Ce sunt calculii renali?
Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul uman. Rinichii ajută la detoxifierea organismului și la filtrarea impurităților din sânge, precum și a deșeurilor prin urină. Calculii renali sau pietrele la rinichi se formează atunci când rinichii nu mai sunt capabili să proceseze toxinele în mod eficient. La modul specific, se acumulează o cristalizare a mineralelor neprocesate. Calculii renali cauzează dureri și posibile obstrucții ale fluxului de urină.
Care sunt cauzele formării calculilor renali?
Formarea calculilor renali se datorează unor diverse alterări metabolice, reducerii volumului de urină sau creșterii eliminării prin urină a anumitor componente chimice care împiedică dizolvarea sărurilor din urină. Reducerea solubilității se poate datora alterării acidității urinare: o urină acidă predispune la formarea calculilor de acid uric, în timp ce o urină alcalină facilitează formarea calculilor care conțin fosfați.
În definitiv, calculii renali sunt rezultatul formării și aglomerării cristalelor într-o urină supersaturată, din cauza a două fenomene fizice: concentrare anormal de ridicată a sărurilor în urină și dezechilibrul dintre factorii care favorizează și cei care inhibă concentrarea substanțelor din urină.
Există diferite tipuri de calculi sau pietre la rinichi, în funcție de modul în care se combină substanțele chimice care îi compun și care se găsesc în mod natural în dietă, deoarece sunt necesare pentru formarea mușchilor, a oaselor și a altor părți importante ale corpului. Din acest motiv, calculii renali afectează atât bărbații cât și femeile (se estimează că între 10 și 12% din populație suferă la un moment dat un episod din această boală), chiar dacă este mai des întâlnită în cazul bărbaților și a persoanelor sedentare.
Care sunt simptomele litiazei renale (eliminarea calculilor)?
Calculii renali pot provoca diferite simptome, în funcție de mărimea și compoziția lor și de situația aparatului urinar, respectiv:
- Litiaza asimptomatică: mulți calculi renali nu produc simptome sau aceștia sunt descoperiți întâmplător în timp ce se formează, printr-o analiză de urină. Există calculi de dimensiuni foarte mici, astfel încât pot fi eliminați fără să fie percepuți.
- Colica nefritică: este procesul cel mai frecvent cauzat de calculii renali și se produce atunci când unul dintre aceștia se blochează când este eliminat prin rinichi. Acest blocaj provoacă o durere foarte intensă care apare în zona renală (zona lombară) și se extinde spre partea anterioară a abdomenului și a organelor genitale. Durerea care crește și scade în mod intermitent în intensitate nu-i permite pacientului să găsească o poziție cât de cât confortabilă. Adeseori apar și grețuri, transpirații abundente și distensie abdominală, însă aproape niciodată nu apare febră.
- Durere lombară: uneori, durerea cauzată de calculii renali este mai puțin evidentă. Aceasta este de obicei fixă și este mai puțin aparentă, însă se manifestă în mod continuu în zona lombară unde se află rinichii. Această durere se poate confunda cu durerile de oase și de articulații de origine reumatică.
- Hematurie: aceasta înseamnă că urina conține sânge. Hematuria poate fi vizibilă la o simplă vedere (hematuria macroscopică) sau din contră, poate fi sesizată doar printr-o analiză microscopică (microhematuria). Hematuria apare datorită micilor răni pe care le produce calculul renal la trecerea prin interiorul organelor afectate.
- Infecții urinare: există un tip de calculi care sunt consecința unor infecții renale speciale și care se manifestă doar prin apariția infecțiilor, fie la nivelul vezicii urinare (cistită) sau la nivelul rinichilor (pielonefrită).
