realizat diferite experimente pe animale în laborator, care au demonstrat că unele componente ale ceaiului verde inhibă unele tipuri de celule canceroase.

 De aceea, putem afirma că ceaiul verde poate ajuta la prevenirea cancerului și cu toate că și alte tipuri de ceai mai oxidat precum ceaiul negru, au de asemenea astfel de proprietăți, acestea se regăsesc într-o mai mică măsură, pentru că datorită procesului de maturare a frunzelor de ceai, polifenolii dispar.

Ceaiul verde și cancerul de prostată

 În cadrul studiului amintit, s-a constatat că în cazul bărbaților care aveau cancer de prostată și care beau ceai verde, inflamația țesuturilor prostatei era redusă, fapt care a fost asociat cu o rată mai mică de dezvoltare a cancerului, comparativ cu pacienții care nu consumau ceai verde, afirmă Susanne M. Henning, profesoară în cadrul Școlii David Geffen de Medicină de la Universitatea din California, Los Angeles.
 "Am fost capabili să demonstrăm că polifenoli din ceaiul verde (antioxidanții) ajung până în țesutul prostatei și modifică inflamația de acestuia", a afirmat profesoara.
 Echipa de medici condusă de dr. Henning a monitorizat un lot de 79 de bărbați având cancer de prostată și care erau programați pentru o operație chirurgicală de îndepărtare a cancerului. Acești pacienți au fost de acord să bea șase cești de ceai verde pe zi. Pacienții au consumat ceai verde zilnic, timp de trei sau opt săptămâni, în funcție de momentul în care erau programați pentru operație.
 Înainte și după realizarea studiului, dr. Henning a obținut mostre de urină și de sânge și s-au prelevat de asemenea mostre de țesut din prostată, după operația chirurgicală.
 În total, 67 de pacienți au finalizat studiul. Nivelele de antigen specific din prostată, sau PSA (marker tumoral pentru cancerul de prostată), au fost mult mai scăzute în cazul pacienților care au băut ceai verde.
 Indicatorul inflamației, numit factor nuclear kappa B, a fost de asemenea considerabil mai redus în cazul pacienților care au băut ceai verde în comparație cu cei care nu băuseră. Inflamația este relaționată cu procesul de dezvoltare a cancerului.
 În plus, s-a demonstrat că ceaiul verde este capabil să evite apariția metastazelor.
 Henning studiază în continuare dacă suplimentarea cu quercetină, un antioxidant puternic care se găsește în mere și ceapă, alături de ceaiul verde, va crește capacitatea acestuia de a combate cancerul.

Ceaiul verde și cancerul de sân

 De exemplu, cercetătorii de la Facultatea de Medicină Nagoya din cadrul Universității din Nagoya, Japonia, au testat potențialul anticancerigen al antioxidanților care se găsesc în mediul natural și au descoperit că polifenolii din ceaiul verde au ieșit pe primul loc în prevenirea cancerului mamar.

 Epidemiologii americani au sugerat că există o legătură directă între consumul de ceai verde și un risc mai redus de cancer mamar, după ce au observat că riscul de cancer mamar la femele japoneze care se mutaseră în Statele Unite și adoptaseră o dietă tipic americană a crescut în mod rapid de la riscul foarte mic pentru femeile japoneze la un risc mult mai mare pentru femeia americană obișnuită.

 Concluzia logică pare să fie aceea că femeile americane pot micșora șansele de a intra în statisticile de cancer mamar incluzând ceaiul verde în dieta lor.

 În cadrul unui studiu recent realizat în Uniunea Europeană la care au participat 40 de femei tratate pentru cancer de sân, s-au folosit 400, 600 sau 800 de miligrame de extras de Polifenol E timp de șase luni (Polifenolul E este un extras din ceaiul verde).

 Pentru a măsura rezultatele acestui studiu s-au evaluat probele de sânge și de urină a 34 dintre femei pentru a se vedea cum ar putea funcționa extractul ca o chimioterapie naturală contra cancerului. Astfel, după două luni de administrare a Polifenolului E, s-a constatat o reducere a factorului de creștere în cazul cancerului de sân, precum și în cazul creșterii celulare, a propagării și invaziei de celule cancerigene.

Ceaiul verde și cancerul ovarian

 Cancerul ovarian are o rată a mortalității destul de ridicată, deoarece nu există simptome timpurii sau moduri ușoare de examinare. Astfel, această boală este diagnosticată adesea într-un stadiu mult prea avansat. Deși ceaiul verde nu este un remediu, acesta poate totuși să joace un rol important în prevenirea cancerului ovarian.

