Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Curcumina din turmeric distruge celulele canceroase

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este turmericul?

Curcumina din turmeric distruge celulele canceroase Turmericul (Curcuma longa) este o plantă din familia zingiberacea. Această plantă este foarte mult utilizată în gastronomia indiană. Pulberea de turmeric este unul din ingredientele binecunoscutului amestec de condimente indiene numit curry și oferă acestuia o culoare galben intens, caracteristică.

Efectul anticancer al turmericului.

 Turmericul este probabil cel mai bun aliment anticancer care există.  Principiul antitumoral din turmeric este curcumina, capabilă să inhibe creșterea multor tipuri de celule tumorale (din ovare, sân, colon, ficat, plămâni, pancreas, stomac, vezică, etc).

De asemenea, curcumina:

 1. Stopează dezvoltarea metastazelor, induce autoliza celulelor tumorale (distrugerea celulelor canceroase); 

 2. Reduce inflamația peritumorală și inhibă factorul NF-kappaB, cel care protejează celulele tumorale de mecanismele sistemului imunitar pentru a le elimina; 

 3. Are un puternic efect antioxidant;

 4. Protejează mucoasele, ficatul și rinichii de efectele secundare ale chimioterapiei și radioterapiei; 

 5. Datorită faptului că este un puternic antiinflamator, curcumina este utilă pentru tratarea durerii și bolilor inflamatorii precum: artrită, artroză, boala periodontală, etc.;

 6. Previne bolile cardiovasculare;

 7. Previne bolile Parkinson și Alzheimer;

 8. Este utilă pentru tratarea bolilor gastrointestinale, precum fibroza hepatică și boala inflamatorie intestinală.

Cum se poate consuma turmericul?

 Ideal este să se consume cel puțin 5 grame de turmeric zilnic (o jumătate de linguriță), însă pentru a fi absorbit la nivel intestinal, pulberea de turmeric trebuie să se amestece cu puțin piper negru și ulei extravirgin de măsline. Eficiența sa este amplificată de asemenea dacă se consumă cu genisteina prezentă în soia, în sucul de citrice și cu ceai verde.

Uzul culinar al turmericului

 Pulberea de turmeric poate fi adăugată la diverse preparate: supe, tocănițe, orez, sucuri din legume, salate, etc. Este ideal să se prepare o infuzie cu ceai verde, piper, turmeric și câteva picături de suc de lămâie.

 Curcumina poate interacționa cu medicamentele anticoagulante orale și antiplachetare.

Curcumina are o puternică activitate anti-cancer

 Cancerul este una din principalele cauze de deces din lume. Ce s-ar întâmpla însă dacă ar exista un remediu natural și sigur care ar putea funcționa pentru aproape toate tipurile de cancer?

 Conform doctorului William LaValley, care s-a focalizat în majoritatea lucrărilor sale clinice pe tratarea cancerului, curcumina – ingredientul activ din turmeric și pigmentul care îi oferă turmericului culoarea specifică galben-portocaliu, ar putea îndeplini cu succes aceste deziderate. Curcumina este un compus natural care a fost investigat pe larg și s-a descoperită că are numeroase aplicații în domeniul sănătății.

 Dr. LaValley a studiat medicina generală, însă și-a dedicat o mare parte din timp pentru a cerceta modalitățile biochimice care pot îmbunătăți sau readuce sănătatea prin intermediul nutriției.

 În 1982, a participat la un program de schimb între medici în Republica Populară Chineză, unde a dobândit experiență în practicile străvechi ale medicinii tradiționale chinezești și acupunctură.

 “Unul din mesajele cele mai importante pe care le-am învățat acolo a fost acela că produsele naturale, moleculele naturale, din plantele și animalele care se găsesc în mod liber în natură, au fost utilizate de chinezi de sute sau chiar mii de ani. Acest lucru mi-a schimbat în mod profund perspectiva privind medicina,” a afirmat acest doctor.

 “M-am întors la facultatea de medicină și după această experiență, am căutat modalitatea de a integra atât perspectiva administrării produselor farmaceutice convenționale, precum și cea a administrării extractelor și produselor naturale.”

 În anul 2005, Dr. LaValley și-a dedicat un an întreg pentru a studia biologia moleculară, mai specific, biologia moleculară a cancerului. El a lucrat de asemenea timp de aproximativ 9000 de ore pentru a crea o bază de date de literatură de tip PubMed despre biologia moleculară a cancerului.

 O lecție importantă pe care am învățat-o în această aventură științifică este aceea că aplicarea biologiei moleculare poate fi utilizată în cadrul unei serii de boli și de simptome descrise în literatura medicală. Această cunoaștere poate fi aplicată căutând în baza de date de PubMed și în alte surse de legături moleculare implicate.

