Cauzele durerilor articulare
Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaintarea în vârstă sau ca și consecință a unor probleme genetice sau a traumatismelor locale. Acești factori pot să determine leziuni la nivelul articulațiilor care uneori sunt dificil de vindecat.
Este important să avem grijă de sănătatea articulațiilor prin intermediul practicii regulate a unei activități fizice și consumul unor alimente care conțin nutrienți de calitate. În acest sens, este indicat să avem o dietă echilibrată, fără exces de zahăr, grăsimi și alimente procesate.
De asemenea, pentru a preveni deteriorarea tendoanelor și ligamentelor trebuie să se evite supraeforturile fizice sau mișcările bruște. Pentru a obține rezultate bune este indicat să se combine tratamentul pe cale orală cu remediile de uz topic.
Ce este artrita?
Artrita este o boală degenerativă care se produce datorită deteriorării cartilajului care unește oasele între ele. Înaintarea în vârstă este cauza cea mai comună a acestei boli, cu toate că există și alți factori care pot influența apariția acesteia, cum sunt leziunile, deficiența de nutrienți și sedentarismul.
Părțile corpului care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta artrită sunt mâinile și încheieturile. Ambele sunt în mișcare constantă, iar având mai puțin cartilaj tind să se degenereze mai rapid. Adeseori artrita cauzează dureri intense și inflamație care împiedică realizarea normală a activităților cotidiene.
Totuși, această afecțiune poate fi ameliorată dacă adoptăm unele obiceiuri sănătoase viață și recurgem la unele remedii naturale pentru a reduce simptomele. Să vedem în continuare care sunt acestea:
1.Turmericul
Turmericul este considerat un excelent remediu antiinflamatoriu datorită curcuminei, care este un compus foarte eficient pentru ameliorarea durerilor asociate cu artrita reumatoidă.
Turmericul conține și citochină, un element care ajută la reducerea efectivă a markerilor de inflamație. S-a demonstrat prin mai multe studii clinice că turmericul este foarte eficient pentru ameliorarea simptomelor de rigiditate și de inflamație articulară, ceea ce este esențial pentru tratarea acestei boli.
Specialiștii au descoperit că 1,2 g de turmeric au același efect ca 300 ml de fenilbutazonă, folosită pentru tratarea artritei.
Pentru a fi eficient insa terapeutic , este necesara administarea zilnica a unei cantitati mari de pulbere de turmeric , de aceea se recomanda inlocuirea pulberii de turmeric cu Sanohelp ( extract lichid de turmeric) care este suficient de concentrat in substanta activa pentru a avea efect vindecator. Mai exista pe piata si capsule de curcumina, dar din pacate acestea nu se asimileaza . Sanohelp contine pe langa curcumina si compusi importanti necesari asimilarii curcuminei . Recomandam o doza de minim 3 picaturi Sanohelp de 3 ori pe zi cu o cana de apa calduta cu minim 30 de minute inainte de masa.
2. Uleiul de măsline
Unul din compușii activi ai uleiului de măsline, oleocantalul, are o acțiune antiinflamatorie care inhibă enzimele COX-1 și COX-2 care sunt responsabile de apariția durerii articulare.
Conform unor studii medicale, persoanele care includ în mod regulat acest aliment în dietă, au un risc mai mic de a suferi de artrită reumatoidă. În cazul artritei localizate în zona încheieturilor și mâinilor, este indicat să se facă și un masaj local utilizând acest produs.
3. Compresele cu apă rece
Aplicarea compreselor cu apă rece pe articulațiile afectate este o terapie foarte bună pentru persoanele care se confruntă cu această boală.
Frigul reduce inflamația și relaxează zonele afectate, calmând durerea aproape instantaneu. Totuși, efectele compreselor reci nu sunt de durată și este necesar să se aplice de mai multe ori pe zi.
4. Compresele cu apă caldă
Compresele cu apă caldă sunt o altă opțiune bună pentru ameliorarea simptomelor, mai ales atunci când apar episoade de durere puternică.
Înmuiați un prosop în apă caldă și apoi aplicați-l pe mâini și încheieturi. Acest remediu simplu ajută la controlarea inflamației și activează circulația sanguină.
5. Țelina
Țelina este un aliment care trebuie inclus în mod regulat în alimentație deoarece ajută la prevenirea artritei. Țelina are proprietăți diuretice care stimulează eliminarea excesului de lichide din țesuturi și în plus, remineralizează organismul, curăță sângele și contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
Pentru diminuarea inflamației și durerii articulare, se recomandă să se consume un litru de suc de țelină zilnic, timp de minim o săptămână.
6. Usturoiul
Considerat ca fiind unul dintre cele mai puternice antibiotice și remedii antiinflamatorii naturale, usturoiul crud ajută la ameliorarea simptomelor acestei patologii. Componenta activă din usturoi se numește alicina, care acționează în mod similar cu analgezicele precum ibuprofenul, dezactivând căile care cauzează inflamația.
Usturoiul poate fi consumat atât ca măsură de prevenire, cât și ca parte a tratamentului în sine. În acest sens, se recomandă consumul a 3 căței de usturoi cruzi zilnic.
7. Oțetul de mere
Puțină lume știe că binecunoscutul oțet de mere este un remediu natural ideal pentru combaterea tulburărilor relaționate cu inflamația. Dacă aveți probleme cu articulațiile inflamate, se recomandă să se consume zilnic o lingură de oțet de mere diluată într-un pahar cu apă călduță.
8. Ceaiul verde
Această băutură tradițională folosită de mii de ani în scopuri medicinale este bogată în antioxidanți și flavonoizi, care ajută la reducerea inflamației. Datorită nutrienților pe care îi conține, ceaiul verde este un foarte bun remediu natural care combate inflamația și durerea asociate cu artrita reumatoidă.
Consumul regulat de ceai verde contribuie la întărirea oaselor și a articulațiilor, deoarece conține o substanță care blochează enzima care distruge cartilajul oaselor. Se recomandă să alegem un ceai verde de calitate, pe cât posibil din surse ecologice.
9. Ghimbirul
Ghimbirul are importante proprietăți anti-inflamatorii care ajută la reducerea durerilor și a inflamației articulațiilor, precum și a altor dureri comune. Rădăcina de ghimbir este considerată ca fiind unul dintre remediile naturale cele mai indicate pentru a combate simptomele asociate cu artrita.
Proprietățile anti-inflamatorii și analgezice specifice ghimbirului reduc inflamația și durerea, evitând ca acestea să afecteze mobilitatea normală a articulațiilor. Ghimbirul este foarte recomandat pentru reducerea durerii deoarece conține principii active similare ibuprofenului.
9 Shake de ananas, ovăz și scorțișoară pentru sănătatea genunchilor
Shake-ul de ananas, ovăz și scorțișoară este o băutură bogată în vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali care contribuie la întărirea articulațiilor și evitarea deteriorării acestora.
Datorită aportului de carbohidrați și de fibre, acest shake este o opțiune foarte bună și pentru a furniza corpului un plus de energie, mai ales în acele momente în care dorim să ne îmbunătățim randamentul fizic și mental.
Una din marile avantaje ale acestui shake este acela că nu conține multe calorii, ceea ce ne permite să-l includem în dietă fără a lua în greutate. De altfel, consumând acest shake în mod regulat se va reduce senzația de foame și consumul excesiv al mâncărurilor nu foarte sănătoase.
Principalele beneficii ale acestui shake pentru sănătatea genunchilor se datorează conținutului său bogat în potasiu, magneziu și calciu, minerale care fortifică sănătatea osoasă și articulară.
De asemenea, ananasul conține bromelină care este o enzimă foarte puternică ce participă la digestia corespunzătoare a proteinelor și la dezinflamarea țesuturilor.
Conform cercetărilor medicale efectuate în această direcție, se pare că bromelina acționează ca un analgezic și antiinflamatoriu eficient și ajută la reducerea simptomelor unor afecțiuni cronice precum artrita și osteoartrita.
Pe de altă parte, scorțișoare conține un compus organic numit cinamaldehidă, căruia i se atribuie calități anticoagulante și antiinflamatorii.
Cum se prepară shake-ul de ananas, ovăz și scorțișoară?
Pentru a prepara acest shake sănătos și savuros avem nevoie de următoarele:
Ingrediente:
- 1 ananas
- 1 cană de apă (250 ml)
- 2 linguri de miere (50 g)
- 1 cană de fulgi de ovăz (50 g)
- 1 cană de suc natural de portocale (250 ml)
- 4 linguri de migdale măcinate (40 g)
- 1 linguriță de scorțișoară pulbere (5 g)
Preparare:
- Pentru început, curățați ananasul și tăiați-l cuburi.
- Puneți apa la fiert, iar când începe să fiarbă, adăugați fulgii de ovăz și lăsați-i la foc mic câteva minute.
- Cu ajutorul blenderului, omogenizați bine fiertura de fulgi de ovăz cu bucățile de ananas.
- Procesați bine, apoi adăugați mierea, sucul natural de portocale și migdalele măcinate în prealabil.
- La final, adăugați puțină scorțișoară și amestecați bine.
- Dacă este necesar, mai adăugați miere după gust.
- Puteți să păstrați shake-ul la frigider câteva ore, pentru un efect răcoritor.
Mod de consum:
Modalitatea de a consuma acest shake depinde de efectele pe care le dorim, și anume:
- Dacă aveți dureri sau inflamații în zona genunchilor, consumați-l zilnic, o dată sau de două ori pe zi, până simțiți o ameliorare;
- Dacă doriți să preveniți leziunile și să vă întăriți articulațiile, includeți acest shake în dietă în mod regulat, de două sau de trei ori pe săptămână.