Cele 3 beneficii ale optimismului
Optimismul este hrană pură pentru sistemul nostru imunitar. Prin urmare, această mare virtute este un aliat perfect pentru a depăși o boală. Dar ... cum să fii optimist în astfel de circumstanțe? Psihologul Patricia Ramirez afirmă că acest optimism este un aliat atunci când este vorba despre prevenirea și depășirea bolilor, iar acest lucru este dovedit științific prin numeroase studii.
Un studiu realizat de Școala Harvard de Sănătate Publică a arătat că persoanele cu o atitudine pozitivă și optimistă au un risc cu 52% mai mic de deces din cauza infecțiilor, cu 39% mai puțin de accident vascular cerebral, 38% de boli cardiorespiratorii și 16% mai puțin de cancer. Dar, de ce optimismul are acest efect "vindecător" asupra corpului nostru? Și cea mai importantă întrebare: cum să fii optimist cu privire la o situație adversă cum este o boală? Iată ce afirmă în această direcție dr. Patricia Ramirez, psiholog și autoarea cărții intitulate "Optimismul: dinamica pentru a-ți consolida emoțiile" (Ed.Grijalbo).
Dr. Ramirez ne asigură de faptul că a vedea viața dintr-o perspectivă pozitivă, a fi optimist, are trei beneficii importante la nivel organic:
1. Optimismul ajută la menținerea sistemului imunitar într-o stare optimă
Este dovedit științific faptul că o atitudine optimistă stimulează sistemul imunitar, iar în schimb, tristețea și anxietatea slăbesc sistemul imunitar. Este binecunoscut faptul că sistemul nostru imunitar este foarte sensibil la emoțiile negative, astfel încât persoanele pesimiste au mai multe dificultăți pentru a depăși o boală. Persoanele optimiste își mențin sistemul imunitar puternic și stabil. Acest lucru este logic, deoarece imunitatea persoanelor pesimiste este mult mai fragilă. Totuși, acest lucru nu se petrece în cazul oamenilor veseli și pozitivi.
2. Optimismul ne ajută să avem obiceiuri de viață sănătoase
Expresia „anxietatea provoacă cancer” pe care am auzit-o sau citit-o probabil de mai multe ori, nu are nicio bază științifică, spune dr. Ramirez. Ceea ce este adevărat, spune psihologul, este că persoana optimistă are obiceiuri de viață mult mai sănătoase decât persoana care nu este. Optimismul ne impulsionează să avem o viață senină, echilibrată și sănătoasă. Este ca o forță interioară care ne ajută să fim mai buni. Tocmai de aceea, persoanele optimiste:
- Sunt atenți la alimentele pe care le consumă;
- Realizează exerciții fizice în mod regulat pentru că știu că este un obicei sănătos;
- Meditează sau cel puțin încearcă să se relaxeze cât mai des pentru a combate stresul;
- Nu fumează sau fumează mai puțin.
- Încearcă să doarmă bine.
- Încurajează relațiile sociale și au alături prieteni de calitate.
Persoanele anxioase sau care trec repede prin viață nu au timp să facă sport, să mănânce sănătos, nu dorm suficient de multe ore, iar toate aceste dezechilibre pot duce la o spirală de disconfort fizic și emoțional.
3. Optimismul ne oferă speranță
Persoana pozitivă este o persoană cu speranță, care crede că la un moment dat lucrurile vor merge bine. Și când are de speranță, vede lumina de la capătul tunelului și se implică în vindecarea bolii sale: are încredere în medicul său și face ceea ce îi spune acesta, respectă tratamentul, adoptă anumite obiceiuri de viață, etc. Optimistul crede că negativul este ceva temporar și crede întotdeauna că la sfârșitul drumului există un premiu, iar în cazul unei persoane bolnave este atitudinea de a crede că va depăși acea încercare. Pesimismul în schimb renunță la speranță și nu se mai străduiește, ceea ce complică vindecarea.
Cum să fim mai optimiști în cazul unei boli?
Dr. Patricia Ramirez ne oferă cheile necesare pentru a atinge acest obiectiv:
- Străduiți-vă să aveți o gândire pozitivă și câștigătoare: optimismul este hrănit de o atitudine pozitivă. Este indicat să repetați în mod constant fraze precum „liniștește-te, ai încredere în medicul tău”, „acest lucru se va rezolva”, „există multe alte persoane ca tine care au depășit această boală”. Și înlăturați gândurile pesimiste precum: „nu mai ai mult de trăit”, „nu mai este nimic de făcut”, „cancerul înseamnă sfârșitul”, etc. Această atitudine necesită un efort, dar în timp se transformă în obișnuință și vă va răsplăti.
- Planificați-vă agenda zilnică ținând cont că cel mai important este să duceți o viață sănătoasă. Prin urmare, acordați suficient timp exercițiilor fizice, relaxați-vă, mâncați sănătos, odihniți-vă suficient.
- Aveți încredere că ceea ce se întâmplă cu voi are un scop, care este total temporar. Acest gând încurajează speranța.
- Înconjurați-vă de oameni care vă revitalizează și sunt o sursă de energie benefică. Nu-l chemați pe acel membru al familiei sau pe acel prieten care se plânge întotdeauna. Nu vă înconjurați de oameni care vă amplifică starea de disconfort. Pentru a fi pozitiv, primul lucru de făcut este să ne plângem mai puțin de lucrurile care ni se întâmplă.
- Concentrați-vă asupra acelor lucruri care funcționează în viața voastră. Dacă suferiți de o boală, dar aveți copii minunați sau un partener sau un loc de muncă care vă împlinește și îl puteți continua cu aceasta, concentrați-vă pe aceste aspecte. Gânduri precum „viața este un dezastru”, „tot ce mi se întâmplă rău”, tot ceea ce fac este să hrănească o atitudine catastrofală vizavi de viață.
- Să căutați alinare da, să vă plângeți în mod constant nu. Este un lucru să vorbiți despre ce vi se întâmplă cu cineva în care aveți încredere, să plângeți lângă el, e bine, pozitiv și necesar. Dar a vă plânge toată ziua nu alimentează decât pesimismul și o atitudine constantă de victimă.
- Fiți recunoscător. Când mergeți la culcare, gândiți-vă la trei lucruri pentru care puteți mulțumi. Vor fi persoane care cred că a fi bolnav nu este nimic pentru care să mulțumească, dar cu siguranță nu este adevărat. Poate aveți o familie care vă sprijină, prieteni, un medic care vă tratează bine, un loc de muncă care vă permite să aveți un concediu de muncă. Există întotdeauna ceva pentru care să fiți cu adevărat recunoscător!
Și dacă pronosticul bolii este prost?
Când speranța vindecării este scăzută, important este să lucrați la procesul de acceptare, afirmă autorul cărții intitulate „Antrenează-ți optimismul”. Este ușor să vă focalizați pe gândul „Cât de nedreaptă este viața!”. Dar în gândul acesta nu veți găsi niciun răspuns. Este timpul să vă concentrați asupra acceptării în cel mai bun mod posibil a ceea ce vi se întâmplă. Gândiți-vă la amprenta pe care doriți să o lăsați în urma voastră, cum puteți și doriți să vă folosiți timpul, ce puteți face pentru a suferi cât mai puțin. Iar dacă vi se pare foarte dificil să fiți optimist în fața adversității, nu ezitați și cereți ajutor psihologic pentru a gestiona cât mai bine această etapă. În unele asociații pentru pacienți există acest tip de experți și sunt o alegere excelentă.