Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Combate depresia cu ajutorul alimentației

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este depresia?

Combate depresia cu ajutorul alimentației Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane, aceasta fiind rezultatul unui ritm de viață accelerat, a stresului cronic și a unui stil de viață dezechilibrat. În cazul femeilor, depresia mai poate fi corelată și cu anumite dezechilibre hormonale care le afectează în anumite etape ale vieții.

 Orice persoană poate experimenta la un moment dat diferite forme ale acestei probleme emoționale care, dacă nu este tratată și controlată, poate afecta în mod cert calitatea vieții.

 O stare de tristețe profundă, de apatie și de lipsă de interes pentru lucrurile care înainte aduceau bucurie și erau importante, sunt doar câteva din simptomele care permit identificarea acestei boli. Totuși, aceste simptome nu sunt singurele, iar acestea apar aproape întotdeauna în mod gradat conform gravității depresiei.

Cum putem combate depresia?

 A ieși dintr-o stare de depresie nu este ceva care se obține peste noapte, ci se obține în mod treptat, cu multă răbdare și atenție. Compania persoanelor dragi, o atitudine orientată către reușită și calitatea hranei care trebuie să fie bogată în nutrienți esențiali pot constitui primul pas pentru a câștiga bătălia cu depresia.

 Anumite alimente, datorită compoziției lor chimice, au un efect pozitiv asupra funcțiilor cerebrale, controlând acei hormoni care contribuie la menținerea în această stare emoțională. Luând în considerare aceste aspecte, vom vedea în continuare care sunt cele mai bune 9 alimente pentru a redobândi buna-dispoziție și pentru a alunga tristețea și depresia.

1. Bananele

 Gustul lor dulce este foarte plăcut și în plus, se completează foarte bine cu alte arome precum scorțișoara sau nuca de cocos. Beneficiile bananelor pentru a combate depresia rezultă din conținutul lor bogat în magneziu și potasiu, care sunt ambele minerale esențiale pentru a reduce nivelele de cortizol, care este cunoscut ca fiind hormonul stresului. Tododată, asocierea magneziului şi a potasiului din conţinutul bananelor, asigură un efect remarcabil de relaxare şi recuperare la nivelul celulelor nervoase. Consumul de banane ne va ajuta să avem o stare psihică de bine, reducând şi combătând eficient stările depresive, ajutând astfel la menţinerea echilibrului emoţional.

2. Portocalele dulci

 Portocalele dulci sunt o sursă excelentă de vitamina C, iar în situaţiile de stres, cantităţile mari de vitamina C sunt de mare ajutor, deoarece atunci atât consumul de noradrenalină, cât şi de adrenalină este mult mărit. De asemenea, portocalele dulci conţin inozitol, un nutrient care reglează nivelele de serotonină şi insulină din organism. Consumul regulat de portocale dulci atenuează fluctuaţiile dispoziţiilor psihice şi mentale şi ajută la combaterea pe cale naturală a stărilor depresive şi a anxietăţii. Cercetări medicale recente au arătat că inclusiv mirosul de portocală proaspătă poate reduce considerabil stările de anxietate, revigorându-ne și retrezindu-ne buna-dispoziţie şi optimismul.

3. Grapefruitul

 Grapefruitul este un fruct bogat în acid folic sau vitamina B9, care este esențial pentru distribuția oxigenului către creier. Conform unor studii americane recente, nivelul sanguin de acid folic este mai scăzut în cazul persoanelor care se confruntă în mod frecvent cu stările depresive. Acidul folic contribuie de asemenea la formarea de celule sănătoase şi joacă un rol foarte important în prevenirea anomaliilor din cadrul sistemului nervos. De asemenea, grapefruitul este un ingredient cheie al producţiei de serotonină, care mai este sugestiv denumită și „hormonul fericirii”. Cercetătorii au afirmat că consumul chiar şi numai al unui singur fruct de grapefruit pe zi poate aduce o imediată stare de bună-dispoziție psihică.

