Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Emoțiile și cancerul - mintea anticancer

Scris de Dr. Luca Catalin

Povestea mea

Emoțiile și cancerul - mintea anticancer În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legătura dintre cancer și stres. Mă numesc Odile Fernandez, sunt medic de familie, am 36 de ani și doi copii. În anul 2010 am avut cancer de ovar cu multiple metastaze și adevărul este că expectativele și speranța de viață, în cazul meu, erau limitate. Doream să caut ceva care să mă ajute nu doar să-mi prelungesc viața, ci și să mă vindec.

 Fiind medic, am decis să caut orice informație bibliografică științifică care să relaționeze cu cancerul cu alimentația și stilul de viață. Ceva ce nu am învățat în facultatea de medicină, însă evidențele mi-au demonstrat că există această legătură între alimentație și stilul de viață, relaționată direct cu apariția cancerului. Atunci, am început o schimbare radicală a stilului meu de viață: mi-am schimbat modalitatea de a mă hrăni, am început să fac exerciții fizice, am pierdut surplusul de greutate corporală și mi-am schimbat atitudinea vizavi de boală și față de viață, trăind mai conectată la momentul prezent, profitând de fiecare secundă, de fiecare clipă, deoarece am realizat că viața este limitată.

Mintea anticancer

 Dezvoltarea cancerului depinde mult de alimentele pe care le consumăm, însă depinde de asemenea și de emoțiile noastre, de modul în care ne confruntăm cu conflictele și relaționăm cu noi înșine și cu semenii noștri.

Conflictele emoționale puternice și nerezolvate pot cauza cancer. În zilele noastre, știința încă nu a putut identifica conflictele ca fiind un factor carcinogen, însă s-a demonstrat că conflictele nerezolvate și stresul contribuie la dezvoltarea mai rapidă a cancerului.

 Însă prioritatea noastră trebuie să se focalizeze asupra fericirii, trăirii unei vieți pozitive și pline de bucurie. Să căutăm în interiorul nostru o motivație pentru a ne vindeca și pentru a trăi. În cazul meu, motivația era fiul meu de 3 ani.

 Focalizează-te pe ceea ce te face fericit și care îți aduce bucurie. Crede în visurile tale, deoarece dacă crezi în visuri, acestea vor deveni realitate.

Stresul și cancerul

 Stresul influențează cancerul: acesta crește riscul de a suferi de cancer în cazul persoanelor sănătoase, dar supuse unui stres cronic și reduce șansele de supraviețuire în cazul persoanelor care deja suferă de această cumplită boală.

 Cu toții ne confruntăm cu situații care ne cauzează stres, însă fiecare persoană face față acestor situații în mod diferit. Cu cât ne simțim mai lipsiți de speranță și mai neputincioși referitor la conflicte, cu atât vor exista mai multe posibilități de a suferi de cancer.

 Când suntem supuși unui stres cronic se eliberează hormoni care activează creșterea și dezvoltarea cancerului. Când suntem stresați eliberăm cortizol și adrenalină care stimulează eliberarea de substanțe inflamatorii în sistemul nervos simpatic și blochează celulele NK, favorizând astfel apariția cancerului. (Conform Wikipedia: “celulele Natural Killer (sau celulele NK), sunt un tip de limfocite citotoxice care aparțin sistemului imun înnăscut. Rolul celulelor NK este similar cu cel al celulelor T citotoxice. Celulele NK acționează rapid împotriva celulelor infectate viral și a celor tumorale, acționând la aproximativ 3 zile de la infectare”).

 Stresul este inevitabil, ceea ce putem învăța este cum să-i facem față. Trebuie să învățăm să lăsăm lucrurile să curgă și să evităm să ne afecteze.

 Pentru a învăța să controlăm stresul vă sfătuiesc să începeți să realizați exerciții de relaxare și de respirație conștientă.

 Meditația este una dintre tehnicile cele mai eficiente pe care o pot utiliza pacienții cu cancer pentru a obține o stare plină de armonie spirituală și mentală. Meditația este ideală pentru a controla stresul și pentru a învăța să ne confruntăm cu conflictele emoționale. Meditația constă în a ne concentra asupra respirației în timp ce observăm, în interiorul nostru, cum conflictele, fricile și greutățile dispar treptat din mintea noastră și nu le mai acordăm atenție, fără să ne focalizăm asupra lor. Le vom urmări derulându-se fără a interveni asupra lor.

