Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

15 beneficii al piperului de Cayenne

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este piperul de Cayenne?

15 beneficii al piperului de Cayenne Piperul de Cayenne, denumit astfel datorită orașului Cayenne din Guana Franceză din care provine, este de fapt pulberea obținută în urma măcinării fructelor unei specii de Capsicum (ardei iute) și care au fost uscate în prealabil.

 În special în America și în China se cunosc și sunt folosite proprietățile terapeutice ale piperului de Cayenne, care este considerat un aliment eficient mai ales în dietele de detoxifiere a organismului.

 Piperul de Cayenne poate fi utilizat cu succes pentru combaterea multor boli precum: aciditate stomacală, frisoane, gută, paralizie, febră, dispepsie, flatulență, dureri în gât, dispepsie atonică, hemoroizi, menoragie, amețeli, amigdalită și difterie.

 Vă prezint în acest articol 15 beneficii diferite ale piperului de Cayenne, precum și o rețetă sănătoasă de ceai verde cu piper de Cayenne.

 

          Beneficiile piperului de Cayenne

1. Are proprietăți anti-iritante

 Piperul de Cayenne are capacitatea de a ameliora tulburările stomacale, ulcerele, durerile de gât, tusea spastică, iritantă și diareea. Aceste remediu poate fi de asemenea eficient pentru cicatrizarea ulcerelor stomacale, datorită faptului că stimulează producerea stratului protector care acoperă mucoasa intestinală.

2. Este un bun remediu contra gripei și răcelilor

 Piperul de Cayenne ajută la eliminarea excesului de mucus care congestionează căile nazale și sinusurile. Odată ce mucusul începe să fie eliminat din corp, se poate constata ameliorarea simptomelor de gripă și răceală, precum și îmbunătățirea vizibilă a stării de sănătate.

3. Are proprietăți anti-fungice

 Rezultatele unui studiu medical realizat recent au indicat că piperul de Cayenne poate preveni în mod eficient formarea patogenilor fungici numiți Phomopsis și Collectotrichum. În prezent, numeroase alte studii sunt în desfășurare pentru aprofundarea acestui subiect.

4. Previne migrenele și durerile de cap

 Capacitatea piperului de Cayenne de a preveni durerile de cap și migrenele este relaționată cu capacitatea piperului de a stimula un răspuns la durere într-o zonă diferită din corp, direcționând astfel atenția creierului către o nouă zonă. După această reacție inițială a durerii, fibrele nervoase epuizează substanța P (care determină durerile la nivelul nervilor), iar percepția asupra durerii se reduce.

5. Stimulează digestia

 Piperul de Cayenne este un aliat bun al digestiei deoarece stimulează tractul digestiv prin creșterea fluxului producerii de enzime și de sucuri gastrice. Acesta susține capacitatea corpului de a metaboliza alimentele, dar și toxinele. Piperul de Cayenne este de asemenea util pentru combaterea gazelor intestinale sau a flatulenței. Acest aliment stimulează mișcările peristaltice intestinale, ajutând atât în procesul de asimilare, cât și în cel de eliminare. De asemenea, piperul de Cayenne crește rata metabolică, ceea ce înseamnă arderea mai multor calorii.

6. Este util contra cheagurilor de sânge

 Piperul de Cayenne ajută de asemenea la reducerea aterosclerozei, stimulează activitatea fibrinolitică și ajută la evitarea factorilor care conduc la formarea cheagurilor de sânge, ceea ce înseamnă reducerea posibilităților unui atac de cord sau a unui accident cerebral.

7. Ajută la detoxifierea corpului

 Piperul de Cayenne este un cunoscut stimulent al sistemului circulator, ajutând la buna funcționare a sistemului limfatic și a celui digestiv. Datorită efectului încălzitor pe care piperul de Cayenne îl are asupra corpului, acesta devine mai eficient procesul natural de detoxifiere. Piperul de Cayenne stimulează de asemenea procesul de transpirație, un alt aspect important pentru detoxifierea organismului. Combinat cu suc de lămâie și cu miere naturală de albine, ceaiul preparat din piper de Cayenne este o excelentă băutură recomandată la micul dejun pentru stimularea unei detoxifieri corporale totale.

8. Are proprietăți analgezice

 Piperul de Cayenne este extrem de bogat într-o substanță numită capsaicină. Aceasta neutralizează substanța P, care este un transmițător al durerii de la periferia creierului. Piperul de Cayenne acționează cauzând o durere temporară la nivelul pielii, trimițând astfel mesaje chimice de la piele către articulații, ameliorând durerile articulare.

9. Are proprietăți anti-cancer

 Studiile realizate în cadrul Universității din localitatea Loma Linda din California, au arătat că piperul de Cayenne poate ajuta la prevenirea cancerului de plămâni în cazul fumătorilor. Acest lucru poate fi relaționat cu o cantitate ridicată de capsaicină din piper, o substanță care poate ajuta la oprirea formării tumorilor pulmonare induse de tutun. Alte studii medicale au demonstrat de asemenea o reacție similară a piperului de Cayenne în cazul tumorilor de ficat.

 Este important să menționăm că piperul de Cayenne are o mare putere antioxidantă (precum vitamina C și flavonoidele) care protejează celulele organismului. Tocmai de aceea, consumul regulat al acestui condiment poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer.

10. Ajută la pierderea în greutate

 Cercetătorii de la Universitatea Laval din Quebec au arătat că participanții la un studiu medical care au consumat piper de Cayenne la micul dejun au avut un apetit mai scăzut, ceea ce a determinat un consum mai mic de calorii de-a lungul zilei. Piperul de Cayenne s-a dovedit a fi un bun stimulent metabolic, deoarece ajută corpul să ardă excesul de grăsimi.

11. Menține sănătatea cardiovasculară

 Piperul de Cayenne ajută la menținerea unor nivele normalizate de tensiune arterială. De asemenea, acest condiment echilibrează colesterolul LDL și trigliceridele.

 Piperul de Cayenne combate hipertensiunea și circulația periferică slabă deoarece controlează nivelele de colesterol și de trigliceride din organism, ceea ce face ca circulația sanguină să fie mai rapidă și mai eficientă, menținând în același timp sănătatea arterelor.

12. Este un bun remediu contra durerilor de dinți

 Piperul de Cayenne este de asemenea un excelent agent contra afecțiunilor dinților și a gingiilor. Există diferite modalități de a utiliza acest remediu pentru a menține sănătatea gingiilor, însă cea mai simplă este de a-l aplica direct pe dinți și gingii, iar rezultatele vor apărea aproape instantaneu. Piperul de Cayene combate afecțiunile gingivale prin stimularea circulației sanguine la nivelul gingiilor, expulzându-se astfel bacteriile care nu pot fi înlăturate cu ajutorul aței dentare, a periajului sau a clătirii cu apă de gură.

13. Combate constipația

 Piperul de Cayenne combate problemele cauzate de constipație datorită componentelor sale laxative, precum calciu, magneziu și acid cinamic. De asemenea, așa cum am menționat anterior, acest condiment se recomandă pentru evitarea flatulenței sau a gazelor intestinale, datorită conținutului său specific de camfor și carvonă.

14. Are proprietăți antibacteriene

 Piperul de Cayenne este totodată și un excelent conservant și este utilizat în mod tradițional pentru prevenirea contaminării cu bacterii a alimentelor.

15. Poate fi folosit ca soluție topică

 Sub formă de cataplasmă, piperul de Cayenne poate fi utilizat pentru tratarea mușcăturilor de șarpe, a reumatismului, ulcerelor, rănilor și în cazul durerilor cauzate de lumbago.

 

           Rețetă de ceai verde cu piper de Cayenne

 Piperul de cayenne este un aliment foarte bogat în capsaicină, care contribuie la impulsionarea metabolismului, iar ceaiul verde se remarcă datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, ajutând la rândul său la accelerarea metabolismului. Tocmai de aceea, cele două ingrediente sunt o combinație excelentă, mai ales dacă dorim să eliminăm kilogramele nedorite.

 Ceaiul verde cu piper de Cayenne este o băutură naturală cu incredibile beneficii și proprietăți, atât medicinale, cât și curative. În cazul acestei băuturi naturale se remarcă următoarele calități:

 - Este o băutură bogată în antioxidanți naturali, ajutând la reducerea efectelor negative ale radicalilor liberi;

 - Ajută la accelerarea metabolismului. Este o băutură ideală pentru persoanele care doresc să slăbească;

 - Este o băutură bogată în teină. Este o băutură naturală care stimulează capacitatea de concentrare;

 - Ajută la reducerea grăsimilor din sânge, de aceea se recomandă mai ales persoanelor care au nivele ridicate de colesterol sau trigliceride;

 - Previne diverse tipuri de cancer, cum ar fi: cancer de esofag, de ovare, de pancreas și de vezică.

 Pentru prepararea unui ceai verde cu piper de Cayenne sunt necesare următoarele ingrediente:

 - o linguriță cu frunze de ceai verde de calitate

 - un vârf de cuțit de piper de Cayenne

 - o cană cu apă fierbinte

 - un îndulcitor natural (miere sau extract de stevia) după gust.

 La o cană cu apă fierbinte se adaugă ceaiul verde și piperul și se lasă la infuzat între 3 și 5 minute. După aceea se strecoară, iar când se mai răcește se adaugă eventual mierea sau extractul de stevia. Se pot consuma zilnic câte două căni din acest ceai.