 “În studiul biologiei moleculare a cancerului și în studiul faptului că s-a evidențiat efectul produselor naturale în diferite tipuri de cancer; se observă că există multe evidențe ale folosirii diferitelor molecule, produselor naturale și medicamentelor care deja au fost aprobate și care ne-au fost la îndemână de mult timp și care au efecte anti-cancer. Acesta este numit tratament anti-cancer direcționat molecular și care a fost practicat în mod obișnuit în cadrul oncologiei moderne.

 Ceea ce nu a fost practicat însă în mod obișnuit este folosirea produselor naturale pentru activitatea anti-cancer direcționată molecular. Eu o folosesc pentru pacienții mei deoarece evidențele sugerează și subliniază folosirea recomandările acestui tip de tratament.”

Curcumina - un tratament pentru orice tip de cancer?

 În mod curios, curcumina pare să fie în mod universal utilă pentru aproape toate tipurile de cancer, fapt care este foarte deosebit, datorită faptului că, cancerul are o mare varietate de patologii moleculare diferite. Era dificil să se creadă că există un remediu care ar putea funcționa pentru majoritatea tipurilor de cancer. Dr. LaValley explică modul în care a ajuns la această concluzie:

 “Am revizuit literatura medicală de specialitate și am căutat modalitatea de a lua în considerare în procesul luării deciziilor și în recomandările pe care le fac pentru tratament, bazându-mă pe literatura științifică, inclusiv literatura medicală care include tratamente bazate pe produse orale precum medicamentele sau produsele naturale.

 Acesta este motivul pentru care am luat cunoștință de această moleculă numită curcumina, experimentele care s-au făcut cu aceasta pe animale, iar apoi folosirea sa în cazul oamenilor, prin teste și probe specifice. Unul dintre lucrurile cele mai surprinzătoare pe care le-am descoperit în cazul curcuminei, este faptul că această moleculă are o puternică acțiune antiinflamatorie.

 Există anumite molecule în celule care interacționează unele cu altele prin anumite căi sau rețele. Interacțiunea și semnalele care sunt transferate prin acest trafic de informații în molecule, prezintă multe obiective diferite sau complexe moleculare specifice.”

 Așa cum a explicat Dr. LaValley, molecula de curcumină cauzează o creștere a traficului sau activității unei molecule în particular sau chiar diminuează/inhibă activitatea, studiile medicale au demonstrat în mod repetat că rezultatul final este o puternică activitate anti-cancer.  În plus, curcumina nu afectează celulele sănătoase (așa cum acționează din păcate chimioterapia), ci se îndreaptă în mod selectiv către celulele canceroase.

Curcumina distruge cancerul în diverse moduri

 Curcumina este nutrientul cu cele mai multe referiri la utilizarea sa împotriva cancerului, inclusiv vitamina D, care a fost de asemenea, subiectul multor cercetări științifice.

 S-a evidențiat prin varii studii medicale că curcumina are capacitatea de a modula activitatea și expresia genetică - distrugând celulele canceroase și determinând funcția celulară sănătoasă. De asemenea, curcumina determină anti-angiogeneza, ceea ce înseamnă că ajută la evitarea dezvoltării vaselor de sânge necesare pentru creșterea și dezvoltarea celulelor cancerigene. Pentru a fi mai specifici, curcumina:

 - Inhibă proliferarea celulelor tumorale

 - Reduce inflamația

 - Inhibă transformarea celulelor normale în celule tumorale

 - Inhibă sinteza unei proteine care este considerată fundamentală pentru formarea tumorală

 - Ajută corpul să distrugă celulele cancerigene ca să nu se poată răspândi în corp

 - Ajută la prevenirea dezvoltării vaselor de sânge adiționale necesare pentru creșterea celulelor cancerigene (angiogeneză)

De ce rădăcina de turmeric întreagă nu este eficientă?

Sanohelp - extract de turmeric lichid bio cu concentratia maxima de curcumina solubila Chiar dacă curcumina se regăsește în mod evident în rădăcina întreagă de turmeric, totuși nu există o cantitate suficientă pentru a obține rezultate relevante din punct de vedere clinic. Rădăcina de turmeric conține aproximativ 3% din concentrația de curcumină. O altă limitare majoră a curcuminei este faptul că se absoarbe foarte puțin. Când se consumă sub formă crudă, se absoarbe doar 1% din curcumina disponibilă.

 “Industria produselor naturale a dezvoltat o concentrare de curcumină standard de 95%,” explică Dr. LaValley. “La început, acum câțiva ani, era tot ceea ce aveam disponibil pentru pacienți. Chiar și așa, în ciuda unei concentrații de 95% sub formă de capsulă, cantitatea care putea fi absorbită era de 1%. În scopul obținerii cantităților de curcumină, în fluxul sanguin, care să fie mai rezonabile pentru a avea un efect terapeutic, persoanele trebuiau să consume multă curcumină…

 În cercetarea mea științifică, am descoperit o modalitate de a schimba acest lucru, pentru a crește foarte mult biodisponibilitatea curcuminei, este necesar un proces destul de simplu, și anume se fierbe apa, se adaugă două capsule sau puțină pulbere (cam o linguriță) și se lasă să fiarbă timp de 10-12 minute. Această cantitate reprezintă o mare cantitate de molecule de curcumină biodisponibile sau care pot fi absorbite de organism.”

