Semințele de cânepă: proprietăți și beneficii
În prezent, cânepa este considerată de către nutriționiști și fitoterapeuți una dintre cele mai benefice plante pentru ființa umană, iar proprietățile sale terapeutice au fost apreciate de mii de ani. Cânepa oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate, cele mai importante fiind următoarele: întărirea sistemului imunitar și nervos, creșterea nivelului de energie, stimularea circulației sanguine, reglarea nivelelor de colesterolul, reducerea stresului, diminuarea simptomelor în cazul dermatitelor atopice și a alergiilor și recuperarea mai rapidă în cazul leziunilor.
Semințele de cânepă sunt clasificate ca fiind un fruct uscat, de culoare maro spre gri închis având un diametru de 3-4 mm și un gust delicios asemănător cu nucile verzi sau semințele de pin. Semințele de cânepă sunt un aliment nutritiv care ajută la prevenirea tulburărilor cardiovasculare și la fortifierea sistemului imunitar. Vă prezint în acest articol toate proprietățile și beneficiile nutriționale ale semințelor de cânepă.
Beneficiile nutriționale ale semințelor de cânepă
Semințele de cânepă pot fi încadrate din punct de vedere biologic în categoria nucilor sau a semințelor oleaginoase și conțin vitamine din diferite grupe: A, B, C, D și E. Toate acestea sunt excelente pentru menținerea unei sănătăți optime a organismului. În ceea ce priveste conținutul nutritiv, semințele de cânepă decorticate conțin 30% proteine, 42% grăsime și 15% carbohidrați.
De asemenea, semințele de cânepă conțin multe minerale, cum sunt calciu, fier și fosfor, care sunt necesare pentru ca țesuturile și oaselor să se mențină sănătoase și puternice. Datorită proteinelor pe care le conțin semințele de cânepă, tendoanele se mențin într-o stare perfectă, iar mușchii se recuperează mai repede după un efort fizic intens.
Pe de altă parte, semințele de cânepă oferă un aport ridicat de acizi grași esențiali, cum sunt Omega 3 și Omega 6 și care sunt necesari pentru funcționarea perfectă a sistemului circulator și fortifierea arterelor. Acizii grași esențiali ajută la menținerea într-o stare perfectă a celulelor, la echilibrarea nivelelor de colesterol din sânge și la evitarea apariției bolilor cardiace. Acizii grași Omega 3 și Omega 6 au un rol fundamental pentru sănătatea inimii, dezvoltarea creierului la copii, reducerea inflamațiilor și a durerilor articulare și controlul tensiunii arteriale. Așa cum se știe, organismul uman nu poate produce acești doi acizi grași esențiali, singura variantă prin care îi poate procura fiind prin intermediul alimentației. De exemplu, doar o lingură de ulei de cânepă și 2 linguri de semințe decorticate de cânepă conțin 6.6 grame de omega-6 respectiv 2.2 grame de omega-3 – adică exact doza necesară pentru o dietă zilnică de 2000 de calorii.
Dat fiind faptul că sunt bogate în antioxidanți, semințele de cânepă ajută la întărirea sistemului imunitar, prin contracararea efectelor nocive pe care le au radicalii liberi asupra organismului. Semințele de cânepă sunt relaționate cu prevenirea îmbătrânirii premature și chiar cu prevenirea cancerului.
Lista beneficiilor oferite de semințele de cânepă mai include și: eliminarea toxinelor din organism datorită conținutului ridicat de fibre, precum și combaterea și eliminarea tensiunilor, anxietății, stresului, nervozității, etc., fiind recomandate în caz de insomnie sau tulburări ale somnului, printre altele.
Semințele de cânepă sunt o sursă naturală de:
– Proteine vegetale, proteinele fiind esențiale pentru menținerea unei bune sănătăți, deoarece proteinele constituie baza întregului corp. Semințele de cânepă ne oferă între 37 și 50% proteine de cea mai bună calitate și ușor de digerat, care susțin funcțiile vitale ale organismului. Proteinele de cânepă se extrag la rece, procedeu care ajută la menținerea intactă a proprietăților seminței, fără a altera niciunul dintre nutrienții acesteia.
– Acizi grași esențiali într-un echilibru perfect (3:1) dintre OMEGA-3 (LNA) și OMEGA-6 (LA) și acidul gamma-linoleic (GLA), acizii grași esențiali fiind foarte importanți pentru o stare optimă de sănătate, de ei depinzând flexibilitatea și fluiditatea membranelor celulare.
– 21 aminoacizi, inclusiv cei 8 aminoacizi esențiali de care avem nevoie însă pe care corpul nostru nu îi produce (respectiv leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina şi treonina).
– Antioxidanți - clorofila.
– Minerale, dintre care se remarcă fierul, calciul și fosforul.
- Vitaminele A, C, D, E și cele din grupul B.
