Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Bolile hepatice, un semnal de alarmă (I)

Scris de Dr. Luca Catalin

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere

Bolile hepatice, un semnal de alarmă

 Potrivit Societății Americane de Cancer, în fiecare an cancerul de ficat afectează aproximativ 41.000 de persoane doar în Statele Unite și prevalența acestuia crește. Între anii 2000 și 2016, numărul anual de decese cauzate de cancer la ficat a crescut cu 43% pentru bărbați și cu 40% pentru femei, astfel încât această boală a ucis mai mult de 11.000 de persoane în anul 2016.

 La nivel mondial, carcinomul hepatocelular (HCC) al cancerului hepatic este a doua cauză principală de deces din cauza cancerului datorită prevalenței sale ridicate și dificultății de tratament. Cercetătorii avertizează că, până în 2030, rata globală a cancerului de ficat se va dubla, ceea ce va afecta mai mult de 1,2 milioane de persoane.

 De asemenea, alte boli legate de ficat, cum ar fi ciroza și boala ficatului gras non-alcoolic, devin din ce în ce mai frecvente. Între 2001 și 2013, numărul de cazuri de ciroză diagnosticate aproape s-a dublat, iar decesele cu ciroza hepatică a crescut cu 65% între 1999 și 2016. Cea mai mare creștere (10,5%) a fost înregistrată cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, în cazul în care între ciroza alcoolică a crescut dramatic.

Consumul excesiv de alcool distruge ficatul

 Potrivit cercetătorilor, creșterea mortalității datorată cirozei se datorează exclusiv consumului excesiv de alcool în cazul adulților tineri. Și, deși din punct de vedere istoric ciroza hepatică legate de alcool a fost considerată o afecțiune care s-a dezvoltat după 2 sau 3 decenii de consum exagerat de alcool, aceste statistici recente arată că în prezent ucide tineri cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.

 În grupa de vârstă 25 și 34 de ani, decesul din cauza bolilor de ficat legate de alcool aproape s-a triplat între 1999 și 2016. Această creștere este paralelă cu statisticile care arată o creștere a consumului compulsiv de alcool între anii 2002 și 2012. Această creștere a fost, de asemenea, corelată cu criza financiară globală din 2008, după care mai mulți oameni au început să moară de ciroză. Cercetătorii consideră că îngrijorările financiare și șomajul ar putea fi factori semnificativi care au contribuit la creșterea numărului de consumatori de băuturi alcoolice.

 Ciroza (cicatrizarea ireversibilă a ficatului) poate fi cauzată și de obezitate, ficatul gras non-alcoolic și hepatita, de asemenea, poate provoca insuficiență hepatică letală și/sau cancer hepatic. În special, bărbații sunt expuși unui risc mai mare, în mare parte datorită faptului că au de 5 ori mai multe șanse de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic comparativ cu femeile. Factorii stilului de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, greutatea excesivă, fumatul și alcoolul joacă, de asemenea, un rol important în exacerbarea (și reducerea) posibilităților de a dezvolta unele forme de boli hepatice.

 În cadrul grupului de persoane cele mai expuse riscului sunt, de asemenea, cele cu boli autoimună, inflamația cronică a ficatului și a celor a cărui ficat a fost deteriorat din cauza episoadelor de hepatită B sau C. Din fericire, ciroza hepatică legată de alcool poate fi reversibilă dacă este detectată la timp și dacă nu se mai consumă deloc alcool.

Consumul excesiv de zahăr crește rata bolii ficatului gras non-alcoolic

 În timp ce ciroza legată de alcool crește rata mortalității, prevalența crescândă a ficatului gras non-alcoolic (FGNA) contribuie la creșterea globală a bolilor hepatice. În cazul FGNA, ficatul gras apare în absența consumului semnificativ de alcool și în schimb este determinat de excesul de zahăr, astfel încât această boală poate apare chiar și în cazul copiilor mici.