 Totuși, acest lucru este puțin practic deoarece trebuie avută multă grijă pentru a evita pătarea hainelor și a bucătăriei. De fapt, turmericul este un excelent agent colorant pentru țesături, colorându-le într-o nuanță galben-portocalie.

 Caracterul practic și eficient a realizat multe transformări ale modalității de folosire a curcuminei în ultimii ani. Datorită faptului că este o moleculă lopofilică adică este potențată de grăsimi, preaparatele cele mai noi includ un anumit tip de ulei sau de grăsime, care îi îmbunătățesc capacitatea de absorbție și de biodisponibilitate.

Legătura dintre cancer și rezistența la insulină

 Dacă vă confruntați cu o greutate corporală excesivă, hipertensiune, colesterol ridicat și/sau diabet, atunci rezistența la insulină și leptină este un factor predominant. Rezistența la insulină și la leptină este de asemenea un factor foarte obișnuit în cazul pacienților cu cancer.

 Dr. LaValley afirmă: “Este știut faptul că de aproximativ 80 de ani sau mai mult, faptul că tumorile solide și unele tipuri de leucemii, sunt “amatoare” de zahăr. Un alt termen este că acestea sunt dependente de zahăr.

 Eu personal folosesc examinarea imaginilor de tip TEP pentru a le demonstra pacienților că există o probă obiectivă a faptului că tumorile din corpul lor iubesc zahărul. Concentrația de zahăr este mult mai ridicată în celulele canceroase decât în celulele sănătoase. Doresc să fac cunoscut acestea, pentru a motiva persoanele să-și modifice alimentația, cu una cu mai puțini carbohidrați, pentru ca corpul să genereze molecule care să ofere nutrienți suplimentari numite cetone…

 Aceasta subliniază că încercăm să oferim o presiune antagonistă anti-cancer asupra celulelor canceroase, reducând cantitatea de zahăr disponibil pentru absorbția prin intermediul zahărului disponibil în alimentație și compensând această reducere a zahărului crescând consumul de grăsimi sănătoase.”

Curcumina poate ajuta la diminuarea inflamației

 Aproximativ 34% dintre persoanele din Statele Unite suferă de sindrom metabolic, care este un termen utilizat pentru a descrie diferite simptome care amplifică riscul apariției bolilor cardiace, diabetului, tulburărilor cerebrale și a altor boli cronice.

 Printre aceste simptome se numără grăsimea abdominală excesivă, tensiunea arterială ridicată, nivelul ridicat de zahăr din sânge, nivelele scăzute de colesterol HDL și nivelele ridicate ale alto trigliceridelor.

 Între acest simptome există o legătură și anume, “inflamația.” Inflamația cronică este relaționată cu sindromul metabolic, așa cum explică cercetătorii într-o publicație medicală:

 “Este evident că inflamația, corelată cu obezitatea și supragreutatea joacă un rol important pentru etiologia sindromului metabolic și contribuie în mare măsură la rezultatele patologice relaționate cu acesta.”

 Curcumina, unul din remediile antiinflamatorii cele mai puternice ale naturii, ajută la reducerea inflamației în cazul persoanelor care se confruntă cu această tulburare.

Curcumina diminuează inflamația și nivelele de zahăr din sânge

 Cercetătorii au înscris 117 persoane diagnosticate cu sindrom metabolic într-un studiu pentru a determina efectele curcuminei asupra inflamației. Curcumina este ingredientul activ din turmeric. Jumătate din participanți au luat un gram de pulbere de turmeric, zilnic, timp de opt săptămâni în timp ce celeilalte jumătăți i s-a oferit o pastilă placebo.

 La finalul studiului, grupul care a luat pulbere de turmeric avea nivele mai scăzute a trei marcatori sanguini ai inflamației, printre care proteina C-reactiva (PCR), precum și un nivel mai scăzut de zahăr din sânge și de hemoglobina A1c.

 Prin comparație, grupul căruia i s-a administrat pastila placebo a avut nivelele de zahăr din sânge mai ridicate, iar inflamația în cazul lor crescuse la încheierea celor opt săptămâni. Când cercetătorii au evaluat cele 8 studii anterioare și au confirmat de asemenea faptul că curcumina provoca o reducere a nivelelor de PCR.

 Cercetătorii au concluzionat că o suplimentare pe termen scurt a curcuminei biodisponibile îmbunătățește în mod semnificativ starea oxidativă și inflamatorie a persoanelor având sindrom metabolic, și poate fi considerat un agent “natural, sigur și eficient pentru diminuarea PCR.”

