Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Plantele adaptogene: beneficii pentru sănătate (II)

Scris de Dr. Luca Catalin

Plantele adaptogene ajută corpul să-și regăsească echilibrul

Plantele adaptogene: beneficii pentru sănătate (II)

 O plantă adaptogenă tinde să ajute corpul să-și regăsească echilibrul, iar efectul său este cu atât mai pronunțat, cu cât sunt mai mari schimbările datorate unei patologii. În plus, plantele adaptogene au și unele dintre aceste proprietăți: antioxidante, imunomodulatorii, anticancerigene, hipolipemiante și hipoglicemice.

 Să vedem în continuare câteva dintre cele mai importante plante adaptogene, mecanismul lor de acțiune, beneficiile pentru sănătate precum și recomandări privind administrarea acestora:

 

3. Eleuterococus (Eleutherococcus senticosus)

 Eleuterococusul aparține familiei Araliaceae și crește în Corea, China, Japonia și Siberia. Este un arbust spinos care atinge 3 m înălțime, iar florile sale sunt grupate în ciorchine de culoare galbenă (florile feminine) și violacee (florile masculine). Partea cea mai utilizată este rădăcina, care se colectează toamna și se lasă la uscat la umbră. Având proprietăți adaptogene similare cu cele ale Panax ginsengului, Eleuterococusul este cunoscut și sub denumirea de ginseng rus sau siberian.

 Rădăcina de Eleuterococus conține heterozide (eleuterozide A-M), fenilpropanoide, flavonoide și polizaharide. Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat folosirea tradițională a rădăcinii de Eleuterococus pentru tratarea simptomelor de astenie (oboseală și slăbiciune). Diverse studii științifice au determinat faptul că extractul din rădăcina de Eleuterococus au o acțiune antivirală, imunomodulatorie, antioxidantă, endocrină și un efect protector față de stările de stres fizic și mental. Cercetătorii au indicat de asemenea că rădăcina de Eleuterococus crește aportul de oxigen în mușchi, favorizând prelungirea activității fizice și recuperarea mai rapidă după exercițiile fizice.

 Diferite publicații științifice au demonstrat efectul adaptogen al Eleuterococusului în diferite condiții de stres, demonstrându-se faptul că Eleuterococusul modifică răspunsul fiziologic la stres și ajută organismul să-l depășească.

 Referitor la utilizarea Eleuterococusului ca plantă adaptogenă, în timpul anilor 60 și 70 s-au efectuat în Rusia mai multe studii clinice pe pacienți umani pentru a se evalua acest efect.

 Rădăcina de Eleuterococus este foarte apreciată de către locuitorii din regiunile reci din China și Siberia, unde se consideră că rădăcina de Eleuterococus este un remediu natural contra oboselii. De asemenea, astronauții sovietici consumă această rădăcină pentru a contracara efectele absenței gravității și pentru a-și crește rezistența și forța fizică.

Eleuterococus: efecte, beneficii și proprietăți

 Principalele indicații:

 - Adaptogen

 - Energizant

 - Imunomodulator

 Rădăcina de Eleuterococus conține fenilpropanoide (acidul cafeic liber sau esterificat, aldehidă coniferilică), polizaharide heterogene (eleuteranii A-G) și eleuterozide: eleuterazida A (daucosterol, glucozid de b-sitosterol), eleuterozida B (siringina), eleuterozida B1 (isofraxidina, glucid de isofraxidină), eleuterozida B4 (sesamina), eleuterozidele D și E și y eleuterozidele I, K, L și M (saponozide derivate din acidul oleanolic). Eleuterozidele B și E sunt principalii lignani activi din ginsengul siberian și au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

 Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) aprobă folosirea tradițională a rădăcinii de Eleuterococus pentru tratarea simptomelor asteniei precum oboseala și slăbiciunea. În plus, s-au descris diverse efecte ale extractului de Eleuterococus, precum acțiunea sa antioxidantă, antiinflamatorie, imunomodulatorie, antibacteriană, antivirală și îmbunătățirea randamentului mental și fizic.

 Rădăcina de Eleuterococus se folosește în principal ca plantă adaptogenă. Astfel, rădăcina de Eleuterococus, pe lângă faptul că oferă anumiți nutrienți, stimulează sistemul imunitar și ajută la o recuperare mai rapidă a organismului. Referitor la proprietățile antioboseală ale Eleuterococusului, s-a observat în cadrul mai multor studii medicale că extractul de Eleuterococus are capacitatea de a combate oboseala și de a proteja organismul față de schimbările fizice și mentale produse de stres.

 Așa cum se știe, stresul poate afecta sistemul imunitar. Ca plantă adaptogenă care ajută organismul să-și recapete echilibrul după o perioadă de stres, Eleuterococus are proprietăți imunostimulente care sunt relaționate cu conținutul său de polizaharide. Astfel, s-a demonstrat că fracția polizaharidă a Eleuterococusului poate stimula sistemul imunitar în mod nespecific.

Eleuterococus: contraindicații și efecte secundare

 Eleuterococus este contraindicat în caz de hipersensibilitate la substanța activă. Nu este recomandat în caz de insomnie, tahicardie, hipertensiune arterială și aritmii cardiace.

 Eleuterococus nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează. De asemenea, nu este indicată administrarea sa copiilor și adolescenților sub 18 ani. A nu se depăși doza zilnică recomandată.