 Aprofundând zilnic această tehnică vom observa cum se va îmbunătăți modalitatea noastră de a înfrunta problemele și de a obține mai multă pace și calm mental.

Practică vizualizarea creativă!

Transmite celulelor tale dorința de a te vindeca, iar în acest sens este foarte utilă vizualizarea creativă:

 • Imaginează-ți celulele canceroase ca fiind slăbite, inutile. Imagineazăți-le ca pe o armată prost organizată.
 • Aliatul tău este o armată formată din diferite tipuri de globule albe care sunt responsabile de eliminarea celulelor canceroase. Imaginează-ți limfocitele, celulele Natural Killers și celulele macrofage. Acestea trebuie să fie foarte puternice și disciplinate.
 • Sistemul tău imunitar este agresiv și inteligent, caută în continuu și atacă celulele canceroase.
 • Imaginează-ți bătălia dintre sistemul imunitar și cancer. În timp ce sistemul tău imunitar vizualizează cum se reduce tumoarea până la dispariția sa din corp.
 • Eu îmi imaginam că limfocitele erau niște polițiști cu câini foarte fioroși care atacau cancerul, iar celulele NK erau niște dinozauri dezlănțuiți care atacau în continuu, distrugând celulele tumorale.
 • După victorioasa bătălie a celulelor imunitare, resturile celulelor canceroase moarte sunt înlăturate și eliminate din corp. Zonele din corp unde anterior era cancerul, sunt acum reparate și regenerate și funcționează din nou perfect ca și cum nu s-ar fi petrecut nimic.
 • Imaginează-ți că tratamentul administrat (oricare ar fi acesta: chimioterapie, radioterapie, alimentație, reiki, acupunctură…) are efecte pozitive puternice.
 • Odată ce ai vizualizat că ai învins cancerul, imaginează-te fericit, făcând ceea ce îți place cel mai mult și fiind înconjurat de ființele dragi. Imaginează-te plin de pace și de fericire. Felicită-te pentru felul în care ai reuși să te vindeci și imaginează-ți că si persoanele dragi te felicită pentru aceasta.
 • Dacă ai dureri într-o anumită zonă a corpului, imaginează-ți cum această durere se reduce, iar apoi dispare treptat.

Cere ajutor!

 Persoanele care au cancer nu obișnuiesc să ceară ajutorul celorlalți și tind să facă toate lucrurile singuri. De aceea, dacă ai cancerul nu fă pe puternicul și cere ajutor!

Familia și prietenii pot fi cei mai buni aliați pentru tine

 Rolul familiei și al prietenilor în timpul bolii este crucial. S-a demonstrat că persoanele care primesc sprijin emoțional efectiv din partea ființelor iubite trăiesc mai mult și au o calitate a vieții mai bună decât acele persoane care își duc boala în singurătate.

 În cazul meu, soțul și fiul, părinții și prietenii mei au avut un rol foarte important datorită sprijinului și iubirii pe care mi le-au oferit în timpul acestui proces de vindecare. Ei au fost tot timpul alături de mine fie că era foarte greu, fie că era mai bine.

 Soțul și fiul meu s-au ras și ei pe cap atunci când mi-a căzut părul datorită efectelor chimioterapiei pentru a-mi arăta prin acest simplu gest că NU ERAM SINGURĂ.

 Caută ajutorul și sprijinul ființelor dragi ție. Dacă nu ai rude sau prieteni apropiați, poți recurge la ajutorul diferitelor asociații care ajută bolnavii de cancer, unde vei găsi sprijin fizic și emoțional.

Propriile mele reguli pentru a fi fericit:

 În încheiere, voi oferi câteva reguli simple pentru a fi fericit și pe care eu însămi urmăresc să le aplic în fiecare zi:

