Remedii naturiste pentru un păr sănătos
Podoaba capilară reprezintă un element de frumusețe atât pentru femei cât și pentru bărbați. În societatea modernă actuală, există numeroase produse pentru îngrijirea părului, de la șampoane până la măști de păr și tratamente, uleiuri și prafuri ce pot fi folosite pentru a trata diversele afecțiuni ale părului. Bărbații sunt de obicei foarte îngrijorați de căderea părului și de calviția ce apare de cele mai multe ori prematur, iar femeile au o varietate de probleme, de la căderea părului, deteriorarea lui datorită vopsirii sau întinderii lui sau pur și simplu vor să își îngrijească părul gras, uscat, cu tendință de deteriorare. Atât bărbații cât și femeile au la îndemână o gamă foarte largă de tratamente și de produse special destinate îngrijirii părului, dar natura ne oferă și în acest caz surprize și există diverse remedii pe care le putem folosi pentru a avea un păr mai sănătos, cu bani puțini și fără a-l deteriora și mai mult, fără a-l încărca cu chimicale.
Un păr mai sănătos prin folosirea ceaiului verde
Cunoaștem deja efectele benefice ale ceaiului verde asupra sănătății noastre, dar nu știm cât de multe beneficii poate aduce și pentru podoaba noastră capilară. Ceaiul verde este un adevărat leac împotriva căderii părului. Căderea părului are la bază mai multe cauze, de la o alimentație necorespunzătoare, un deficit major de calciu, stresul cotidian sau alte boli din organismul nostru și afectează ambele sexe în egală măsură. Folosirea medicamentelor pentru a trata această condiție este de cele mai multe ori inutilă și acestea se pot dovedi a fi toxice pentru organismul nostru. O cură cu ceai verde ne poate scăpa de această povară. Printre alte beneficii aduse organismului de către ceaiul verde, trebuie să menționăm și reducerea colesterolului, îmbunătățirea circulației sangvine, ameliorarea acneei și întărirea sistemului imunitar. Acum, căderea părului și calviția pot fi prevenite și tratate cu ceaiul verde. O cură cu ceai verde, consumat conform indicațiilor medicului dumneavoastră poate face minuni pentru părul dumneavoastră. Concret, ceaiul verde conține antioxidanți naturali ce împiedică formarea colesterolului în sânge și este și un foarte bun diuretic. Starea proastă a părului se poate reflecta și din cauza grăsimii din corp, a balonării sau a retenției de apă, astfel că ceaiul verde vă poate scăpa de aceste probleme. Dar ceaiul verde poate fi folosit și aplicat direct pe păr, în mod extern, nu numai intern, astfel că vă puteți clăti cu ceai verde după ce vă spălați părul, iar acesta va fi mai strălucitor. Ceaiul verde are proprietatea de a crește vitalitatea părului, de a reduce mătreața și de a ameliora problemele cauzate de părul gras. Folosiți un litru de ceai verde (preparat sub formă de infuzie cu cinci lingurițe de plantă) pentru a vă clăti părul după fiecare spălare.
Alte ceaiuri benefice pentru păr –mușețelul, urzica, menta, lavanda
Cu ajutorul ceaiului de mușețel puteți obține reflexii aurii ale părului dumneavoastră și îl puteți face să pară mai strălucitor și mai plin de vitalitate. După fiecare spălare, clătiți-vă cu un litru de ceai de mușețel, obținut prin infuzie, din cinci lingurițe rase. Ceaiul de mușețel nu numai că va da strălucire părului dumneavoasră, ci este bun și împotriva mătreței și a efectelor părului uscat și deteriorat.
Ceaiul de urzică, pe de altă parte este indicat pentru toate tipurile de păr, folosit pentru a vă clăti după fiecare spălare a părului. Ceaiul de urzică se obține prin infuzarea plantei proaspete și anume o ceașcă de urzică proaspătă, mărunțită la un litru de apă clocotită vreme de 15 minute. Cu ajutorul ceaiului de urzică, părul dumneavoastră va fi mai fortifiat, revitalizat, strălucitor și acesta are de asemenea proprietatea de a preveni căderea părului.
Menta ajută părul să se regenereze mai repede, face firul de păr mai puternic și de asemenea, combate mătreața și ajută părul să crească mai repede. După fiecare spălare a părului este indicată clătirea cu ceai de mentă concentrat, obținut prin infuzare.
Dacă vă doriți un păr cu o nuanță mai închisă, clătiți-vă cu ceai de levănțică după fiecare spălare. Levănțica conferă părului strălucire, luciu, repară firul de păr deteriorat și poate fi folosit de persoanele cu păr șaten, castaniu sau brunet pentru intensificarea culorii.
Uleiul de măsline hidratează părul, iar uleiul de ricin îl fortifică
Doamnele care folosesc placa pentru întins părul, sau diverse produse pentru fixarea părului precum geluri, fixativ sau spuma de păr, dar și doamnele care își vopsesc părul foarte des trebuie să știe că părul are nevoie de hidratare și fortifiere. Tunsul regulat, periatul și alimentația sănătoasă pot să nu fie suficiente pentru a avea un păr sănătos. În acest sens, este indicată folosirea unor măști naturale cu ulei de măsline pentru hidratare și ulei de ricin pentru fortifiere. Înainte de a spăla părul, aplicați o mască cu ulei de măsline. Încălziți ușor puțin ulei de măsline și aplicați-l pe păr, după care lăsați-l să acționeze vreme de jumătate de oră, timp în care vă puteți pune un prosop pe cap. După această jumătate de oră spălați bine părul și clătiți-l cu unul din ceaiurile prezentate mai sus, potrivit pentru tipul părului dumneavoastră. Tratamentul cu ulei de ricin se face în aceleași condiții, doar că nu este necesar să îl încălziți.
Măști naturiste pentru diferite tipuri de păr
Părul gras necesită o atenție specială, așadar puteți aplica de câteva ori pe săptămână o mască pentru păr gras, din zeama de la o jumătate de lămâie, cinci picături de oțet de mere, gălbenușul unui ou și o banană pisată mărunt. Această mască se lasă pe păr să acționeze vreme de o oră, după care se îndepărtează, se curăță părul și se spală.
Părul deteriorat este un motiv de îngrijorare pentru multe femei. Puteți aplica de trei ori pe săptămână o mască obținută din patru rădăcini de brusture, fierte la un litru de apă împreună cu o cană de urzici și trei linguri de miere. După ce aplicați masca pe păr, lăsați o oră să acționeze, după care clătiți din abundență.
Părul uscat are nevoie de o mască obținută din cinci căței de usturoi pisați mărunt, amestecați cu o lingură de lei de ricin și cinci lingurițe de ulei de măsline, două gălbenușuri de ou și trei linguri de miere. Masca se lasă să acționeze jumătate de oră după care se clătește din abundență.