 FGNA este de obicei asimptomatic, deși poate provoca oboseală, icter, umflarea picioarelor și a abdomenului, confuzie mentală și multe altele. Dacă este lăsată netratată, această afecțiune poate provoca inflamarea ficatului, numită steatohepatită non-alcoolică, și poate duce la cancer de ficat sau insuficiență hepatică. Cu toate acestea, în același mod ca și în cazul cirozei asociate alcoolului, FGNA poate fi inversat în stadiile incipiente, urmând o dietă sănătoasă și echilibrată și practicând exerciții fizice în mod regulat.

 Cel mai important lucru este că trebuie să eliminați fructoza prelucrată și alte zaharuri adăugate din dieta dumneavoastră. Fructoza afectează ficatul în moduri foarte asemănătoare cu alcoolul. Spre deosebire de glucoză, care poate fi folosită de aproape toate celulele din organism, fructoza poate fi metabolizată numai de către ficat, deoarece este singurul organ care are transportorul pentru aceasta. Deoarece toată fructoza este transportată în ficat, dacă se consumă în cantități mari, aceasta duce la deteriorarea acestui organ în același mod în care fac alcoolul și alte toxine.

 Mai mult decât atât, modul în care ficatul metabolizează fructoza este foarte similar cu cel al alcoolului, deoarece ambele substanțe servesc ca substraturi pentru a transforma carbohidrații în grăsime, care determină rezistența la insulină, dislipidemia (niveluri anormale de grăsime fluxul sanguin) și ficatul gras.

 De asemenea, fructoza este supusă reacției Maillard cu proteine, ceea ce duce la formarea de radicali liberi de superoxid care pot provoca o inflamație hepatică acetaldehida similară, un metabolit intermediar al etanolului. Potrivit Dr. Robert Lustig, un endocrinolog în divizia de endocrinologie de la Universitatea din California, fructoza este o „toxină hepatică cronică intrinsecă“, adică dependentă de doză.

Excesul de glucoză se transformă în fructoză

 Atunci când corpul este expus la un exces cronic de glucoză, prima enzimă care îl descompune este hexokinaza, iar când această enzimă devine saturată nu mai poate să o descompună. Odată ce acest lucru se produce, glucoza este metabolizată prin calea poliol, în care aldoza reductaza metabolizează glucoza în sorbitol, iar sorbitol dehidrogenaza metabolizează ulterior sorbitolul în fructoză. Se estimează că, atunci când aveți o stare bună de sănătate, doar 3% din glucoza trece prin traseul expus, dar cel puțin 30% a acestora trece prin această cale în hiperglicemie cronică, ceea ce duce la un cerc vicios de exces de fructoză.

 Această catastrofă metabolică este o reacție redox care rezultă din schimbul unei molecule de NADPH pentru una de NADH. Acesta este exact ceea ce nu ar trebui să se întâmple, deoarece NADPH este folosit ca reductor de rezerve pentru antioxidanții săi și este necesar pentru a produce atât hormonii steroizi, cât și grăsimile. Când nivelurile sale sunt scăzute, veți începe să întâmpinați dificultăți serioase. Dat fiind că aprovizionarea cu combustibil depășește cererea metabolică, proporțiile dintre NAD și NADH mitocondriale și citoplasmatice sunt în scădere. Hiperpolarizarea care rezultă din membrana mitocondrială perpetuează scurgerea electronilor și excesul de stres oxidativ.

 Din fericire, există o soluție simplă și accesibilă care ar trebui să îmbunătățească radical această catastrofă metabolică. Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți, invariabil, este să vă curățați dieta așa cum am discutat în mod repetat, astfel încât corpul dumneavoastră să poată arde grăsimile ca și combustibil. Cu toate acestea, puteți lua, de asemenea, precursori NAD, cum ar fi niacina simplă cu eliberare prelungită. Aceasta ar contribui la creșterea raportului NAD/NADH și NADPH. Recomandarea este să începeți cu o doză de 25 până la 50 de miligrame de câteva ori pe zi, deoarece administrarea unei doze mai mari va provoca, probabil, o oarecare senzație de sufocare inofensivă, dar relativ deranjantă. De asemenea, ar fi util să vă reduceți expunerea la câmpuri electromagnetice, deoarece și acestea consumă NAD prin hiperactivarea PARP și agravează starea metabolică.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Ascita: înțelegere, m…

 Ce este Ascita?  Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdomina...

Mai mult

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult