Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Hepatita - cauze si tratament

Scris de Dr. Luca Catalin

Hepatita - cauze și tratament

Ce este hepatita?

hepatita tratament naturist

 Hepatita este o boală inflamatorie a ficatului, produsă de o infecție virală sau de o intoxicație toxică.

 Cele mai frecvent întâlnite sunt hepatitele virale, produse de virusul hepatic.

De câte tipuri sunt hepatitele?

Hepatitele sunt acute și cronice.

Hepatitele acute sunt de tip A,B,C,D,E,F și G.

Hepatitele cronice sunt virale și nutriționale.

Care sunt cele cele mai des întâlnite tipuri de hepatită virală?

Cele mai frecvente sunt hepatita virala A, hepatita virală B și hepatita virală C.

Care este modul de transmitere al hepatitei A?

 Virusul hepatic A se transmite de la omul bolnav prin apa sau alimente contaminate. Virusul A se transmite în principal din cauza nerespectării normelor de igienă: spălarea mâinilor inainte de masă, spălarea fructelor și a legumelor. Acest virus rezistă în mediul exterior până la câteva săptămâni și poate ajunge prin fecale în pânza freatică ce alimentează fântânile sau în alte surse de apă potabilă, de unde ajunge în organismul uman prin intermediul alimentelor. De aici rezultă din nou importanța respectării normelor de igienă. De altfel, hepatita A a fost numită și "boala mâinilor murdare".

Care este modul de transmitere al hepatitei virale B?

 Virusul B este cel mai contagios virus hepatitic, el rezistă foarte mult în mediul exterior (până la 2 luni), rezistă la temperaturi de până la 100 grade celsius și este rezistent la dezinfectantele uzuale de tip alcool sanitar.

 Principalele căi de transmitere ale virusului hepatitic B sunt: perfuziile cu sânge infectat, folosirea unui instrumentar medical nesteril, folosirea unor instrumente cosmetice perforante nesterile (ex.manichiură, tatuaj, piercing, etc.), contact sexual neprotejat cu o persoană infectată, de la mamă la făt (în momentul nașterii sau intrauterin) și prin alăptare.

Care este modul de transmitere al hepatitei virale C?

 Virusul hepatitei C se transmite prin aceleași căi ca și virusul B, dar are o rezistență mai scăzută decât acesta și o capacitate de infectare mai mică.

Care sunt simptomele hepatitei A?

Evoluția bolii în cazul hepatitei A cuprinde 4 etape:

 1. Perioada de incubație: 20-40 zile

 2. Perioada de debut: 3-7 zile

 3. Perioada de stare:10-15 zile

 4. Perioada de convalescență: 1-3luni.

 În perioada de debut, simptomele pot fi de mai multe tipuri: pseudogripale (cu febră, dureri musculare, greață, vomă, lipsa poftei de mâncare, etc), dispeptice (cu balonări, dureri surde în hipocondrul drept, senzație de greutate în stomac etc), astenice (cu oboseală accentuată și apatie), hemoragice (cu microhemoragii la nivelul pielii și la nivelul gingiilor). Uneori debutul este direct cu dureri mari în hipocondrul drept și în zona abdominală, alteori primul semn este icterul (îngălbenirea pielii și a conjunctivelor ochilor), fără alte simptome.

 În urma analizelor de laborator, se remarcă valori crescute ale transaminazelor, TGO si TGP, ale bilirubinemiei, ale leucocitelor, ale disproteinemiei, ale VSH-ului. Apar prezenți și anticorpii specifici, după care se identifică tipul de hepatita.

 În perioada de stare, urina devine portocalie-maronie, datorită faptului ca bila nu mai trece în intestine, ci în sânge, iar fecalele se decolorează, devenind albicioase. Tot în această etapă, apare icterul (dacă nu a apărut în faza de debut). În perioada de stare, pacientul începe să se simtă mult mai bine, dispar balonările și durerile abdominale, îi crește pofta de mâncare).

 În perioada de convalescență, toate simptomele dispar, cu excepția oboselii care apare mai ales la efort.

Care sunt simptomele hepatitei B?

Evoluția bolii în cazul hepatitei B are tot 4 etape:

 1. Perioada de incubație: 45-180 de zile

 2. Perioada de debut: 7-14zile

 3. Perioada de stare: 14-45 de zile

 4. Perioada de convalescență: aproximativ 6 luni.

 Simptomele bolii sunt asemănătoare cu cele din hepatita A, cu unele deosebiri: apar mai intens manifestări dispeptice (balonări, durere în hipocondrul drept, senzație de greutate la nivelul stomacului), dureri articulare mai ales noaptea, erupții pe piele, oboseală accentuată, apatie, uneori apar și afecțiuni cerebrale (tulburări de coordonare, insomnii nocturne, somnolență diurnă etc).

 Testele de laborator arată aceleași valori ca la hepatita A, cu excepția identificării virusului hepatitic B în acest caz.

 În cazul hepatitei B, doar 70% dintre bolnavi se vindecă, la restul, boala evoluează spre hepatită cronică.

 Atât în cazul hepatitei A, cât și în cazul hepatitei B, pot să existe purtători de virus, aparent sănătoși, care să nu prezinte nici un simptom, dar care pot transmite boala.

Care sunt simptomele hepatitei C?

 Perioada de incubație în hepatita C este de 40-180 de zile. Simptomele de manifestare sunt asemănătoare cu cele din hepatita A și B, în plus apar dureri osoase și uscăciunea conjunctivei ochilor. Boala se vindecă mai greu, doar 20-30% din pacienți se vindecă, restul evoluează spre cronicizare.

 Hepatita D: virusul este mai agresiv decât celelalte, dar pentru a se transmite are nevoie de o particulă din virusul B. Forma de manifestare este asemănătoare cu hepatita B.

Hepatita E și F: se transmite pe cale digestivă, ca și hepatita A.

Hepatita G se transmite parenteral ca și Hepatita B, C și D.

Hepatita acută toxică

 Hepatita acută toxică este provocată de intoxicații cu diferite substanțe: medicamente, compuși chimici, ciuperci otrăvitoare, unele plante medicinale. Prima măsură de tratament în cazul acestei hepatite este stoparea administrării substanței toxice.

Hepatita cronică virală

Persistența infecției peste 6 luni duce la cronicizare și la agravarea simptomelor.

Cum se manifestă hepatita cronică virală?

 Tulburările digestive dispeptice se manifestă mai puternic (balonări, durere și senzație de greutate în hipocondrul drept, flatulență, etc.), starea de oboseală și apatie este mai accentuată, apar edeme, apar tulburări vasculare cu puncte roșii mici pe față, piept și umeri și din când în când apare o tentă roșiatică a jumătății palmei din dreptul degetului mic.

 În hepatita cronică, apare fibroză și necroză hepatică și noduli de regenerare prin care ficatul încerca repararea leziunilor.

Hepatita cronică nutrițională

Care este cauza hepatitei cronice nutriționale?

 Carențe nutriționale, subnutriție, boli metabolice și consum cronic de alcool. Primul pas în hepatita cronică nutritională este remedierea carențelor nutriționale, tratarea bolilor metabolice și stoparea consumului de alcool.

Ciroza hepatică este stadiul avansat al cronicizării

 În ciroza hepatică procesele fibrozante și cicatriciale compromit grav funcțiile hepatice și vindecarea în acest stadiu are loc foarte greu.

Hepatita - principii de tratament:

 Plante hepato-regeneratoare dintre care: armurariu, sunătoare, cicoare, anghinare, rostopască, gențiană. Acestea ajută la formarea de noi celule hepatice, au efect antiinflamator hepatic, inhibă dezvoltarea virală și susțin activitatea hepatică. Se pot utiliza în amestec și se beau 3 căni pe zi timp de 6 luni cu 3 săptămâni pauză. Sunt utile în toate formele de hepatită virală, atât acută, cât și cronică.

 Maceratele glicerinice din mlădițe de rozmarin și radicele de porumb au efect benefic în insuficiență hepatică. De asemenea, ele ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor, ușurând funcțiile hepatice.

 Dintre plantele detoxifiante amintim aloe vera care se poate consuma sub formă de suc sau gel câte 3 linguri pe zi. Ajută la detoxifierea ficatului și prin aceasta, ficatul își poate relua funcțiile.

 Produsele apicole au rol important în regenerarea celulei hepatice: cele mai des utilizate sunt mierea de albine și polenul. Se consumă 2 lingurițe de miere de albine și 2 lingurițe de polen, dimineața, pe stomacul gol. Propolisul de asemenea are proprietăți antivirale și imunostimulatoare.

 Dintre remediile puternic imunostimulatoare utile în hepatite amintim cătina (sub formă de suc sau ulei de cătină, în cure de 20 zile cu 10 zile pauză) și echinaceea care are și efect antiviral (se consumă 2-3 căni pe zi timp de 21 de zile cu 10 zile pauză).

 Sucurile de fructe și legume sunt foarte importante în refacerea ficatului atât pentru efectul vitaminizant și remineralizant al organismului, cât și pentru stimularea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecției. Cele mai indicate sunt: sucul de frunze de pătrunjel (se obține din 2 legături de frunze de pătrunjel la un pahar de apă de izvor cu ajutorul unui blender sau mixer electric), sucul de mere și morcovi (se consumă în cure de 10 zile pe lună).

 Dieta are un rol esențial în tratarea hepatitei. Se elimină din alimentație aditivii sintetici (coloranți, conservanți etc.), produsele conservate, alcoolul, tutunul, carnea, grăsimile, alimentele prăjite. Acestea suprasolicită ficatul și îngreunează procesele de regenerare. Se consumă cât mai multe fructe și legume crude sub formă de salate

 Și nu în ultimul rând odihna este foarte importantă în afecțiunile hepatice. Bolnavul trebuie să evite orice suprasolicitare fizică și psihică și să se odihnească cât mai mult pentru a ajuta procesele de regenerare.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult