Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Mesteacănul: beneficii și remedii naturiste

Scris de Dr. Luca Catalin

Mesteacănul, un arbore vindecător

 Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei și care se găsește de asemenea în aproape toate pădurile din Europa. Mesteacănul aparține familiei Betulaceea, iar denumirea sa științifică este Betula Pendula. Mesteacănul alb poate ajunge să măsoare aproximativ 22 metri înălțime, scoarța sa este albă, iar frunzele au o culoare verde intens și sunt ovale, ascuțite și alternează în perechi.

 În ceea ce privește alte specii de mesteacăn (aproximativ 40), toate au aceleași proprietăți curative, iar dintre aceste varietăți cele mai cunoscute sunt pendula, laciniata, pubescens, carpathica, alpestris, carpinifolia, etc.

 Toate speciile de mesteacăn conțin o substanță care are o nuanță gri-închis și care este cunoscută sub denumirea “sevă de mesteacăn”. Această esență se produce atunci când prin umezirea scoarței de mesteacăn se favorizează acțiunea unui ferment numit betuloză. Seva de mesteacăn este recunoscută datorită proprietăților sale terapeutice care au fost testate și prin numeroase studii medicale și se poate utiliza atât intern, cât și extern. De exemplu, aplicată extern, seva de mesteacăn ajută la tratarea multor tipuri de patologii și boli ale pielii cum ar fi psoriazisul, eczemele, dermatitele, etc.

 De la mesteacăn se folosesc atât frunzele, cât și scoarța pentru a se prepara diverse remedii naturiste. Este recomandat ca frunzele să se culeagă la sfârșitul primăverii și începutul verii pentru a-și păstra cât mai multe proprietăți curative. Frunzele de mesteacăn sunt un foarte bun remediu naturist pentru tratarea infecțiilor tractului urinar cum este cistita.

 Scoarța de mesteacăn are proprietăți diuretice, anti-inflamatorii, antiseptice, laxative, analgezice și febrifuge, iar frunzele de mesteacăn au proprietăți antiseptice, diuretice, coleretice, dezinfectante, cicatrizante, purificatoare, astringente, colagoge și coleretice.

Unele componente nutritive și chimice ale mesteacănului

 Mesteacănul conține: vitamina C, acizi fenolici, nicotinici și acetilsalicilici, tanini, caroteni și principii amare, mucilagii, rășini și substanțe antiseptice vegetale. Mesteacănul conține de asemenea și zaharuri, saponine, betulină, flavonoizi (cum este miricitrina), uleiuri esențiale, betulenol și metilbetulenol.

Beneficiile mesteacănului pentru sănătate

 Datorită proprietăților sale diuretice, mesteacănul este o plantă recomandată pentru eliminarea retenției de lichide și pentru ameliorarea cazurilor de infecții urinare cum este cistita.

 Alte beneficii care sunt atribuite mesteacănului sunt tratarea afecțiunilor precum reumatismul, durerile artritice, guta, fiind prin excelență o plantă depurativă.

 Pentru prepararea remediilor naturiste în cazuri de cistită sau alte infecții urinare se recurge la frunzele de mesteacăn. În schimb, pentru ameliorarea durerilor musculare sau articulare se utilizează scoarța de mesteacăn în preparate specifice care se aplică pe cale externă cum sunt unguentele, loțiunile sau uleiul esențial de mesteacăn.

 Atât în cazul în care preparăm în casă, cât și dacă cumpărăm din magazinele naturiste remedii cu mesteacăn, este recomandat să cerem indicația unui medic fitoterapeut înainte de a le utiliza.

Proprietățile terapeutice ale mesteacănului

 Din punct de vedere al medicinii naturiste, mesteacănul este un arbore foarte complet, deoarece se pot folosi aproape toate componentele sale (frunzele, scoarța, mugurii, seva și inclusiv lemnului acestuia care are proprietăți antiseptice) în scopuri curative.

 Frunzele de mesteacăn, care sunt astringente și au un gust amar sunt apreciate datorită proprietăților lor diuretice. Din acest motiv, frunzele de mesteacăn sunt folosite în remedii care reduc mărimea pietrelor la rinichi și ameliorează colicile nefritice, guta, reumatismul, și retenția de lichide printre altele.

 În mod extern, infuzia din frunze de mesteacăn sau din scoarța acestuia se folosește în băi locale pentru tratarea bolilor cutanate cum sunt eczemele, rozaceea, herpesul, psoriazisul, acneea, furunculele, eritemele, etc.

 Mugurii de mesteacăn sunt utili în cazul afecțiunilor ficatului și a vezicii biliare, iar scoarța de mesteacăn sub formă de infuzie se utilizează ca remediu febrifug, în special contra gripei și a febrei intermitente. De asemenea, seva de mesteacăn este un foarte bun remediu diuretic, fiind folosită atât proaspătă, cât și fermentată.

Utilizări generale ale mesteacănului

 • Ajută la slăbit: mesteacănul este un remediu naturist eficient pentru pierderea surplusului de kilograme deoarece are proprietăți hipolipemiante și hipocolesterolemiante.
 • Stimulent renal sau nefritic: ajută rinichii să funcționeze corect fără a-i irita. Pentru aceasta, sunt recomandate infuziile de mesteacăn, de două-trei ori pe zi.  La rândul său, seva de mesteacăn, care conține în principal zaharuri, este un blând, însă foarte eficient remediu diuretic care previne formarea calculilor renali, dizolvând nisipul și pietrele la rinichi. Pe de altă parte, seva de mesteacăn ajută la tratarea infecțiilor localizate la nivelul căilor urinare sau al vezicii urinare (cistită, pielonefrită, dificultăți de micțiune, etc.).
 • Febrifug: mesteacănul este un remediu recomandat pentru scăderea febrei și tratarea infecțiilor.
 • Antibacterian: mesteacănul ajută la combaterea infecțiilor.
 • Diuretic: mesteacănul stimulează funcția renală și eliminarea lichidelor din organism, de aceea este util pentru tratarea afecțiunilor care necesită o eliminare corectă a lichidelor.
 • Anti-inflamator: mesteacănul ajută la dezinflamarea organismului, tocmai de aceea se recomandă în cazuri de inflamații fie externe, fie interne cum sunt colita, gastrita, artrita, dermatita, etc.
 • Anti-gripal: mesteacănul are un efect sudorific care ajută la combaterea răcelilor și a gripei. Pentru aceasta se prepară o infuzie din frunze de mesteacăn la care se adaugă frunze de tei și sucul de la o jumătate de lămâie.
 • Anti-reumatic: mesteacănul ajută de asemenea la reducerea problemelor artritice, a articulațiilor inflamate și a durerilor musculare cauzate de lovituri sau de un exces de activitate fizică. Pentru aceasta se folosesc frunzele din care se prepară infuzie sau cataplasme care se aplică pe articulații sau pe mușchii dureroși și inflamați.
 • Anti-spastic: mesteacănul ajută la combaterea colicilor stomacale.
 • Hipocolesterolemiant: mesteacănul reduce nivelele de colesterol nociv din organism și ajută la normalizarea acestora.

Utilizările externe ale mesteacănului

 • Uleiul esențial din frunze de mesteacăn este un excelent remediu pentru ameliorarea durerilor reumatice sau artritice. Nu este indicat ca uleiul de mesteacăn să se aplice direct pe piele, ci este necesar să fie amestecat cu un ulei de bază cum ar fi cel de măsline, de migdale sau de cocos.
 • Combaterea celulitei: masajele realizate cu un ulei de bază care conține ulei esențial de mesteacăn ajută la drenarea depozitelor de grăsime acumulate în corp, care determină apariția neplăcutei celulite.
 • Extractul din frunzele de mesteacăn poate fi folosit cu un vaporizator și ajută în cazul infecțiilor pulmonare și la purificarea încăperilor și a mediului ambiant.

 

                3 infuzii cu mesteacăn

 1. Infuzie din frunze de mesteacăn pentru eliminarea lichidelor

 Așa cum am menționat anterior, una dintre proprietățile principale ale mesteacănului este cea diuretică. Această infuzie se prepară din frunze uscate de mesteacăn și se folosesc doar două:

Ingrediente:

 - o cană de apă plată

 - 2 lingurițe de frunze uscate de mesteacăn

Preparare:

 Apa se aduce la punctul de fierbere, apoi se adaugă cele 2 lingurițe de frunze uscate de mesteacăn. Infuzia se acoperă și se lasă deoparte timp de 10 minute, apoi se strecoară și se consumă. În scop diuretic sunt recomandate câte 3 căni de infuzie pe zi.

2. Infuzie cu proprietăți anti-inflamatorii contra durerilor articulare

 Această infuzie este adecvată pentru reducerea inflamației care se produce la nivelul articulațiilor în cazul afecțiunilor precum artrita sau artroza.

 Pe lângă reducerea inflamației, infuzia următoare ajută și la eliminarea lichidelor care se acumulează la nivelul articulațiilor. Sunt necesare următoarele:

Ingrediente:

 - o cană de apă plată

 - o linguriță de frunze uscate de mesteacăn

 - o linguriță de scoarță de salcie

Preparare:

 Apa se pune la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere se ia de pe foc și se adaugă plantele. Infuzia se acoperă și se lasă deoparte timp de 10 minute, după aceea se strecoară și se consumă. Se recomandă câte 2-3 căni pe zi.

3. Gargară cu mesteacăn contra anginei

 Gargara cu infuzia din această plantă medicinală este eficientă pentru tratarea anginei datorită faptului că mesteacănul are proprietăți antiseptice. Pentru prepararea remediului pentru gargară este necesar un decoct obținut din scoarță uscată de mesteacăn.

Ingrediente:

 - o cană cu apă plată

 - o lingură de scoarță de mesteacăn

 - 4 picături de suc de lămâie

Preparare:

 Apa se aduce la punctul de fierbere, apoi se adaugă scoarța de mesteacăn. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi preparatul se strecoară și se lasă la răcit. După aceea se face gargară cu acest decoct. Se poate face gargară de 3 ori pe zi.

 

          8 remedii naturiste cu mesteacăn

1. Remediu cu mesteacăn contra acneei și a furunculelor

 Se pune la fiert 1 litru de apă, iar când atinge punctul de fierbere se adaugă 3 linguri de scoarță uscată de mesteacăn. Se acoperă și se lasă timp de 10 minute la foc mic. După aceea, se scoate scoarța de mesteacăn și se lasă deoparte infuzia timp de o oră. Lichidul astfel obținut se strecoară și se îmbibă un tifon curat, apoi se aplică pe partea afectată sub formă de cataplasmă.

2. Remediu cu mesteacăn pentru vindecarea rănilor și a plăgilor

 Se adaugă 8 linguri de pulbere de scoarță de mesteacăn la o jumătate de litru de alcool. Lichidul se agită zilnic și se păstrează într-un loc răcoros și întunecos timp de două săptămâni. Apoi tinctura astfel obținută se strecoară și se varsă într-un alt recipient din sticlă. Acest remediu se aplică pe răni sau pe plăgi de fiecare dată când este necesar.

3. Remediu cu mesteacăn contra retenției de lichide

 Un litru de apă fierbinte se toarnă peste 50 g de frunze uscate de mesteacăn. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma câte 4 căni pe zi, între mese.

4. Remediu cu mesteacăn contra iritației gâtului

 Se fierb timp de 10 minute 100 g de frunze de mesteacăn într-un litru de apă, apoi se strecoară și se lasă la răcit. Acest preparat se folosește pentru a face gargară de câteva ori pe zi.

5. Remediu cu mesteacăn contra pietrelor la rinichi

 Se obține o infuzie din 10 grame de frunze uscate de mesteacăn la 100 de apă. Acest remediu favorizează dizolvarea calculilor renali și împiedică formarea acestora, datorită acțiunii sale diuretice.

6. Remediu cu mesteacăn contra reumatismului

 Se fierbe 1 pumn de frunze de mesteacăn într-un litru de apă timp de 10 minute. După aceea se acoperă și se lasă deoparte. Acest decoct se varsă în cada cu apă caldă și se face baie, dar nu mai mult de 15 minute.

7. Remediu cu mesteacăn contra hemoroizilor

 Se amestecă 20 grame de ginkgo biloba, 25 grame de ghimpe, 20 gr de hamamelis și 15 gr de mesteacăn. Se folosește o linguriță din acest amestec la o cană cu apă fierbinte și se consumă câte 2 căni pe zi. Acest remediu este și mai eficient dacă se adaugă la final 40 picături de extract de castan de India.

8. Remediu cu mesteacăn contra prostatei inflamate

 Într-un litru de apă fierbinte se adaugă 15 grame de scoarță de mesteacăn. Se acoperă și se lasă deoparte timp de 15 minute, apoi se strecoară și se consumă. Se recomandă maxim 5 căni de decoct pe zi.

Contraindicații pentru mesteacăn

 Este important ca preparatele și remediile cu mesteacăn să se administreze conform indicațiilor unui medic fitoterapeut. Mesteacănul nu este toxic și nici nu prezintă contraindicații, însă persoanele care sunt alergice la aspirină nu trebuie să utilizeze deloc mesteacăn. De asemenea, mesteacănul nu este recomandat:

 - în cazul femeilor însărcinate

 - în timpul perioadei de alăptare.

 Este indicat ca mesteacănul să fie consumat cu precauție mai ales de către persoanele care suferă de insuficiență cardiacă și renală.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult