Ceaiurile pentru sugari și copii
Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în întreaga lume și foarte multe persoane aleg să își completeze alimentația sănătoasă cu ceaiuri potrivite pentru diverse afecțiuni sau, pur și simplu pentru relaxare, detoxifiere, întărirea sistemului imunitar, etc. Dar multe tinere mămici se întreabă ce fel de ceaiuri pot da bebelușilor și copiilor lor și la ce vârstă. În România, până nu demult, era practicat consumul de ceai îndulcit cu miere, pentru a fi pe placul bebelușului, dar aceasta poate fi o greșeală destul de gravă, deoarece mulți părinți nu cunosc faptul că mierea poate conține o bacterie ce provoacă bebelușului mai mic de un an o boală destul de gravă, botulismul.
Ceaiurile în primele șase luni de viață la sugari
Medicii recomandă ca bebelușul alăptat exclusiv până la vârsta de șase luni să nu consume apă sau ceai, însă situația stă de cele mai multe ori diferit și părinții aleg să îi dea ceaiuri pentru ameliorarea durerilor provocate de colici, chiar și pliculețe cu ceai instant ce conțin zaharuri. Însă, bebelușii alăptați exclusiv la sân NU necesită administrarea de ceaiuri, decât în situații excepționale, când acesta suferă de colici, constipație și diaree, iar ceaiurile trebuie să fie naturale și nu instant. Ceaiurile consumate de bebelușii mai mici de șase luni pot avea și efecte neplăcute, împiedicând absorbția fierului în organism, iar ceaiurile îndulcite cu zahăr sau cele instant îi pot crea dureri de stomac și o stare de agitație. De asemenea, ceaiul poate deshidrata bebelușul, deoarece, consumat în cantități mari pentru vârsta lui, ceaiul îi poate suprasolicita rinichii. Ceaiul de colici conține de obicei o combinație de mușețel, mentă, anason și chimen.
Ceaiurile pentru sugari mai mari de șase luni
Ceaiurile sunt întrebuințate, în primul rând, cu un scop terapeutic și nu pentru a potoli setea bebelușului. Această convingere este acum demonstrată de cercetători a fi eronată, iar consumul de apă este mult mai indicat decât consumul de ceai pentru a preveni deshidratarea. Nu trebuie să abuzăm de ceai în alimentația copilului și nici nu trebuie să oferim sugarului ceai făcut din cantități mari de plantă sau lăsat la infuzat o perioadă îndelungată. Unele ceaiuri pot avea efecte neplăcute asupra copilului dacă nu sunt preparate întocmai după nevoile lui și îi pot provoca senzații de vomă, greață, balonare sau chiar febră, diaree și constipație, o stare generală de rău. Ceaiul oferit sugarului trebuie să fie preparat proaspăt, din plante atent selecționate.
Ceaiul de mușețel pentru copii
Pentru copiii mai mari de vârsta de șase luni se folosește cu precădere ceaiul de mușețel, pe care aceștia îl acceptă cu plăcere datorită aromei îmbietoare. Acesta este folosit pentru a stimula pofta de mâncare a copilului, pentru a-i calma durerile de stomac și pentru a-l liniști. De asemenea, pentru iritațiile de scutec și nu numai se poate tampona ușor cu vată îmbibată în ceai de mușețel zona afectată de câteva ori pe zi. Îl puteți prepara simplu – la 150 ml de ceai folosiți patru flori de mușețel pe care le puneți într-o ceașcă în care turnați apă clocotită și lăsați la infuzat cinci, zece minute, după care se strecoară și se dă copilului să bea. De asemenea, puteți folosi ceaiul de mușețel în inhalații pentru a trata diverse afecțiuni ale aparatului respirator.
Ceaiul de mentă pentru copii
Ceaiul de mentă acoperă o arie largă de afecțiuni și se poate da copilului să bea deoarece îl acceptă cu plăcere din cauza aromei sale răcoritoare. În caz de diaree, greață sau dureri de stomac, gaze sau tulburări ale somnului, ceaiul de mentă face minuni. De asemenea, mai puteți folosi ceaiul de mentă pe post de apă de gură la copii, deoarece elimină mirosul neplăcut și îi împrospătează respirația. Este excelent pentru colici, dar dacă copilul prezintă semne de constipare, administrarea ceaiului de mentă trebuie întreruptă. Îl puteți prepara simplu, astfel, pentru 100 de mililitri de apă clocotită se folosesc patru frunze de mentă. Ceaiul se face în infuzie, la fel ca și în cazul ceaiului de mușețel, prin turnarea apei clocotite.
Ceaiul de tei pentru copii
Ceaiul de tei are o întrebuințare pentru o gamă largă de afecțiuni, dar nu trebuie folosit în mod abuziv. În primul rând, este binecunoscut efectul calmant și liniștitor al acestui ceai pentru copii. Îi ajută să doarmă mai bine. Apoi, ceaiul de tei cu un strop de lămâie face minuni în cazul unei răceli ușoare sau mai grave, pentru a preveni deshidratarea și pentru a produce transpirația, pentru a ajuta la urinare și chiar pentru a scădea febra. În cazul inflamațiilor căilor respiratorii, ceaiul de tei este un puternic adjuvant, precum și în cazul tusei, a stărilor nervoase și a durerilor de cap. Tulburările de la nivelul stomacului pot fi și ele alinate cu ajutorul ceaiului de tei. Ceaiul de tei se prepară tot sub formă de infuzie, astfel că la 100 ml de apă clocotită se folosesc patru flori.
Ce alte ceaiuri pot să îi ofer copilului ?
Desigur, gama de ceaiuri pe care le puteți oferi copilului dumneavoastră este foarte variată și nu se limitează doar la aceste trei tipuri de ceai, însă acestea sunt cele mai folosite și mai des întâlnite. Ceaiurile pot fi preparate și din pliculețe, tot în infuzie, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Ceaiul de nalbă îl puteți oferi copilului dumneavoastră atunci când tușește, are gâtul inflamat sau are o afecțiune urinară. Ceaiul de afine poate fi oferit copilului atunci când acesta are diaree sau gaze, când nu are poftă de mâncare sau dacă este balonat. Leușteanul și mărarul pot fi folosite și sub formă de ceai pentru întărirea organismului și pentru durerile de burtică, pentru durerile de rinichi sau ficat, fiind un detoxifiant excelent. Și nu în ultimul rând, ceaiul de anason poate fi folosit pentru colici și pentru tulburările de somn, iar ceaiul de măceșe întărește sistemul imunitar.
Ceaiuri contraindicate pentru copii
Din categoria ceaiurilor contraindicate fac parte ceaiul negru și ceaiul verde deoarece conțin cofeină și pot avea efecte devastatoare asupra sistemului nervos al copilului. Aceste tipuri de ceai nu trebuie oferite sub nicio formă copiilor, nici măcar la vârsta școlară, având aceleași efecte ca și consumul de cafea.
Întrebați și consultați întotdeauna medicul cu privire la ceaiul pe care i-l puteți administra copilului dumneavoastră.