Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

10 remedii naturiste contra calculilor renali

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce sunt calculii renali?

10 remedii naturiste contra calculilor renali Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul uman. Rinichii ajută la detoxifierea organismului și la filtrarea impurităților din sânge, precum și a deșeurilor prin urină. Calculii renali sau pietrele la rinichi se formează atunci când rinichii nu mai sunt capabili să proceseze toxinele în mod eficient. La modul specific, se acumulează o cristalizare a mineralelor neprocesate. Calculii renali cauzează dureri și posibile obstrucții ale fluxului de urină.

Care sunt cauzele formării calculilor renali?

 Formarea calculilor renali se datorează unor diverse alterări metabolice, reducerii volumului de urină sau creșterii eliminării prin urină a anumitor componente chimice care împiedică dizolvarea sărurilor din urină. Reducerea solubilității se poate datora alterării acidității urinare: o urină acidă predispune la formarea calculilor de acid uric, în timp ce o urină alcalină facilitează formarea calculilor care conțin fosfați.

 În definitiv, calculii renali sunt rezultatul formării și aglomerării cristalelor într-o urină supersaturată, din cauza a două fenomene fizice: concentrare anormal de ridicată a sărurilor în urină și dezechilibrul dintre factorii care favorizează și cei care inhibă concentrarea substanțelor din urină.

 Există diferite tipuri de calculi sau pietre la rinichi, în funcție de modul în care se combină substanțele chimice care îi compun și care se găsesc în mod natural în dietă, deoarece sunt necesare pentru formarea mușchilor, a oaselor și a altor părți importante ale corpului. Din acest motiv, calculii renali afectează atât bărbații cât și femeile (se estimează că între 10 și 12% din populație suferă la un moment dat un episod din această boală), chiar dacă este mai des întâlnită în cazul bărbaților și a persoanelor sedentare.

Care sunt simptomele litiazei renale (eliminarea calculilor)?

Calculii renali pot provoca diferite simptome, în funcție de mărimea și compoziția lor și de situația aparatului urinar, respectiv:

 - Litiaza asimptomatică: mulți calculi renali nu produc simptome sau aceștia sunt descoperiți întâmplător în timp ce se formează, printr-o analiză de urină. Există calculi de dimensiuni foarte mici, astfel încât pot fi eliminați fără să fie percepuți.

 - Colica nefritică: este procesul cel mai frecvent cauzat de calculii renali și se produce atunci când unul dintre aceștia se blochează când este eliminat prin rinichi. Acest blocaj provoacă o durere foarte intensă care apare în zona renală (zona lombară) și se extinde spre partea anterioară a abdomenului și a organelor genitale. Durerea care crește și scade în mod intermitent în intensitate nu-i permite pacientului să găsească o poziție cât de cât confortabilă. Adeseori apar și grețuri, transpirații abundente și distensie abdominală, însă aproape niciodată nu apare febră.

 - Durere lombară: uneori, durerea cauzată de calculii renali este mai puțin evidentă. Aceasta este de obicei fixă și este mai puțin aparentă, însă se manifestă în mod continuu în zona lombară unde se află rinichii. Această durere se poate confunda cu durerile de oase și de articulații de origine reumatică.

 - Hematurie: aceasta înseamnă că urina conține sânge. Hematuria poate fi vizibilă la o simplă vedere (hematuria macroscopică) sau din contră, poate fi sesizată doar printr-o analiză microscopică (microhematuria). Hematuria apare datorită micilor răni pe care le produce calculul renal la trecerea prin interiorul organelor afectate.

- Infecții urinare: există un tip de calculi care sunt consecința unor infecții renale speciale și care se manifestă doar prin apariția infecțiilor, fie la nivelul vezicii urinare (cistită) sau la nivelul rinichilor (pielonefrită).

