Alimentația te ajută să eviți un atac cardiac
Pentru a avea o inimă puternică și sănătoasă, pe lângă practicarea unui sport și evitarea obiceiurilor sedentare este necesar să-ți controlezi în mod strict alimentația. Această grijă trebuie să fie chiar mai mare dacă suferi de hipertensiune, ai nivele crescute de colesterol sau dacă ai diabet.
Tulburările cardiace pot fi foarte bine evitate cu un tratament controlat de către medicul tău. În acest articol vei găsi informații despre zece alimente care te vor ajuta să-ți menții într-o stare bună inima și vasele de sânge, pentru a evita un atac cardiac.
Zero grăsimi saturate
În primul rând, pentru a evita un atac cardiac, trebuie subliniată importanța de a consuma alimente care să aibă conținut scăzut de grăsimi saturate și de colesterol, în acest caz sunt preferabile cele cu un conținut ridicat de fibre.
De asemenea, este important să nu abuzezi de zahăr și de sare, deoarece acumularea acestora în organism obstrucționează vasele de sânge. Mezelurile, conservele și condimentele industriale, precum maioneza din comerț, consumate în exces, aduc prejudicii sănătății. Elimină-le din dietă și vei evita un atac cardiac.
Acestea sunt alimentele recomandate să le consumi, pentru a evita afecțiunile cardiace.
1. Nucile
Persoanele care consumă nuci mai mult de două ori pe săptămână își reduc astfel cu 60% riscul de a suferi de boli coronariene, iar aceasta se petrece deoarece 93% din grăsimile pe care le conțin sunt bogate în acid linolenic, acid gras esențial pe care organismul îl transformă în omega 6, care împiedică formarea cheagurilor și obstrucția arterelor.
2. Uleiul de măsline
Uleiul de măsline prezintă în compoziția sa acizi grași care aduc multe beneficii sănătății. Uleiul de măsline este prețios pentru sănătate deoarece conține atât acizi grași monosaturați, cât și antioxidanți. Conform studiilor medicale realizate până în prezent, uleiul de măsline folosit în alimentația zilnică previne apariția bolilor de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rău") în timp ce crește nivelul de colesterol HDL (colesterolul "bun"). Se pare că nici un alt ulei natural nu conține o cantitate atât de mare de acid monosaturat precum uleiul de masline.
4. Țelina
Studii medicale recente au descoperit un component al țelinei care ajută la menținerea unui nivel bun al tensiunii arteriale, reducând în sânge concentrația hormonilor de stres, care cauzează contracția vaselor de sânge.
S-a mai demonstrat că consumul zilnic de țelină reduce nivelele de colesterol. Sucul de țelină, consumat timp de o săptămână va duce la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale. Un compus din țelină are rolul de a relaxa mușchii din jurul arterelor și de a dilata vasele de sânge, iar acesta va circula normal.
5. Avocado
Acest fruct este ideal deoarece conține o cantitate ridicată de grăsimi mono nesaturate și acizi grași omega 6. La fel precum uleiul de măsline, avocado este extraordinar pentru reducerea nivelelor de colesterol rău LDL și menținerea colesterolului bun HDL.
Ceea ce trebuie luat în considerare atunci când se consumă avocado este aportul său caloric ridicat datorită conținutului de ulei echivalent cu 25% din greutatea sa. De aceea, în diete care urmăresc menținerea unei greutăți echilibrate, este convenabil să se consume în mod echilibrat acest fruct.
6. Fasolea verde
Este o sursă excelentă de fibre, un foarte bun aliat pentru diabetici și pentru afecțiunile cardiace, consumul unei cești de fasole verde pe zi reduce nivelele de colesterol cu 10% și aduce aproximativ 10 grame de fibre vegetale.
În plus sunt o sursă importantă de acid folic, această vitamină controlează în corp nivelele de homocisteină din sânge. Dacă nivelele de homocisteină ridicate sunt la fel de nocive pentru inimă precum obiceiul de a fuma și mai rău decât efectele colesterolului. Acidul folic, împreună cu vitaminele B6 și B12 acționează ca o barieră chimică care reglează excesul de homocisteină în organism.
7. Merele
Acest fruct atât de comun conține o fibră solubilă în apă numită pectină, aceasta stopează riscurile de a suferi de anumite boli relaționate cu inima. S-a demonstrat de asemenea că un consum regulat de mere reduce într-un anumit grad indicele de colesterol din sânge.
Alte fructe care sunt bogate în fibre solubile sunt perele, piersicile, caise, gutui și banane.
8. Strugurii
Strugurii conțin flavonoizi care sunt elemente antioxidante utilizate pentru a lupta contra cancerului și în același timp sunt anticoagulante eficiente care ajută la prevenirea unui atac cardiac. Pentru a profita de valoarea nutritivă a strugurilor este bine să se bea suc proaspăt stors. În cazul în care se consumă fructele, este recomandat să se consume și coaja acestora.
9. Usturoiul
Despre usturoi se știe că acționează ca anti-trombotic (evitând formarea cheagurilor de sânge și îmbunătățind circulația acestuia), ca reglator al presiunii arteriale, ajută la reducerea nivelelor de lipide din sânge și a colesterolului, iar consumul său constant întărește sistemul imunitar.
10. Vinul roșu
Un pahar de vin pe zi reduce cu 40% riscul unui atac cardiac, iar aceasta se datorează etanolului, un component care crește nivelele de HDL, colesterolul bun, care împiedică formarea plăcilor de aterom. Totuși, în acest caz se recomandă prudența și echilibrul, deoarece alcoolul pe termen lung nu este benefic pentru organism. Se recomandă consumul vinului roșu în cantități reduse și controlate.
Fă sport pentru a evita un atac cardiac
Exercițiile trebuie practicate fără excepție, treizeci de minute de activitate fizică moderată, efectuată zilnic protejează inima. Opțiunile pentru a urma acest regim de activitate zilnică sunt variate, de la plimbarea prin parc sau cu bicicleta până la antrenamente specifice la o sală de fitness.
Iar cel mai important aspect este să devenim conștienți că atât o alimentație sănătoasă cât și un stil de viață sănătos, care să includă multă mișcare și exerciții fizice contribuie enorm la prevenirea tulburărilor cardiace și în general la menținerea unei stări optime de sănătate a organismului.