Ce este sindromul metabolic?
În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom metabolic încă nu sunt pe deplin clare, totuși, multe dintre studiile și cercetările realizate coincid asupra apariției diverselor simptome care conduc la diagnosticarea acestuia.
Sindromul metabolic este o tulburare de sănătate care acum 20 de ani era diagnosticată în cazul persoanelor care aveau peste 50 ani, însă în prezent, limita de vârstă începe de la 35 ani. Așa cum se poate observa, factorii de risc încep să afecteze și persoanele mai tinere.
Conform cercetătorilor, sindromul metabolic se definește ca fiind un ansamblu de tulburări metabolice în care se manifestă în același timp cel puțin patru din următoarele simptome:
- obezitatea centrală (grăsime excesivă în jurul taliei și a abdomenului);
- rezistența la insulină sau intoleranța la glucoză;
- un nivel ridicat de lipide în sânge (un nivel ridicat de trigliceride, un nivel scăzut de colesterol bun HDL);
- hipertensiune arterială.
Alte simptome care pot apărea în afară de cele menționate anterior sunt: apneea în somn și suspendarea bruscă și de moment a respirației.
Această boală apare tot mai des în rândurilor tinerilor deoarece este relaționată în mod direct cu obiceiurile nesănătoase de viață, cum ar fi de exemplu o dietă alimentară inadecvată în care se consumă în mod regulat alimente procesate, bogate în grăsimi saturate și zaharuri, precum și o viață sedentară.
Unele persoane pot avea o predispoziție mai mare să sufere de sindromul metabolic cum sunt de exemplu persoanele care au o supragreutate corporală, persoanele diabetice sau cele suferă de hiperinsulinemie.
Din fericire, există unele remedii naturiste utile pentru prevenirea sindromului metabolic, precum și unele infuzii medicinale adecvate pentru tratarea acestuia.
Recomandări utile pentru a evita declanșarea sindromului metabolic
Remediile naturiste recomandate cele mai eficiente pentru a se evita apariția sindromului metabolic sunt următoarele:
- Optați pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în legume și fructe proaspete care sunt o sursă bună de fibre alimentare, cereale integrale, consumați fructe uscate bogate în acizi grași esențiali de tip Omega-3, ulei de măsline extravirgin, germeni de grâu, de lucernă, de soia, de broccoli, semințe de in, de floarea-soarelui, drojdie de bere;
- Reduceți consumul băuturilor excitante precum cafeaua și ceaiul negru, în schimb hidratați-vă bine consumând apă pură câte 1,5 - 2 litri de apă pe zi;
- Reduceți consumul de sare și de zahăr rafinat;
- Evitați alimentele procesate, deoarece sunt foarte bogate în grăsimi saturate și în zaharuri;
- Evitați consumul băuturilor carbogazoase, în special a răcoritoarelor de tip cola;
- Evitați consumul alcoolului și al tutunului;
- Evitați obezitatea, supragreutatea și sedentarismul.
- Evitați stresul.
Pe lângă obiceiurile sănătoase de viață menționate anterior, putem recurge de asemenea la unele produse naturale cum sunt anumite plante medicinale care ne pot ajuta să evităm apariția sindromului metabolic.
Cinci infuzii ideale pentru sindromul metabolic
Există unele infuzii care sunt foarte utile contra sindromului metabolic. Vă prezentăm în continuare cele mai utile infuzii naturale pentru a contracara efectele sindromului metabolic:
- Infuzie de anghinare: anghinarea este un bun remediu depurativ care ajută la reducerea nivelelor ridicate de colesterol și a zahărului din sânge, favorizând eliminarea surplusului de grăsime și stimulând funcționarea metabolismului. Se recomandă să se consume zilnic câte o cană din această infuzie, pe stomacul gol.
- Infuzie de brusture: această plantă medicinală stimulează secreția sucurilor digestive și biliare, ajutând la îmbunătățirea procesului de digestie. Se recomandă să se consume zilnic câte trei căni din această infuzie.
- Infuzie de armurariu: armurariul este un bun protector hepatic și depurativ, eliberând organismul de surplusul de toxine nocive și de grăsimi. Se recomandă să se consume zilnic câte trei căni din această infuzie, după mese.
- Infuzie de gențiană: gențiana este o plantă având puternice proprietăți digestive, care stimulează secreția sucurilor biliare și a sucurilor gastrice. Se recomandă să se consume zilnic câte o cană din această infuzie, cu 15 minute înainte de masă.
Infuzie de scorțișoară: scorțișoara are excelente proprietăți digestive, este anticoagulantă, antioxidantă, previne bolile cardiovasculare și stabilizează nivelele de zahăr din sânge. Se recomandă să se consume zilnic câte o cană din această infuzie, după masă.
Persoanele care sunt predispuse să sufere de sindrom metabolic trebuie să își schimbe cât mai repede obiceiurile nocive de viață în unele benefice, deoarece pot apărea alte complicații precum diabetul, coagularea sanguină excesivă, bolile coronariene sau ficatul gras non-alcoolic (HGNA).
Se recomandă de asemenea evitarea cu orice preț a sedentarismului, realizarea unor exerciții fizice în mod regulat sau mersul pe jos zilnic, cel puțin 30 minute.
Pe de altă parte, este important să se realizeze controale regulate ale nivelelor de colesterol, trigliceride și glucoză din sânge, precum și un control regulat al tensiunii arteriale.