Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Plan detox de 15 zile

Scris de Dr. Luca Catalin

Plan detox de 15 zile

Plan detox de 15 zile O mare parte din alimentația acestor timpuri moderne se bazează pe consumul regulat al alimentelor rafinate și procesate. Dacă vă confruntați cu câteva kilograme în plus, răceli, gripă, tulburări intestinale, acnee, eczeme sau dacă pur și simplu vă simțiți organismul prea încărcat și greoi, este un moment bun să urmați o detoxifiere.

 În acest articol vă prezentăm cum puteți realiza această detoxifiere de 15 zile care vă va ajuta să pierdeți în greutate în mod echilibrat și să vă regăsiți energia, vitalitatea și optimismul.

Ce este un plan detox?

 Auzim tot mai des de planuri detox, de cure de purificare, etc. Aceasta înseamnă că tot mai multă lume devine conștientă de efectele nocive ale toxinelor care se acumulează în organism ca și consecință a consumului de alimente nesănătoase, care conțin aditivi, zahăr, grăsimi nesănătoase, făină rafinată, etc.

 De asemenea, introducem toxine în organism atunci când consumăm apă și băuturi care conțin metale grele, dar și datorită poluării ambientale și inclusiv din cauza stresului și a emoțiilor negative. Din acest motiv este necesar să realizăm în mod periodic o purificare corectă a organismului. Ayurveda consideră că depozitarea toxinelor în corp este de fapt, cauza ascunsă a celor mai multe boli și tulburări de sănătate.

 Cel mai bun moment pentru a urma un plan detox este după o perioadă în care ne-am alimentat mai prost, cu alimente sărace în nutrienți sau în perioadele dintre anotimpuri (toamna și primăvara), atunci când sistemul imunitar are tendința să slăbească. Bineînțeles, putem realiza o detoxifiere și după o perioadă stresantă sau solicitantă din toate punctele de vedere.

 În cadrul unei detoxifieri se pot folosi anumite plante ayurvedice recomandate de un medic fitoterapeut, în funcție de tipologia specifică. Există de asemenea suplimente care se pot lua timp de câteva zile sau de o săptămână și care curăță în profunzime sistemul digestiv. Aceste suplimente sunt alcătuite din ierburi și plante a căror funcție specifică este aceea de a elimina acumularea toxinelor pentru a lăsa organismul curat, energizat și puternic.

Ce rezultate se pot obține?

 Alimentele vii, crude, neprocesate, asigură un proces natural de detoxifiere, permiţându-i corpului să izoleze toxinele şi să le elimine eficient, astfel încât să se bucure de o sănătate mai bună, de puritate şi de longevitate. Realizând periodic anumite proceduri de detoxifiere a organismului se pot atinge diferite obiective precum:

 - Echilibrarea greutății corporale;

 - Alcalinizarea organismului; așa cum se știe, un corp alcalin înseamnă un corp sănătos și puternic;

 - Combaterea retenției de lichide și a celulitei;

 - Îmbunătățirea sănătății și aspectului pielii;

 - Reglarea sistemului digestiv și combaterea problemelor precum constipația, aciditatea excesivă, etc.

 - Creșterea nivelelor de energie și vitalitate;

 - Reducerea inflamațiilor, a durerilor și a altor tulburări cronice;

 - Reducerea acumulărilor de mucus;

 - O odihnă mai bună în timpul nopții și prevenirea insomniei;

 - Îmbunătățirea și echilibrarea stării emoționale, calmarea stărilor de anxietate, tristețe, nervozitate, iritabilitate, slăbiciune, etc.

 Este important să subliniem faptul că atunci când urmați un plan de detoxifiere, corpul își crește capacitatea depurativă, ceea ce înseamnă că vă puteți confrunta cu unele neplăceri în timpul procesului de detoxifiere al organismului, ca de exemplu, dureri de cap, eczeme sau iritații pe piele, oboseală accentuată, lipsa apetitului, stări de tristețe sau apatie nejustificată, etc. Toate acestea arată că organismul lucrează pentru eliminarea toxinelor și reziduurilor nedorite, iar aceste simptome vor dispărea treptat, iar la finalul detoxifierii cu siguranță vă veți simți mult mai bine ca la început.

 Este necesar să aveți multă răbdare și perseverență și să consumați multă apă pură și macerate din plante medicinale între mese pentru a facilita eliminarea toxinelor. Secretul unei hidratări corecte este să beți apă la temperatura camerei, să nu fie niciodată rece și să o consumați cu înghițituri mici pentru ca celulele să se hidrateze în mod adecvat.

Pe stomacul gol

 Zilnic, se vor bea pe stomacul gol două sau trei pahare de apă caldă cu sucul de la o jumătate de lămâie. Apa caldă cu lămâie este un remediu excepțional pentru detoxifierea întregului organism, deoarece îmbunătățește digestia, accelerează metabolismul și purifică ficatul.