Curcumina poate avea mai mult de 150 de proprietăți terapeutice

 Cercetătorii au studiat de asemenea curcumina datorită rolului său potențial pentru ameliorarea bolii Parkinson, Alzheimer și daunele cauzate de o tulburare cerebrală. Curcumina poate îmbunătăți de asemenea sănătatea cerebrală în general, datorită antioxidanților puternici pe care îi conține și proprietățile antiinflamatorii, aceleași care promit și îmbunătățirea sindromului metabolic.

 Curcumina prezintă 150 de activități potențial terapeutice, printre care se numără și proprietățile anticancerigene. Curcumina este capabilă de asemenea să pătrundă bariera hematoencefalică, fiind așadar un agent protector al neuronilor în cazul multor tulburări neurologice.

 Cercetările medicale au mai evidențiat faptul că curcumina acționează inserându-se în membrana celulelor unde transformă proprietățile fizice ale membranei și le ordonează.

 În ceea ce privește proprietățile sale antiinflamatorii, curcumina poate inhiba atât activitatea cât și sinteza ciclooxigenazei-2 (COX2) și 5-lipooxigenaze (5-LOX), precum și a altor enzime care sunt relaționate cu inflamația.

 Un studiu medical din 2006 a descoperit că un extras din turmeric compus din curcuminoide (curcumina fiind curcuminoidul fiind cel mai cercetat) blochează căile inflamatorii și previne în mod efectiv acțiunea unei proteine care determină inflamația și durerea.

Dacă doriți să încercați un condiment, încercați turmericul

 Turmericul ar putea fi cu ușurință unul din condimentele cele mai utile de pe această planetă. În India turmericul este numit în mod frecvent “condimentul vieții” sau “regele condimentelor”. Curcumina din turmeric are proprietatea de a modula activitatea și exprimarea genetică, de a distruge celulele cancerigene și de asemenea de a impulsiona buna funcționare a celulelor.

 Conform unor studii clinice care continuă să se desfășoare, curcumina poate ajuta în următoarele moduri la îmbunătățirea și menținerea stării de sănătate:

 - Contribuie la nivelele sănătoase ale colesterolului;

 - Previne oxidarea lipoproteinei de joasă densitate;

 - Inhibă aglutinarea trombocitelor;

 - Suprimă tromboza și infarctul miocardic;

 - Suprimă simptomele relaționate cu diabetul de tip 2;

 - Suprimă simptomele artritei reumatoide;

 - Suprimă simptomele sclerozei multiple;

 - Suprimă simptomele bolii Alzheimer;

 - Inhibă reproducerea virusului HIV;

 - Suprimă formarea tumorilor;

 - Accelerează vindecarea rănilor;

 - Protejează ficatul;

 - Crește secreția de bilă;

 - Protejează împotriva apariției cataractei;

 - Protejează împotriva toxicității pulmonare și a fibrozei.

 Un studiu publicat în 2011 demonstrează și mai clar de ce curcumina poate fi utilă în grupul de condiții care crează sindromul metabolic, deoarece afirmă că curcumina este terapeutică pentru un număr mare de boli, printre care menționăm:

 - Boli ale ficatului și ale plămânilor

 - Boli neurologice

 - Boli metabolice

 - Tulburări autoimune

 - Boli cardiovasculare

 - Boli inflamatorii

Se obțin aceleași beneficii consumând turmeric?

 Tradițiile culturale ale orientului, precum medicina tradițională chineză și Ayurveda, au prețuit și folosit turmericul datorită proprietăților sale medicinale excepționale de mai bine de 5000 de ani.

 Turmericul folosit sub formă de pulbere de foarte bună calitate vă va ajuta să obțineți curcumina mai activă. Totuși, dacă doriți să obțineți efecte terapeutice, un supliment de curcumină vă poate ajuta în acest sens.

 Este dificil să se obțină doza de curcumină care se folosește în studiile medicale dar prin intermediul alimentației. În cadrul studiului menționat s-a folosit o doză de un gram de curcumină, în timp ce dozele tipice contra cancerului sunt de aproximativ trei grame de extract de curcumină biodisponibilă, de trei sau de patru ori pe zi, iar aceasta este dificil de obținut utilizând pulberea obișnuită de turmeric. Rădăcina de turmeric conține doar 3% concentrat de curcumină.

 Este foarte indicat să se folosească curcumina sub formă de supliment, trebuie doar să vă asigurați că este o marcă de calitate și care este formulată pentru a crește biodisponibilitatea. Căutați un extras de turmeric care să conțină un procent de cel puțin 95% de curcuminoide.

