Zahărul și efectele sale nocive

Scris de Dr. Luca Catalin

De ce trebuie să reducem consumul de zahăr?

Zaharul si efectele sale nocive

 Dacă acordăm într-adevăr atenție sănătății noastre, reducerea grăsimilor din alimentație trebuie să se producă în mod firesc. Un alt impediment pentru sănătatea și vitalitatea organismului este și zahărul pe care îl consumăm în cantități mari, chiar foarte mari: sirop de vanilie în cafeaua de dimineață, produse semipreparate la prânz, o brioșă după-amiaza, un pahar cu vin la cină…atât la mesele principale cât și la gustări, consumăm cantități enorme de zahăr, în jur de 200g/ zi. Este foarte mult. Acest lucru se datorează faptului că gătim mult mai rar decât înainte, iar alimentele procesate conțin zahăr adăugat, acestea fiind din păcate din ce în ce mai prezente în farfuria noastră.

 În ultimii ani, industria alimentară a creat mai multe produse fără grăsime și fără colesterol, însă la care a adăugat zahăr pentru a compensa lipsa gustului bun. Zahărul este folosit în industria alimentară, este omniprezent și nefast pentru sănătatea noastră.

ABC-ului zahărului

 Zahărul aparține familiei glucidelor care reprezintă principalul nostru carburant. În corp, glucidele sunt transformate în glucoză pentru a ne alimenta celulele, în special celulele creierului care se hrănesc doar cu glucoză. Există două grupe principale de glucide:

 - Zaharurile simple (glucoză, fructoză, galactoză) formate din mici molecule extrem de ușor de absorbit de organism cunoscute sub numele de zaharuri rapide. Aceste zaharuri se găsesc în stare naturală în fructe, lapte, miere și sirop de arțar și în zahărul adăugat în alimentele transformate din comerț (cerealele de la micul-dejun, băuturi, vinegrete).

 - Zaharurile complexe care sunt formate dintr-un lanț lung de glucoză și care sunt absorbite mai lent în organism. Acestea sunt cunoscute sub numele de zaharuri lente. Acestea se regăsesc în cartofi, cereale, paste alimentare, orez și leguminoase.

 Corpul are nevoie de glucide pentru a funcționa cât mai bine, însă se întâmplă ca acesta să își acopere nevoile de glucoză cu ajutorul fructelor și zaharurilor complexe. Ideal pentru sănătate este să menținem un nivel de zahăr sanguin (glicemie) stabil. Pentru asta, ar trebui să-ți îndrepți atenția spre zaharurile complexe. Cu condiția să alegi cerealele integrale deoarece din cerealele rafinate precum pâinea albă, făina albă și orezul alb au fost extrase prin prelucrare o bună parte din nutrienți și sunt mult mai rapid absorbite de către organism, la fel ca zaharurile rapide.

 Zaharurile de care ar trebui să stai departe sunt zaharurile simple adăugate, adică zahărul pe care îl adăugăm noi înșine felurilor de mâncare preparate și cel existent în produsele din comerț, precum zahărul alb sau siropul de porumb cu un conținut bogat de fructoză. Acest sirop fabricat în mod chimic din amidon de porumb este extrem de folosit de industria alimentară pe post de zahăr adăugat. Acesta conține mai multă fructoză decât glucoză. Ori, fructoza este problematică deoarece nu induce secreția de leptină, hormon ce intervine pentru a ne spune că am mâncat destul. Ceea ce înseamnă că, chiar dacă am consumat o cantitate mare de fructoză, nu vom simți senzația de sațietate. Drept urmare, caloriile se acumulează, iar starea de sănătate se degradează.

Efectele negative ale zahărului

 Atunci când în sângele nostru ajunge o cantitate mare de zahăr, corpul stochează surplusul de glucoză în ficat și în mușchi pentru ca acesta să fie disponibil în momentul în care vom avea nevoie de energie. Cu toate acestea, corpul nostru este extrem de econom și când și-a făcut rezerve suficiente, acesta transformă excesul în grăsime. Putem stoca grăsime nelimitată în celulele adipoase. Acest lucru sporește riscurile de obezitate, de diabet sau de boli cardiovasculare.

 Sosirea rapidă a zahărului în sânge provoacă o secreție importantă de insulină, hormon ce permite stabilizarea nivelului de glicemie. Acest lucru ne predispune la apariția diabetului de tip II. Pe termen lung, secreția de insulină poate provoca o inflamare a țesuturilor și a arterelor, ceea ce provoacă ateroscleroză. Fructoza favorizează steatoza hepatică în momentul în care este consumată în cantități mari.

Rated 0 out of 5 based on 0 voters
There are no comments posted here yet

Lasă comentariile tale

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Rate this post:
Ataşamente (0 / 3)
Share Your Location

Mai poti citi din sfatul medicului

Sfatul medicului-Semin…

Seminţele crude de floarea soarelui, o sursă instant de energie  Dr. Samuel Getlin, un me...