Vă prezint în acest articol 10 remedii naturiste simple care pot ajuta la ameliorarea durerilor provocate de calculii renali și care pot accelera procesul de vindecare naturală a corpului. Iată care sunt acestea:
1. Sucul de lămâie, uleiul de măsline și oțetul de mere
Acesta este unul dintre remediile cele mai eficiente contra calculilor renali și a durerilor cauzate de aceștia. Atunci când apar primele simptome de eliminare a pietrelor la rinichi, se amestecă 60 ml de ulei extravirgin de măsline cu 60 ml de suc de lămâie și se consumă ca atare. Apoi se consumă 350 ml de apă purificată și se așteaptă 30 minute. După aceea, se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie în 350 ml de apă purificată, se adaugă o lingură de oțet organic de mere și se consumă. Oțetul de mere ajută la dizolvarea calculilor renali și are un efect alcalinizant asupra sângelui și a urinii. Se repetă procedeul cu suc de lămâie, apă și oțet de mere din oră în oră până când se ameliorează simptomele.
2. Frunzele de urzică
Frunzele de urzică ajută la menținerea fluxului de apă prin rinichi și vezica urinară, ceea ce favorizează evacuarea urinei fără dureri. În același timp, frunzele de urzică mențin bacteriile la distanță. Ceaiul de urzică este de asemenea un foarte bun diuretic natural. Iată cum se prepară o infuzie de urzică, eficientă în cazul colicilor renale:
1. Se adaugă două linguri de frunze uscate de urzică la o cană cu apă fierbinte;
2. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară;
3. Se consumă zilnic câte 2-3 căni de ceai de urzică timp de câteva săptămâni.
3. Păpădia
Rădăcina de păpădie este un foarte bun remediu tonic și depurativ al rinichilor, această plantă fiind indicată pentru prevenirea și dizolvarea calculilor renali. Proprietățile terapeutice ale păpădiei stimulează producerea de urină, ceea ce o face să fie foarte eficientă pentru a provoca expulzia pietrelor de la rinichi. Pentru a profita de beneficiile acestei plante medicinale se recomandă să se prepare o infuzie din frunzele uscate de păpădie și să se consume cel puțin 3 căni zilnic.
4. Fasolea roșie (păstăi)
Păstăile de fasole roșie sunt un remediu eficient pentru tratarea afecțiunilor urinare și a calculilor renali, fiind considerate un adevărat tonic medicinal. Scoateți boabele din păstăi și fierbeți doar păstăile într-un litru de apă timp de 2 ore la foc mic, până când acestea devin moi. Apoi strecurați lichidul printr-o sită fină sau o pânză și lăsați-l deoparte la răcit. Consumați lichidul obținut de câteva ori pe zi pentru a combate durerile cauzate de eliminarea calculilor renali. Lichidul obținut prin fierberea păstăilor nu trebuie să se depoziteze mai mult de 24 ore, deoarece își va pierde din proprietățile terapeutice.
5. Sucul de rodie
Cu toții știm că rodiile au multe beneficii pentru sănătate, însă mai specific, semințele și sucul de rodie poate fi considerat un remediu natural foarte bun contra calculilor renali. Acest lucru este relaționat cu aciditatea și proprietățile sale astringente. Pentru prevenirea și combaterea durerilor cauzate de eliminarea calculilor renali se recomandă să se prepare suc proaspăt de rodie și să se consume de câte 3-4 ori pe zi.
6. Pepenele roșu
Pepenele roșu este un alt aliat foarte bun pentru tratarea calculilor renali compuși din fosfați și carbonați. Potasiul care se găsește din abundență în pepenele roșu este un ingredient esențial pentru a menține sănătatea rinichilor, deoarece reglează și menține echilibrat nivelul de acid din urină.
Pe lângă potasiu, pepenele roșu conține un procent ridicat de apă, care ajută la eliminarea pietrelor din rinichi. Consumul regulat al pepenelui roșu poate ajuta mult la tratarea și prevenirea calculilor renali. De asemenea, se poate prepara și ceai din semințe de pepene roșu care este un diuretic excelent.
7. Țelina
Țelina crudă și semințele de țelină sunt foarte bune tonice renale. Folosirea în mod regulat a semințelor de țelină, sub formă de condiment sau sub formă de ceai, poate preveni formarea calculilor renali. Un pahar cu suc proaspăt stors de țelină poate ajuta la combaterea durerilor cauzate de eliminarea calculilor renali, datorită proprietăților lor anti-spastice.
Sucul proaspăt de țelină ajută la eliminarea toxinelor care contribuie la formarea calculilor renali și este un bun diuretic, ceea ce înseamnă că crește volumul de urină și ajută astfel la eliminarea pietrelor. Se recomandă consumul zilnic al unei căni cu suc de țelină pentru a preveni formarea calculilor renali. De asemenea, consumul ceaiului preparat din semințe de țelină poate ajuta la tratarea calculilor renali cauzați de acumularea de acid uric.
8. Busuiocul
Această binecunoscută plantă medicinală are proprietăți terapeutice specifice care ajută la dizolvarea eficientă a calculilor renali. Pentru a profita de beneficiile acestei plante este indicat să se consume zilnic câte o lingură de suc de busuioc proaspăt amestecat cu o lingură de miere de albine, timp de 6 luni.
De asemenea, se poate consuma infuzie de busuioc care ajută la menținerea sănătății rinichilor. Infuzia de busuioc se prepară dintr-o lingură de busuioc uscat la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 5-7 minute, se strecoară și se consumă câte trei căni zilnic.
9. Coada-calului
Ceaiul de coada-calului este un remediu natural foarte eficient în cazul în care aveți calculi renali. Se recomandă să se consume zilnic câte 3-4 căni de ceai de coada-calului sau să se administreze zilnic 2 grame de plantă sub formă de capsule.
10. Infuzie pentru dizolvarea calculilor renali
Această infuzie din plante medicinale combină proprietățile terapeutice ale unor plante diuretice care favorizează curățarea rinichilor și ajută la prevenirea și dizolvarea calculilor renali.
Cum se prepară?
- Într-o oală cu un litru de apă fierbinte se adaugă 1 pumn de frunze uscate de hrenoasă (Lepidium Latifolium), 1 pumn de frunze de nalbă uscată și 2 linguri de iarbă-neagră uscată.
- Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10 minute, se strecoară și se lasă la răcit. Se consumă câte o cană de infuzie dimineața, pe stomacul gol, timp de o săptămână.
Recomandări pentru prevenirea calculilor renali
În cazul în care suspectați că suferiți de calculi renali este foarte important să consultați un medic specialist. Totuși, tratamentul indicat de medic poate fi completat cu unele remedii naturiste care pot ajuta la dizolvarea pietrelor care generează dureri intense. În continuare vă oferim și câteva recomandări pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi:
- Creșteți consumul de apă plată: consumul de apă plată este esențial pentru dizolvarea calculilor renali. Este foarte important să consumați suficiente lichide, în special în zilele călduroase sau dacă realizați activități fizice intense. Dacă suferiți în urma formării calculilor renali, creșteți consumul de apă la 3 sau 4 litri zilnic.
- Reduceți consumul de sare: pentru a nu înrăutăți condiția calculilor renali, este ideal să limitați sau chiar să renunțați la consumul de sare și al alimentelor pra condimentate.
- Evitați alimentele bogate în oxalați: la fel ca în cazul sării, dacă aveți calculi renali este ideal să evitați consumul de alimentelor bogate în oxalați cum sunt sfecla roșie, napii, roșiile, măcrișul, spanacul, andivele, ceaiul și cacaua, printre altele.
- Schimbați-vă dieta: consumul alimentelor procesate, pline de conservanți și de aditivi chimici este una dintre cauzele primare ale formării calculilor renali. De asemenea, este important să renunțați la consumul băuturilor gazoase și energizante din comerț.
- Evitați pe cât posibil alimentele procesate și băuturile alcoolice și optați în schimb pentru fructele și legumele proaspete și sucurile naturale preparate în casă.
- Strugurii ursului (Uva-Ursi): sunt un remediu popular folosit des pentru eliminarea calculilor renali. Această plantă ajută atât la combaterea infecțiilor care apar la nivelul rinichilor, cât și la reducerea durerilor și la curățarea tractului urinar. Se recomandă administrarea a 500 mg de plantă de trei ori pe zi pentru eliminarea calculilor renali.
- Magneziul: studiile medicale au indicat faptul că persoanele care aveau calculi renali recurenți și au luat suplimente cu magneziu aveau o rată de reducere de 92,3% a calculilor renali. Specialiștii recomandă administrarea a 300 mg de orotat de magneziu pentru prevenirea și reducerea calculilor renali.