Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Retete lacto-vegetariene yang partea a 2 a

Scris de Dr. Luca Catalin

Reţete lacto-vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang

Salate şi aperitive

retete vegetariene

În acest articol vom continua să vă prezentăm selecţia de reţete pe care am realizat-o, poftindu-vă la salate şi aperitive delicioase şi foarte sănătoase. Am ales în special salate de crudităţi, pe care le puteţi îmbogăţi şi varia după bunul plac, consultând însă în prealabil lista alimentelor cu predominanţă energetică Yang (+), pe care am prezentat-o în articolul despre regimul alimentar predominant Yang.

Salată de andive

 Se aleg andivele albe (cele cu frunze verzi sunt amare), se taie rădăcina, se desfac frunzele şi se curăţă cu vârful unui cuţit eventualele puncte negre, după care se spală în apă rece. După ce se scurg de apă, se taie în lung sau în bucăţi, se adaugă ulei presat la rece, sare, zeamă de lămâie, toate după gust şi se amestecă bine. Atenţie! La spălare andivele nu se ţin în apă pentru că devin amare. Se serveşte imediat. Se poate pune şi pătrunjel tocat.

Salată de crudităţi

 Se dau pe răzătoare gulii, mere, morcovi şi ridichi. Se adaugă măsline, ceapă, pătrunjel sau mărar tocat mărunt, ulei de măsline presat la rece, zeamă de lămâie şi sare după gust. După preferinţe, se pot presăra seminţe de susan, sau se poate servi cu maioneză din gălbenuş de ouă de ţară.

 

Salată de leurdă cu ridichi

 Se spală bine leurda, ridichile de lună şi ceapa verde, se taie şi se amestecă. Se adaugă ulei presat la rece şi zeamă de lămâie după gust.

Salată de ridichi şi telemea de capră

 Se spală ridichile, se taie rondele; se taie telemeaua de capră; se amestecă. Se mai pot adăuga frunze de spanac şi leurdă. Se adaugă ulei de măsline, tarhon, pătrunjel tocat şi alte condimente după gust.

Salată de ridichi

 Se spală ridichile şi un morcov şi se dau prin răzătoare. Se adaugă ceapă verde tăiată, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi condimente după gust.

Salată de ridiche albă şi ţelină

 Se spală, se curăţă şi se dau prin răzătoarea mare o ridiche mare albă şi ţelină. Se amestecă şi se adaugă brânză de capră sau de soia, ulei presat la rece, sare şi condimente după gust.

Salată de ţelină şi morcovi

 Se curăţă şi se spală ţelina, morcovii şi un măr; se dau prin răzătoarea mare, apoi se amestecă. Se adaugă zeamă de lămâie, sare după gust, ulei de măsline presat la rece, pătrunjel verde tocat mărunt şi alte condimente Yang după preferinţă. Se poate servi cu maioneză din gălbenuşuri de ouă de ţară.

Salată de morcovi

 Morcovii se curăţă şi se dau prin răzătoarea mare. Se adaugă un măr ras, ceapă şi pătrunjel verde tocate mărunt, precum şi sare, ulei de susan presat la rece şi zeamă de lămâie după gust. După preferinţe, se poate adăuga chimen sau seminţe de susan (crude sau coapte) şi mărar tocat. Se poate adăuga şi ceapă tocată mărunt.

Salată de morcovi în stil persan

 Se spală, se curăţă şi se dau prin răzătoare ½ kg de morcovi şi 200 g mere. Se amestecă şi se adaugă 90 g stafide şi 60 g migdale decojite şi uşor prăjite. Se amestecă 2 linguri ulei de măsline cu 2 linguri zeamă de lămâie, 1 linguriţă chimion măcinat, ½ linguriţă scorţişoară măcinată şi ½ linguriţă miere de albine. Se adaugă la salată. Salata se dă la rece pentru aproximativ o oră, apoi se serveşte.

Salată de urzici

 Salata de urzici se prepară din vârfurile de la urzicile foarte tinere, care se spală bine şi amestecă cu sare. Se adaugă ceapă verde tocată, ridichi de lună, mărar şi pătrunjel verde tocat, ulei de măsline presat la rece şi alte condimente, după gust. Se poate servi cu maioneză din gălbenuşuri de ouă de ţară şi cu măsline.