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
This comment was minimized by the moderator on the site

buna seara,dle doctor Luca...dupa mai multe incercari de a găsi un articol despre cum ar putea ajuta turmericul la distrugerea cancerului,am dat peste site.ul dvoastra si ma bucur nespus de mult pentru ca mai am o speranta pentru tatal meu care a...

buna seara,dle doctor Luca...dupa mai multe incercari de a găsi un articol despre cum ar putea ajuta turmericul la distrugerea cancerului,am dat peste site.ul dvoastra si ma bucur nespus de mult pentru ca mai am o speranta pentru tatal meu care a fost diagnosticat acum 2 saptamani cu cancer pulmonar si metastaza la ficat...precizez ca are 68 de ani si peste doua zile ii iese rezultatul la biopsie...intre timp,in disperarea de a nu.l pierde vreau sa incerc si un tratament,sau mai multe (daca timpul ne permite?)naturiste...va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns pozitiv! Mulțumesc anticipat!

Citeşte mai mult
Tina Valentina
This comment was minimized by the moderator on the site

Buna Ziua,
Am inceput tratamentul cu Sanohelp extras de turmetic, pentru helicobacter (anteior am facut doua cure de tratament cu antibiotice, dar fara efect) insa am o nelamurire. Picaturile dizolvate in apa se administreaza pe stomacul gol sau...

Buna Ziua,
Am inceput tratamentul cu Sanohelp extras de turmetic, pentru helicobacter (anteior am facut doua cure de tratament cu antibiotice, dar fara efect) insa am o nelamurire. Picaturile dizolvate in apa se administreaza pe stomacul gol sau in timpul mesei? Intreb asta pentru ca de cand iau picaturile ma doare stomacul intreaga zi. Va multumesc

Citeşte mai mult
Silvia Nazarin
This comment was minimized by the moderator on the site

Bună ziua
Doresc sa cumpăr și eu sanohelp pentru efectele sale pt colesterol,anti inflamator etc dar am în administrare elitist 5mg de 2 ori pe zi în urma unei embolie pulmonare am 57 ani si 107 kg ce puteți sa îmi recomandați ca doza

Ardelean Adrian
This comment was minimized by the moderator on the site

3 pic de 3 ori pe zi

Dr. Cătălin Luca
This comment was minimized by the moderator on the site

Am 48 de ani si am facut analiza C A 125 SI A ESIT 50.9 la markari tumorali ce tratament as putea lua fara sa ajun la operatie

naumencu steluta
This comment was minimized by the moderator on the site

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti cum se utilizeaza turmericul in cazul unui melanom malign operat fara nicio metastaza.
Multumesc.

Adrian G
This comment was minimized by the moderator on the site

Buna ziua! Ma numesc Ramona si va scriu din Galati. Bunica mea in varsta de 85 de ani a fost diagnosticata cu dementa severa in anul 2016, ea suferind si de coxartroza si gonartroza piciorul drept (i s-a refuzat operatia din cauza agitatiei...

Buna ziua! Ma numesc Ramona si va scriu din Galati. Bunica mea in varsta de 85 de ani a fost diagnosticata cu dementa severa in anul 2016, ea suferind si de coxartroza si gonartroza piciorul drept (i s-a refuzat operatia din cauza agitatiei datorata de dementa). As dori sa stiu daca se poate administra Sanohelp si cum. Va mutumesc!

Citeşte mai mult
RamonaT
This comment was minimized by the moderator on the site

Ma numesc Catalina si anul trecut am descoperit un fibrom uterin de 3 cm si acum 2 saptamani am facut un Rmn si a ajuns la 4 cm si ceva. Va rog din suflet sa-mi spuneti ce-mi recomandati sa iau pentru a scade eventual. multumesc frumos.

Catalaina
This comment was minimized by the moderator on the site

Buna ziua,mama mea are cancer stadiul IV cu metastaze,si as dori sa stiu daca alaturi de o dieta naturista turmericul poate face cancerul sa intre in remisie? Multumesc!

Danau
This comment was minimized by the moderator on the site

Buna ziua,
Am 26 ani si in urma unei ecografii abdominale mi s-a spus ca am 2 polipi la bila si ca de aici am inflamari si gaze si dureti in partea dreapta sub coasta incepand din zona stomacului.Este bun acest tratament ptr mine?Ma ajuta sa scap...

Buna ziua,
Am 26 ani si in urma unei ecografii abdominale mi s-a spus ca am 2 polipi la bila si ca de aici am inflamari si gaze si dureti in partea dreapta sub coasta incepand din zona stomacului.Este bun acest tratament ptr mine?Ma ajuta sa scap de polipi.Sunt dispusa sa vin la o consultatie la dumneavoastra.
Multumesc.

Citeşte mai mult
Andreea Strat
This comment was minimized by the moderator on the site

Puteti veni la cabinet saptamana viitoare intre 9-11

Dr. Cătălin Luca
This comment was minimized by the moderator on the site

Buna ziua,
Am 26 ani si am fost diagnosticata cu 2 polipi la nivelul bilei.Mi s-a spus sa astept 6 luni si sa ii urmarim iar daca cresc sa scot fierea.Am dureri sub coasta in partea dreapta si gaze;tin regim alimentar pentru a ajuta bila.Este bun...

Buna ziua,
Am 26 ani si am fost diagnosticata cu 2 polipi la nivelul bilei.Mi s-a spus sa astept 6 luni si sa ii urmarim iar daca cresc sa scot fierea.Am dureri sub coasta in partea dreapta si gaze;tin regim alimentar pentru a ajuta bila.Este bun acest tratament pentru mine?Ce as putea lua?Caut ceva naturist.
Multumesc.

Citeşte mai mult
Andreea Strat
There are no comments posted here yet
Încarcă mai Mult

Lasă comentariile tale

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Rate this post:
Ataşamente (0 / 3)
Share Your Location

Mai poti citi din Alimente remediu

Polenul crud, unul dint…

08-01-2013 Hits:221820 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Polenul crud, unul dintre cele mai valoroase daruri ale naturii               ...

Mai mult

Uleiul din seminţe de …

08-05-2013 Hits:166893 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Uleiul din semințe de cânepă Cânepa este una din cele mai vechi plante cultivate în ța...

Mai mult

Mierea de albine

01-06-2013 Hits:104831 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mierea de albine – alimentul zeilor  Despre mierea de albine se spune că, în vremurile ...

Mai mult

Otetul de mere

23-05-2014 Hits:65971 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile magice ale oțetului de mere  Pe vremuri, oțetul de mere era folosit pentr...

Mai mult

Ceapa, medicamentul din…

09-11-2013 Hits:62990 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ceapa, medicamentul din grădină  Ceapa este una din legumele cele mai des folosite de că...

Mai mult

Lista alimentelor Yang

21-10-2013 Hits:44979 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Lista alimentelor cu predominanţă energetică Yang, adaptată la dieta complet vegetariană ...

Mai mult

Beneficiile uleiului de…

28-05-2014 Hits:44929 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cunoști beneficiile uleiului de susan?  Beneficiile semințelor de susan asupra sănătă...

Mai mult

Curcumina din turmeric …

16-03-2015 Hits:41877 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este turmericul?  Turmericul (Curcuma longa) este o plantă din familia zingiberacea. Acea...

Mai mult

Nucile

07-01-2014 Hits:35107 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Nucile: tratamente şi reţete  Nucul (denumirea latină: Juglans regia) este un arbore nat...

Mai mult

5 motive pentru a consu…

27-09-2015 Hits:30730 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Strugurii negri – o comoară pentru sănătate  Struguri albi sau struguri negri? Care sunt...

Mai mult

Gutuile

22-10-2013 Hits:25392 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Gutuile: remedii şi reţete  Gutuile sunt unul din fructele asociate anotimpului de toamn...

Mai mult

Prazul

03-08-2013 Hits:25250 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Prazul și efectele sale benefice  Prazul face partea din aceeași familie botanică cu cea...

Mai mult

Bananele

13-01-2013 Hits:24496 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Bananele asigură un nivel optim de energizare a organismului   Bananele sunt bogate în fib...

Mai mult

Citricele: izvor de să…

08-01-2013 Hits:23973 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Citricele: izvor de sănătate și bună-dispoziție   Celebrul medic oftalmolog american, Dr...

Mai mult

Beneficiile sucului de …

15-12-2014 Hits:22410 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Sucul de rodie și beneficiile sale pentru sănătate  Rodia, acest fruct exotic, este boga...

Mai mult

Fructele usate

27-05-2013 Hits:22367 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructele uscate: proprietăți și beneficii pentru sănătate  Fructele uscate sunt unul d...

Mai mult

Migdalele dulci

22-10-2013 Hits:20133 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Migdalele dulci: tratamente şi reţete  Migdalul este un pom fructifer originar din Orient...

Mai mult

Țelina

14-12-2013 Hits:19663 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Consumul de țelină și beneficiile sale asupra sănătății  Țelina este o rădăcinoas...

Mai mult

Beneficii ale ceaiul al…

29-11-2014 Hits:17685 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

4 beneficii pe care le aduce ceaiul alb sănătății  Ceaiul alb provine din mugurii cei m...

Mai mult

Cele 8 beneficii pentru…

21-04-2015 Hits:16696 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Conopida este o sursă excelentă de nutrienți valoroși  Conopida este un membru al familie...

Mai mult

Beneficiile morcovului

18-09-2014 Hits:15904 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile morcovului  Morcovul este cu siguranță una din legumele cele mai calitative, ...

Mai mult

Ciocolata neagră și b…

24-07-2015 Hits:15412 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ciocolata neagră de calitate este benefică pentru sănătate  Un număr considerabil de stu...

Mai mult

Iarba de grâu: benefic…

11-09-2016 Hits:14783 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este iarba de grâu?  Iarba de grâu crește din semințele de grâu comun (triticum aesti...