4. Ciocolata neagră

 Ciocolata neagră, cea care conține cel puțin 65% cacao, este unul dintre alimentele cele mai populare pentru tratarea simptomelor depresiei. Pe lângă antioxidanți, ciocolata conține și alți compuși puternici de origine vegetală, inclusiv anandamida, numită astfel după termenul sanscrit "ananda," care poate fi tradus prin "fericire" și care este un neurotransmițător din creier care blochează temporar senzațiile de durere și de anxietate. De asemenea, compușii antioxidanți din ciocolata neagră, datorită conținutului ridicat de seleniu, contribuie la îmbunătățirea memoriei, ajută la prevenirea îmbătrânirii premature și a stărilor depresive. Consumul a maxim de 32 de grame de ciocolată neagră zilnic diminuează nivelele de cortizol, un hormon asociat cu stresul și tristețea.

5. Fructele uscate

 Fructele uscate sunt o sursă vegetală naturală de acizi grași omega-3, care sunt nutrienți esențiali care au un efect pozitiv asupra depresiei, precum și asupra reducerii nivelelor de colesterol și previn problemele cardiovasculare. Un pumn de fructe uscate consumat zilnic este suficient pentru a ne bucura de beneficiile acestor delicioase alimente. De exemplu, nucile sunt o excelentă sursă de omega-3, care contribuie la funcţionarea corectă a celulelor creierului şi a neurotransmiţătorilor. Alunele de pădure conţin o cantitate mare de acid folic (sau vitamina B9), ceea ce favorizează reducerea stărilor depresive şi a melancoliei. Migdalele reprezintă una dintre cele mai importante surse vegetale naturale de calciu. Așa cum se știe, calciul facilitează transmiterea influxului nervos, intervenind în procesele de eliberare a acetilcolinei, noradrenalinei şi serotoninei, contribuind astfel la menţinerea echilibrului sistemului nervos.

6. Avocado

 În termeni generali, avocado ar putea fi unul din alimentele cele mai nutritive care există. Fructul de avocado este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate care aduc numeroase beneficii pentru sănătatea cardiacă. De asemenea, avocado odată ingerat se transformă rapid în energie și conține foarte puțină fructoză. Fructul de avocado, la fel precum bananele, reprezintă o foarte bună sursă de potasiu, contribuind astfel la combaterea stărilor de oboseală fizică şi la instalarea unei stări de calm și bună-dispoziție. Vitamina B6, conținută în fructul de avocado, contribuie de asemenea la menţinerea echilibrului psihic şi psihosomatic. Consumând cât mai des avocado, vom constata dispariția progresivă a stărilor depresive, a iritabilității, anxietății sau a stărilor de agitaţie și confuzie mentală.

7. Legumele cu frunze verzi

 Legumele cu frunze verzi sunt surse bogate de vitamine, minerale și compuși antioxidanți care au un efect pozitiv asupra sistemului nervos și la nivel cerebral. Acestea sunt bogate în nutrienți si au o concentrație importantă de vitamine, iar datorită aportului lor de vitamina B, C și acid folic, acest tip de alimente sunt de un real ajutor în reducerea stresului și susțin tratarea pe cale naturală a depresiei și a anxietății. Include în meniul tău zilnic cât mai multe dintre următoarele alimente: salata verde, spanacul, pătrunjelul, brocoli, varza, varza de Bruxelles, rucola, leurda, urzicile, ceapa și usturoiul verde, prazul, andivele, guliile și frunzele de păpădie.

8. Fulgii de ovăz

 Acest aliment este o sursă naturală de vitamine din complexul B (B1, B5, B6 și B9) și de fibre care favorizează digestia și echilibrează nivelele de zahăr din sânge pentru a evita scăderile bruște de energie care pot influența apariția stărilor de iritabilitate. În plus, fulgii de ovăz sunt o sursă sănătoasă de triptofan, un aminoacid esențial pentru producerea de serotonină, care este un neurotransmitățor necesar pentru eliminarea stărilor depresive.

9. Scorțișoara

 Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoara stimulează funcţionarea sistemului imunitar. Totodată, scorțișoara, pe care adeseori o folosim pentru prepararea deserturilor și a altor rețete, ne poate ajuta în combaterea depresiei prin controlarea nivelelor de zahăr din sânge. Deși puține persoane cunosc acest lucru, diminuarea indicelui de glicemie ne poate afecta în mod direct starea de spirit.

Mai poti citi din Nutritienti esentiali

Deficiența de B12 și…

Deficiența acestui nutrient este legată de depresie  Cercetările publicate în decembrie 2...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Melatonina, un supliment pentru a preveni și trata infecția cu COVID-19  În articolul ante...

Mai mult

Suplimente anti-corona…

Rolul esențial al vitaminei D pentru prevenirea COVID-19  În acest articol vă prezint c...

Mai mult

Rolul potasiului în a…

Ce este potasiul și care este rolul său?  Potasiul este mineralul care apare în cantitatea...

Mai mult

Biotina (Vitamina B7):…

Ce este biotina?  Biotina este o vitamină din complexul vitaminelor B care este necesară fi...

Mai mult

Carbohidrații în die…

Ce sunt carbohidrații?  O nutriție corectă este cu siguranță baza unei sănătăți î...

Mai mult

Enzime și probiotice:…

Ce sunt enzimele digestive?  Deoarece atât enzimele digestive cât și probioticele acțio...

Mai mult

Colina, nutrient cheie…

Ce este colina?  Colina este o substanță care în mod normal este asociată cu vitamina B, ...

Mai mult

Niacina: beneficii pen…

Niacina reduce nivelele de colesterol și protejează inima  Niacina (Vitamina B3), cunoscu...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Importanța sulfului pentru sănătate (II)  Sulful are un rol important în multe procese bi...

Mai mult

Importanța sulfului p…

Sulful este esențial pentru sănătate  Sulful poate fi considerat un mineral “uitat” de...

Mai mult

7 minerale cheie pentr…

 7 minerale cheie pentru sănătate  Nutriționiștii afirmă că există o mare posibilitat...

Mai mult

Seleniul și beneficii…

Ce este seleniul?  Seleniul a fost descoperit în anul 1817 de chimistul suedez Berzelius și...

Mai mult

5 beneficii ale clorof…

Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compușii chimici fundamentali care este prezent ...

Mai mult

Beneficiile steviei pe…

Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un r...

Mai mult

Vitamina E contra boli…

Vitamina E contra bolilor cronice și a îmbătrânirii  A avea o dietă echilibrată, bogat...

Mai mult

Probioticele și afec…

Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Ag...

Mai mult

Alimente bogate în fl…

Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o...

Mai mult

7 alimente pentru stim…

Somnul și sănătatea  Chiar dacă multe persoane ignoră acest aspect, somnul are o strâns...

Mai mult

Cum să identificăm d…

De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie defici...

Mai mult

Combate depresia cu aj…

Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Mai mult

Cele mai bune alimente…

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor  Mai mult de 70% dintre subiecții care au ...

Mai mult

Vitaminele care reduc …

Vitaminele care reduc riscul de cancer de piele  S-a demonstrat în numeroase studii medicale...

Mai mult

Hidratarea corectă - …

Beți apă pentru sănătate!  A bea apă zilnic (de preferat de izvor sau cât mai pură), e...

Mai mult

Nutrienți pentru rege…

Ce este mielina?  Mielina este o lipoproteină care se găsește în organismul vertebratelor...

Mai mult

Magneziul reduce riscu…

Alimentația sănătoasă poate preveni cancerul  Alimentația este unul din cei mai puternic...

Mai mult

Lista alimentelor boga…

Lista alimentelor bogate în minerale  Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, m...

Mai mult

7 nutrienți pentru o …

Nutrienți fundamentali pentru menținerea pielii în condiții optime  A avea o piele frumoa...

Mai mult

Dieta pentru un păr s…

Aspectul părului depinde într-o mare măsură de alimentație  Spune-mi ce mănânci și î...

Mai mult

Alimente bogate în ma…

Magneziul, un mineral foarte important pentru sănătate  Magneziul este un mineral destul de...

Mai mult

Cei mai buni antioxida…

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută aceștia?  Antioxidanții sunt substanțe care prote...

Mai mult

Enzimele și rolul lor…

Ce știm despre enzime?  Probabil ați auzit deja despre enzime și probabil știți deja câ...

Mai mult

Vitamina E: proprietă…

Vitamina E: proprietăți și surse alimentare  Principala funcție a vitaminei E este cea de...

Mai mult

Omega 3, beneficii și…

Omega 3: proprietăți și beneficii   Grăsimile sunt o serie de compuși care au în comun...

Mai mult