- Fibre alimentare (43%), care sunt foarte indicate persoanelor care suferă de tulburări digestive. Fibrele alimentare ajută la combaterea constipației și a obezității, curățând și eliminând resziduurile și toxinele din aparatul digestiv, care sunt principalii factori de apariție a bolilor.
La nivel nutrițional este foarte bine de știut că acesta este un produs fără pesticide, deoarece este o plantă care nu necesită nici un produs chimic și de asemenea, semințele de cânepă nu conțin gluten.
Proprietățile terapeutice ale semințelor de cânepă:
– Previn tulburările cardiovasculare (datorită funcției lor cardioprotectoare fluidizează sângele). Acidul gras Omega 3 reduce trigliceridele și nivelul de colesterol. De asemenea, acizii grași Omega 3 și Omega 6, care se află în raportul ideal în semințele de cânepă, sunt de asemenea eficienți în reducerea tensiunii arteriale.
- Întăresc sistemul imunitar; acizii grași esențiali din semințele de cânepă susțin funcționarea corectă a sistemului imunitar.
– Favorizează echilibrul hormonal în cazul femeilor (combat tensiunile premenstruale și tulburările specifice menopauzei); semințele de cânepă sunt singurele semințe comestibile care conțin acid gamma-linolenic care este benefic pentru tratarea simptomelor premenstruale și ale menopauzei.
– Ajută la reducerea nivelelor de zahăr din sânge (recomandate în caz de diabet). În cazul persoanelor care suferă de diabet, indexul glicemic al semințelor decorticate de cânepă este considerat mic datorită conținutului scăzut de carbohidrați. Semințele sunt de asemenea, bogate în elemente nutritive care reglează nivelul zahărului din sânge.
– Fierul, împreună cu aportul adecvat de vitamine din grupul B, ajută în caz de anemie. Se recomandă consumul a una sau două linguri de semințe decorticate de cânepă zilnic.
– Magneziul din semințele de cânepă este un foarte bun adjuvant în perioadele de oboseală fizică și mentală. În plus, s-a demonstrat în numeroase rânduri că magneziul poate preveni anumite tipuri de cancer, iar în același timp îmbunătățește aspectul pielii, părului și mușchilor.
– Atât semințele cât și uleiul de cânepă sunt mult mai bogate în vitamina E decât uleiul din germeni de grâu. Proprietățile antioxidante ale semințelor de cânepă ajută în cazul bolilor degenerative lente precum artroza.
– Contribuie la menținerea sănătății creierului și previn bolile degenerative. Acizii grași esențiali sunt necesari pentru menținerea unei structuri sănătoase a celulelor nervoase, fiind vitali pentru teaca de mielină. În cazul copiilor, acizii grași Omega 3 și Omega 6 sunt extrem de importanți pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului și a funcțiilor cognitive. De asemenea, acizii grași esențiali sunt un tratament adjuvant în cazul ADHD-ului (sindromului de hiperactivitate) sau a altor probleme comportamentale.
- Sunt recomandate în alimentația femeilor însărcinate sau care alăptează. Conținutul nutritiv bogat al semințelor de cânepă este ideal pentru dieta viitoarelor mame și a celor care alăptează. În urma unor studii clinice s-a constatat că nivelul ridicat de omega 3 la mame a scăzut incidența nașterilor premature, a crescut greutatea și lungimea copilului la naștere și de asemenea a îmbunătățit inteligența bebelușilor de 18 luni.
- Mențin o stare bună și un nivel adecvat de hidratare a pielii și a părului. Numeroase studii clinice au arătat că acizii grași esențiali oferă rezultate bune în tratarea multor afecțiuni alergice cronice și inflamatorii, de tipul eczemelor și psoriazisului. De asemenea, acizii grași esențiali din semințele de cânepă previn sau combat diverse probleme ale pielii, ajutând la diminuarea simptomelor dermatitelor atopice și a alergiilor.
– Consumul prelungit de tutun are diverse efecte secundare nocive, în principal demineralizarea organismului și carența de acizi grași de tip omega, aceasta fiind cauza principală a apatiei, oboselii excesive, lipsei de motivație, depresiei, etc. De aceea de recomandă consumul semințelor de cânepă și a produselor derivate din acestea (ulei, făină, proteine, batoane energizante, etc.) pentru a menține sau a recupera sănătatea în acest caz.
– Sunt ideale în caz de constipație deoarece conțin un procentaj ridicat de fibre și sunt, în același timp, proteine vegetale ușor de digerat.
– Combat insomnia, stresul, anxietatea, depresia.
– Îmbunătățesc randamentul intelectual (memoria, atenția, procesul de învățare…).
– Sunt recomandate în tratamentele de dezintoxicare de droguri și alcool.
– Combat îmbătrânirea prematură (riduri, căderea părului, deteriorarea pielii).
– Au acțiune antiinflamatorie (recomandate în caz de glaucom, gută, artrită).