Salată de varză albă sau roşie

 Se taie varza fideluţă, se freacă cu puţină sare şi se lasă 10-15 minute. Se scurge zeama şi se adaugă ulei de măsline presat la rece, sare, zeamă de lămâie după gust. După preferinţe, se pot adăuga chimen, seminţe de susan (crude sau coapte) şi mărar tocat. Se poate adăuga şi ceapă tocată mărunt.

Lahanosalata (Salată de varză: reţetă grecească)

 Se spală varza, se curăţă, apoi se toacă cât se poate de fin, suficient de multă încât să umple un bol mare. Se adaugă frunze de ţelină şi 2-3 căţei de usturoi tocate mărunt şi se amestecă. Se mai pot adăuga şi 2 morcovi daţi prin răzătoare. Se sărează cu sare marină grunjoasă, apoi se lasă să mai stea câteva minute. Înainte de servire se adaugă zeamă de lămâie proaspăt stoarsă şi ulei de măsline după gust; se amestecă.

Salată de spanac cu brânză de capră

 Se spală bine frunzele de spanac cu apă rece, se scurg cât mai bine de apă, apoi se taie (dacă e cazul). Se adaugă brânză de capră, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi condimente după gust. Se poate servi cu seminţe de susan crude sau coapte.

Salată de hrişcă

 Se spală bine hrişca şi se lasă la înmuiat 5-6 ore. Se curăţă, se spală şi se toacă mărunt morcovi şi ceapă, care apoi se amestecă cu hrişca scursă de apă. Se adaugă seminţe de susan, ulei de măsline presat la rece, zeamă de lămâie, pătrunjel verde tocat şi alte condimente Yang după gust. Se poate servi cu brânză de soia sau cu brânză de capră.

Salată de hrean

 Hreanul se dă prin răzătoarea mică, se pune într-un castron şi se adaugă pătrunjel verde tocat, sare, ulei de măsline presat la rece şi zeamă de lămâie după gust. Se poate servi cu seminţe de susan, crude sau coapte, sau cu maioneză, împreună cu o garnitură din orez fiert sau năut fiert.

Salată de năut

 Se spală bine năutul, apoi se înmoaie timp de 8 ore în apă caldă cu o linguriţă de bicarbonat. Se spală din nou bine năutul şi se pune la fiert aproximativ o oră. După ce bobul devine sfărâmicios se ia de pe foc, se scurge de apă, se adaugă zeama de la o lămâie mare, sare, ulei de măsline presat la rece, ceapă verde tocată mărunt, pătrunjel verde tocat şi alte condimente Yang după gust.

Salată de soia

 Soia se ţine la înmuiat minim 12 ore, se spală şi se fierbe în apă cu sare. Se strecoară zeama, se lasă să se răcească şi se adaugă ulei de măsline presat la rece, zeamă de lămâie, ceapă tocată mărunt, un morcov ras, verdeaţă, susan şi condimente.

Gomasio

 Se pregătesc seminţe de susan şi sare grunjoasă. Se prăjesc uşor seminţele de susan, se macină şi se adaugă 10% sare grunjoasă. Acest amestec este bine să fie consumat cât mai des posibil, pe pâine făcută în casă din făină integrală sau cu grâu sau orez fiert. Acest amestec trebuie păstrat în anumite condiţii, într-un recipient închis ermetic şi la întuneric. Gomasio implică o preparare atentă, deoarece seminţele de susan nu trebuie să fie foarte prăjite şi este bine să fie măcinate doar pe jumătate (să fie doar zdrobite). Amestecul astfel obţinut nu se păstrează mai mult de 8 zile: după acest interval de timp îşi pierde din calităţile binefăcătoare. Gomasio are ca efect eliminarea gradată a acidităţii sângelui şi este recomandat în tratarea diverselor boli care decurg din aceasta.

Unt de soia

 Untul de soia se prepară din făină se soia, apă, sare şi ulei presat la rece. Se amestecă 250 ml apă cu 2 linguri făină de soia într-un vas şi se fierbe până se obţine o pastă. Se ia de pe foc şi se pune la răcit, apoi se adaugă puţină sare şi ulei presat la rece, foarte încet, amestecând continuu ca pentru pregătirea unei maioneze.

Omletă cu cereale Yang

 Se bat spumă ouăle de ţară, se adaugă puţină sare, 2-3 linguri de orez, hrişcă sau grâu fiert, verdeaţă tocată, puţin suc de roşii, condimente după gust. Se prăjeşte omleta în ulei încins (sau se face pe baia de abur, pentru a obţine o omletă dietetică), până ce se rumeneşte uşor pe ambele părţi.

Omletă cu urzici

 Se aleg şi se spală bine urzicile, se pun la înăbuşit în ulei şi puţină apă aproximativ 10 minute, apoi se adaugă ouăle de ţară bătute şi amestecate cu sare şi condimente. Se mai lasă pe foc până se întăresc ouăle. Se poate adăuga şi puţin usturoi pisat.

Legume pané

 Se curăţă, se spală şi se taie morcovi, ţelină, dovlecei, gulii, conopidă şi haşmă bucăţi. Se trec bucăţile printr-o pastă de clătite (făină de grâu integral diluată cu apă şi sare). Se sărează moderat şi se prăjesc întocmai precum clătitele, sau precum şniţelele. Se pot servi cu sos de soia.

Crochete de orez

 Se amestecă morcovi, haşmă, ceapă, tocate mărunt, cu orez aproape fiert şi se adaugă puţină făină integrală de grâu şi 2 gălbenuşuri de ouă de ţară. Se fac bastonaşe lungi şi subţiri, care se prăjesc apoi în ulei presat la rece pe ambele părţi, întocmai precum cartofii.

Legume pané

 Se iau două linguri pline cu orez fiert şi se presează cu mâna, dându-li-se o formă triunghiulară. Se presară cu seminţe de susan. Se pun la prăjit în ulei presat la rece fierbinte şi se rumenesc pe ambele părţi până ce devin suficient de crocante.

Seminţe de dovleac prăjite

 Se pun seminţele la prăjit într-un ceaun împreună cu puţin ulei presat la rece şi sare. Se prăjesc la foc rapid, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Seminţele de dovleac astfel preparate pot fi consumate şi ca desert. Ele sunt un excelent remediu împotriva viermilor intestinali, în special împotriva teniei.

Clătite de năut

Se spală bine năutul şi se pune la înmuiat de cu seară în apă cu bicarbonat. Se fierbe şi se zdrobesc apoi boabele. Se amestecă cu făină integrală de grâu, 3 linguri de ulei de măsline presat la rece şi se diluează cu apă. Se obţine o pastă moale din care se prepară clătite într-o tigaie cu ulei fierbinte. Se umplu cu brânză de soia sau cu cremă din spanac sau din urzici.

Cremă de spanac sau urzici

 Spanacul sau urzicile se spală bine şi se călesc într-un amestec de ulei, apă şi puţină sare timp de 10 minute. Se adaugă o lingură de făină integrală de grâu diluată cu puţină apă şi se lasă să se îngroaşe compoziţia. Se pot umple clătite cu această cremă.

Cremă de brânză cu mărar

 Se freacă brânza de capră până devine cremoasă. Se adaugă mărar tocat mărunt, puţină sare şi, dacă se doreşte, puţin tarhon; se omogenizează. Se poate servi ca atare, cu pâine Oshawa sau cu pâine integrală, sau se pot umple clătite cu această compoziţie.

Cremă de brânză cu ceapă roşie şi cimbru

Se freacă brânza de capră până ce devine cremoasă. Se adaugă puţin ulei de măsline, puţină sare, ceapă roşie şi cimbru proaspăt tocate mărunt; se omogenizează. Se serveşte ca atare sau cu pâine integrală.

Cremă de brânză cu hrean

 Se freacă brânza de capră până devine cremoasă. Se adaugă hrean dat prin răzătoarea mică şi sare după gust; se omogenizează. Se poate servi ca atare sau pe felii de pâine integrală.

Chiftele de soia

 Soia se spală şi se pune la înmuiat minim 12 ore. Se spală, se fierbe bine, schimbându-i apa o dată (se adaugă doar apă clocotită, altfel rămâne crudă). După ce se mai răceşte puţin, se dau boabele de soia fierte prin maşina de tocat. Se adaugă o ceapă tăiată fin, morcov ras, 3 ouă de ţară, mărar tocat, usturoi pisat, 3 linguri făină de grâu integrală, sare, condimente. Din compoziţia rezultată se fac chiftele mai subţiri care se prăjesc în ulei încins.

Chiftele falafel

Se pune năutul la înmuiat de cu seara în apă caldă cu o linguriţă de bicarbonat. A doua zi se spală bine şi apoi se pune la fiert. După ce a fiert, se dă năutul prin maşina de tocat. Se adaugă sare, condimente, usturoi, 2-3 ouă de ţară, 3 linguri făină integrală de grâu. Din compoziţia rezultată se fac chiftele rotunde care se prăjesc în ulei încins.

Perişoare de lotus

 Se dau prin răzătoare rădăcini de lotus care se amestecă cu ceapă tocată mărunt şi cu făină integrală de grâu. Se adaugă puţină sare, condimente şi, opţional, un gălbenuş de ou de ţară. Se fac perişoare din pasta obţinută, apoi se coc în ulei încins. Perişoarele de lotus astfel preparate sunt recomandate în caz de astm, poliartrită, diabet ş.a.. Se pot servi cu sos de soia.

Chiftele de hrişcă

 Se prepară o pastă din făină de hrişcă şi de grâu complet. Se adaugă puţină sare şi se formează chiftele care se prăjesc în ulei.

Chiftele de hrişcă şi ovăz

 Se prepară o pastă din făină de hrişcă, ovăz şi grâu complet, apă, sare şi condimente după gust. Se pune la prăjit în ulei încins câte o lingură din amestec.

Drob de urzici

 Se aleg şi se spală urzicile, apoi se pun la fiert în apă clocotită. Se căleşte ceapa într-un amestec de ulei şi apă până capătă o culoare aurie. Urzicile fierte se scurg, se toacă şi se amestecă cu ceapa călită şi cu gălbenuşurile a 3 ouă de ţară. Se adaugă sare şi condimente după gust şi se pune compoziţia la cuptor, într-un vas uns cu ulei, pentru aproximativ 30 de minute. În loc de urzici se poate folosi spanac, sau se pot folosi şi spanac şi urzici. Se poate adăuga şi puţină făină de grâu integral.

 

Mai poti citi din Retete vegetariene

Reţete cu germeni de c…

21-10-2013 Hits:24279 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete cu germeni de cereale pentru dieta complet vegetariană Germenii de cereale pot fi c...

Mai mult

Lactate vegetale

21-10-2013 Hits:16803 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Lactate vegetale pentru dieta complet vegetariană  Vă prezentăm în continuare câteva r...

Mai mult

Reţete cu „carne” …

21-10-2013 Hits:15461 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete cu „carne” vegetală pentru dieta complet vegetariană Vă prezentăm, în cele ...

Mai mult

Retete cu nuci pentru d…

07-01-2014 Hits:14656 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Rețete cu nuci pentru dieta complet vegetariană  Reţetele cu nuci prezentate în aceast...

Mai mult

Retete vegetariene yang…

23-10-2013 Hits:12457 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang Vă prezentăm în cel...

Mai mult

Retete lacto-vegetarien…

21-10-2013 Hits:12006 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete lacto-vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang  Vă oferim o selecţi...

Mai mult

Retete cu nuci pentru d…

07-01-2014 Hits:10867 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete cu nuci pentru dieta lacto-ovo-vegetariană  Atenţie! Reţetele din această rubri...

Mai mult

Retete vegetariene yang…

23-10-2013 Hits:10658 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang          Desertu...

Mai mult

Retete vegetariene yang…

23-10-2013 Hits:9415 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang             A...

Mai mult

Retete lacto-vegetarien…

21-10-2013 Hits:9135 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete lacto-vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang Salate şi aperitive ...

Mai mult

Retete lacto-vegetarien…

21-10-2013 Hits:8959 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Reţete lacto-vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang Deserturi şi băuturi ...

Mai mult

4 rețete de înghețat…

28-08-2017 Hits:6140 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Ce este o dietă vegană și care sunt beneficiile sale?  Veganismul, mai mult decât o ali...

Mai mult

Supe vegetariene și ve…

06-08-2018 Hits:4916 Retete vegetariene Dr. Luca Catalin

Supe vegetariene și vegane  Supele vegetariene și cele vegane sunt delicioase, hidratează ...

Mai mult