Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Sarea Epsom: 7 beneficii pentru sănătate

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este sarea Epsom?

Sarea Epsom: 7 beneficii pentru sănătate Sarea Epsom a fost denumită astfel după orașul englez Epsom, unde acest produs a fost creat pentru prima dată. Deși este cunoscută doar ca "sare", sarea Epsom nu conține sodiu și, deși prezintă caracteristici fizice similare, are proprietăți diferite de sarea de masă.

 De exemplu, se poate adaugă sare Epsom într-o baie cu apă caldă, ceea ce va ajuta pielea să redevină netedă și mătăsoasă, în timp ce sarea de masă usucă pielea. Din acest motiv, sarea Epsom este un ingredient comun în sărurile de baie care curăță și înmoaie pielea.

 Sarea Epsom este un compus mineral puternic de magneziu și sulfat și este utilizată pe scară largă pentru a ajuta la tratarea unor probleme minore de sănătate. Relaxarea într-o baie cu apă caldă în care s-a adăugat sare Epsom poate ameliora durerilor de picioare și poate calma durerile musculare.

 Sarea Epsom este utilizată de asemenea în produsele de curățare a pielii pentru a ajuta la exfolierea naturală a acesteia și a produselor de îngrijire a părului, pentru a conferi volum și strălucire părului. Multe persoane folosesc, de asemenea, sarea Epsom pentru a combate constipația ocazională deoarece ingerarea sării Epsom de calitate alimentară ajută la curățarea tractului gastro-intestinal și stimulează detoxifierea organismului.

Cum acționează sarea Epsom asupra organismului?

 Sarea Epsom are două componente principale: magneziu și sulfat (sulf). Aceste minerale sunt esențiale pentru o sănătate optimă. Magneziul este un cofactor implicat în mai mult de 300 de procese enzimatice, incluzând proteinele și sinteza ADN-ului, în reglarea tensiunii arteriale și a nivelului seric al glucozei și stimulează căile de detoxifiere ale organismului. Magneziul este, de asemenea, necesar pentru absorbția calciului și a potasiului, care sunt necesare pentru reglarea funcțiile nervoase, musculare și cardiace. Sursele alimentare de magneziu includ cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, nucile și semințele.

 Sulfatul este, de asemenea, necesar în mai multe funcții biologice, mai ales la nivelul intestinelor. Acest mineral facilitează eliberarea de protează, lipază și amilază, care sunt enzimele pancreatice necesare pentru digerarea alimentelor. Este necesar să se formeze proteine specializate în celulele epiteliale. Aceste celule aliniază și lubrifiază tractul intestinal pentru a menține sistemul în mișcare fără probleme și pentru a împiedica bacteriile intestinale să se strecoare în sânge. Sulfatul este, de asemenea, necesar pentru dezvoltarea prenatală a țesuturilor cerebrale.

Cele 7 beneficii pentru sănătate ale sării Epsom:

 - Ameliorează inflamația

 - Repară deficiența de magneziu

 - Ajută la recuperarea după exercițiile fizice

 - Combate constipația ocazională

 - Menține pielea sănătoasă și părul strălucitor

 - Relaxează picioarele

 - Poate fi un fertilizant bun pentru grădină

 Datorită proprietăților sale benefice asociate cu magneziul și sulfatul, sarea Epsom este utilizată în mod natural în unele remedii pentru a combate unele probleme de sănătate, inclusiv inflamația, constipația și durerile musculare. A face o baie cu săruri Epsom este un mod sănătos de reducere a stresului și în același timp de eliminare a toxinelor din organism și de reînnoire a celulelor prin exfoliere. Sarea Epsom este de asemenea utilizată în unele tratamente de înfrumusețare și poate fi chiar adăugată în sol pentru o grădină mai sănătoasă. Să vedem în continuare care sunt cele 7 beneficii principale ale sării Epsom:

1. Sarea Epsom ameliorează inflamația

 Inflamația este un proces natural în care celulele albe ale sângelui ajung în zona rănită pentru a contracara agenții care pot provoca o infecție. Dovada că se întâmplă acest lucru sunt umflăturile, vânătăile, senzația de mâncărime sau înroșire. dacă se adaugă două cești de sare Epsom la o baie caldă, acest produs se descompune în cele două elemente, magneziu și sulfat.

 Deoarece aceste minerale sunt ușor absorbite în piele, această soluție poate reduce disconfortul și ameliorează inflamația și durerile articulare, durerile de picioare, entorsele, contuziile și iritațiile minore ale pielii. Deși inflamația cronică nu afectează imediat sănătatea, poate fi destul de dăunătoare în timp. Unul dintre semnalele utilizate pentru evaluarea inflamației care apare este nivelul de proteină C-reactivă serică (CRP). Nivelurile ridicate de această proteină sunt legate de un risc crescut de boli cardiovasculare, boli intestinale, artrită reumatoidă și alte afecțiuni inflamatorii. Studiile medicale au arătat că magneziul are un rol important în inhibarea inflamației cronice și că consumul insuficient al acestui mineral duce la creșterea nivelului de CRP.

2. Sarea Epsom combate deficiența de magneziu

 Sarea Epsom poate ajuta la combaterea deficitului de magneziu. Deficitul de magneziu poate fi rezultatul lipsei de magneziu din dietă. Institutul Național de Sănătate din statele Unite a avertizat că deficitul de magneziu apare frecvent ca urmare a unor afecțiuni medicale, cum ar fi boala renală, diabetul zaharat și boala Crohn.

 Persoanele care utilizează anumite tipuri de medicamente care interferează cu absorbția mineralelor sau care accelerează eliminarea organismului pot avea, de asemenea, deficiențe de magneziu. Alți factori care pot duce la niveluri scăzute de magneziu includ consumul excesiv de alcool sau de cafeină, consumul excesiv de sare, perioada menstruală abundentă și stresul cronic. Simptomele de deficit de magneziu includ sunt următoarele:

 - Stare de indispoziție

 - Confuzie mentală

 - Iritabilitate

 - Spasme sau slăbiciune musculară

 - Insomnie

 - Afecțiuni ale unghiilor

 - Sindromul picioarelor neliniștite

 - Convulsii

3. Sarea Epsom ajută la recuperare după exercițiile fizice

 A face o baie cu sare Epsom după o sesiune intensă de exerciții fizice poate ajuta la reducerea durerilor musculare. De asemenea, studiile medicale au arătat că administrarea unor suplimente cu sulfat de magneziu înainte de antrenamentul fizic poate îmbunătăți performanța și rezistența corpului. Un supliment cu sare Epsom înainte de antrenament poate ajuta la reducerea acumulării de acid lactic în mușchi în timpul exercițiilor intense, minimizând astfel riscul de leziuni, crampe, inflamații și dureri după efectuarea exercițiilor fizice.

4. Sarea Epsom combate constipația ocazională

 Sarea Epsom de tip alimentar este aprobată de FDA pentru ameliorarea constipației ocazionale. Sulfatul de magneziu are efecte laxative, iar prin consumul unui amestec de sare Epsom pentru uz alimentar crește gradul de transport al apei în intestinul gros. Acest lucru are ca rezultat o curățare naturală a colonului și detoxifierea corpului. De asemenea, și vezica biliară poate beneficia de sulfatul de magneziu, deoarece acesta ajută la eliminarea calculilor biliari. Sarea Epsom poate fi amestecată de asemenea cu apă purificată și administrată ca o clismă. Pentru adulți, doza tipică este de una sau două lingurițe de sare Epsom amestecate cu 240 ml de apă purificată sau distilată. Acest amestec poate fi consumat o dată pe zi.

5. Sarea Epsom menține o piele sănătoasă și un păr strălucitor

 Există numeroase modalități de a utiliza sarea Epsom în regimul dumneavoastră de îngrijire personală. O baie caldă care conține cristale de sare Epsom exfoliază pielea, reduce stresul și ameliorează durerile musculare. Sarea Epsom poate fi combinată și cu ulei de migdale sau de cocos sau poate fi pur și simplu combinată cu apă pentru a obține un scrub corporal și facial.

 Sarea Epsom poate fi folosită, de asemenea și pentru îngrijirea părului. Pentru aceasta se sare Epsom cu o cantitate egală de balsam de păr încălzit ușor și se aplică pe păr. Sarea Epsom se înmoaie și crește volumul părului, fiind recomandată în special pentru părul gras. Pentru un rezultat mai bun, se masează tot părul cu amestecul de balsam și sare, se lasă maxim 20 de minute, apoi se clătește. Sarea Epsom poate fi folosită și pentru a prepara un spray natural de păr. Se amestecă o ceașcă de sare Epsom cu o ceașcă de apă și două linguri de suc de lămâie proaspătă într-o sticlă cu pulverizare, se agită bine înainte de utilizare, apoi se pulverizează pe păr.

6. Sarea Epsom relaxează picioare obosite și dureroase

 O baie cu apă caldă la picioare cu sare Epsom ajută în cazul picioarelor obosite și dureroase. În plus, dacă adăugați și câteva picături de uleiuri esențiale este și mai benefic. De exemplu, dacă picioarele sunt obosite, câteva picături de ulei de mentă le revitalizează. Dacă aveți probleme cu ciuperca piciorului sau cu unghiile, puteți adăuga câteva picături de ulei de arbore de ceai în apa cu sare Epsom.

7. Sarea Epsom poate fi un fertilizant pentru grădină

 Sarea Epsom poate îmbunătăți calitatea pământului deoarece ajută la absorbția sulfului, a nitraților și a fosforului în plante. Magneziul este necesar ca semințele să germineze și ca plantele să producă clorofilă. Sulful este utilizat de plante pentru a sintetiza proteinele, aminoacizii și enzimele. De fapt, sulful este responsabil și pentru aroma distinctivă a multor legume, inclusiv usturoiul, ceapa, varza și broccoli. În timp ce multe plante beneficiază de fertilizarea cu sarea Epsom, această practică este esențială pentru plantele care necesită un nivel ridicat de magneziu, cum ar fi roșiile, ardeii și trandafirii.

 Solul care are deficiență de magneziu tinde să aibă un nivel scăzut al pH-ului. Această deficiență face ca nivelurile alcaline să fie prea mari pentru a crește culturile și florile. Solul care are un pH de șapte sau mai mult poate avea suficient potasiu și calciu, dar poate să nu aibă în schimb suficient magneziu. Oricare dintre aceste două situații poate fi rezolvată prin condiționarea solului cu un amestec de sare Epsom și apă.

Efectele secundare ale sării Epsom

 Sarea Epsom este în general sigură pentru sănătate. Cu toate acestea, în cazul folosirii sale este posibil să apară unele efecte secundare adverse. În cazuri extreme, cantități mari de suplimente de magneziu pot duce la probleme grave de sănătate. Hipermagneziemia are ca simptome diarea, crampele și alte iritații gastrointestinale, și poate fi declanșată de consum mai mare de 5000 mg de magneziu pe zi. Alte simptome ale hipermagneziemiei includ greață, vărsături, înroșirea pielii, retenție urinară și ileus paralitic.

 Dacă nu se acordă atenție acestor simptome pot apărea bătăi neregulate ale inimii, hipotensiune arterială severă, dificultăți de respirație, insuficiență renală și stop cardiac. Anumite tipuri de medicamente pot interacționa cu suplimentele de magneziu, inclusiv diureticele, inhibitori ai pompei de protoni (IPP) și medicamentele utilizate pentru tratarea osteoporozei. De asemenea, magneziul poate interacționa cu antibioticele din clasa tetraciclinei (doxiciclină și demeclociclina) sau cu chinolonele (ciprofloxacină și levofloxacină) cu cel puțin două ore înainte sau la șase ore după ce aceste medicamente au fost administrate. Consultați un medic înainte de a folosi sarea Epsom sau înainte de a lua suplimente cu sulfat de magneziu în timpul sarcinii, în timpul alăptării sau dacă aveți o afecțiune cronică de sănătate.

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult