Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cum putem evita gripa?

Scris de Dr. Luca Catalin

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?

Cum putem evita gripa? Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele principale ale vizitelor la doctor. De exemplu, în ceea ce privește locuitorii din Statele Unite se înregistrează între 2 și 4 episoade de răceală sau gripă pe an, în cazul adulților de vârstă medie.

 Conform unui studiu realizat de către CBS News, atunci când începem să avem simptome precum frisoane, febră, tuse, congestie nazală, dureri de cap și dureri musculare și alte simptome similare gripei, probabilitatea ca acestea chiar să fie cauzate de gripă este de maxim 17% și de minim 3 %! Conform rezultatelor acestui studiu, se pare că în proporție de 83 și 97 % aceste simptome sunt cauzate de alte virusuri și bacterii.

 Odată cu sosirea sezonului rece și cu scăderea temperaturilor, petrecem mai mult timp în interiorul spațiilor închise, iar acest lucru înseamnă că nivelele de vitamina D din organism încep să scadă și devenim predispuși la contagierea cu diverse virusuri.

 Aceasta nu înseamnă că acești agenți patogeni apar brusc doar în unele perioade ale anului, ci aceștia există tot timpul. Se schimbă doar capacitatea organismului de a răspunde la aceștia, odată cu instalarea sezonului rece.

 Dacă dorim să evităm efectele neplăcute ale răcelii și a gripei este important să înțelegem în mod corect care sunt cauzele afecțiunilor virale ale sistemului respirator superior.

 Multe persoane consideră că bacteriile cauzează apariția răcelilor și a gripei, cu toate că acest aspect nu este adevărat. Răcelile și gripa sunt cauzate de virusuri, iar folosirea antibioticelor pentru a trata o infecție virală poate fi o măsură inadecvată și uneori complet ineficientă.

 Virusurile sunt de mii de ori mai mici decât bacteriile și au structuri complet diferite, ceea ce determină ca antibioticele să fie ineficiente în majoritatea cazurilor. (Ocazional, sunt necesare antibiotice dacă există în paralel și o infecție bacteriană secundară în zona sinusurilor sau bronșită/pneumonie, însă acestea sunt excepții).

 Tocmai de aceea este important să recunoaștem faptul că, cu toate că un virus poate determina apariția simptomelor de răceală sau gripă, acesta nu este totuși cauza reală a bolii. Atunci, întrebarea care se impune este următoarea: care este cauza reală a răcelilor și a gripei?

 Un răspuns simplu și care este rezultatul unor cercetări medicale recent realizate este acela că răcelile și gripa sunt cauzate de slăbirea sistemului imunitar și chiar mai mult decât atât, de o deficiență subdiacentă de vitamina D! Nivelele optime de vitamina D din corp înseamnă și un răspuns imunitar corespunzător, ceea ce implică o susceptibilitate redusă de a contracta răceli, gripă precum și alte infecții respiratorii.

 De asemenea, un sistem imunitar slăbit este asociat și cu nivele scăzute de coenzima Q10. Persoanele care au această deficiență sunt mai susceptibile să contacteze gripă și răceală, iar adeseori suferă de infecții cronice ale gingiilor. Dacă nu are suficientă energie, corpul nu poate produce în cantitățile adecvate anticorpii cu rol protector precum celulele T și cele macrofage care nu-și vor putea realiza funcțiile specifice printre care se numără și combaterea corectă a germenilor, bacteriilor și virusurilor.

 Cu toate că există multe moduri prin care sistemului imunitar poate slăbi, factorii cei mai comuni care reduc capacitatea de funcționare a acestuia sunt următorii:

 - O deficiență de vitamina D și de coenzima Q10, așa cum s-a menționat anterior;

 - Consumul excesiv de zahăr alb și de cereale rafinate;

 - Ore de odihnă insuficiente;

 - Sedentarismul și lipsa realizării unor exerciții fizice regulate;

 - O gestionare inadecvată a factorilor de stres psiho-emoțional;

 - Combinarea oricăror dintre acești factori.

Vitamina D, esențială pentru combaterea gripei

 Vitamina D este o substanță antimicrobiană incredibil de eficientă și care produce între 200 și 300 de peptide antimicrobiene în corp cu scopul de a elimina bacteriile, virusurile și ciupercile.

