Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Beneficiile kefirului pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este kefirul?

Beneficiile kefirului pentru sănătate Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și intens caracteristic datorită faptului că zahărul din acesta a dispărut în urma efectului fermentației.

 Astfel, indicele de lactoză din kefir s-a redus, favorizând o digestie mult mai bună. Acest proces de fermentație, realizat sub stricte măsuri de siguranță, determină dezvoltarea a numeroase bacterii benefice care au rolul principal de a întări sistemul imunitar.

 Kefirul este un aliment foarte benefic pentru sănătatea aparatului digestiv, deoarece este un probiotic care conține bacterii benefice ce combat germenii și bacteriile nocive din organism.

Care este diferența dintre kefir și iaurt?

 - Kefirul are întotdeauna un gust ușor amar, în timp ce iaurtul este ușor mai dulce datorită conținutului bogat în lactoză;

 - Kefirul se găsește sub formă mai lichidă sau sub formă de granule, în timp ce iaurtul are o textură mult mai cremoasă;

 - În timpul procesului de fermentație, kefirul păstrează toți nutrienții laptelui, reducându-se în schimb prezența lactozei;

 - Datorită prezenței microorganismelor, kefirul susține sănătatea florei intestinale la un nivel mult mai ridicat decât iaurtul și ajută la eliminarea bacteriilor patogene care populează intestinele și care de multe ori cauzează gastroenterita.

Nutrienții importanți din kefir

 Kefirul este o sursă foarte bogată de nutrienți, conținând în special minerale precum calciu, potasiu și fosfor și vitaminele A, B2, B9, D și K.

 Kefirul, la fel ca iaurtul, este bogat în lactază, o enzimă care descompune lactoza și care este benefică pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. În cazul intoleranței la lactoză, apar anumite probleme cu digerarea alimentelor care conțin această substanță și care cauzează anumite tulburări precum distensia abdominală, indigestia, diareea sau flatulența.

 De aceea, persoanele intolerante la lactoză pot consuma kefir fără a avea problemele obișnuite pe care le pot provoca produsele lactate, iar aceasta datorită faptului că bacteriile și drojdiile prezente în kefir interacționează astfel încât formează enzima numită lactază, care absoarbe lactoza.

Proteinele din kefir

 Așa cum se știe, proteinele sunt esențiale pentru repararea și reconstruirea organelor și sistemelor, iar kefirul este o sursă importantă de proteine ușor digerabile, care susține sănătatea inimii și nu prezintă inconvenientele obișnuite ale proteinelor care provin din carne.

 Un alt aspect interesant al kefirului este acela că multe persoane care au intoleranță la lactoză acceptă bine acest aliment. Care este motivul? Lactoza tinde să cauzeze inflamație în corp, nu se digeră bine și provoacă diverse neplăceri, deoarece este un tip de zahăr de origine animală. Însă, în timpul procesului de fermentație a kefirului, lactoza se transformă în acid lactic, care ne ajută să digerăm mult mai bine alimentele.

 

                 Beneficiile kefirului pentru sănătate:

1. Kefirul reglează nivelele de zahăr din sânge

 Este important să remarcăm prezența zaharurilor naturale din kefir, care ajută la reglarea nivelelor de zahăr din sânge, în special în cazul persoanelor care suferă de boli precum diabetul.

 Cu toate că kefirul nu poate elimina problemele cauzate de oscilațiile de zahăr din sânge, acesta poate însă reduce poftele alimentare care apar după o cădere a nivelelor de zahăr din sânge; aproximativ 120-150 grame de kefir sunt suficiente pentru întreaga zi, pentru a produce o schimbare notabilă a nivelelor de zahăr din sânge.

2. Kefirul este un aliment probiotic

 Unul dintre cele mai puternice alimente probiotice care există la ora actuală este kefirul. Termenul de "probiotice" provine din greacă și înseamnă "pentru viață". Probioticele sunt microorganisme vii, nepatogene, care au efecte extrem de benefice asupra sănătății și care acționează în principal în cavitatea bucală, pe căile respiratorii, în tubul digestiv și asupra sistemului uro-genital.

 Centrul de Cercetare Cooperativă în Bioștiințe din Spania a realizat numeroasele cercetări asupra proprietăților probioticelor la nivel digestiv și cardiovascular. Totodată, în cadrul acestor studii, s-a manifestat și un interes crescut față de efectele acestora la nivel emoțional, în special în tratarea tulburărilor precum anxietatea și depresia.

 Alimentele probiotice sunt acele alimente care conțin bacteriile numite Acidophilus, care protejează contra bacteriilor care cauzează anumite boli. Tocmai de aceea, acest tip de produse sunt recomandate în cazul bolii Crohn, a colonului iritabil, a constipației cronice și a infecțiilor vaginale și în general pentru îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar. Kefirul este un aliment probiotic foarte recomandat pentru echilibrarea funcției intestinale și pentru îmbunătățirea digestiei.

3. Kefirul are proprietăți antibacteriene și antifungice

 Kefirul este un remediu natural foarte eficient pentru combaterea a numeroase bacterii, precum Salmonella, H. Pylori, Shigella și E. coli și inclusiv ciuperci precum Candida albicans.

 Aceasta se datorează principilor active din kefir cum ar fi polizaharidele care acționează ca puternici agenți antimicrobieni, antiinflamatorii și cicatrizanți în cazul multor infecții.

4. Kefirul întărește sistemul imunitar

 Kefirul acționează ca un protector imunitar al mucoasei intestinale, de aceea este recomandat să se consume kefir lichid sau sub formă de granule. Kefirul conține mai mult de 30 culturi de bacterii benefice pentru sănătatea generală a organismului, dar mai ales pentru sănătatea aparatului digestiv.

 Nutriționiștii indică faptul că acest aliment natural derivat din lapte fermentat conține un tip de bacterii probiotice unice numite Kefiri Lactobacillus, care este unul dintre cele mai puternice pentru combaterea bacteriilor dăunătoare. Puteți consuma zilnic kefir simplu sau cu adaos de fructe naturale. Este o modalitate foarte simplă și la îndemână de a fortifica sistemul imunitar și de a preveni diverse boli sau tulburări de sănătate.

5. Kefirul combate riscul de a suferi de osteoporoză

 Așa cum se știe, osteoporoza este adeseori întâlnită în cazul femeilor, fiind o boală cronică dureroasă și care crește riscul de fracturi.

 O modalitate eficientă de a întări țesutul osos este fără îndoială creșterea dozelor de calciu, însă există multe persoane care nu tolerează prea bine lactoza prezentă în laptele de vacă. În acest caz, o opțiune care poate fi luată în considerare este kefirul care, pe lângă faptul că are o cantitate ridicată de calciu, este foarte bogat și în vitamina K2, un nutrient de bază care favorizează metabolismul calciului.

 Puteți include treptat kefirul în dietă și observați cum vă simțiți, iar dacă îl digerați bine și nu vă cauzează nicio neplăcere, puteți să-l consumați în mod regulat fie la micul dejun, fie după masa principală.

Cum se consumă kefirul?

 - Este foarte recomandat consumul kefirului la micul dejun, simplu sau în combinație cu fructe proaspete de sezon sau fructe exotice precum kiwi, mango, papaya, cu diverse cereale sau cu fulgi de ovăz.

 - Dacă cumpărați kefir lichid, se poate consuma un pahar mic (100 ml) după masa principală a zilei. Astfel, digestia se va îmbunătăți considerabil, iar dacă veți consuma kefir în mod regulat, acesta va avea efecte benefice asupra florei bacteriană și asupra sistemului imunitar.

 - Dacă preferați kefirul sub formă de granule, puteți consuma 100 g pe zi, ideal în combinație cu puțină miere naturală.