Care sunt efectele cafeinei asupra organismului?
Deși cafeaua este caracterizată prin faptul că este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume, mai ales în țara noastră (împreună cu ceaiul), ea este una dintre băuturile care pot da dependență.
Cafeina este o substanță cu efecte stimulante pe care o găsim mai ales în cafea, dar este prezentă și în alte băuturi, alimente și, de asemenea, în anumite plante și ierburi. De fapt, în funcție de planta din care poate fi extrasă, cafeina poate primi și alte denumiri, precum: teina, mateina și guaranina (de la planta guarana).
Cafeina este compusă dintr-un alcaloid aparținând grupei de xantine, substanțe care fac parte dintr-un grup chimic de baze purinice în care, printre alte substanțe endogene, găsim și acidul uric, guanina și adenina. Acest tip de substanțe sunt stimulante ale sistemului nervos central, pe lângă efectul de relaxare a mușchilor netezi și de producere a vasoconstricției circulației cerebrale.
Cafeaua este o băutură cu proprietăți stimulante, cunoscută tocmai pentru calitățile sale de stimulare a sistemului nervos central și de creștere a stării de veghe, printre altele. Este important să știm că substanțele stimulante nu sunt stocate în corpul nostru, ci sunt absorbite rapid în sânge după ce au fost ingerate. Astfel, după absorbția cafeinei, corpul nostru are nevoie de 45 - 50 de minute pentru a o asimila prin sistemul digestiv.
Pe de altă parte, organismul are nevoie de 4 până la 9 ore pentru a elimina jumătate din cafeina pe care am consumat-o, care va depinde de vârsta pe care o avem, de starea ficatului și de funcționarea propriului metabolism. Cu toate acestea, ca un termen mediu în condiții normale, organismul necesită aproximativ 4 ore pentru a-l asimila. Luând în considerare acest lucru, adevărul este că în corp tindem să simțim efectele cafeinei între 3 și 5 ore după ce am ingerat băutura bogată în această substanță. După consumarea unei doze mari de cafeină, ideal este să consumăm apă, hidratând corpul pentru a preveni deshidratarea după consumarea acestei substanțe (nu trebuie să uităm că are efect diuretic). În plus, apa ajută organismul să elimine mai bine cafeina din corp prin intermediul urinei.
De ce apare dependența de cafeină?
Cafeina este o substanță capabilă să stimuleze transmiterea impulsurilor nervoase prin neuroni, motiv pentru care tonifică organismul și oferă vitalitate. Însă atunci când o persoană este foarte obișnuită cu cafeaua și consumă cafea pentru o perioadă lungă de timp, acest lucru dă naștere și unei anumite dependențe. Această dependență apare de cele mai multe ori, deoarece atunci când ne obișnuiam cu efectele cafeinei, avem nevoie de o doză tot mai mare pentru a putea beneficia de aceleași efecte. Altfel spus: o persoană dependentă de cafeină tinde să exagereze cu cantitatea de cafeină recomandată zilnic, astfel încât ajunge să consume o cantitate mai mare.
De exemplu, cel mai bine este să nu consumați mai mult de 2 - 3 cești de cafea pe zi, echivalentul a 200 mg de cafeină. Dependența tinde să apară când se depășesc 400 mg pe zi, deși este adevărat că au existat cazuri de dependență de cafeină în doze de nu mai mult de 100 mg. Prin urmare, dacă există sau nu dependență de această băutură, va depinde și de fiecare persoană în parte, deoarece depinde de sensibilitatea fiecăruia la efectele acestei substanțe. Din acest motiv, este destul de obișnuit ca anumite simptome legate de dependența de cafeină să apară atunci când o persoană nu poate consuma doza obișnuită de cafea sau pur și simplu alege să renunțe la cafea.
Simptomele dependenței de cafea și de cafeină
Când există dependență de cafeină, este destul de comună apariția simptomelor tipice, care, de fapt, sunt asociate de obicei cu sindromul de abstinență. Printre semnele și simptomele cele mai frecvente se numără următoarele:
- Dureri de cap
- Nervozitate și iritabilitate
- Grețuri
- Tensiune musculară
- Tremurături
- Senzația de oboseală.