 Vă prezint în acest articol 10 remedii naturiste simple care pot ajuta la ameliorarea durerilor provocate de calculii renali și care pot accelera procesul de vindecare naturală a corpului. Iată care sunt acestea:

1. Sucul de lămâie, uleiul de măsline și oțetul de mere

 Acesta este unul dintre remediile cele mai eficiente contra calculilor renali și a durerilor cauzate de aceștia. Atunci când apar primele simptome de eliminare a pietrelor la rinichi, se amestecă 60 ml de ulei extravirgin de măsline cu 60 ml de suc de lămâie și se consumă ca atare. Apoi se consumă 350 ml de apă purificată și se așteaptă 30 minute. După aceea, se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie în 350 ml de apă purificată, se adaugă o lingură de oțet organic de mere și se consumă. Oțetul de mere ajută la dizolvarea calculilor renali și are un efect alcalinizant asupra sângelui și a urinii. Se repetă procedeul cu suc de lămâie, apă și oțet de mere din oră în oră până când se ameliorează simptomele.

2. Frunzele de urzică

 Frunzele de urzică ajută la menținerea fluxului de apă prin rinichi și vezica urinară, ceea ce favorizează evacuarea urinei fără dureri. În același timp, frunzele de urzică mențin bacteriile la distanță. Ceaiul de urzică este de asemenea un foarte bun diuretic natural. Iată cum se prepară o infuzie de urzică, eficientă în cazul colicilor renale:

 1. Se adaugă două linguri de frunze uscate de urzică la o cană cu apă fierbinte;

 2. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară;

 3. Se consumă zilnic câte 2-3 căni de ceai de urzică timp de câteva săptămâni.

3. Păpădia

 Rădăcina de păpădie este un foarte bun remediu tonic și depurativ al rinichilor, această plantă fiind indicată pentru prevenirea și dizolvarea calculilor renali. Proprietățile terapeutice ale păpădiei stimulează producerea de urină, ceea ce o face să fie foarte eficientă pentru a provoca expulzia pietrelor de la rinichi. Pentru a profita de beneficiile acestei plante medicinale se recomandă să se prepare o infuzie din frunzele uscate de păpădie și să se consume cel puțin 3 căni zilnic.

4. Fasolea roșie (păstăi)

 Păstăile de fasole roșie sunt un remediu eficient pentru tratarea afecțiunilor urinare și a calculilor renali, fiind considerate un adevărat tonic medicinal. Scoateți boabele din păstăi și fierbeți doar păstăile într-un litru de apă timp de 2 ore la foc mic, până când acestea devin moi. Apoi strecurați lichidul printr-o sită fină sau o pânză și lăsați-l deoparte la răcit. Consumați lichidul obținut de câteva ori pe zi pentru a combate durerile cauzate de eliminarea calculilor renali. Lichidul obținut prin fierberea păstăilor nu trebuie să se depoziteze mai mult de 24 ore, deoarece își va pierde din proprietățile terapeutice.

5. Sucul de rodie

 Cu toții știm că rodiile au multe beneficii pentru sănătate, însă mai specific, semințele și sucul de rodie poate fi considerat un remediu natural foarte bun contra calculilor renali. Acest lucru este relaționat cu aciditatea și proprietățile sale astringente. Pentru prevenirea și combaterea durerilor cauzate de eliminarea calculilor renali se recomandă să se prepare suc proaspăt de rodie și să se consume de câte 3-4 ori pe zi.

6. Pepenele roșu

 Pepenele roșu este un alt aliat foarte bun pentru tratarea calculilor renali compuși din fosfați și carbonați. Potasiul care se găsește din abundență în pepenele roșu este un ingredient esențial pentru a menține sănătatea rinichilor, deoarece reglează și menține echilibrat nivelul de acid din urină.

 Pe lângă potasiu, pepenele roșu conține un procent ridicat de apă, care ajută la eliminarea pietrelor din rinichi. Consumul regulat al pepenelui roșu poate ajuta mult la tratarea și prevenirea calculilor renali. De asemenea, se poate prepara și ceai din semințe de pepene roșu care este un diuretic excelent.

7. Țelina

 Țelina crudă și semințele de țelină sunt foarte bune tonice renale. Folosirea în mod regulat a semințelor de țelină, sub formă de condiment sau sub formă de ceai, poate preveni formarea calculilor renali. Un pahar cu suc proaspăt stors de țelină poate ajuta la combaterea durerilor cauzate de eliminarea calculilor renali, datorită proprietăților lor anti-spastice.

