De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?
Candida albicans este un tip de ciupercă ce poate cauza diverse infecții și perturbări în organismul uman. Chiar dacă în mod normal candida albicans există în mici cantități la nivelul gurii și al intestinelor, o creștere excesivă a candidei poate cauza o amplă gamă de simptome, inclusiv schimbări de dispoziție, “intestin permeabil”, confuzie mentală și depresie.
În multe cazuri, dezvoltarea excesivă a candidei poate fi abordată prin schimbarea stilului de viață, cum ar fi evitarea anumitor alimente – incluzând zahărul procesat, făina rafinată și alcoolul – și adoptarea unei diete de detoxifiere și administrarea unor suplimente cu probiotice pentru a restabili un echilibru sănătos al florei intestinale.
Atunci când bacteriile gastrointestinale “bune”, precum acidofilus și bifidus și sistemul imunitar sunt sănătoase, candida se menține sub control. Totuși, substanțele chimice din unele alimente, îndulcitorii artificiali, uleiurile procesate, zaharurile și mai ales antibioticele cauzează o adevărată explozie de candida în organism. Când aceasta se petrece, ciuperca perforează peretele intestinal, iar candida începe să colonizeze în afara intestinului, în alte zone ale corpului.
Folosirea prelungită a antibioticelor joacă un rol important în dezvoltarea candidozei. Antibioticele distrug bacteriile nocive care cauzează anumite boli și infecții, însă în același timp distrug și bacteriile bune care mențin candida sub control. Tocmai de aceea, administrarea prelungită a unor doze puternice de antibiotice (fără a se reechilibra flora cu probiotice specifice) poate conduce la un dezechilibru al florei intestinale și permite ca bacteriile nocive și ciupercile să se înmulțească în exces.
Dacă digestia nu este eficientă și nu se elimină corect deșeurile din corp sau dacă pH-ul este prea acid, candida se poate răspândi prin fluxul sanguin și se depozitează în alte țesuturi și membrane mucoase, cum ar fi în gât, în fosele nazale, în intestine și în vagin. Ca și consecință, apar diverse alergii, constipație și se pot produce unele erupții pe piele și simptome ale astmului. Ceea ce înainte era considerată o ciupercă în mod normal benignă, se poate transforma cu ușurință într-un agent patogen agresiv și distructiv.
Remediile antifungice naturiste pot ajuta la întărirea efectelor unei diete adecvate precum și a suplimentelor cu probiotice, pentru reducerea celulelor de candida și restabilirea stării de sănătate. Pentru a obține beneficii maxime, puteți încerca două sau trei dintre remediile prezentate mai jos în acest articol. Totuși, pentru a se evita reacțiile incomode care se produc atunci când remediile antifungice încep să aibă efect, cel mai bine este să se recurgă la unul, maxim două remedii la început. De asemenea, distrugerea masivă a agenților patogeni poate cauza un efect cunoscut sub denumirea de “criză de vindecare”, iar simptomele declanșate de aceasta nu sunt deloc plăcute (dureri de cap, iritabilitate, stări de vomă, amețeli, stări de slăbiciune și oboseală, etc).
Simptomele candidozei și a candidozei cronice
Simptomele candidozei variază de la o persoană la alta, iar simptomele cele mai comune sunt următoarele:
- Stare de oboseală după mese;
- Sentimente de agresivitate sau iritabilitate după mese sau dacă se mănâncă mai târziu;
- Depresie și anxietate;
- Poftă de carbohidrați simpli, cum sunt pâinea și zahărul rafinat;
- Schimbări bruște de dispoziție;
- Hipoglicemie;
- Exces de mucus la nivelul gâtului, nasului și plămânilor;
- Infecții micotice ale pielii;
- Picior de atlet;
- Infecții vaginale tipice;
- Candidoză orală;
- Diaree;
- Prurit anal;
- Pierderea memoriei pe termen scurt, dificultate de concentrare;
- Distensie abdominală după mese;
- Flatulență sau gaze abdominale.
Atunci când dezvoltarea excesivă a candidei devine cronică și se produce de mai bine de 10 ani, aceasta poate determina apariția următoarelor tulburări de sănătate:
- Inflamație limfatică;
- Transpirații nocturne;
- Dureri în zona pieptului și în articulații;
- Pierderea memoriei;
- Probleme de coordonare;
- Vedere întunecată;
- Dureri de cap intense și aleatorii;
- Amețeli intermitente;
- Insomnii;
- Diverse alergii alimentare;
- Sensibilitate la umezeală, medii umede sau cețoase;
- Sensibilitate la parfumuri, apă de colonie și fum;
- Infecții acute ale rinichilor.
