Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Autofagia: regenerarea corpului din interior (II)

Scris de Dr. Luca Catalin

Postul și autofagia, o practică milenară

Autofagia: regenerarea corpului din interior (II) Detoxifierea și postul sunt practici naturale, comune multor specii. Dacă aveți în casă animale, poate ați observat că pisicile și câinii nu mai mănâncă atunci când sunt bolnavi; în sălbăticie cele mai multe specii de animale nu mai consumă hrană în timp ce se vindecă de fracturi sau răni, păsările migratoare nu mănâncă pentru perioade lungi de timp, iar urșii nu mănâncă în timpul hibernării.

 Ființa umană este adaptată perioadelor de deficit, iar dietele și posturile depurative au fost prezente pe tot parcursul istoriei omenirii, atât în Est cât și în Occident, din motive religioase și de sănătate. În secolul al XX-lea, postul terapeutic a reapărut în forță, iar în prezent este foarte actual, datorită legăturii sale directe cu sănătatea.

 În timpul postului, fie că este de o durată de 24 ore sau mai mult sau este un post intermitent se declanșează procesul de autofagie care ajută organismul să elimine ceea ce nu îi mai este folositor și să declanșeze procesul de auto-vindecare.

 Postul este de fapt mult mai benefic decât doar stimularea autofagiei deoarece are două aspecte importante:

 1. prin stimularea autofagiei, se elimină toate proteinele vechi și părțile celulare;

 2. în același timp, postul stimulează hormonul de creștere, care transmite organismului să înceapă să producă celule noi. Astfel, prin post și procesul de autofagie care se declanșează în timpul acestuia oferim corpului o regenerare completă.

Postul ajută la detoxifierea corpului

 În lumea modernă, supra-alimentarea, consumul alimentelor procesate și stilul de viață sedentar depășesc capacitatea noastră naturală de a elimina toxinele. Cu ajutorul postului putem facilita procesul de detoxifiere și curățare a corpului și ajuta la o mai bună funcționare a organismelor responsabile pentru aceste procese: intestine, ficat, rinichi, piele și plămâni.

 Când postim, eliminăm atât toxinele preluate din exterior (mediu chimic, alimente toxice, produse de uz casnic, etc.), cât și toxinele din interiorul organismului, cauzate de procesul de asimilare, cum ar fi metabolismul ureei a proteinelor sau a radicalilor liberi care rezultă din procesele metabolice de obținere a energiei.

 Pentru siguranța sa, corpul are de asemenea, mecanisme de apărare care îl protejează împotriva efectelor nocive ale toxinelor pe care nu le poate elimina și care se manifestă ca retenție de lichide (edeme), grăsime (celulită) sau se cristalizează și se depun în articulații sau în pereții vaselor de sânge (placa de aterom).

Cum acționează postul asupra organismului?

 În timpul postului, o persoană nu consumă energie în procesul de digestie și asimilare a nutrienților, iar celulele și organele responsabile pentru aceste procese se odihnesc. Această energie poate fi utilizată în procesele de eliminare și purificare a toxinelor, a celulelor deteriorate, a fragmentelor de celule, a microtumurilor, a țesuturilor bolnave și a proteinelor alterate.

 - În primele 24 de ore de post organismul își obține energia din rezervele de carbohidrați (depozitate sub formă de glicogen în ficat și în mușchi).

 - În următoarele ore și până la 40 de zile (în termeni generali) organismul își ia energia din depozitele de grăsimi.

 În timpul postului, proteinele de-abia se consumă. La început, organismul poate utiliza proteine pentru a obține glucoză pentru creier, până când se adaptează la utilizarea corpilor cetonici ca și combustibil, o sursă alternativă de energie și cu o eficiență ridicată care se obțin din grăsimi.

 Iată cum decurge acest proces: grăsimile sunt eliberate sub formă de acizi grași în sânge; o parte din acestea este utilizată ca o sursă de căldură și pentru producerea energiei, iar cealaltă parte este metabolizată de către ficat pentru a deveni corpi cetonici. Astfel, corpii cetonici vor fi noul combustibil pentru celule, fiind mult mai eficienți decât glucoza.

Semnale de detoxifiere în timpul postului

 Procesul de purificare a corpului include manifestări și simptome cum ar fi:

 - Gură uscată

 - Limbă cu depozite albicioase

 - Transpirație

 - Urină cu miros puternic

 - Dureri de cap

 - Stare de slăbiciune

 - Dacă aveți o boală, simptomele se pot agrava

 - Pierdere în greutate, mai ales în primele zile, din cauza eliminării apei reținute în organism și a toxinelor.

 Pentru a ajuta organismul, puteți bea apă, simplă sau cu lămâie, infuzii de plante medicinale sau supe ușoare de legume, pentru a înlocui sărurile minerale necesare. Postul, practicat periodic, ajută la creșterea energiei și clarității mentale și menține echilibrul hormonal.

 Există mai multe modalități de a realiza un post. Unele dintre cele mai frecvente sunt următoarele:

 - Postul de 24-48 de ore: este o variantă care se realizează doar cu consumul de apă plată, iar în unele cazuri și al infuziilor de plante medicinale. În unele centre medicale sau de detoxifiere se oferă băuturi și sucuri proaspete din legume. Numai dacă aveți probleme medicale acest post necesită supravegherea cadrelor medicale.

 - Postul intermitent 16/8: înseamnă să nu se consume alimente timp de 16 ore (inclusiv cele de somn) și se mănâncă într-un interval de 8 ore (de exemplu între orele 11 și 20). Postul intermitent este o modalitate mai ușoară de a obține cele mai multe beneficii ale postului și, de asemenea, reduce aportul caloric. Postul intermitent este o strategie mai ușor suportabilă și mai accesibilă decât postul prelungit.

Printre beneficiile sale cele mai importante, s-a dovedit științific că postul poate să:

 - Favorizeze sănătatea celulelor și protejează organismul de îmbătrânirea prematură;
 - Reducă inflamația de grad scăzut din organism;
 - Reducă stresul oxidativ;
 - Îmbunătățească sensibilitatea la insulină;
 - Scadă unii markeri ai sindromului metabolic;
 - Protejeze împotriva bolilor neurodegenerative;
 - Contribuie la menținerea unui metabolism puternic și sănătos.

Principalele mecanisme ale postului

 Există patru mecanisme principale care explică beneficiile postului:

 1. Reduce stresul oxidativ prin scăderea acumulării de radicali liberi în celule.
 2. Sporește sensibilitatea la insulină și îmbunătățește eficiența mitocondrială (stația de celule), ceea ce întârzie procesul de îmbătrânire și de apariție a bolilor.
 3. Crește capacitatea de rezistență la stres. Celulele beneficiază în special de scăderea glucozei din sânge (glicemie) și, de asemenea, de o reducere a unui hormon: factor de creștere-1 asemănător insulinei (IGF1).
 4. Stimulează autofagia, procesul prin care celulele reciclează deșeurile, evită deșeurile și se repară. Acest proces este crucial în imunitate și inflamație, astfel încât acesta poate proteja împotriva bolilor infecțioase, autoimune și inflamatorii. Acest lucru ajută la menținerea homeostaziei (echilibrului) organismului.

 Tulburările intestinale, în special cele care sunt frecvent suferite de persoanele în vârstă, pot fi tratate cu un post de 24 de ore. Cercetările efectuate la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a dovedit că, atunci când trec suficiente ore fără consumul de alimente sunt lansate procesele de regenerare ale țesuturilor intestinale, care ajută la depășirea efectelor unei infecții sau a unui proces inflamator.

Cum acționează postul asupra intestinelor?

 Procesele de auto-reparare, efectuate de celulele stem intestinale, sunt naturale și constante, dar de-a lungul anilor își pierd eficiența. Un post de 24 de ore poate stimula procesul chiar și atunci când o persoană are peste 60 de ani, au descoperit cercetătorii de la institutul MIT din Statele Unite.

 În cadrul unui studiu cu cobai de laborator s-a dovedit că postul multiplică de două ori eficiența mecanismului natural de vindecare. Datorită postului, celulele încep să își ia energia din acizii grași și generează metaboliți care stimulează activitatea celulelor stem intestinale, care sunt protagonistele regenerării țesuturilor. Celulele stem intestinale sunt reînnoite la fiecare cinci zile și sunt responsabile de menținerea pereților intestinali într-o stare bună de sănătate.

Postul, un tratament integrativ

 Atunci când suferim de o infecție sau de tulburări intestinale, este vital ca reînnoirea celulelor să aibă loc și repararea daunelor, a declarat Omer Yilmaz, profesor la MIT, un membru al Institutului Koch pentru Cercetarea Integrativă a Cancerului și unul dintre autorii studiului publicat în revista Cell Stem.

 Postul poate fi, de asemenea, indicat la pacienții cu cancer care urmează un tratament de chimioterapie agresivă cu celulele intestinale. Mai mult decât atât, mecanismul de auto-vindecare declanșat de post poate fi relaționat cu de capacitatea dietelor cu un conținut caloric scăzut pentru a prelungi speranța de viață.

 Înainte de post, se recomandă să consultați un medicul, deoarece pot exista situații în care această terapie să fie contraindicată. În cazul în care postul este o opțiune bună, în timpul tratamentului puteți lua lichide și suplimente de vitamine și minerale. Cercetătorii de la MIT au anunțat că este posibil ca în viitor să se dezvolte unele medicamente care să producă aceleași efecte benefice al postului fără a avea însă dezavantaje.