 Sucul proaspăt de țelină ajută la eliminarea toxinelor care contribuie la formarea calculilor renali și este un bun diuretic, ceea ce înseamnă că crește volumul de urină și ajută astfel la eliminarea pietrelor. Se recomandă consumul zilnic al unei căni cu suc de țelină pentru a preveni formarea calculilor renali. De asemenea, consumul ceaiului preparat din semințe de țelină poate ajuta la tratarea calculilor renali cauzați de acumularea de acid uric.

8. Busuiocul

 Această binecunoscută plantă medicinală are proprietăți terapeutice specifice care ajută la dizolvarea eficientă a calculilor renali. Pentru a profita de beneficiile acestei plante este indicat să se consume zilnic câte o lingură de suc de busuioc proaspăt amestecat cu o lingură de miere de albine, timp de 6 luni.

 De asemenea, se poate consuma infuzie de busuioc care ajută la menținerea sănătății rinichilor. Infuzia de busuioc se prepară dintr-o lingură de busuioc uscat la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 5-7 minute, se strecoară și se consumă câte trei căni zilnic.

9. Coada-calului

 Ceaiul de coada-calului este un remediu natural foarte eficient în cazul în care aveți calculi renali. Se recomandă să se consume zilnic câte 3-4 căni de ceai de coada-calului sau să se administreze zilnic 2 grame de plantă sub formă de capsule.

10. Infuzie pentru dizolvarea calculilor renali

 Această infuzie din plante medicinale combină proprietățile terapeutice ale unor plante diuretice care favorizează curățarea rinichilor și ajută la prevenirea și dizolvarea calculilor renali.

 Cum se prepară?

 - Într-o oală cu un litru de apă fierbinte se adaugă 1 pumn de frunze uscate de hrenoasă (Lepidium Latifolium), 1 pumn de frunze de nalbă uscată și 2 linguri de iarbă-neagră uscată.

 - Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10 minute, se strecoară și se lasă la răcit. Se consumă câte o cană de infuzie dimineața, pe stomacul gol, timp de o săptămână.

Recomandări pentru prevenirea calculilor renali

 În cazul în care suspectați că suferiți de calculi renali este foarte important să consultați un medic specialist. Totuși, tratamentul indicat de medic poate fi completat cu unele remedii naturiste care pot ajuta la dizolvarea pietrelor care generează dureri intense. În continuare vă oferim și câteva recomandări pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi:

 - Creșteți consumul de apă plată: consumul de apă plată este esențial pentru dizolvarea calculilor renali. Este foarte important să consumați suficiente lichide, în special în zilele călduroase sau dacă realizați activități fizice intense. Dacă suferiți în urma formării calculilor renali, creșteți consumul de apă la 3 sau 4 litri zilnic.

 - Reduceți consumul de sare: pentru a nu înrăutăți condiția calculilor renali, este ideal să limitați sau chiar să renunțați la consumul de sare și al alimentelor pra condimentate.

 - Evitați alimentele bogate în oxalați: la fel ca în cazul sării, dacă aveți calculi renali este ideal să evitați consumul de alimentelor bogate în oxalați cum sunt sfecla roșie, napii, roșiile, măcrișul, spanacul, andivele, ceaiul și cacaua, printre altele.

 - Schimbați-vă dieta: consumul alimentelor procesate, pline de conservanți și de aditivi chimici este una dintre cauzele primare ale formării calculilor renali. De asemenea, este important să renunțați la consumul băuturilor gazoase și energizante din comerț.

  - Evitați pe cât posibil alimentele procesate și băuturile alcoolice și optați în schimb pentru fructele și legumele proaspete și sucurile naturale preparate în casă.

 - Strugurii ursului (Uva-Ursi): sunt un remediu popular folosit des pentru eliminarea calculilor renali. Această plantă ajută atât la combaterea infecțiilor care apar la nivelul rinichilor, cât și la reducerea durerilor și la curățarea tractului urinar. Se recomandă administrarea a 500 mg de plantă de trei ori pe zi pentru eliminarea calculilor renali.

 - Magneziul: studiile medicale au indicat faptul că persoanele care aveau calculi renali recurenți și au luat suplimente cu magneziu aveau o rată de reducere de 92,3% a calculilor renali. Specialiștii recomandă administrarea a 300 mg de orotat de magneziu pentru prevenirea și reducerea calculilor renali.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult