Ce este cafeina?
Pe lângă faptul că furnizează energie, alternativele la cafeină ne oferă și alte beneficii pentru sănătate în general, într-un mod complet natural și fără efecte secundare.
Cafeina este un alcaloid care se găsește în diverse plante. Datorită denumirii sale, majoritatea persoanelor o asociază cu cafeaua, însă cafeina este prezentă și în alte surse, ca de exemplu în diverse plante.
De exemplu, în timp ce boabele de cafea sunt compuse dintr-un procent de 2% din cafeină, planta numită guarana are un conținut de cafeină de 8%.
Una din funcțiile principale ale acestei substanțe este cea de stimulent al sistemului nervos pentru a crește puterea de concentrare și randamentul fizic.
Din acest motiv, cafeina a devenit unul din compușii băuturilor sportive, energizante și a altor băuturi comerciale, care totuși nu sunt recomandate pentru a fi consumate. Problema principală a cafeinei este aceea că, pe lângă efectul de stimulare, cafeina determină de asemenea dependență, făcând ca persoana care o consumă să simtă necesitatea constantă de a o consuma pentru a-și putea desfășura activitățile.
De ce este periculos să consumăm cafeină în exces?
Consumul frecvent al băuturilor care conțin cafeină generează unele simptome de dependență cum ar fi de exemplu, anxietate sau oboseală. Însă, pe lângă toate acestea, pe termen mediu și lung, cafeina poate provoca anumite tulburări în organism care pot fi dăunătoare.
Majoritatea persoanelor obișnuiesc să ignore faptul că majoritatea patologiilor care se dezvoltă în timp își au originea în diversele substanțe care au fost introduse în organism prin intermediul alimentației.
Adevărul este că mai devreme sau mai târziu, unele componente pot cauza deteriorări ale stării de sănătate, în special la persoanele care au o predispoziție mai mare de a suferi de anumite boli.
Printre principalele tulburări de sănătate care pot apărea datorită unui exces de cafeină se numără:
- Problemele cardiace: Arritmia și tahicardia.
- Problemele digestive: Aciditatea stomacală și gastrita; diareea sau constipația.
- Afectarea sistemului nervos: Insomnia, schimbările bruște de dispoziție și anxietatea.
Există alternative la cafeină?
Da! Există alte băuturi naturale care au acțiuni similare cafeinei, însă cu deosebirea că acestea nu sunt dăunătoare organismului și nici nu determină dependență.
O doză mică de cafeină nu face rău organismului și de fapt poate avea anumite beneficii; totuși, când apare dependența și problemele cauzate de exces, cel mai bine este să încercăm să găsim alte alternative naturale. Să vedem în continuare câteva alternative naturale la cafeină:
1. Apă caldă cu lămâie
Poate că pentru unii nu este la fel de delicioasă precum cafeaua și nici nu are o aromă dulce. În schimb, consumul de apă cu lămâie la prima oră a zilei și în momentele în care resimțim oboseală, poate fi foarte util pentru rehidratare și pentru a crește nivelul de energie. Lămâile ajută la menținerea unei gândiri clare și focalizate și ajută la reducerea anxietății și a depresiei. Totodată, lămâile determină o vigilență crescută, scad somnolența și oferă mai multă energie mentală.
Un alt beneficiu extraordinar al apei cu lămâie este acela că constituie o alternativă foarte recomandată pentru eliminarea toxinelor și pentru accelerarea metabolismului. Lămâile sunt de asemenea un agent purificator și alcalinizant al organismului. Deși lămâile conține acid citric, în corpul acesta devine alcalin și ajută la alcalinizarea sângelui.
Ingrediente:
- 1 lămâie
- 1 pahar de apă (200 ml)
Preparare:
- Puneți la fiert o cană de apă, iar apoi lăsați-o să se răcească până la temperatura potrivită pentru consum.
- Stoarceți sucul de la o lămâie și diluați-l cu puțină apă.
- Consumați apa caldă cu lămâie pe stomacul gol dimineața sau în alte momente ale zilei.
2. Ceai de mentă
Acest ceai care nu conține cafeină este bun pentru energizarea corpului fără a genera niciun tip de efecte secundare.
În plus, ceaiul de mentă are un ușor efect analgezic care reduce durerile gastrice și cele asociate cu tensiunea. Totodată, ceaiul de mentă ajută la întărirea sistemului imunitar și este recomandat pentru ameliorarea diverselor simptome ale răcelii.
Ingrediente:
- 1 lingură de mentă proaspătă (10 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
Preparare:
- Puneți la fiert o cană de apă, iar când ajunge la punctul de fierbere, închideți focul, adăugați menta și lăsați să se infuzeze timp de 3 – 5 minute.
- Puteți consuma acest ceai atât dimineața la trezire, cât și pe parcursul întregii zile, ori de câte ori simțiți nevoia de un plus de energie.
3. Ceai de rădăcină de păpădie
Rădăcina de păpădie are importante proprietăți depurative și antioxidante care ajută la îmbunătățirea stării de sănătate.
Datorită acțiunii sale de a elimina excesul de lichide din corp, rădăcina de păpădie este indicată și pentru funcționarea corectă a rinichilor și a sistemului cardiovascular. De asemenea, datorită conținutului său bogat în vitamina A și vitamina C, păpădia mai este menționată în unele studii clinice și ca un posibil agent antioxidant și anticancerigen.
Ingrediente:
- 1 linguriță de rădăcină de păpădie (5 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
Preparare:
- Puneți la fiert o cană de apă, iar când ajunge la punctul de fierbere, închideți focul, adăugați rădăcina de păpădie și lăsați să se infuzeze timp de 3 – 5 minute.
- Apoi strecurați și beți ceaiul.
Planta uscată de rădăcină de păpădie se mai poate consuma și sub formă de:
Pulbere de plantă: o linguriţă de plantă măcinată fin se ia de 4 ori pe zi, la intervale regulate, cu minim 30 minute înainte de mese, se ţine sub limbă 15 minute, iar apoi se înghite cu puţină apă plată;
Macerat din plantă: se folosesc 2 linguri de pulbere de plantă la 1 litru de apă plată, se lasă la temperatura camerei 6-7 ore, apoi se strecoară, iar lichidul rezultat se bea peste zi, cu înghițituri mici, între mese.
4. Smoothie energizant
Smoothiurile energizante sunt o variantă excelentă pentru a impulsiona corpul să dea un randament fizic și mental mai bun.
Aceste băuturi sunt ideale pentru sportivi și pentru persoanele care depun un efort fizic sau mental considerabil.
Ingrediente:
- 1 cană de lapte de cocos (250 ml)
- ½ banană
- ½ cană de căpșuni
- 2 lingurițe de miere (15 g)
- 1 linguriță de spirulină pulbere (5 g)
Preparare:
- Incorporați toate ingredientele în blender și procesați-le până când obțineți un lichid omogen.
- Consumați acest smoothie imediat pentru a profita de toți nutrienții concentrați în această băutură.