Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate
De-a lungul secolelor, oamenii au folosit mușețelul pentru multiplele sale întrebuințări. Mușețelul este o plantă la îndemâna oricui, iar ceaiul este un adevărat elixir pentru diverse afecțiuni. Acesta poate fi folosit deopotrivă de adulți dar și de copii, inclusiv de sugari. Acesta poate fi consumat atât sub formă de ceai, infuzie, cea mai des întâlnită formă, cât și sub formă de tincturi sau unguente. Toate au proprietăți miraculoase. Putem renunța, din când în când la medicamentele foarte scumpe și deopotrivă toxice pentru organism, în favoarea mușețelului, o plantă pe care o putem culege chiar noi, o putem usca și folosi pe tot parcursul anului. Florile de mușețel conțin deopotrivă vitamine, precum vitamina C și vitamina B1, minerale, și ulei eteric. Acesta are atât proprietăți antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice și antialergice. Putem folosi mușețelul pentru a calma colicile sugarilor, pentru a calma senzația de greață și balonare, durerile de dinți, durerile premenstruale, pentru a trata infecțiile căilor respiratorii, insomnia, pentru a ne întări sistemul imunitar, pentru a ne menține o piele fină și pentru a trata iritațiile și acneea, etc.
Cum procurăm și cum recoltăm florile de mușețel ?
Florile de mușețel le putem procura de la farmaciile naturiste, plafaruri, sub formă de pliculețe de ceai de la orice farmacie, din piețe sau le putem recolta. Dacă aveți posibilitatea, puteți recolta flori de mușețel atunci când acesta are petalele îndreptate în jos, iar centrul florii este un galben auriu. Nu trebuie întârziată recoltarea și de asemenea, nu trebuie recoltat nici când este prea verde. Puteți recolta mușețelul cu mâna sau cu un pieptene în zilele însorite, la amiaza. Apoi îl uscați la o temperatură ce poate varia între 20 și 30 de grade Celsius, pe un strat de maxim 5 centimetri grosime. Nu întoarceți florile în timpul uscării. Florile de mușețel sunt complet uscate atunci când sunt foarte aspre, iar când le strângeți între degete, plesnesc. Păstrați florile de mușețel în pungi de hârtie sau în cutii de carton.
Cum se prepară ceaiul de mușețel în infuzie ?
Trebuie să fiți foarte precauți atunci când preparați infuzia de mușețel pentru că o cantitate mai mare de plantă poate deveni chiar toxică. Astfel, luați două linguri de floare de mușețel uscată, puneți-le într-o cană și turnați 200-250 de mililitri de apă clocotită. Lăsați la infuzat timp de câteva minute. Strecurați cu grijă ceaiul astfel obținut și adăugați o linguriță de miere. Atenție! Pentru sugari, adaosul de miere este absolut interzis deoarece provoacă o boală cu urmări grave, denumită botulism. De asemenea, perioada de infuzat trebuie redusă pentru ca ceaiul să nu fie prea concentrat. Tot acasă putem prepara uleiul de mușețel, foarte bun în boli de piele și afecțiuni ORL astfel - la 3 linguri de mușețel adăugăm 150 ml de ulei de măsline extravirgin și le punem într-un vas de sticlă. Acestea trebuie amestecate și acoperite cu tifon steril. Timp de două săptămâni trebuie să stea lângă o sursă de căldură. După această perioadă, strecurăm conținutul și rămâne uleiul de mușețel.
Cura cu infuzie sau pulbere de mușețel ne ajută să scăpăm de depresie
Cercetătorii au demonstrat faptul că, dacă timp de o lună de zile urmăm cura cu infuzie de mușețel (câte două căni pe zi) sau cu pulbere de mușețel (câte o linguriță de trei ori pe zi), ne vom simți mult mai bine, mai revigorați, putem face față mai ușor încărcăturii emoționale, perioadelor de stres la locul de muncă sau problemelor de altă natură. De asemenea, ne vom odihni mult mai bine și vom face față provocărilor intelectuale.
Răcelile, stările gripale, inflamații ale laringelui și alte alte afecțiuni ORL tratate cu mușețel
În stările gripale, mușețelul face minuni. Puteți să consumați trei căni de infuzie de mușețel pe zi în amestec cu menta și tei, precum și cu o linguriță de miere și cu siguranță vă veți simți mult mai bine. Această cură cu infuzie de plante nu trebuie să dureze mai mult de o săptămână. De asemenea, cei ce dispun de aparate de aerosoli pot folosi ceaiul de mușețel în ceea ce privește inflamații ale căilor respiratorii atât la copii, sugari, cât și la adulți.
Colitele cronice și colicile bebelușului, ameliorate cu mușețel
Atât colitele, cât și enterocolitele și gastritele pot fi tratate cu infuzia de mușețel. Tot ce înseamnă inflamație a mucoasei stomacului și intestinelor, dar și în ameliorarea colicilor bebelușului, mușețelul s-a dovedit a fi o plantă miraculoasă. În plus, s-a dovedit faptul că mușețelul poate calma și durerile de dinți ale sugarilor.
Mușețelul și tratamentele cosmetice
Deoarece are proprietăți din cele mai diverse, ceaiul de mușețel poate fi folosit și ca adjuvant în tratamentele cosmetice. Atât tenul uscat, cel iritat, cât și tenul gras își găsesc alinarea în ceaiul de mușețel aplicat sub formă de comprese pe zonele ce necesită o atenție deosebită.
Puteți pune atât comprese cu vată sau tampoane de vată îmbibate în ceai de mușețel pe față, dar puteți face și băi de abur cu flori de mușețel. De asemenea, rănile pot fi curățate mult mai bine cu ceai de mușețel datorită proprietăților sale antiseptice și dezinfectante. Mai mult decât atât, iritațiile de scutec ale bebelușului pot fi ușor tratate cu ceai de mușețel. Dacă vă clătiți părul cu ceai de mușețel după fiecare spălare, acesta va deveni mai luminos, mai strălucitor și va căpăta o tentă aurie.
Atenție! Precauții în administrarea mușețelului !
Ceaiul de mușețel trebuie consumat cu precauție de femeile însărcinate, deoarece poate provoca contracții uterine. Ceaiul consumat de către sugari nu trebuie lăsat foarte mult la infuzat și nici amestecat cu miere, sub nicio formă. Persoanele astmatice trebuie să consume cu precauție ceai de mușețel, precum și persoanele cu diferite alergii. Dacă simțiți o senzație de greață și vomă, este posibil să fie de la ceaiul de mușețel prea concentrat. Nu luați niciodată o aspirină cu ceai de mușețel, datorită proprietăților anticoagulante și nici împreună cu medicamente sedative. Înainte de a începe o cură cu mușețel, cel mai bine ar fi să consultați un medic sau un fitoterapeut.