Ce este sarea Epsom?
Sarea Epsom a fost denumită astfel după orașul englez Epsom, unde acest produs a fost creat pentru prima dată. Deși este cunoscută doar ca "sare", sarea Epsom nu conține sodiu și, deși prezintă caracteristici fizice similare, are proprietăți diferite de sarea de masă.
De exemplu, se poate adaugă sare Epsom într-o baie cu apă caldă, ceea ce va ajuta pielea să redevină netedă și mătăsoasă, în timp ce sarea de masă usucă pielea. Din acest motiv, sarea Epsom este un ingredient comun în sărurile de baie care curăță și înmoaie pielea.
Sarea Epsom este un compus mineral puternic de magneziu și sulfat și este utilizată pe scară largă pentru a ajuta la tratarea unor probleme minore de sănătate. Relaxarea într-o baie cu apă caldă în care s-a adăugat sare Epsom poate ameliora durerilor de picioare și poate calma durerile musculare.
Sarea Epsom este utilizată de asemenea în produsele de curățare a pielii pentru a ajuta la exfolierea naturală a acesteia și a produselor de îngrijire a părului, pentru a conferi volum și strălucire părului. Multe persoane folosesc, de asemenea, sarea Epsom pentru a combate constipația ocazională deoarece ingerarea sării Epsom de calitate alimentară ajută la curățarea tractului gastro-intestinal și stimulează detoxifierea organismului.
Cum acționează sarea Epsom asupra organismului?
Sarea Epsom are două componente principale: magneziu și sulfat (sulf). Aceste minerale sunt esențiale pentru o sănătate optimă. Magneziul este un cofactor implicat în mai mult de 300 de procese enzimatice, incluzând proteinele și sinteza ADN-ului, în reglarea tensiunii arteriale și a nivelului seric al glucozei și stimulează căile de detoxifiere ale organismului. Magneziul este, de asemenea, necesar pentru absorbția calciului și a potasiului, care sunt necesare pentru reglarea funcțiile nervoase, musculare și cardiace. Sursele alimentare de magneziu includ cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, nucile și semințele.
Sulfatul este, de asemenea, necesar în mai multe funcții biologice, mai ales la nivelul intestinelor. Acest mineral facilitează eliberarea de protează, lipază și amilază, care sunt enzimele pancreatice necesare pentru digerarea alimentelor. Este necesar să se formeze proteine specializate în celulele epiteliale. Aceste celule aliniază și lubrifiază tractul intestinal pentru a menține sistemul în mișcare fără probleme și pentru a împiedica bacteriile intestinale să se strecoare în sânge. Sulfatul este, de asemenea, necesar pentru dezvoltarea prenatală a țesuturilor cerebrale.
Cele 7 beneficii pentru sănătate ale sării Epsom:
- Ameliorează inflamația
- Repară deficiența de magneziu
- Ajută la recuperarea după exercițiile fizice
- Combate constipația ocazională
- Menține pielea sănătoasă și părul strălucitor
- Relaxează picioarele
- Poate fi un fertilizant bun pentru grădină
Datorită proprietăților sale benefice asociate cu magneziul și sulfatul, sarea Epsom este utilizată în mod natural în unele remedii pentru a combate unele probleme de sănătate, inclusiv inflamația, constipația și durerile musculare. A face o baie cu săruri Epsom este un mod sănătos de reducere a stresului și în același timp de eliminare a toxinelor din organism și de reînnoire a celulelor prin exfoliere. Sarea Epsom este de asemenea utilizată în unele tratamente de înfrumusețare și poate fi chiar adăugată în sol pentru o grădină mai sănătoasă. Să vedem în continuare care sunt cele 7 beneficii principale ale sării Epsom:
1. Sarea Epsom ameliorează inflamația
Inflamația este un proces natural în care celulele albe ale sângelui ajung în zona rănită pentru a contracara agenții care pot provoca o infecție. Dovada că se întâmplă acest lucru sunt umflăturile, vânătăile, senzația de mâncărime sau înroșire. dacă se adaugă două cești de sare Epsom la o baie caldă, acest produs se descompune în cele două elemente, magneziu și sulfat.
Deoarece aceste minerale sunt ușor absorbite în piele, această soluție poate reduce disconfortul și ameliorează inflamația și durerile articulare, durerile de picioare, entorsele, contuziile și iritațiile minore ale pielii. Deși inflamația cronică nu afectează imediat sănătatea, poate fi destul de dăunătoare în timp. Unul dintre semnalele utilizate pentru evaluarea inflamației care apare este nivelul de proteină C-reactivă serică (CRP). Nivelurile ridicate de această proteină sunt legate de un risc crescut de boli cardiovasculare, boli intestinale, artrită reumatoidă și alte afecțiuni inflamatorii. Studiile medicale au arătat că magneziul are un rol important în inhibarea inflamației cronice și că consumul insuficient al acestui mineral duce la creșterea nivelului de CRP.
2. Sarea Epsom combate deficiența de magneziu
Sarea Epsom poate ajuta la combaterea deficitului de magneziu. Deficitul de magneziu poate fi rezultatul lipsei de magneziu din dietă. Institutul Național de Sănătate din statele Unite a avertizat că deficitul de magneziu apare frecvent ca urmare a unor afecțiuni medicale, cum ar fi boala renală, diabetul zaharat și boala Crohn.
Persoanele care utilizează anumite tipuri de medicamente care interferează cu absorbția mineralelor sau care accelerează eliminarea organismului pot avea, de asemenea, deficiențe de magneziu. Alți factori care pot duce la niveluri scăzute de magneziu includ consumul excesiv de alcool sau de cafeină, consumul excesiv de sare, perioada menstruală abundentă și stresul cronic. Simptomele de deficit de magneziu includ sunt următoarele:
- Stare de indispoziție
- Confuzie mentală
- Iritabilitate
- Spasme sau slăbiciune musculară
- Insomnie
- Afecțiuni ale unghiilor
- Sindromul picioarelor neliniștite
- Convulsii
3. Sarea Epsom ajută la recuperare după exercițiile fizice
A face o baie cu sare Epsom după o sesiune intensă de exerciții fizice poate ajuta la reducerea durerilor musculare. De asemenea, studiile medicale au arătat că administrarea unor suplimente cu sulfat de magneziu înainte de antrenamentul fizic poate îmbunătăți performanța și rezistența corpului. Un supliment cu sare Epsom înainte de antrenament poate ajuta la reducerea acumulării de acid lactic în mușchi în timpul exercițiilor intense, minimizând astfel riscul de leziuni, crampe, inflamații și dureri după efectuarea exercițiilor fizice.
4. Sarea Epsom combate constipația ocazională
Sarea Epsom de tip alimentar este aprobată de FDA pentru ameliorarea constipației ocazionale. Sulfatul de magneziu are efecte laxative, iar prin consumul unui amestec de sare Epsom pentru uz alimentar crește gradul de transport al apei în intestinul gros. Acest lucru are ca rezultat o curățare naturală a colonului și detoxifierea corpului. De asemenea, și vezica biliară poate beneficia de sulfatul de magneziu, deoarece acesta ajută la eliminarea calculilor biliari. Sarea Epsom poate fi amestecată de asemenea cu apă purificată și administrată ca o clismă. Pentru adulți, doza tipică este de una sau două lingurițe de sare Epsom amestecate cu 240 ml de apă purificată sau distilată. Acest amestec poate fi consumat o dată pe zi.
5. Sarea Epsom menține o piele sănătoasă și un păr strălucitor
Există numeroase modalități de a utiliza sarea Epsom în regimul dumneavoastră de îngrijire personală. O baie caldă care conține cristale de sare Epsom exfoliază pielea, reduce stresul și ameliorează durerile musculare. Sarea Epsom poate fi combinată și cu ulei de migdale sau de cocos sau poate fi pur și simplu combinată cu apă pentru a obține un scrub corporal și facial.
Sarea Epsom poate fi folosită, de asemenea și pentru îngrijirea părului. Pentru aceasta se sare Epsom cu o cantitate egală de balsam de păr încălzit ușor și se aplică pe păr. Sarea Epsom se înmoaie și crește volumul părului, fiind recomandată în special pentru părul gras. Pentru un rezultat mai bun, se masează tot părul cu amestecul de balsam și sare, se lasă maxim 20 de minute, apoi se clătește. Sarea Epsom poate fi folosită și pentru a prepara un spray natural de păr. Se amestecă o ceașcă de sare Epsom cu o ceașcă de apă și două linguri de suc de lămâie proaspătă într-o sticlă cu pulverizare, se agită bine înainte de utilizare, apoi se pulverizează pe păr.
6. Sarea Epsom relaxează picioare obosite și dureroase
O baie cu apă caldă la picioare cu sare Epsom ajută în cazul picioarelor obosite și dureroase. În plus, dacă adăugați și câteva picături de uleiuri esențiale este și mai benefic. De exemplu, dacă picioarele sunt obosite, câteva picături de ulei de mentă le revitalizează. Dacă aveți probleme cu ciuperca piciorului sau cu unghiile, puteți adăuga câteva picături de ulei de arbore de ceai în apa cu sare Epsom.
7. Sarea Epsom poate fi un fertilizant pentru grădină
Sarea Epsom poate îmbunătăți calitatea pământului deoarece ajută la absorbția sulfului, a nitraților și a fosforului în plante. Magneziul este necesar ca semințele să germineze și ca plantele să producă clorofilă. Sulful este utilizat de plante pentru a sintetiza proteinele, aminoacizii și enzimele. De fapt, sulful este responsabil și pentru aroma distinctivă a multor legume, inclusiv usturoiul, ceapa, varza și broccoli. În timp ce multe plante beneficiază de fertilizarea cu sarea Epsom, această practică este esențială pentru plantele care necesită un nivel ridicat de magneziu, cum ar fi roșiile, ardeii și trandafirii.
Solul care are deficiență de magneziu tinde să aibă un nivel scăzut al pH-ului. Această deficiență face ca nivelurile alcaline să fie prea mari pentru a crește culturile și florile. Solul care are un pH de șapte sau mai mult poate avea suficient potasiu și calciu, dar poate să nu aibă în schimb suficient magneziu. Oricare dintre aceste două situații poate fi rezolvată prin condiționarea solului cu un amestec de sare Epsom și apă.
Efectele secundare ale sării Epsom
Sarea Epsom este în general sigură pentru sănătate. Cu toate acestea, în cazul folosirii sale este posibil să apară unele efecte secundare adverse. În cazuri extreme, cantități mari de suplimente de magneziu pot duce la probleme grave de sănătate. Hipermagneziemia are ca simptome diarea, crampele și alte iritații gastrointestinale, și poate fi declanșată de consum mai mare de 5000 mg de magneziu pe zi. Alte simptome ale hipermagneziemiei includ greață, vărsături, înroșirea pielii, retenție urinară și ileus paralitic.
Dacă nu se acordă atenție acestor simptome pot apărea bătăi neregulate ale inimii, hipotensiune arterială severă, dificultăți de respirație, insuficiență renală și stop cardiac. Anumite tipuri de medicamente pot interacționa cu suplimentele de magneziu, inclusiv diureticele, inhibitori ai pompei de protoni (IPP) și medicamentele utilizate pentru tratarea osteoporozei. De asemenea, magneziul poate interacționa cu antibioticele din clasa tetraciclinei (doxiciclină și demeclociclina) sau cu chinolonele (ciprofloxacină și levofloxacină) cu cel puțin două ore înainte sau la șase ore după ce aceste medicamente au fost administrate. Consultați un medic înainte de a folosi sarea Epsom sau înainte de a lua suplimente cu sulfat de magneziu în timpul sarcinii, în timpul alăptării sau dacă aveți o afecțiune cronică de sănătate.