Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Sucul de sfeclă și sănătatea cerebrală

Scris de Dr. Luca Catalin

Sucul de sfeclă: un aliat pentru creier

Sucul de sfeclă și sănătatea cerebrală

 Sfecla roșie este o legumă foarte bogată în antioxidanți care, pe lângă faptul că ajută la combaterea radicalilor liberi, împiedică acumularea de grăsimi nesănătoase. Totuși, fiind destul de bogată în zaharuri, consumul său trebuie evitat de către persoanele care suferă de diabet.

 Conform unui studiu medical publicat recent în revista Biology y Chemistry (Biologie și Chimie) și realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Oxford (Anglia), consumul regulat de sfeclă roșie are efecte pozitive asupra sănătății cerebrale și ne protejează de boli precum Alzheimer.

 Unul dintre remediile naturale cele mai bune la care ar trebui să recurgem de câteva ori pe săptămână este așadar sucul de sfeclă roșie. Acesta îmbunătățește procesele cardiace și în plus, favorizează sănătatea cerebrală.

 Vă prezint în acest articol cele mai importante proprietăți terapeutice ale sfeclei roșii, precum și două rețete de suc care au ca ingredient principal această legumă.

Sfecla, bogată în antioxidanți și acid nitric

 Puterea sucului de sfeclă de a favoriza sănătatea cerebrală constă, în principal, în conținutul său ridicat de antioxidanți, vitamina C și mai ales de acid nitric. Iată cum acționează acest component specific din sfecla roșie, acidul nitric:

 - Întărește sistemul imunitar și ajută la combaterea bacteriilor care atacă creierul și care distrug celulele și țesuturile determinând apariția bolilor cerebrale degenerative.

 - Permite reglarea tensiunii arteriale prin intermediul dilatării arterelor. Datorită acestui fapt, se pot preveni accidentele cerebrovasculare.

 - Ajută la reducerea inflamației din corp.

 - Îmbunătățește calitatea somnului.

 - Potențează simțurile precum vederea și mirosul.

Sucul de sfeclă ne oferă rezistență și energie

 Un aspect esențial pe care trebuie să-l luăm în considerare este acela că creierul uman necesită aproximativ 20% din totalul de energie pe care o primește organismul.

 Aceasta implică, de exemplu, dacă nu luăm un mic dejun corespunzător, randamentul nostru se reduce, atenția și capacitatea de concentrare se reduc și nu mai reușim să fim productivi. Pe acest fond apar oboseala și durerile de cap. De aceea, dacă vom opta la micul dejun pentru o cană cu suc natural de sfeclă combinat cu sucul de la un măr sau de la un strugure, vom avea un nivel adecvat de energie pentru a începe ziua.

 Un alt aspect important este acela că acidul nitric din sfecla roșie oferă creierului rezistență. Cu toate că energia pe care o oferă doar acest element se reduce la două sau trei ore, dacă se combină și cu alți antioxidanți, efectul va dura mult mai mult.

Sucul de sfeclă combate hipertensiunea

 În ceea ce privește hipertensiunea, conform unui studiu medical realizat în cadrul Spitalului Connolly din Dublin (Irlanda), consumul regulat al sucului de sfeclă roșie ne oferă următoarele beneficii importante:

 - Acidul nitric din sfecla roșie relaxează vasele sanguine din organism, ceea ce are ca efect reducerea hipertensiunii și o mai bună sănătate cardiacă și cerebrală.

 - Nitrații neorganici prezenți în sfecla roșie ajută la reglarea tensiunii arteriale, efect pe care îl au și legumele cu frunze verzi, cum este de exemplu spanacul.

În cadrul studiului menționat anterior, s-a constatat că o jumătate de litru de suc proaspăt de sfeclă roșie a scăzut tensiunea arterială a pacienților cu până la 10mmHg, aceasta menținându-se la un nivel scăzut timp de 24 de ore după consum. Tensiunea arterială a scăzut la numai o oră de la consumul sucului de sfeclă roșie, înregistrându-se un maxim al reducerii la 3 ore după consum.

Sfecla ajută la reducerea inflamației

 Sucul de sfeclă roșie și nivelul său ridicat de antioxidanți ajută la combaterea inflamației țesuturilor și ne protejează nu doar de efectele nocive ale radicalilor liberi, ci și de acumularea nedorită de grăsimi în corp.

 În plus, sucul de sfeclă roșie reduce efectul nociv pe care îl au anumite substanțe chimice asupra ADN-ului, substanțe care așa cum se știe, pot favoriza apariția tumorilor.

 

           2 rețete de suc de sfeclă

1. Suc de sfeclă, morcovi și măr

Ingrediente:

 - 1 sfeclă roșie

 - 1 măr verde

 - 1 morcov mediu

 - 1 pahar cu apă (200 ml)

Cum se prepară?

 Acest suc este foarte ușor de preparat. Pentru aceasta este nevoie de un storcător de fructe cu care să se proceseze toate ingredientele împreună cu un pahar cu apă plată. Se va obține un amestec omogen, ideal pentru a începe micul dejun. Sucul de sfeclă roșie este un adevărat remediu medicinal care îmbunătățește starea de sănătate.

2. Suc de sfeclă și lămâie

Ingrediente:

 - 1 sfeclă roșie

 - sucul de la o lămâie

 - 1 pahar cu apă (200 ml)

Cum se prepară?

 Acest suc natural este foarte indicat pentru purificarea organismului, pentru favorizarea sănătății hepatice și întărirea sistemului imunitar. Pentru a-l prepara, se va stoarce mai întâi sucul de lămâie care se va procesa apoi cu blenderul împreună cu un pahar de apă plată și sfeclă tăiată cubulețe. Se procesează până când se obține o băutură omogenă, perfectă pentru micul dejun.