Cum se pot consuma semințele de cânepă?
Consumul semințelor de cânepă se recomandă atât persoanelor tinere, cât și persoanelor în vârstă, sportivilor, dar și persoanelor convalescente sau celor care fac eforturi intelectuale intense (studenții), femeilor însărcinate și celor care alăptează. Totodată, semințele de cânepă și produsele derivate din acestea sunt recomandate persoanelor care au boala celiacă (intoleranță la gluten), deoarece acestea nu conțin gluten.
Fiind considerată cea mai bună sursă de proteină vegetală, semințele de cânepă sunt foarte indicate pentru dieta persoanelor vegetariene, crudivore, vegane, raw-vegane, celor care doresc să slăbească și sportivilor de performanță.
Semințele de cânepă pot fi consumate în diverse moduri: întregi, măcinate, germinate sau sub formă de ulei. Acestea pot fi adăugate în shake-uri și smoothi-uri, salate, supe, tocănițe, sosuri, deserturi, etc.
- Întregi: în mod tradițional se folosesc la prepararea unor sortimente de pâine și de biscuiți.
- Măcinate: pot fi adăugate ca și condiment la salate, paste, supe, deserturi, sosuri, etc.
- Germinate: această formă de consum este mai puțin cunoscută, însă folosind semințele de cânepă germinate se vor obține și mai multe beneficii pentru sănătate.
- Făină din semințe de cânepă: se poate utiliza ca o făină normală pentru a prepara pâine, pizza, prăjituri, biscuiți, hamburgeri vegetali, etc. Conținutul de fibre alimentare din făina din semințe de cânepă este de aproximativ 40%, fiind cel mai ridicat în comparație cu toate celelalte semințe din făinile comerciale.
- Uleiul din semințe de cânepă, datorită conținutului său ridicat de acizi grași esențiali, este ideal pentru a fi folosit în salate, shake-uri, diverse feluri de mâncare. Uleiul din semințe de cânepă este cunoscut ca fiind uleiul perfect echilibrat al naturii, deoarece are acizi grași nesaturați în raportul ideal dintre omega 6 și omega 3. Acest ulei conține de asemenea, acidul gamma-linolenic, denumit și super acidul gras polinesaturat. Uleiul din semințe de cânepă poate fi folosit de asemenea și pentru masaje corporale datorită acțiunii sale intens hidratante, ajutând la menținerea tinereții și elasticității pielii.
- Laptele din semințe de cânepă se obține la fel ca și celelalte tipuri de lapte vegetal și anume: se lasă la înmuiat peste noapte o jumătate de cană de semințe decorticate în două căni de apă. Dimineața se procesează acest amestec cu ajutorul blenderului până când se obține un amestec omogen. Apoi se se strecoară cu ajutorul unui tifon sau unei site fine, apăsând cu o lingură pentru a obține cât mai mult lapte.
În cazul dietelor vegane sau vegetariene, laptele din semințe de cânepă este un bun înlocuitor pentru laptele de vacă, deoarece are un gust dulce și o consistență similară. Cu laptele din semințe de cânepă se pot prepara multe tipuri de deserturi, de la torturi la înghețate.
Este important de știut că semințele de cânepă nu produc alergii și nu provin niciodată din culturi modificate genetic.
Semințele de cânepă în dietele vegetariene și ale sportivilor
Așa cum am menționat anterior, semințele de cânepă sunt o alternativă excelentă pentru persoanele care nu consumă carne sau produse lactate și pentru cei care realizează multă activitate fizică, cum este cazul sportivilor de performanță. Având un conținut ridicat de uleiuri vegetale de calitate, aceste semințe ajută mușchii și oasele să se recupereze mai rapid. Semințele de cânepă scurtează semnificativ timpul de care au nevoie mușchii pentru a-si reveni după un efort fizic intens. De asemenea, semințele de cânepă facilitează transformarea acidului lactic în apă și dioxid de carbon, care este importantă mai ales pentru atleții de performanță.
Semințele de cânepă versus semințele de soia
În prezent, nutriționiștii confruntă proprietăților ambelor semințe, deoarece se consideră că una este mai bună decât cealaltă din punct de vedere nutrițional. De exemplu, soia are mai multe proteine și calciu decât cânepa, totuși, aceasta din urmă oferă proteine vegetale ușor de digerat și acizi grași într-o mai mare cantitate. Partea bună este că semințele de cânepă nu sunt modificate genetic cum este cazul boabelor de soia și nici nu produc niciun tip de alergii, ceea ce este un alt avantaj pentru sănătate.
Informațiile nutriționale pentru semințele de cânepă per 100 grame sunt următoarele: 25 grame de proteine, 6 grame de acid linolenic, 17 grame de acid linoleic, 18 mg de fier, 820 mg de fosfor, 170 mg de calciu și 35 g de fibre.