Eleuterococus: doze și posologie

 Doza zilnică recomandată de Agenția Europeană a Medicamentelor pentru un extract uscat de Eleuterococus este echivalentă cu 0.5-4 g de rădăcină uscată. Dacă se preferă administrarea acestei plante sub formă de infuzie, se recomandă între 0.5-4 g de rădăcina la 150 ml de apă fierbinte (se împarte în 1-3 doze).

 Referitor la durata tratamentului, nu se recomandă să se depășească două luni.

 În caz de tratament medical, consultați un fitoterapeut.

 

4. Ganoderma sau Reishi (Ganoderma lucidum)

 Ciuperca Reishi sau Ganoderma este o ciupercă medicinală care este folosită în cadrul medicinii tradiționale chineze de mii de ani. Ganoderma este bogată în compuși bioactivi și are proprietăți imunostimulente.

 În Japonia este cunoscută ca ciuperca Reishi sau Mannentake, iar în China ca Lingzhi. Denumirea sa în latină (lucidus = luminozitate, lumină) face referire la aspectul său strălucitor, în timp ce în limba chineză cuvântul Lingzhi se referă la combinația dintre nemurire și spiritualitate. Considerată la modul tradițional ca fiind planta puterii spirituale, această ciupercă simbolizează puterea divină, longevitatea, bunăstarea și succesul.

 Ciuperca Reishi sau Ganoderma este utilizată de mai bine de 2000 ani pentru tratarea diferitelor boli precum: neurastenie, bronșită, ulcer gastric, diabet, hipertensiune și probleme hepatice. În diferite scrieri chineze se face referire la această ciupercă medicinală: în secolul II, în tratatul chinez de agricultură și plante medicinale numit “Shen Nong Ben Cao Jing”, Ganoderma apare clasificată ca fiind un remediu natural având o mare valoare medicinală.

 Înainte de a fi cultivată pe scară largă, ciuperca Ganoderma era dificil de găsit și era rezervată doar claselor sociale bogate. În prezent, Ganoderma se poate cultiva în diferite părți ale lumii și se poate găsi sub formă de capsule, comprimate, extracte și infuzii.

Reishi (Ganoderma lucidum): efecte, beneficii și proprietăți

 Principalele indicații:

 - Antialergic

 - Antiinflamatoriu

 - Hepatoprotector

 - Hipertensiv

 - Imunostimulent

 Ciuperca Reishi este bogată în diverși compuși bioactivi precum: polizaharide, peptide, nucleozide, triterpene (acizi ganoderici, ganodermadiol și derivați ai acidului lanostanic), steroide, alcaloide și acid oleic. Dintre aceste molecule, polizaharidele au fost studiate pe larg și au fost izolate mai mult de 200.

 Polizaharidele din ciuperca Reishi au diferite acțiuni farmacologice: hepatoprotectoare, imunomodulatorii, antitumorale și antioxidante. Triterpenii au efecte antihipertensive, antiinflamatorii, hepatoprotectoare și inhibitorii ale sintezei colesterolului și a eliberării histaminei (care este implicată în procesele alergice). Ganoderma lucidum conține de asemenea proteoglicani, care sunt molecule cu proprietăți antioxidante care pot reduce concentrația de glucoză din sânge.

 În cadrul polizaharidelor, beta-glucanii au proprietăți imunostimulente care favorizează diviziunea celulară, activarea celulelor efectoare ale sistemului imunitar (celulele T, mastocite, macrofage și celule NK) și stimularea producerii de citocine.

 Triterpenoidele sunt responsabile de activitatea hepatoprotectoare a extractului din ciuperca Reishi. Un studiu medical în cadrul căruia s-a evaluat efectul unui sterol izolat de Ganoderma lucidum (ganodermanontriol), a determinat faptul că această moleculă inducea o acțiune antiinflamatorie în cazul celulelor hepatice deteriorate.

 Un alt studiu a demonstrat potențialul efect ca antihipertensiv al proteinelor izolate din miceliul de Ganoderma. Cercetătorii au descris in vitro inhibarea enzimei care transformă angiotensina datorită extractului de Ganoderma lucidum. Această enzimă este implicată în apariția hipertensiunii prin transformarea angiotensinei I în angiotensina II, o moleculă care crește tensiunea arterială.

 Această ciupercă a fost utilizată de asemenea în mod tradițional ca remediu antiinflamatoriu pentru tratarea alergiilor și a astmului.

Reishi (Ganoderma lucidum): Contraindicații și efecte secundare

 Datorită capacității sale de a regla nivelele de glucoză din sânge, la începerea tratamentului se poate produce o decompensare a nivelelor de glucoză.

 Ciuperca Reishi nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează. De asemenea, nu este indicată administrarea sa copiilor și adolescenților sub 18 ani. A nu se depăși doza zilnică recomandată.

Reishi , Ganoderma lucidum, administrare:

 Ganoderma se gaseste ca  supliment sub demunirea de Ganoplus si se administreaza:

Adulți: o capsulă pe zi cu o cană de apă sau chiar 2-3 capsule/zi la îndrumarea specialistului.

Copii: o jumătate de capsulă pe zi.

 În caz de tratament medical, consultați un fitoterapeut.