 • Eliberează-ți inima de ură. Iartă vechile ranchiuni și resentimente din trecut.
 • Eliberează-ți mintea de preocupări excesive. Învață să oferi lucrurilor importanța justă, fă astfel încât problemele să te “ocolească”.
 • Trăiește cu umilință și fără mari pretenții. Uită de consumism. Mulțumește-te cu puțin.
 • Oferă mult, fără intenția de a primi în schimb. Cel mai important este să oferi lucruri pe care noi le considerăm valoroase și importante. Așteaptă mai puțin de la ceilalți.
 • Înlocuiește tristețea și depresia cu bucurie și entuziasm. Fii întotdeauna pozitiv.
 • Înlocuiește frica și anxietatea cu pace și seninătate. Înlocuiește ura, invidia și frustrarea cu răbdare și iubire.
 • Iubește-te intens și iubește-i pe ceilalți. Iubește și prețuiește viața.
 • Preia controlul asupra vieții și bolii tale. Trebuie să fii o parte activă a bolii tale. Nu te limita la ceea ce medicii îți prescriu ca tratament. Întreabă, caută, cercetează. Devino un pacient activ.
 • Mulțumește-i cancerului. Sună teribil, însă așa este. Datorită unui proces care îți bulversează viața poți să-ți întărești credințele și să te reinventezi pe tine însuți. Cancerul este o oportunitate pentru a-ți transforma viața, pentru a reflecta asupra trecutului și pentru a-ți planifica un prezent și un viitor mai spiritual, mai conștient și armonios. Cancerul te ajută să afli cine sunt adevărații tăi prieteni și persoanele care te iubesc cu adevărat.
 • Trăiește în armonie cu natura. Plimbă-te pe câmp și pe plajă desculț. Simte briza pe față și moliciunea pământului sub picioare. Dacă ai posibilitatea, alege să trăiești undeva la țară.
 • Bucură-te de fiecare moment pe care ți-l oferă viața. Bucură-te de fiecare mângâiere, de fiecare zâmbet și de fiecare îmbrățișare.
 • Călătorește. Descoperă experiențe noi și pozitive.
 • Ai încredere în puterea ta de a te vindeca. Nimic nu este permanent cu excepția transformării. Tocmai de aceea, orice boală este reversibilă. Puterea se află în noi.
 • Învață să te asculți și ai încredere în instinctele tale.
 • Practică terapia prin râs. Înconjură-te de oameni care te fac să râzi și să zâmbești, nu de cei care te fac să suferi.
 • Învață să spui nu. În primul rând ai grijă de tine ca să poți avea grijă de ceilalți.
 • Amintește-ți că nimic nu se petrece din întâmplare. Dacă acest articol a ajuns la tine, înseamnă că aveai nevoie de aceste informații.

 Obișnuim să credem că viața este infinită. Credem că întotdeauna va exista un mâine pentru a ne îndeplini visele, pentru a spune “te iubesc” sau pentru a o îmbrățișa o ființă iubită. Poate că mâine nu va veni, niciodată nu știm cât mai avem de trăit, așa că bucură-te de fiecare clipă și urmează-ți visele.

Rețete Anticancer, o carte și o poveste de viață plină de speranță

 Au trecut 4 ani și nu mai sunt bolnavă, aceasta contra tuturor pronosticurilor medicinii oficiale. Am reușit să fiu mamă din nou (Odile a rămas însărcinată, spre uimirea tuturor medicilor care au tratat-o, după tratamentele clasice de chimioterapie și a născut un copil perfect sănătos) și sunt plină de energie și de vitalitate. M-am transformat atât interior cât și exterior. Acum sunt mai fericită, mai bucuroasă, pozitivă și mă simt întinerită și mai frumoasă ca niciodată. Trăiesc focalizată asupra prezentului și mă bucur de fiecare moment, de fiecare nouă zi pe care mi-o dăruiește viața și sunt profund recunoscătoare pentru acest dar.

 Relația mea personală cu cancerul a fost specială. Am reușit să învăț din boală și să încep o nouă viață. Această experiență a fost pentru mine minunată și m-am decis să-mi împărtășesc experiența personală și orice informații medicale pe care le-am adunat de-a lungul acestor ani sub forma unui blog misrecetasanticancer.com și a două cărți, Mis Recetas Anticáncer și Mis Recetas de Cocina Anticáncer.

 Dorința mea este aceea de a ajuta și alte persoane care se confruntă cu cancerul, să aduc lumină și speranță pentru procesul de vindecare. Se spune că ceea ce nu se oferă se pierde, iar eu nu doresc ca experiența și cunoașterea mea să se piardă dacă pot ajuta și alte persoane.

Despre autor

 Odile Fernandez este medic de familie și supraviețuitoarea unui cancer de ovar stadiul IV. În prezent locuiește în Spania și este autoarea a 2 cărți: Mis Recetas Anticáncer (Rețetele mele anticancer) și Mis Recetas de Cocina Anticáncer (Rețetele bucătăriei anticancer). Îi puteți consulta articolele pe pagina sa web: misrecetasanticancer.com.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poti citi din Vindecarea emotionala

Vindecarea minţii şi …

20-05-2013 Hits:29471 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Vindecarea minţii şi a corpului  Faptul că mintea domină trupul, deşi neglijat de biolog...

Read more

Legătura dintre emoți…

10-02-2016 Hits:23653 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “av...

Read more

Cum afectează emoţiil…

29-05-2013 Hits:20703 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum afectează emoţiile corpul şi mintea?  Pentru a avea o viaţă echilibrată şi săn...

Read more

Inteligenţa emoţional…

19-05-2013 Hits:19560 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Inteligenţa emoţională, un factor decisiv în prevenirea bolilor Medicina tradiţională ...

Read more

Prevenirea bolilor

18-05-2013 Hits:17179 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Sfaturi simple pentru prevenirea bolilor  Există situaţii care ne pot predispune la boal...

Read more

Importanta Serotoninei …

20-06-2014 Hits:14625 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor n...

Read more

Vindecarea conştientă

24-05-2013 Hits:13768 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre atitudinea cea mai eficientă în procesul vindecării  "Doctore, vreau să mă faci...

Read more

Cum se transformă gân…

09-11-2015 Hits:13650 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne ...

Read more

Vindecă-ți emoțiile

25-11-2014 Hits:13581 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre noi ca ...

Read more

Emoțiile și cancerul …

20-04-2015 Hits:10443 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Povestea mea  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legă...

Read more

Vindecarea apetitului e…

31-08-2015 Hits:10348 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți est...

Read more

Forța gândirii: cheia…

16-06-2016 Hits:9969 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată...

Read more

Emoțiile și sănătat…

06-05-2016 Hits:9524 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare sec...

Read more

Știința gândurilor v…

01-04-2016 Hits:8801 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gânduril...

Read more

Durerea cronica

05-12-2014 Hits:8411 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de durere cronică...

Read more

Emoțiile și cancerul:…

15-06-2015 Hits:8378 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraz...

Read more

Legătura dintre stres …

15-06-2015 Hits:8114 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat...

Read more

Cum ne pot îmbolnăvi …

07-09-2015 Hits:8114 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere...

Read more

Ce sunt bolile psihosom…

18-01-2017 Hits:7909 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Bolile psihosomatice – date generale  În același mod în care bolile fizice tind să infl...

Read more

Iubirea te ajută să t…

23-02-2016 Hits:7306 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgo...

Read more

Diferența dintre trist…

13-10-2016 Hits:6808 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diferența dintre tristețe și depresie  De multe ori se poate confunda o stare de tristețe...

Read more

Recomandări și remedi…

29-04-2018 Hits:5466 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este anxietatea?  Apariția anxietății este foarte frecventă și nu ar trebui să o ign...

Read more

10 abilități pentru a…

31-07-2017 Hits:4618 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Ce sunt abilitățile psiho-sociale?  În general, persoanele, ca ființe sociale, sunt m...

Read more

Cum se combat atacurile…

07-12-2018 Hits:4201 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este un atac de panică?  Ați simțit vreodată că nu mai aveți suflare, că nu puteți...

Read more

Emoțiile - o cheie uit…

18-10-2016 Hits:3764 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

De ce emoțiile trebuie luate în considerare când vorbim despre stil de viață sănătos ...

Read more

7 semne de epuizare men…

11-03-2019 Hits:3508 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Nivelul de serotonină afectează stările mentale și emoționale  O zi lungă și stresant...

Read more

Mintea creează fericir…

08-10-2019 Hits:3400 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Câteva date despre structura creierului  În prezent, tot mai multe studii științifice din...

Read more

Optimismul ne ajută s…

16-12-2019 Hits:2980 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cele 3 beneficii ale optimismului  Optimismul este hrană pură pentru sistemul nostru imunit...

Read more

Optimismul ne ajută s…

17-02-2020 Hits:2656 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

7 moduri de a crește optimismul și de a reduce anxietatea  De exemplu, tulburările de anxi...

Read more

Cum ne afectează trist…

19-09-2021 Hits:1969 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre pierderea unei persoane și riscul unui atac cardiac  A muri de tristețe ar...

Read more