Mai mult

18 alimente care luptă…

25-02-2015 Hits:14105 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente miracol pentru sănătate  Conform Institutului American de Investigare a Cancerului...

Mai mult

Uleiul de cocos pentru …

01-11-2015 Hits:12409 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Mango, regele fructelor…

05-03-2015 Hits:12186 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mango, regele fructelor și prietenul sănătății  Sunt delicioase, dulci, nu îngrașă ș...

Mai mult

Beneficiile kefirului p…

27-06-2016 Hits:12160 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid ș...

Mai mult

15 beneficii al piperul…

08-03-2017 Hits:11485 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este piperul de Cayenne?  Piperul de Cayenne, denumit astfel datorită orașului Cayenne d...

Mai mult

Iaurtul – un aliment …

13-05-2013 Hits:11391 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Iaurtul – un aliment binefăcător  Produsele lactate sunt binecunoscute pentru valoarea lo...

Mai mult

Alimente antiinflamator…

25-01-2016 Hits:10894 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popu...

Mai mult

Seminte cu valoare nutr…

18-09-2014 Hits:10694 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Topul celor mai nutritive semințe  Adesea avem tendința să uităm de ele sau să nu le i...

Mai mult

Alimentația antistres

02-12-2014 Hits:9967 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentația antistres este o sursă de energie și relaxare  Pastele, cerealele precum ore...

Mai mult

Ciresele, remediul natu…

10-06-2014 Hits:9600 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cireșele, remediul naturist de sezon  Putini sunt cei care cunosc efectele miraculoase ale...

Mai mult

Germenii din plante, o …

10-03-2015 Hits:9584 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Includerea germenilor în alimentație este o modalitate simplă de a vă îmbunătăți dieta ...

Mai mult

Semințele de cânepă:…

05-10-2016 Hits:9507 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Semințele de cânepă: proprietăți și beneficii  În prezent, cânepa este considerată d...

Mai mult

7 alimente care scad co…

04-07-2015 Hits:9492 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Colesterolul bun protejează inima  Următoarele alimente conțin grăsimi bune care cresc ni...

Mai mult

8 beneficii ale orezulu…

02-06-2017 Hits:9409 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Orezul negru oferă incredibile beneficii pentru sănătate  Orezul negru a fost folosit de m...

Mai mult

Beneficiile surprinzato…

02-10-2014 Hits:9039 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

5 beneficii surprinzătoare ale algelor  Algele, consumate mai ales în Asia până acum ce...

Mai mult

Beneficiile cruditatilo…

18-06-2014 Hits:8568 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile fizice, mentale și spirituale ale crudităților și alimentelor vii   În ca...

Mai mult

Bromelina din ananas di…

20-04-2015 Hits:8411 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

De ce este atât de nocivă chimioterapia?  Unul din motivele pentru care tratamentul conven...

Mai mult

6 motive ca să incluzi…

19-03-2015 Hits:8258 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentele amare: 6 motive ca să le incluzi în dietă  În cultura gustului dulce și a cel...

Mai mult

Fructe cu indice glicem…

18-09-2017 Hits:8168 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructe benefice în caz de diabet  Fructele, alături de legume și cereale ne oferă mari ca...

Mai mult

Beneficiile extraordina…

29-11-2015 Hits:8052 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe...

Mai mult

11 beneficii ale smochi…

04-03-2016 Hits:8032 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru s...

Mai mult

Varza de Bruxelles și …

22-12-2015 Hits:8029 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este...

Mai mult

Mierea crudă - eficien…

02-06-2015 Hits:8025 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mierea cea vindecătoare  Mierea a fost considerată și apreciată încă din vremuri străv...

Mai mult

9 beneficii extraordina…

21-09-2015 Hits:7949 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

9 beneficii extraordinare ale ceaiului verde  Când ne este sete, apa pură este întotdeauna...

Mai mult

Alimente cu putere anti…

18-11-2015 Hits:7530 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, e...

Mai mult

9 alimente care combat …

19-10-2015 Hits:7446 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tensiunea arterială, rezultatul dintre sodiu și potasiu  Tensiunea arterială este rezultat...

Mai mult

Avocado este benefic pe…

25-05-2015 Hits:7112 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Avocado este un energizant perfect natural  Fructul de avocado este o sursă excelentă de gr...

Mai mult

10 alimente pentru a ev…

19-12-2014 Hits:7064 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentația te ajută să eviți un atac cardiac   Pentru a avea o inimă puternică și ...

Mai mult

Lămâile – propriet…

03-09-2015 Hits:6892 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Lămâile – proprietăți și beneficii  Având numele botanic Citrus limon, binecunoscutel...

Mai mult

5 remedii naturale cu a…

22-03-2016 Hits:6889 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai...

Mai mult

4 sucuri excelente pent…

08-01-2016 Hits:6673 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile pentru sănătate ale sucurilor naturale  Sucurile naturale au devenit în ultima...

Mai mult

Beneficiile legumelor c…

28-11-2016 Hits:6599 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Despre beneficiile generale ale legumelor  Legumele sunt sărace în calorii, însă sunt bog...

Mai mult

Sucul de sfeclă și s…

10-05-2017 Hits:6502 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Sucul de sfeclă: un aliat pentru creier  Sfecla roșie este o legumă foarte bogată în a...

Mai mult

Cele mai bune legume an…

22-01-2016 Hits:6402 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cele mai bune legume anticancer  Cancerul este o boală care se caracterizează prin dezvolta...

Mai mult

Beneficiile modestului …

03-03-2015 Hits:6369 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Beneficiile modestului pătrunjel  Pătrunjelul este o plantă aromatică des întâlnită ș...

Mai mult

10 alimente pentru a pr…

20-04-2015 Hits:6259 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Recomandările unei femei, de profesie medic, care a învins cancerul  În prezent există mu...

Mai mult

5 beneficii ale fructel…

18-01-2017 Hits:6125 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Fructele goji sunt utilizate de mii de ani  Fructele goji sunt considerate un superaliment in...

Mai mult

8 beneficii pentru săn…

03-09-2015 Hits:5950 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

8 beneficii pentru sănătate ale castraveților  Castraveții aparțin aceleiași familii de...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

21-07-2015 Hits:5928 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cele mai bune alimente pentru perioada verii  Alimentele răcoritoare tind să existe din abu...

Mai mult

Brocoli are proprietă…

22-07-2015 Hits:5767 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Brocoli poate preveni anumite probleme de sănătate  S-a demonstrat în repetate rânduri c...

Mai mult

Alimente bogate în pro…

26-09-2016 Hits:5719 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Importanța proteinelor pentru sănătate   Proteinele participă la numeroase funcții în i...

Mai mult

Roșiile, un aliment re…

05-09-2016 Hits:5717 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Roșiile, un aliment remediu  În prezent, există sute de varietăți de roșii. Roșiile (S...

Mai mult

Mango poate preveni can…

28-12-2015 Hits:5215 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din p...

Mai mult

Ouăle de prepeliță: …

29-11-2017 Hits:5072 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile ouălor de prepeliță  Ouăle de prepeliță sunt apreciate ca fiind un alim...

Mai mult

Alimente pentru oase ș…

02-11-2016 Hits:4940 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimente bogate în calciu pentru oase și dinți puternici  Dacă doriți să aveți oase ș...

Mai mult

Cartofii dulci: proprie…

06-10-2017 Hits:4547 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Cartofii dulci, benefici pentru ficat  Cartoful dulce este un aliment originar din America de...

Mai mult

Mandarinele ajută la p…

07-03-2016 Hits:4495 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Mandarinele și prevenirea cancerului  Consumul acestui fruct delicios pe care îl găsim cu ...

Mai mult

Gutuile: proprietăți …

06-10-2017 Hits:3486 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Proprietățile nutriționale ale gutuilor  Gutuile sunt fructe specifice toamnei și au un...

Mai mult

10 proprietăți și be…

02-07-2018 Hits:3334 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Afinele: beneficii nutriționale  În general, fructele de pădure sunt unele dintre cele mai...

Mai mult

15 alimente pentru comb…

12-05-2018 Hits:3305 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

De ce apare constipația?  Constipația este dintre cele mai frecvente tulburări ale sistemu...

Mai mult

Caracteristicile și pr…

25-07-2018 Hits:2847 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Vinetele – date generale  Vinetele sunt fructele plantei Solanun melongena, o plantă erbac...

Mai mult

Alimentația ideală pe…

04-06-2018 Hits:2784 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Ce este alergia?  Alergia este o reacție a organismului nostru împotriva substanțelor ...

Mai mult

Nucile, adevărate alim…

11-11-2018 Hits:2406 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Nucile, o alegere pentru sănătate  Deși mulți consideră că fructele cu coajă lemnoasă...

Mai mult

7 beneficii esențiale …

03-06-2019 Hits:2253 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Usturoiul, efecte de excepție asupra sănătății  Usturoiul este extrem de aromat și gust...

Mai mult

5 motive pentru a consu…

15-06-2020 Hits:2183 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Semințele de in au multiple beneficii pentru sănătate  Semințele de in ar putea fi acel a...

Mai mult

Tofu: 12 beneficii și …

28-10-2019 Hits:1928 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Tofu, un aliment foarte sănătos  Tofu este un aliment de origine orientală cu beneficii su...

Mai mult

8 alimente care echilib…

14-05-2021 Hits:1188 Alimente remediu Dr. Luca Catalin - avatar Dr. Luca Catalin

Alimentele care reglează hormonii  Cu ajutorul alimentației putem reduce estrogenii și reg...

Mai mult