 Pentru a prepara apa cu lămâie este recomandat să se folosească apă cât mai pură, preferabil de izvor, iar apa trebuie să fie caldă, însă niciodată fierbinte. Stoarceți sucul de la o jumătate de lămâie în apa încălzită ușor și beți acest preparat dimineața la trezire, întotdeauna pe stomacul gol. După aceea va trebui să așteptați cel puțin o jumătate de oră până luați micul dejun.

 Așa cum am menționat anterior, pe lângă apa cu lămâie consumată dimineața, este foarte important să se consume cel puțin doi litri de apă zilnic și macerate la rece din plante medicinale, preferabil între mese, pentru a menține o bună hidratare și pentru a favoriza eliminarea toxinelor din corp.

Micul dejun

 La micul dejun se va prepara un shake din următoarele ingrediente:

 - Un măr sau o pară

 - ½ banană coaptă

 - Un pumn de frunze tinere de spanac

 - Un pumn de frunze verzi de țelină

 - Un pahar cu lapte vegetal la alegere (de ovăz, orez, migdale, cocos, etc.) (200 ml)

 - Un pumn de semințe crude de floarea soarelui sau de dovleac

 - O lingură de ulei de cocos extra virgin (15 g)

 - Un vârf de cuțit de ghimbir pulbere

Preparare:

 Cu ajutorul unui blender se vor procesa foarte bine toate ingredientele, timp de câteva minute, până când se obține o băutură omogenă. Se servește imediat.

Prânzul

 La prânz puteți alege trei opțiuni, câte una din fiecare grup:

 - Proteine: ouă, leguminoase, ciuperci, pește;

 - Carbohidrați: cereale integrale (orez, quinoa, mei, paste), pâine integrală sau cartofi la cuptor;

 - Legume crude: salată, varză, roșii, castraveți, morcovi, ceapă, avocado, suc vegetal sau sos gazpacho.

 De exemplu, fructul de avocado odată ingerat se transformă rapid în energie și conține foarte puțină fructoză. Este chiar real faptul că unul din beneficiile majore ale fructului de avocado este scăderea în greutate, iar conținutul său ridicat în grăsimi și foarte scăzut de zahăr este un factor cheie care contribuie la acest efect.

 Faimoasa supă gazpacho este originară din Andaluzia (sudul Spaniei) și a devenit foarte populară datorită mixului savuros de legume și arome pe care le conține: roșii (ingredientul principal), castraveți, ardei gras, usturoi și ceapă.

 Puteți asezona mâncărurile cu ulei extravirgin de măsline, oțet de mere și puțină sare de mare sau de Himalaya. Toate aceste ingrediente au benficii extraordinare pentru sănătate: de exemplu, uleiul extravirgin de măsline are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, antioxidanți, vitamine și minerale care contribuie la buna funcționare a organismului și la prevenirea multor boli.

 La rândul său, sarea roz de Himalaya menține un nivel optim de apă în organism, care este esențial pentru funcționarea optimă a proceselor metabolice și pentru activitatea eficientă a celulelor. Tododată, cristalele de sare de Himalaya intervin activ în procesul de digestie și facilitează o absorbție mai bună a nutrienților în organism.

Cina

 Cina trebuie să fie cât mai simplă și ușoară, de exemplu o supă cremă de legume și o porție de proteine. Dacă doriți un desert, puteți prepara mere coapte sau puteți opta pentru câteva fructe uscate (curmale, prune, caise, etc).

 Între mese se pot consuma ca gustări câteva fructe proaspete, o felie de pâine integrală cu brânză proaspătă cu conținut scăzut de grăsimi, un avocado sau un pahar cu lapte vegetal cu cacao și miere.

 Este important ca atât în timpul planului detox de 15 zile, dar și după aceea să evitați pe cât posibil alimentele procesate, pline de aditivi chimici și să optați pentru alimente integrale, sănătoase și proaspete. Iată care sunt alimentele care au efecte puternice de detoxifiere și care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică:

Fructe:

 - lămâile galbene, lămâile verzi, ananasul şi grepfruitul: acţionează ca solvenţi şi curăţă ficatul şi vezica biliară;

 - merele: au efecte puternice de purificare şi ajută la digestie;

 - afinele: au efecte diuretice, purifică rinichii, detoxifică tractul urinar şi elimină foarte multe toxine şi substanţe chimice;

 - pepenele roşu și pepenele galben: au puternice efecte diuretice, elimină multe toxine solubile în apă, dar şi fluidele reţinute în organism din cauza unei diete bogate în sodiu.

Legume:

 - legumele cu frunze verzi precum: varza, broccoli, țelina, spanacul, ridichile, rucola, prazul, ceapa și usturoiul verde, guliile și plantele aromatice precum pătrunjelul, busuiocul, salvia, cimbrul și menta au efecte vindecătoare, purificatoare și de calmare; sunt diuretice și bogate în fibre alimentare;

 - castraveții sunt în proporție de 90% apă, hidratează și elimină apa acumulată în exces în țesuturi;

algele marine sunt bogate în vitaminele din grupul B, sunt o sursă de minerale cheie pentru sănătate, precum iodul și seleniul; au un indice glicemic mic și stimulează tranzitul intestinal.