 În cadrul unui studiu de caz din China, dietele a 254 de femei având cancer ovarian au fost comparate cu cele ale 652 de femei-martor. S-a constatat astfel că riscul de cancer ovarian a scăzut cu cât femeile consumau ceai mai frecvent, dar și cu cât era mai lungă perioada în care consumau ceai des. Era clar că exista o relație invers proporțională între consumul de ceai și prezența acestui tip de cancer. De fapt, odată cu fiecare ceașcă de ceai suplimentară consumată zilnic, se înregistra o scădere cu 18% a riscului de dezvoltare a cancerului ovarian. Ceaiul verde, dar EGCG (Epigalocatechina galata) în mod special, par să inhibe dezvoltarea cancerului ovarian prin inducerea morții celulelor canceroase (prin procesul denumit apoptoză).

 Beneficiile acestei băuturi au fost observate de asemenea și în urma unui studiu ce a descoperit că femeile care beau ceai în mod regulat au un risc mai scăzut de apariţie a cancerului ovarian.

 Studiul a fost realizat tot de oamenii de știință din China, pe un eşantion de 1000 de participante dintre care 500 erau paciente care sufereau de cancer ovarian şi 500 de femei erau clinic sănătoase. În timpul studiului, toate participantele au fost chestionate cu privire la obiceiurile lor de a consuma ceai. 

 Rezultatele au arătat că subiecții din grupul de control consumau mai mult ceai (78,8%), comparativ cu participantele afectate de cancer (51,4%). Acest lucru indică faptul că un consum regulat de ceai este asociat cu reducerea riscului de apariție a cancerului ovarian. 

 Femeile implicate în studiu consumau un amestec de ceai verde, negru şi oolong. 

 „Nu numai durata de consum este importantă, ci şi calitatea ceaiului şi frecvența de consum. Deci cât bei mai multe căni pe zi şi cu cât calitatea ceaiului este mai bună, cu atât rezultatele sunt mai bune, iar riscul este mai mic”, a declarat coordonatorul studiului, Andy Lee. 

 În plus, s-a constatat că L-teanina, componenta unică a ceaiului verde micșorează dimensiunile tumorilor ovariene (atunci când este administrată împreună cu medicamentele folosite în tratamentul cancerului) și scade foarte mult șansele de apariție a metastazelor la ficat. De asemenea, L-teanina protejează celulele sănătoase de efectele dăunătoare ale chimioterapiei.

Ceaiul verde și cancerul de piele

 Factorul de risc numărul unu în cazul cancerului de piele este expunerea la radiațiile ultraviolete ale soarelui. Cancerul de piele este mai întâlnit la persoanele având pielea deschisă la culoare și care se arde ușor sau care prezintă pistrui, tocmai de aceea caucazienii sunt de 40 de ori mai predispuși să dezvolte un cancer de piele decât persoanele de culoare.

 S-au efectuat experimente de laborator care au utilizat celule cultivate în laborator, iar cercetările care au fost efectuate pe animale de laborator au demonstrat că extractul de ceai verde administrat pe cale orală sau aplicat direct pe piele oferă o protecție semnificativă împotriva cancerului de piele provocat de radiațiile UV.

 Dr. Santosh K. Katiyar este un cercetător proeminent din domeniul chimioprevenirii cancerului de piele și lucrează în cadrul Departamentului de Dermatologie al Universității din Cleveland. Dr. Santosh a conceput și a finalizat mai multe cercetări în privința capacității ceaiului verde de a preveni cancerul de piele. Cercetările sale au demonstrat cu succes că ceaiul verde protejează împotriva tipurilor de cancer cauzate de radiațiile ultraviolete și că o cremă cu ceai verde aplicată înainte de expunerea la un agent carcinogen este foarte eficientă în protejarea pielii de modificările canceroase.

 Extractul de ceai verde are cel mai puternic efect protector atunci când este aplicat înainte de dezvoltarea cancerului, însă s-au observat efecte protective semnificative în toate stadiile de dezvoltare a cancerului.

 Studiile efectuate de alți cercetări din acest domeniu au demonstrat că extractul de ceai verde inhibă dezvoltarea melanomului, considerată cea mai gravă formă de cancer de piele.

Ceaiul verde și cancerul de plămâni

 Cancerul de plămâni este considerat prima cauză a mortalității atât la bărbați cât și la femei. Majoritatea cazurilor de cancer la plămâni au fost provocate de expunerea la agenți carcinogeni, cel mai mult din cauza fumatului, dar și din cauza expunerii la azbest, radiații sau radon.

 Extractul de ceai verde este un agent chimiopreventiv considerat de cercetători ca fiind foarte promițător în lupta împotriva cancerului de plămâni. De exemplu, în cadrul unui studiu care s-a focalizat asupra cancerului de plămâni, cercetătorii de la Department of Veterans Medical Center din Cleveland, Statele Unite, au descoperit că cobaii de laborator expuși la agenți carcinogeni au dezvoltat cu 55% mai puține tumori la plămâni când li s-au dat polifenoli extrași din ceaiul verde.

 Un alt grup de cercetători, de data aceasta din Japonia, au descoperit că metastazele tumorilor la plămâni erau reduse în mod semnificativ atunci când cobailor li s-a dat infuzie de ceai verde.

 Doctorii sunt în unanimitate de acord că incidența cancerului de plămâni ar fi mult redusă dacă oamenii nu ar mai fuma, deoarece fumatul este relaționat cu 90% din cazurile de cancer de plămâni. În fumul de țigară sunt prezenți foarte mulți agenți carcinogeni, iar unul dintre aceștia este în mod special corelat cu apariția acestui tip de cancer și anume nitrozamina NNK, care este produsă prin procesarea și arderea tutunului.

 Experimentele care s-au efectuat până în prezent au demonstrat că polifenolii din ceaiul verde ameliorează leziunile provocate de NNK. Au fost analizați markerii agenților carcinogeni relaționați cu tutunul pe un lot de 52 de bărbați sănătoși, dar fumători, având vârstele cuprinse între 20 și 52 de ani și s-a evidențiat că bărbații care au băut în mod regulat ceai verde au avut analizele de sânge similare cu cele ale unui nefumător, iar bărbații din același lot care nu au consumat ceai verde au prezentat niveluri nesănătoase de agenți carcinogeni derivați din tutun în sânge.

 Este evident că pentru a avea grijă de sănătate nu este deloc indicat să nu se fumeze, în cazul fumătorilor înrăiți se recomandă să consume în mod regulat ceai verde, deoarece acesta poate măcar oferi o oarecare protecție împotriva agenților carcinogeni din fumul de tutun.

 Din toate aceste cercetări efectuate până în prezent rezultă că ceaiul verde este un mod eficace de a preveni diverse tipuri de cancer, în special acelea care afectează pielea, plămânii, prostata, sânii sau ovarele. În plus, ceaiul verde poate avea un rol de susținere în timpul tratamentului împotriva cancerului prin chimioterapie sau radioterapie. Oamenii de știință continuă și în prezent să cerceteze și să aprofundeze prin studii științifice toate beneficiile excepționale ale ceaiului verde pentru prevenirea și tratarea cancerului.

Sursa: Ayurvedic Medica

  1. Comentarii (0)

  2. Adaugă-l pe al tău

Comentarii (0)

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Lasă comentariile tale

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Rate this post:
Ataşamente (0 / 3)
Share Your Location

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Salvia și proprietățile…

27-03-2014 Hits:254627 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui să ...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

11-11-2013 Hits:193657 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de natur...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

10-11-2013 Hits:152483 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în într...

Mai mult

Floarea de salcâm si pu…

10-11-2013 Hits:118720 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și până s...

Mai mult

Pelinul

14-04-2014 Hits:115936 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini din noi ș...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

11-11-2013 Hits:110251 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă în ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

10-11-2013 Hits:109187 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmacia Domnul...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

27-03-2014 Hits:107360 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra să...

Mai mult

Sunătoarea

24-01-2014 Hits:89400 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din plantele ...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu …

27-03-2014 Hits:85654 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin d...

Mai mult

Aloe vera

08-01-2013 Hits:84188 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armoniei”, a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

20-01-2014 Hits:81972 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată prin  p...

Mai mult

Chlorella

08-05-2013 Hits:79242 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la apariția m...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

07-01-2014 Hits:77498 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată prin ...

Mai mult

Ginkgo Biloba

15-04-2013 Hits:72751 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de copac de ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

07-01-2014 Hits:63334 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământului, este ...

Mai mult

Spirulina

13-01-2013 Hits:58428 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o microa...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

03-02-2013 Hits:50324 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la rece s...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

08-01-2013 Hits:47132 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în formă de ră...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

11-10-2013 Hits:45068 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de frumusețe...

Mai mult

Busuiocul

24-01-2014 Hits:38540 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oci...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

11-11-2013 Hits:38128 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rece ș...

Mai mult

Remedii naturiste care …

17-11-2013 Hits:32580 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, fumatul a...

Mai mult

Alga afa

08-01-2013 Hits:31787 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vieții pe p...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

26-04-2014 Hits:30811 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implicată î...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

27-03-2014 Hits:30721 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe probleme d...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

12-08-2013 Hits:29567 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural, îns...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

14-04-2014 Hits:29076 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifiere a ...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

04-04-2013 Hits:28843 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Vitamina C salvează vieți Filmul de mai jos relatează povestea adevărată a unui fermier din No...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

26-09-2012 Hits:23328 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdiei de...