 De exemplu, în Statele Unite, nivelul mediu de vitamina D din organism la finalul iernii este de doar 15-18 ng/ml, ceea ce se consideră a fi o stare de deficiență gravă. Se estimează că mai mult de 95% dintre adulții cu vârste medii din Statele Unite ar putea avea o deficiență de vitamina D, precum și aproximativ 85% dintre toate categoriile de vârstă.

 În anul 2009, un grup de cercetători de la Spitalul Pediatric din Boston a analizat mostrele de sânge a 5 000 copii mai mici de 12 ani și a descoperit astfel că unul din cinci copii din Statele Unite aveau nivele scăzute de vitamina D în sânge, mai mici de 50 nanomoli per litru, care este nivelul recomandat de către Academia Americană de Pediatrie.

 S-a descoperit de asemenea că doi din trei copii aveau un nivel mai mic de 75 nmol/L de vitamina D – ceea ce reprezintă tot o cantitate insuficientă, conform majorității cercetărilor medicale care au fost publicate până în prezent.

 Cea mai bună sursă naturală de vitamina D este expunerea directă la lumina solară. Însă pentru mulți dintre noi, acest lucru nu este practic pe timpul iernii. Dacă expunerea la lumina naturală nu este o opțiune, cea mai bună alternativă este administrarea unui supliment oral de vitamina D.

 Cercetătorii au descoperit faptul că o cantitate zilnică de 4000 IU de vitamina D pot combate apariția gripei și a răcelilor de sezon. Se recomanda a se administra Vitamina D3 naturala cate o capsula pe zi , deoarece se asimileaza mult mai bine decat cea de sinteza .

 Pentru prevenirea gripei, copii și adulții au nevoie de 35 IU de vitamina D la un kilogram de greutate corporală. De exemplu, o persoană care cântărește 57 kilograme are nevoie zilnic de 2000 de vitamina D. Unica modalitate de a afla care este nivelul de vitamina D din corp și de asemenea dacă acesta este terapeutic și nu toxic, este realizarea unor analize de sânge specifice.

Opțiuni pentru un stil de viață sănătos: alegeți înțelept

 Pentru a optimiza funcția sistemului imunitar este recomandat să se recurgă la anumite plante medicinale și alimente care au puternice proprietăți anti-bacteriene și anti-virale.

 Dacă simțiți că aveți sistemul imunitar slăbit și ați observat că sunteți predispus la răceli și gripă, este recomandat să evitați pe cât de mult posibil consumul zahărului rafinat, a tutunului, alcoolului, a cerealelor rafinate, îndulcitorilor artificiali și a alimentelor procesate. Zahărul alb este în mod particular dăunător pentru sistemul imunitar, deoarece îl slăbește și îl face mai vulnerabil față de apariția diverselor infecții.

 Este necesar să se trateze cu atenție problemele de nutriție, somn, exerciții fizice și stres încă din primul moment în care apare vreun semnal al bolii. Acționând astfel, strategiile naturale pentru întărirea sistemului imunitar sunt mult mai eficiente.

 Atunci când ne îmbolnăvim de răceală sau gripă, este important să știm că este vorba despre o combinație factori care au slăbit sistemul imunitar. Când se declanșează primele simptome ale unei gripe, este indicat să tratăm imediat TOȚI factorii care au contribuit la apariția acesteia.

 În primul rând este important să curățăm sistemul digestiv de bacteriile nocive pentru ca sistemul imunitar să poată funcționa în mod adecvat și să combată eficient orice virus care poate afecta organismul. De exemplu, poate fi o ocazie bună să ne modificăm alimentația în favoarea produselor care susțin un răspuns imunitar adecvat. Câteva alegeri bune sunt următoarele:

 - Produsele stupului: mierea, păstura, propolisul, lăptișorul de matcă și polenul crud de albine. Mierea crudă de albine este considerată de către fitoterapeuți drept cel mai bun antibiotic natural, având multe efecte curative. Mierea naturală este o opțiune excelentă pentru sănătate, având puternice proprietăți antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii și antifungice.

 - Alimentele fermentate precum kefirul, brânza tofu, miso, murăturile, oțetul de mere, varza murată, etc. Aceste alimente sunt bogate în probiotice care sunt bacterii benefice care stimulează funcțiile digestive, întăresc sistemul imunitar și previn apariția bolilor. Probioticele sunt de asemenea de ajutor pentru recuperarea semnificativ mai rapidă a organismului în cazul infecțiilor respiratorii.

 - Ciupercile medicinale, în special ciupercile Reishi, Shiitake și Maitake, care conțin betaglucani, substanțe care au anumite proprietăți medicinale ce întăresc sistemul imunitar. În ceea ce privește afecțiunile bacteriene și virale, aceste ciuperci medicinale sunt de mare ajutor deoarece stimulează producerea limfocitelor T, a interferonului și a macrofagelor, fiind recomandate pentru prevenirea și combaterea răcelilor, gripei și a herpesului. Numeroase cercetări și studii medicale au confirmat faptul că substanțele fitochimice complexe care se găsesc în ciuperca Reishi sunt responsabile de capacitatea de a regla și de a întări un sistem imunitar slăbit. Combinația specială de antioxidanți care se găsesc în ciuperca Shiitake, ajută la întărirea sistemului imunitar și face din această ciupercă medicinală un aliat natural care oferă o protecție deosebit de eficientă contra unei varietăți de probleme relaționate cu stresul oxidativ și funcția imunitară. Se recomanda cate o capsula de Ganoplus ( ganoderma lucidum) pe zi preventiv si se creste doza la 2 capsule pe zi cu o cana de apa , in cazul in care deja ne-am imbolnavit  de gripa.

 - Usturoiul: dintre toate antibioticele naturale, usturoiul este unul dintre cele mai cunoscute și mai folosite. Usturoiul distruge atât germenii patogeni și bacteriile, dar și ciupercile și virusurile, fără a afecta însă flora intestinală benefică.

 - Condimentele cu mare putere antioxidantă și care ajută la întărirea sistemului imunitar precum turmericul, oregano, scorțișoara, cuișoarele, ghimbirul.

 - Oțetul de mere este un remediu natural care conține oligoelemente și multe minerale vitale pentru organism precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, sulf, cupru, fier, siliciu și clor. În mod particular, oțetul de mere ajută la reducerea infecțiilor nazale și a durerilor în gât.

 - De asemenea se recomandă consumul alimentelor bogate în zinc, deoarece conform studiilor medicale, copiii și adulții care au deficiență de zinc sunt predispuși la boli precum gripa și sunt bolnavi mai mult timp. Cele mai bune surse naturale de zinc sunt semințele și uleiul de dovleac presat la rece, dar se pot administra și suplimente alimentare cu zinc , cel mai indicat fiind Zinc natural , pentru biodisponibilitatea sa ridicata.

 Asigurați-vă că beți suficientă apă pură, deoarece aceasta este esențială pentru o funcționare optimă a tuturor sistemelor din corp. De asemenea, acordați o atenție corespunzătoare odihnei și încercați să dormiți cel puțin 7-8 ore pe noapte. Lipsa de somn determină în cele mai multe cazuri slăbirea sistemului imunitar și un risc crescut de contractare a diverse virusuri.

 Totodată, nu subestimați importanța realizării unor exerciții fizice regulate pentru a crește rezistența față de boli. În prezent există numeroase dovezi medicale care indică faptul că exercițiile fizice regulate și moderate pot reduce riscul declanșării bolilor respiratorii datorită stimulării adecvate a sistemului imunitar. Nu se recomandă însă realizarea unor exerciții fizice în exces, deoarece acestea pot avea un efect contrar și pot stresa corpul, ceea ce determină suprimarea sistemului imunitar.

 Un alt aspect important este gestionarea atentă și adecvată a stresului emoțional, deoarece și acesta poate fi un factor de risc pentru apariția infecțiilor și a bolilor. Descoperirea unor modalități adecvate de eliminare a stresului zilnic și de control al reacțiilor emoționale la anumite circumstanțe mai dificile, poate contribui la creșterea rezistenței sistemului imunitar.

Suplimente și remedii naturiste pentru contracararea agenților patogeni

 Suplimentele alimentare pot fi foarte benefice, fie că sunt administrate preventiv, fie ca tratament în cazul declanșării gripei și a răcelilor. Câteva dintre cele mai utile alternative naturale pentru combaterea gripei și a răcelilor sunt următoarele:

 - Vitamina C  :  este un antioxidant foarte puternic.  Vitamina C alcalina forte este mai eficienta in combaterea gripei decat o vitamina C clasica , deoarece se stie  faptul ca virusii traiesc in mediu acid. Pe de alta parte, Vitamina C alcalina forte de la Ayurvedic medica are in compozitia sa extract de seminte de grapefruit , acesta fiind considerat cel mai puternic antibiotic natural. Ca preventie, se vor administra 3g de Vitamina C alcalina forte de 2 ori pe zi, dar daca ne-am imbolnvit de gripa se va creste doza chiar si la 2-3g din 2 in 2 ore pe timpul zilei ( se va micsora doza in caz ca apare fenomenul de diaree)

- Sanohelp ( extract lichid de turmeric bio) : are un puternic  efect antiviral . Se recomanda administrarea in perioada gripei a 3 picaturi de Sanohelp 3 ori pe zi intr-o cana de apa calduta inainte de masa cu minim 30 de minute

 - Uleiul esențial de oregano: Carvacrolul este substanța antimicrobiană cea mai activă din uleiul de oregano. Cu cât este mai mare concentrația de carvacrol din uleiul esențial de oregano, cu atât acest remediu natural este mai eficient. Datorită proprietăților sale antibacteriene, antivirale și antifungice, uleiul esențial de oregano combate eficient gripa și răceală. În cazul în care vă confruntați cu infecții la nivelul sinusurilor puteți recurge la inhalații cu apă în care ați adăugat câteva picături de ulei esențial de oregano, o dată pe zi.

 - Antibiotic herb :  contine extract de seminte de grapefruit care  este folosit cu succes pe scară largă datorită acțiunii sale antibiotice naturale. Numeroase studii medicale au demonstrat că extractul din semințe de grapefruit are efecte puternice asupra virusurilor, bacteriilor și ciupercilor. Acest extract natural nu este toxic, este hipoalergenic și poate fi administrat pe perioade mai lungi (chiar de câteva luni) fără a avea efecte secundare. De asemenea, extractul de grapefruit este bacteriostatic (împiedică înmulțirea microorganismelor) și bactericid, în funcție de concentrația folosită. Se recomanda 3 capsule de 3 ori pe zi de Antibiotic herb in perioada gripei

 - Propolisul: are puternice efecte antimicrobiene și este o sursă bogată de acid cafeic și de apigenină, doi compuși foarte importanți care ajută la întărirea sistemului imunitar și care pot combate inclusiv cancerul.

 - Echinaceea: este un alt antibiotic natural și un puternic stimulent imunitar, fiind recomandată pentru vindecarea gripei și a răcelilor, a afecțiunilor gâtului, a bronșitei și a bolii pulmonare obstructive cronice. Această plantă medicinală este indicată pentru prevenirea sau vindecarea bolilor infecțioase atunci când sistemul imunitar este slăbit. De asemenea, echinaceea are puternice proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale.

 - Infuziile din plante medicinale: se recomandă plantele medicinale care au efecte antiinflamatorii și antigripale precum: menta, busuiocul, socul, nalba, limba-mielului, roinița, teiul, coada șoricelului, lemnul-dulce, podbalul, lumânărica, cimbrul, pătlagina, mușețelul. Acestea pot fi consumate atât sub formă de infuzii calde, cât și sub formă de macerate la rece.

 - Extractul din frunze de măslin: Extractul din frunze de măslin este recunoscut datorită capacității sale de a reduce febra, inclusiv în cazul unor boli grave. Cercetătorii olandezi au descoperit faptul că acidul elenolic, un component extras din frunzele de măslin, acționează ca un antibiotic natural de spectru larg, care inhibă în mod puternic și sigur nu doar creșterea bacteriilor, ci și a virusurilor și ciupercilor.

 - Eficiența argintului coloidal contra bacteriilor, ciupercilor și a diverselor virusuri a fost demonstrată în repetate rânduri prin diferite studii de laborator. În cadrul medicinii alternative, argintul coloidal este folosit în mod frecvent ca antibiotic natural. Particulele microscopice de argint aflate în suspensie de apă sunt capabile să distrugă chiar și microbii cei mai rezistenți la antibiotice. Argintul coloidal poate fi utilizat atât pe cale internă, cât și pe cale externă. Pentru a se îmbunătăți absorbția argintului coloidal se recomandă să se mențină acest remediu câteva minute în gură înainte de a-l înghiți și este recomandat să se administreze pe stomacul gol.

 Traducerea și adaptarea unui articol redactat de Dr. Mercola

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult