4 beneficii pe care le aduce ceaiul alb sănătății
Ceaiul alb provine din mugurii cei mai delicați ai plantei numite Camellia Sinensis, care prezintă niște reflexii argintii - albe. Ceaiul alb necesită o minimă procesare, deoarece se lasă la uscat la aer și soare, iar frunzele sale nu se rulează. Probabil din această cauză, ceaiul alb menține intacți toți nutrienții din plantă.
În prezent, ceaiul alb se cultivă și se culege exclusiv din China, în principal în munții din provincia Fujian și este considerat ca fiind unul antioxidanții cei mai eficienți.
1. Ceaiul alb și antioxidanții
La fel ca și celelalte tipuri de ceai, ceaiul alb are multe proprietăți vindecătoare și ajută la menținerea sănătății. Ceaiul alb este ceaiul cel mai delicat și mai subtil dintre toate tipurile de ceai, iar aspectul cel mai important în cazul său este că depășește celelalte tipuri de ceai datorită cantității de polifenoli sau antioxidanți pe care îi conține. În schimb, ceaiul alb conține cea mai mică cantitate de teină, inclusiv mai puțin decât ceaiul verde. Aroma sa este delicată și foarte plăcută și are o culoare deschisă.
Polifenolii sunt un compus cu o putere antioxidantă ridicată care ajută corpul să-și întărească sistemul imunitar și totodată neutralizează acțiunea radicalilor liberi.
Datorită concentrației crescute de antioxidanți, cercetătorii afirmă că ceaiul alb poate reduce semnele înaintării în vârstă și reîntinerește organismul.
2. Puterea antioxidantă a catehinelor din ceaiul alb
Catehinele sunt flavonoizi care, la rândul lor, fac parte din categoria polifenolilor, care se afirmă că au efecte anticancerigene recunoscute, așa cum menționează Institutul Național al Cancerului din Statele Unite:
"Catehinele sunt substanțele conținute de ceai și care ajută la protejarea celulelor de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care se eliberează în timpul metabolismului normal al celulelor (schimburi chimice care apar într-o celulă). Radicalii liberi se pot acumula în celule și pot afecta alte molecule. Aceasta poate crește riscul apariției cancerului și a altor boli. Catehinele sunt în continuare studiate pentru prevenirea și tratarea cancerului. O catehină este un tip de antioxidant."
În acest sens, făcând o mică schemă, putem spune că pe primul loc sunt polifenolii, care la rândul lor conțin flavonoizii, iar ultimele sunt catehinele, un tip de flavonoizi prezenți în ceai. Toți aceștia sunt antioxidanți.
3. Proprietățile generale ale ceaiului alb
Împărații Chinei denumeau ceaiul alb ca fiind elixirul nemuririi, datorită proprietăților binefăcătoare pentru sănătate, dintre care le evidențiem pe următoarele:
- Ceaiul alb este ușor diuretic, ajută la eliminarea lichidelor și grăsimilor.<p">Ceaiul alb protejează împotriva cariilor dentare, datorită conținutului său bogat în fluor.
- Datorită puterii sale antioxidante, ceaiul alb întărește sistemul imunitar, combate semnele îmbătrânirii și previne apariția cancerului.
- Ceaiul alb crește nivelul energetic global, precum și puterea de concentrare și memoria.
- Ceaiul alb scade nivelele colesterolului și trigliceridele din sânge.
4. Ceaiul alb și proprietățile sale în înfrumusețare
Multe firme de cosmetică folosesc ceaiul alb ca ingredient în multe dintre produsele destinate înfrumusețării, datorită concentrației ridicate de antioxidanți, mai mare decât cea din vitamina C și E. Anumite firme de renume au lansat pe piață diverse produse care conțin extras de ceai alb, precum farduri de pleoape, creme de față cu protecție solară, loțiuni de corp și multe altele.
Însă, putem beneficia de efectele pozitive ale ceaiului alb pentru menținerea frumuseții folosindu-l direct sub formă de infuzie. De exemplu, poți îmbiba o dischetă demachiantă în infuzie obținută din ceai alb și o poți aplica pe ten după exfoliere pentru a închide porii și a obține o piele mai luminoasă și mai fină. Sau poti aplica pliculețe de ceai alb infuzate și apoi răcite pe pleoape pentru a înviora ochii obosiți.