Mai mult

Ciupercile shiitake

02-08-2013 Hits:21642 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiitake sun...

Mai mult

Din farmacia naturii – …

14-10-2013 Hits:19539 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte benefic...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

11-11-2013 Hits:19507 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta cele...

Mai mult

Levănțica

14-12-2013 Hits:18032 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe plan mondi...

Mai mult

Flavonoidele

14-12-2013 Hits:17602 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol vom ...

Mai mult

11 beneficii pentru săn…

10-06-2015 Hits:16133 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la în...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

14-12-2013 Hits:15990 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale care au...

Mai mult

Pufulița și utilizarea …

14-04-2014 Hits:15751 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative sunt pre...

Mai mult

Mușețelul - un adevărat…

10-11-2013 Hits:14176 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit mușețel...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

10-11-2013 Hits:14162 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea contempor...

Mai mult

Oregano are multiple be…

02-06-2015 Hits:13791 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunată, at...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

10-11-2013 Hits:12160 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terapi...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

20-01-2014 Hits:10619 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura est...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

04-02-2016 Hits:10096 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vindecă...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

02-06-2014 Hits:10013 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folosim ș...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

16-02-2017 Hits:9828 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă ce...

Mai mult

Mini-dicționar a celor …

10-06-2014 Hits:8765 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (Citrus ...

Mai mult

Ghimbirul ajută la redu…

24-04-2015 Hits:8489 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte folosit ...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

17-07-2017 Hits:7857 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și este...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

23-11-2015 Hits:6953 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor. Acea...

Mai mult

Remedii naturiste în sc…

17-05-2016 Hits:6458 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, care ...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

27-06-2015 Hits:6426 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult timp pos...

Mai mult

Plante utile în perioad…

06-06-2013 Hits:6324 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul are nevoi...

Mai mult

Mini-dicționar a celor …

03-06-2014 Hits:6030 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica (Galiu...

Mai mult

Beneficiile vindecătoar…

04-01-2016 Hits:5630 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru tra...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

27-10-2015 Hits:5582 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una dintre...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

09-10-2015 Hits:5570 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație neplă...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

17-06-2014 Hits:5201 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (P-V) P Păducel (Cratae...

Mai mult

Artrita reumatoidă: cau…

12-07-2017 Hits:5094 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină inflamar...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

07-09-2015 Hits:4820 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres și re...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

26-10-2016 Hits:4730 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc de am...

Mai mult

Remedii naturale simple…

27-06-2015 Hits:4545 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate de ...

Mai mult

Proprietățile turmericu…

31-10-2015 Hits:4507 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat că ...

Mai mult

Mușețelul și rolul lui …

15-06-2015 Hits:4370 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt o su...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

23-10-2015 Hits:4369 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produse n...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

23-07-2015 Hits:4232 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proaspătă, org...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

19-01-2016 Hits:4207 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea articu...

Mai mult

Beneficiile, utilizăril…

14-03-2015 Hits:4184 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită pentru sav...

Mai mult

Propolisul și beneficii…

10-01-2016 Hits:4105 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea florilor...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

13-06-2016 Hits:4096 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome ...

Mai mult

Resveratrolul și curcum…

22-05-2015 Hits:4036 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În prezent, ...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

18-02-2016 Hits:3891 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ga...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii …

10-04-2017 Hits:3724 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei și ...

Mai mult

Gălbenelele - proprietă…

28-06-2016 Hits:3695 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Date despre gălbenele (Calendula officinalis)  Gălbenelele, având numele științific de Calendu...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

08-12-2015 Hits:3674 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din popul...

Mai mult

Tincturile din plante m…

20-07-2016 Hits:3638 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Plantel...

Mai mult

Ciupercile combat și tr…

20-04-2015 Hits:3634 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru proprietă...

Mai mult

Ceaiul verde, un aliat …

20-04-2015 Hits:3387 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceaiul verde ajută la prevenirea cancerului  Ceaiul verde și compușii săi au fost studiați pen...

Mai mult

Sucuri pentru remineral…

06-12-2015 Hits:3210 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Sucuri pentru remineralizarea corpului  Sucurile naturale de fructe și legume sunt ușoare, del...

Mai mult

5 băuturi naturale pent…

12-01-2016 Hits:2985 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a sistem...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

19-10-2016 Hits:2776 Remedii naturiste Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările sale c...

Mai mult

Cauta in site

Sunt si pe Facebook

Consultație online

Anunțuri pe Site

Vă rog nu mai postați reclama dvs în comentarii la articole. Am creat special în forum, secțiunea mica publicitate cu vânzări, cumpărări și reclamă site-uri și magazine. Anunțurile sau reclama dvs este complet gratuită. Aici găsiți forumul.