Apare, de asemenea, în cazul dependenței de cafeină și o stare de anxietate și/sau depresie, dificultăți de concentrare și reducerea capacității de a lucra, precum și o anumită deteriorare a stării de vigilență și de performanță cognitivă.
Cum se pot reduce simptomele asociate cu dependența de cafeină?
Având în vedere că, atunci când o persoană obișnuiește să consume în mod regulat între una și trei cești de cafea astfel s-a creat un obicei, o dependență. Dacă acest obicei sau dependență lipsește, apar simptomele tipice menționate mai sus. Cel mai indicat este în acest caz să încercați să reduceți puțin câte puțin numărul de cești de cafea pe care le consumați zilnic. Aceasta este una dintre cele mai bune recomandări pentru a preveni și pentru a evita aceste simptome, prin reducerea consumului de cafea și a alimentelor bogate în cafeină (să nu uităm de ciocolată). Cheia pentru a elimina dependența de cafeină este de a reduce treptat consumul de cafea.
Dacă de exemplu aveți tendința de a consuma câte 3 cești de cafea pe zi (la mic dejun, prânz și după-masa), puteți începe să reduceți mărimea ceștii sau cantitatea de cafea pe care o serviți de fiecare dată. Este, de asemenea, posibil să optați pentru înlocuitori și alternative la cafea, cum ar fi infuziile din unele plante și ierburi sau băuturile populare din cereale precum cicoarea.
Alternative sănătoase la cafea
Există diferite alternative la cafea care sunt recomandate ca înlocuitori autentici pentru această băutură. De fapt, acestea sunt ideale pentru persoanele care, din anumite motive nu pot bea cafea. Deși cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, chiar și astăzi există o multitudine de mituri legate direct sau indirect de consumul său obișnuit. Deși este adevărat că un consum excesiv de cafeină trebuie evitat (poate provoca dependență), dar mai ales pentru că aceasta poate provoca simptome grave, cum ar fi problemele de stomac (iritații, arsuri la stomac, indigestii) sau anxietate.
În anumite momente, fie atunci când o persoană este intolerantă sau sensibilă la cafeină, sau atunci când vrea să reducă sau să elimine definitiv consumul acestei băuturi, este întotdeauna recomandabil să știe care sunt cele mai bune alternative sănătoase pentru cafea. Acestea sunt:
- Cafeaua albă: aceasta este o băutură tipic libaneză care, deși este făcută cu cafea, tinde să fie oarecum mai sănătoasă și mai puțin puternică, deoarece se adaugă mai multă apă și câteva picături de esență de flori de portocale.
- Ginko biloba: este o plantă capabilă să stimuleze circulația sanguină, care ajută la relaxarea corpului, deci este ideală în cazurile de tulburări ale somnului.
- Nuca de Kola: este o plantă cunoscută mai degrabă sub numele unic al Kola și, deși este un bun remediu contra oboselii și a simptomelor principale ale depresiei, aceasta ajută la combaterea oboselii prin stimularea sistemului nervos.
- Macca: ajută la stimularea sistemului imunitar, sporind în același timp energia naturală a organismului. Macca poate fi adăugată în diverse sucuri sau smoothi-uri preparate în casă din fructe sau legume proaspete, fiind un ingredient foarte utilizat mai ales în cadrul bucătăriei raw-vegane.
- Rooibosul: este o băutură destul de relaxantă, dar cu o aromă delicată și este recomandat atunci când dorim să ne odihnim bine sau pur și simplu să ne relaxăm și să ne bucurăm mai ales de o digestie bună.
- Ceaiul: având în vedere că există diferite tipuri de ceai, alegerea unui tip de ceai sau a altuia va depinde direct de proprietățile acestora. De exemplu, ceaiul alb este mult mai bogat în antioxidanți decât ceaiul verde, în timp ce ceaiul roșu ajută la arderea grăsimilor. La rândul său, ceaiul Matcha are un gust delicios de ceai verde, însă are o valoare nutrițională mai mare decât acesta. Ceaiul Matcha este folosit în cadrul ceremoniilor japoneze de mai bine de 900 ani și este foarte apreciat de către călugării budiști datorită potențialului său de stimulare a concentrării și de accelerare a metabolismului.