Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Se poate preveni o ischemie cerebrală?

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este ischemia cerebrală?

Se poate preveni o ischemie cerebrală? Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism suferă brusc și, de cele mai multe ori, cu consecințe importante. Dar de ce se întâmplă acest lucru?

 Există anumiți factori care predispun la această afecțiune de sănătate. Ischemia cerebrală este o problemă serioasă de sănătate care afectează fluxul de sânge din creier. Ischemia cerebrală este, de asemenea, cunoscută sub numele de accident vascular cerebral sau AVC. Ar fi la fel ca un atac de cord, dar care are loc în creier.

 De obicei ischemia cerebrală se întâmplă brusc, dar există situații care pot acționa ca factori declanșatori precum: hipertensiunea arterială, colesterolul, obezitatea, fumatul sau stresul susținut. Ischemia cerebrală apare atunci când fluxul de sânge într-o anumită zonă a creierului este insuficientă. Când nu ajunge suficient sânge, celulele nervoase din acea zonă sunt lipsite de oxigen și nutrienți, deci nu funcționează corect. Dacă fluxul de sânge nu se recuperează imediat, celulele din zona afectată încep să moară, iar acest lucru cauzează leziuni și daune care pot lăsa sechele. Gradul acestor sechele va depinde de mai mulți factori, cum ar fi starea anterioară de sănătate a persoanei afectate, timpul în care această irigație a fost oprită sau zona creierului în care s-a produs vătămarea.

Factori de risc pentru ischemia cerebrală

 Ischemia cerebrală sau accidentul vascular cerebral apare de obicei brusc. Există oameni mai predispuși decât alții să sufere de această afecțiune, iar acest lucru depinde foarte mult de starea lor de sănătate și de stilul de viață.

Detaliem în continuare aspectele care trebuie luate în considerare pentru a preveni aceste episoade periculoase:

 1. Supravegheați-vă tensiunea arterială: hipertensiunea arterială este cel mai important risc pentru ischemia cerebrală. O tensiune arterială ridicată poate crește riscul de ischemie sau hemoragie cerebrală de până la 5 ori.

 3. Controlați-vă în mod regulat nivelurile de colesterol: acest lucru ajută la menținerea sănătății arterelor noastre și, prin urmare, la prevenirea unui AVC. Urmăriți-vă dieta, consumând alimente bogate în fibre și vitamine și limitând sau evitând complet consumul grăsimilor animale.

 4. Preveniți diabetul: această boală este un factor de risc important, deoarece accelerează procesul îmbătrânirii vasculare, afectând toate vasele corpului. Încercați să mențineți o greutate rezonabilă și să limitați consumul zaharurilor rafinate (dulci).

 5. Realizați exerciții fizice în mod regulat: acest lucru protejează arterele creierului și ale inimii. Cu 25 de minute pe zi de activitate fizică moderată, puteți reduce semnificativ riscul de a suferi de ischemie cerebrală.

 6. NU FUMAȚI: renunțarea la fumat și controlul consumului de alcool ar trebui să fie una dintre cele mai importante priorități pentru a vă proteja de atacul cerebral și de alte boli cardiovasculare.

 7. Renunțați la contraceptivele hormonale: există medicamente care cresc șansele de a suferi de ischemie cerebrală, mai ales dacă se adaugă la alți factori de risc. Hormonii din pastilele anticoncepționale pot favoriza formarea de cheaguri sanguine și, prin urmare, pot crește probabilitatea unei ischemii. Deși este adevărat că riscul este scăzut, pentru a-l contracara este mai bine să se limiteze la femeile de peste 30 de ani care au și hipertensiune arterială, obezitate și sunt fumătoare.

Care sunt semnalele unei ischemii cerebrale?

 Pentru a combate ischemia cerebrală, cel mai important este să se acționeze rapid, deoarece fiecare minut contează. A învăța să detectați simptomele unui accident vascular cerebral este esențial pentru a acționa rapid și, astfel, pentru a-i reduce consecințele negative.

 În cazul unei ischemii cerebrale puteți vedea ce se întâmplă cu voi, dar este frecvent ca oamenii din jur să detecteze că se întâmplă ceva ciudat și aceștia trebuie să acționeze cât mai curând posibil, avertizând rapid serviciul de urgență. Acestea sunt câteva dintre simptomele și semnele care ar trebui să ne facă să bănuim că ne confruntăm cu un caz de ischemie cerebarală sau AVC (accident vascular cerebral):

Lipsa de forță

 Putem simți slăbiciune și lipsă de forță într-un picior sau braț, cel mai frecvent fiind faptul că simptomele sunt observate atât pe ambele părți, cât și pe aceeași parte a corpului. De asemenea, puteți simți furnicături și sensibilitate mai mică în aceste zone, dar și la nivelul feței.

Strâmbarea gurii

 Este comun ca în timpul unui atac de atac cerebral să vedeți că gura este ușor răsucită și că aveți dificultăți în a zâmbi. Este posibil să aveți dificultăți în a bea, deoarece lichidul se va scurge la o extremitate. Dacă ischemia cerebrală afectează partea din spate a creierului (teritoriul vertebrobasilar) poate provoca vedere dublă și dificultăți de vorbire.

Amețeli

 Dacă vă simțiți amețit și aveți probleme cu statul în picioare, s-ar putea ca ischemia cerebrală să afecteze zona creierului care este responsabilă de menținerea echilibrului. În acest caz, puteți observa, de asemenea că vă este dificil să coordonați mișcările.

Vedere dublă sau pierderea vederii

 Un alt simptom care ar trebui să ne facă să bănuim că ne confruntăm cu un accident vascular cerebral este afectarea bruscă a vederii. Uneori poate fi vedere dublă, iar alteori apare pierderea bruscă a vederii. Această pierdere poate fi totală, deși afectează mai des doar una dintre zonele de vedere. Poate apărea la unul sau la ambii ochi.

Dificultatea de a vorbi

 A avea dificultăți bruște de a vorbi sau de a-i înțelege pe alții poate fi, de asemenea, un indiciu de AVC. Dacă vă aflați într-o conversație și aveți dificultăți în a articula cuvintele sau de a construi o propoziție, ar putea fi vorba despre un accident vascular cerebral. În mod similar, dacă simțiți că nu sunteți în stare să înțelegeți cuvintele, ca și cum vi s-ar vorbi într-o altă limbă, acesta ar putea fi un semn al unui accident vascular cerebral.

Durere bruscă de cap

 Simțirea durerii de cap severe poate fi brusc indică un accident vascular cerebral, în special a unei hemoragii cerebrale. Cu toate acestea, este important să nu vă alarmați, deoarece poate fi vorba, de asemenea, de o durere de cap dintr-o altă cauză. Ar trebui să vă faceți griji dacă durerea este însoțită de alte simptome suspecte, cum ar fi furnicături sau dificultate de mișcare a unei părți a corpului.

Stare de leșin

 Uneori, accidentul vascular cerebral poate fi însoțit de o pierdere a conștiinței sau de un leșin. Ar trebui să vă consultați medicul, mai ales dacă această lipotimie este însoțită de incontinență sfincteriană sau de oricare dintre simptomele pe care le-am menționat anterior.

Tromb sau hemoragie?

 Accidentul vascular cerebral sau ischemia cerebrală este acea situație în care, așa cum am văzut, sângele nu ajunge corect la creier. Acest lucru se poate întâmpla în 2 moduri diferite: din cauza unui tromb, adică a unui cheag sanguin care înfundă venele sau arterele sau din cauza unei rupturi în una dintre aceste vene prin care sângele iese.
 Accidentul vascular cerebral ischemic: cunoscut și sub denumirea de ischemie cerebrală, apare atunci când încetarea fluxului de sânge este cauzată de un cheag care înfundă un vas de sânge în creier. Este cunoscut și prin numele de tromboză sau embolie. Vorbim despre tromboză atunci când cheagul sau trombul s-a format în peretele arterei cerebrale și vorbim despre embolie când acest cheag își are originea într-o altă zonă a corpului (cum ar fi inima) și a călătorit prin fluxul sanguin pentru a avea impact asupra unui vas cerebral.

 Accidentul vascular cerebral hemoragic: este cunoscut și sub denumirea de hemoragie sau accident vascular cerebral și se produce atunci când lipsa alimentării cu sânge către creier este cauzată de ruperea unui vas, cu consecința de sângerare internă pe care o provoacă.

 1 din 3 persoane care au suferit un accident vascular cerebral vor avea sechele importante. Ischemia cerebrală este cea mai frecventă boală de la vârsta de 55 de ani, iar incidența crește odată cu vârsta. 120.000 de cazuri noi de ischemie cerebrală sunt detectate pe an.