Cum se poate preveni candidoza?
Dieta este principala armă de apărare contra candidei. Dacă vă confruntați cu această problemă, cel mai probabil va trebui să renunțați la unele mâncăruri preferate și la alimentele și băuturile care conțin zahăr. Este necesar să se limiteze sau chiar să se renunțe la consumul oricărui aliment care hrănește candida, cum este alcoolul, zahărul și făina rafinată și îndulcitorii dietetici. De asemenea, este important să se elimine în mod permanent toate substanțele chimice toxice din alimentele și produsele alimentare foarte procesate și să se opteze în schimb pentru produsele integrale, proaspete și sănătoase, din care să se consume porții echilibrate la fiecare masă.
Pentru a preveni candidoza este indicat să se evite sau să se limiteze consumul următoarelor alimente:
- Zahărul rafinat și zaharurile simple;
- Grâul și secara;
- Laptele și brânza;
- Băuturile alcoolice și cu cafeină;
- Cartofii;
- Ciupercile.
Zahărul rafinat hrănește candida. Deoarece candida se alimentează cu zahăr, eliminarea acestuia din dietă, chiar și pe o perioadă de câteva luni, trebuie să fie un pas principal. Zahărul se ascunde în multe alimente, pe lângă dulciurile și produsele de patiserie din comerț care în mod evident îl conțin în cantități ridicate. Cea mai bună modalitate de a gestiona o dependență de orice fel este de a o opri complet.
Vă prezint în acest articol 10 dintre cele mai bune remedii antifungice naturiste pentru eliminarea eficientă a candidei din organism:
1. Uleiul de cocos
Acidul caprilic este un acid gras benefic care a fost testat clinic pentru distrugerea ciupercii Candida albicans și pentru restabilirea acidității naturale a stomacului. Acidul caprilic se poate obține în mod natural din uleiul de cocos care conține de asemenea și alți acizi grași antifungici naturali cum sunt acidul lauric și acidul caprilic.
Doza recomandată de ulei de cocos pentru combaterea candidei este de 5 linguri pe zi, începând cura cu o cantitate mică de ulei pentru a evita reacțiile cauzate de distrugerea masivă a acestor microbi. Dacă nu aveți la îndemână ulei de cocos, acidul caprilic este disponibil și sub formă de capsule, care se administrează de două ori pe zi după mese.
2. Extractul din semințe de grapefruit
Extractul din semințe de grapefruit este un puternic agent antifungic și o sursă bogată de bioflavonoizi și antioxidantți. Acest extract atacă distruge pereții celulelor de candida, iar în același timp întărește sistemul imunitar și ajută la repararea celulelor hepatice deteriorate.
În cadrul unui studiu realizat recent, s-a demonstrat că extractul din semințe de grapefruit a fost mai eficient decât 30 antibiotice și 18 fungicide diferite, ceea ce este o descoperire destul de impresionantă. Totuși, deoarece Candida albicans are o anumită capacitate de adaptare la acest extract, este recomandat să fie combinat și cu alte antifungice naturale.
Extractul din semințe de grapefruit se poate găsi sub formă de capsule sau ca extract lichid. Deoarece acest puternic antimicotic poate interacționa cu unele medicamente, este indicat să consultați un medic înainte de a lua acest extract.
3. Uleiul de cuișoare
Uleiul de cuișoare este un alt remediu antiseptic și antifungic care distruge rapid celulele de candida, iar în același timp impulsionează sistemul imunitar. Ingredientul său activ, un compus numit eugenol, conferă cuișoarelor aroma specifică picantă și proprietățile antifungice.
Se poate prepara un ceai cu ulei de cuișoare adăugându-se câte 15 – 30 picături de ulei într-o cană cu apă caldă; ceaiul se poate consuma de 2-3 ori pe zi. Dacă gustul vi se pare prea puternic, puteți adăuga 1-2 picături de ulei de scorțișoară.
4. Scorțișoara
La fel ca și cuișoarele, scorțișoara conține eugenol și este un puternic remediu antimicotic. Studiile medicale au demonstrat că inclusiv varietățile de candida rezistente la multiple medicamante cedează în cazul remediilor pe bază de scorțișoară.
Există două tipuri de scorțișoară, respectiv Cassia și Ceylon. Ambele tipuri sunt eficiente pentru combaterea candidei, însă scorțișoara Ceylon, considerată și “adevărata scorțișoară”, s-a dovedit a fi, în urma unor studii de laborator efectuate, mai bună decât Cassia. Scorțișoara poate fi utilizată sub formă de suplimente, tablete, dar și sub formă de ceai. Pentru a prepara un ceai de scorțișoară se fierb 2 batoane de scorțișoară în apă timp de 30 minute, apoi se strecoară și se lasă la răcit. Se consumă câte 2-3 căni de scorțișoară zilnic.
5. Usturoiul
Usturoiul conține o substanță fitochimică numită ajoene care este produsă de alte două componente ale usturoiului: alicina și alinaza. Într-un studiu realizat în anul 2009, ajoene s-a demonstrat că este eficient contra 98.2% dintre toate ciupercile, inclusiv Candida albicans.
Usturoiul poate fi consumat proaspăt sau se poate găsi sub formă de capsule și ulei. Dacă alegeți să consumați usturoiul crud pentru a combate candida, cel mai bine este să-l tăiați sau să-l zdrobiți înainte, pentru ca astfel să elibereze substanțele benefice. De asemenea, usturoiul tăiat poate fi combinat cu o lingură de ulei de cocos și puțină apă pentru a preveni astfel arsurile de stomac. Se recomandă consumul a 3-5 căței de usturoi zilnic.
6. Ghimbirul
Rădăcina de ghimbir, care este un alt remediu tradițional contra candidei, își datorează proprietățile antifungice ingredientelor sale active numite shogaol și gingerol. În cadrul unui studiu publicat în revista de specialitate American Journal of Applied Sciences (Revista americană de științe aplicate), extractul de ghimbir era comparat cu medicamentul clasic antifungic Nistatin care se prescrie pentru inhibarea dezvoltării candidei.
Ghimbirul poate fi folosit crud sau sub formă de extract sau supliment alimentar. De asemenea, se poate prepara un ceai de ghimbir pentru combaterea candidei, astfel: o linguriță de ghimbir ras se adaugă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10-15 minute, se strecoară și se consumă cald, cu puțin suc de lămâie și miere după gust. Se pot consuma zilnic câte 2-3 căni de ceai de ghimbir.
7. Uleiul de oregano
Uleiul de oregano, care este bogat în compușii carvacrol și timol, este un puternic remediu antifungic, în particular contra celulelor de Candida albicans, pe care le deshidratează și le distruge. Se recomandă administrarea a 1-3 picături de ulei de oregano la o cană cu apă caldă, de două ori pe zi. În plus, uleiul esențial de oregano hrănește corpul și nu îl sărăcește de nutrienți așa cum este cazul antibioticelor. Uleiul de oregano are de asemenea efecte preventive care pot ajuta la evitarea unei re-infestări cu candida.
8. Legumele crucifere
Legumele crucifere sunt considerate adevărați combatanți naturali ai candidei. Legumele crucifere, cum sunt broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles, guliile, ridichile etc. sunt bogate în izotiocianați, care sunt compuși antioxidanți puternici care atacă ciuperca candida.
Să nu uităm de asemenea că și ruccola este o legumă cruciferă care oferă aceleași beneficii antimicotice precum broccoli și varza de Bruxelles. Se poate consuma zilnic câte o salată preparată din ruccola proaspătă, ulei de cocos, suc proaspăt de lămâie, miere crudă și oțet de mere. Această combinație este un puternic remediu antifungic care inhibă creșterea și dezvoltarea celulelor de candida.
9. Enzimele din oțetul de mere
Oțetul de mere conține enzime care ajută la distrugerea celulelor de candida, în timp ce susțin un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor benefice din intestin. Pentru a ajuta la controlul creșterii excesive a candidei, se recomandă să se consume câte o lingură cu oțet de mere de preferință organic, diluat într-un pahar cu apă călduță, de trei ori pe zi.
10. Uleiul de lavandă
Noi cercetări medicale realizate de către o echipă de medici din Portugalia au evidențiat faptul că uleiul de lavandă este un puternic agent antifungic care combate și previne infecțiile pielii și ale unghiilor determinate de Candida albicans. Publicat în Journal of Medical Microbiology (Revista de microbiologie), studiul menționat a prezentat că uleiul esențial de lavandă are o surprinzătoare acțiune protectoare față de o amplă gamă de ciuperci patogene, iar în unele cazuri și funcționează mai bine decât medicamentele antifungice clasice. “Uleiul esențial de lavandă are o acțiune antifungică cu spectru larg și este un remediu puternic contra candidei” au mai subliniat cercetătorii.