Mai mult

Sfatul medicului-Diaree…

Diareea - Remedii simple şi naturale  Diareea este un simptom des întâlnit, depășit ca...

Mai mult

Sfatul medicului- Solu…

Soluții pentru unghiile afectate de micoze  Se aplică zilnic, pe unghia afectată, o pic...

Mai mult

Sfatul medicului- Ameli…

Ameliorarea durerilor de gât  În sezonul rece si nu numai, ne confruntăm adeseori cu dur...

Mai mult

Sfatul medicului-Stimul…

Lăptişorul de matcă – un minunat stimulent imunitar şi reîntineritor natural  Lăpti...

Mai mult

Sfatul medicului - Aste…

Astenia de primavară – soluţii eficiente  Odată cu venirea primăverii, organismul tre...

Mai mult

Sfatul medicului-Remedi…

Remediul care previne cu ușurință orice răceală  Sezonul rece a sosit si desigur musaf...

Mai mult

Sfatul Medicului pt un …

Cât mai mulți struguri pentru un somn odihnitor  Cercetări recente au demonstrat că gra...

Mai mult

Sfatul medicului in caz…

Sfatul medicului în caz de arsuri   Primul pas atunci când ne ardem este să plasăm imedia...

Mai mult

Sfatul medicului-Castan…

Castanele comestibile – aliment energizant şi hrănitor  Castanele comestibile au un con...

Mai mult

Alimente care reduc tri…

Alimente care reduc trigliceridele  Analizele de sânge a tot mai multe persoane prezintă va...

Mai mult

Sfatul medicului - Comb…

Combaterea răului de maşină Un remediu foarte eficient pentru tratarea răului de maşin...

Mai mult

10 alimente pentru plă…

10 alimente pentru plămâni sănătoși  Luând în considerare faptul că în prezent aerul...

Mai mult

Zahărul și efectele s…

De ce trebuie să reducem consumul de zahăr?  Dacă acordăm într-adevăr atenție sănă...

Mai mult

8 strategii pentru a pr…

8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este ...

Mai mult

Salata verde: 11 benefi…

Salata verde: proprietăți nutriționale  Există mai multe varietăți de salată verde, av...

Mai mult

4 recomandări pentru e…

Despre sistemul hormonal  Sistemul endocrin, care este compus dintr-o serie de glande respons...

Mai mult

Tratamente naturale con…

Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noct...

Mai mult

Sfaturi utile pentru o …

Ce este digestia lentă?  Unele persoane suferă de digestie lentă, iar aceasta poate avea c...

Mai mult

Mierea, remediu natural…

Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioa...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la diver...

Mai mult

Gastroenterita pe perio…

Ce este gastroenterita și cum se manifestă?  Gastroenterita este o boală infecțioasă car...

Mai mult

Migrenele din timpul ve…

De ce migrenele din timpul verii sunt mai frecvente și cum pot fi prevenite?  Migrenele, la ...

Mai mult

Beneficiile mersului pe…

Sedentarismul: inamicul nr. 1 al sănătății  Tot mai multe cercetări medicale au arătat ...

Mai mult

Somnul este esențial p…

Somnul influențează direct starea de sănătate și bună-dispoziție  Mult timp, cercetăt...

Mai mult

Sfaturi pentru sănăta…

Cum să ne îngrijim pielea din interior?  Pe lângă igiena zilnică a pielii, știați că ...

Mai mult

Cum să mâncăm sănă…

Trei sfaturi pentru a mânca mai sănătos la serviciu  În majoritatea cazurilor, dacă sunt...

Mai mult

5 combinații de alimen…

5 combinații de alimente super nutritive  A combina unele alimente pentru a îmbunătăți a...

Mai mult

5 remedii pentru întă…

Remedii fitoterapeutice pentru întărirea sistemului imunitar  Știm deja că sistemul imuni...

Mai mult

Apa de cocos: beneficii…

Beneficiile consumului apei de cocos  Apa de nucă de cocos are o structură practic identic...

Mai mult

Sugestii alimentare pen…

Recomandări pentru persoanele vegetariene  Dietele vegetariene de orice tip trebuie să incl...

Mai mult

6 sfaturi pentru o via…

1.Profitați de lumina soarelui de-a lungul zilei  Lumina soarelui stimulează producția de ...

Mai mult

Cum să ne creștem rez…

10 recomandări pentru a crește rezistența față de virusul Covid-19  Pandemia cauzată la...

Mai mult

Cum să spălăm corect…

O bună igienă poate preveni infecția cu virusul COVID-19  Prevenirea este cel mai bun reme...

Mai mult

5 suplimente pentru a p…

Soarele îmbătrânește pielea?  Doriți să vă protejați pielea de soare? Există unele s...

Mai mult