Polenul crud, unul dintre cele mai valoroase daruri ale naturii
Albert Einstein:
"Dacă albina ar dispărea de pe suprafața globului, omul ar mai avea doar patru ani de trăit".
Polenul - un miracol al naturii, adunat din 300 de flori
Polenul este o pulbere fină, divers colorată în nuanţe de galben, portocaliu sau maro-roşcat, constituit din grăuncioare microscopice pe care albina le culege din flori, iar pentru a forma o singură granulă de polen, o albină trebuie să viziteze în medie 300 de flori.
Polenul este considerat de cercetători în domeniu din lumea întreagă unul dintre cele mai pure alimente, pentru că plantele care se hrănesc cu apă şi lumină condensează această energie, oferind-o înapoi naturii.
Polenul este unul dintre cele mai vechi suplimente alimentare folosite de om, fiind utilizat încă din antichitate de către egipteni şi chinezi, ca medicament natural şi factor de întinerire a organismului.
De ce este recomandat să alegem polenul în stare crudă?
Nimeni nu contestă beneficiile pe care le aduce polenul uscat, însă cele mai recente studii din domeniul apifitoterapiei au evidențiat faptul că atunci când polenul este uscat la căldură, se distrug lactobacilii, bifidobacilii, drojdiile conținute în el precum şi o mare parte din vitamine, enzime, pro-enzime, reducându-se foarte mult efectele benefice ale polenului.
Prin acțiunea de uscare a polenului, lactobacilii care ajută la purificarea, protejarea şi regenerarea florei intestinale sunt distruși. Din acest motiv, polenul crud este o alegere mai bună şi mult mai eficientă în tratarea afecțiunilor din sfera colonului și a tranzitului intestinal, iar calitatea lui în acest sens este incontestabilă. Mergând cu comparația până la elemente microscopice, toate înclină balanța în favoarea polenului crud. Polenul crud conține o mare varietate de vitamine, enzime, microelemente care sunt dificil de găsit într-un alt produs natural.
Un experiment de succes realizat cu polen crud
În luna martie a anului 1992, Patrice Percie du Sert, un pasionat inginer agricol și apicultor francez, era într-o stare foarte alterată de sănătate, din cauza muncii extenuante. Fiind la începutul primăverii, iar albinele tocmai începuseră recoltarea polenului, atras de coloritul plăcut și de prospețimea grăuncioarelor de polen, Patrice Percie a început să consume polen în stare crudă, iar după numai o săptămână se simțea mult mai bine. A făcut trei cure succesive de polen crud, iar apoi a testat această cură și pe apropiații săi. A remarcat îmbunătățiri remarcabile a stării de sănătate şi tonusului psihic a tuturor celor care experimentaseră aceste cure cu polen crud. Din acel moment, Patrice Percie du Sert, supranumit în prezent în mod sugestiv “tatăl polenului crud” a început un vast studiu de cercetarea a polenului şi a ajuns să coordoneze un întreg laborator de cercetare în acest domeniu. După 14 ani de cercetări intense şi remarcabile, a publicat cartea numită "Ces pollens qui nous soignent” (trad. "Aceste polenuri care ne vindecă”), care a înregistrat un mare suces şi a fost publicată chiar în mai multe ediţii.
Polenul crud, un aliment natural complet
În polenul crud se găsesc practic toate elementele chimice care constituie corpul omenesc.
Polenul și mierea sunt singurele resurse alimentare care conțin 22 de nutrienți. În polenul crud se regăsesc toți micronutrienţii atât de importanți pentru sănătatea noastră care lipsesc din alimentele moderne rafinate şi supraprocesate. Polenul crud este un veritabil aliment echilibrant, dinamizator şi revitalizant al organismului uman.
Polenul crud este în sine, o generoasă ofertă de vitamine, atât liposolubile A (şi provitamina A), D, E, F, cât şi hidrosolubile C, P (rutin), acid folic, B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B8 (H), conţinând atât macroelemente minerale Ca, Mg, P, K, Na cât şi microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.
Seleniul din polenul crud – antioxidant, detoxifiant, anticanceros şi antitumoral
Polenul crud reprezintă una din cele mai bogate surse cunoscute de seleniu. Seleniul este un antioxidant puternic, lucru cunoscut deja de multă vreme, iar după nuca de Brazilia, polenul este creditat ca a doua sursă naturală de seleniu.
Seleniul este esențial în procesul de eliminare a metalelor grele din organism şi în general, pentru detoxifierea organismului. Datorită efectelor sinergice ale diferiților factori antioxidanți şi de eliminare a elementelor toxice din organism, polenul crud este un aliat preţios în purificarea şi întărirea organismului, asigurând un metabolism celular sănătos.
Este recunoscut faptul că antioxidanții au un rol important în prevenția şi tratarea cancerelor. Antioxidante puternice, vitaminele A și E, se găsesc în mari cantități în polen crud. De asemenea, flavonoidele din compoziția polenului crud oferă o intensă acțiune antioxidantă. Polenul crud este un ajutor prețios în chimioterapie şi radioterapie, şi ajută de asemenea în combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei si ale iradierilor.
În cazul pacienților care prezintă tumori, polenul crud în combinaţie cu propolisul, lăptișorul de matcă şi zeolitul aduce un suport maxim nutritiv de micronutrienţi extrem de necesari în cazul unei boli atât de dificile. O întrebare frecventă este dacă hrănind organismul, polenul nu hrănește cumva şi tumorile. Răspunsul este un nu clar: polenul crud nu hrăneşte tumora, la fel cum nici un alt aliment viu şi sănătos nu face acest lucru. Doar alimentele rafinate, procesate şi cu aditivi chimici sunt surse de producere şi de întreținere a tumorilor.
Polenul crud şi longevitatea
Substanțele antioxidante, prezente din belșug în polenul crud, precum şi flavonoidele conținute de acesta sunt o sursă redutabilă contra îmbătrânirii şi uzurii premature a organismului. Polenul crud este un puternic detoxifiant natural al organismului, iar consumul său sistematic permite evitarea îmbătrânirii premature, contribuind astfel la menținerea longevităţii.
Conform doctorului G. Liebold, din Karlsruhe, Germania, "Polenul crud constituie o profilaxie excelentă şi un tratament terapeutic împotriva tuturor simptomele de îmbătrânire prematură. Polenul crud ar trebui să fie considerat un tratament geriatric universal sub forma unui remediu natural.”
Profesor dr. Nicolai Tsitsin, un biolog şi botanist renumit de la Institutul de Longevitate, a întreprins un studiu ştiinţific asupra peste 200 de apicultori din Georgia care aveau peste 125 de ani, iar acest lucru uimitor se datora consumului zilnic de miere și polen, dar mai ales de polen. El a concluzionat în urma acestui studiu următoarele: “Consumat în mod regulat şi în cantitate suficientă, polenul crud de albine poate prelungi viața omului cu mulți ani.”
Alte efecte şi beneficii miraculoase ale folosirii polenului crud
Polenul crud acţionează ca un adevărat medicament natural împotriva următoarelor afecţiuni:
- polenul crud este un reglator perfect al funcţiilor digestive;
- polenul crud are un puternic efect stimulent, tonic, antiseptic şi antibiotic puternic;
- polenul crud îmbunătăţeşte considerabil activitatea creierului, fiind foarte util pentru persoanele care desfăşoară o muncă intelectuală, crescând capacitatea de concentrare şi eliminând oboseala cronică;
- polenul crud combate stările de slăbiciune şi anemiile;
- polenul crud stimulează creşterea armonioasă în cazul copiilor;
- polenul crud combate eficient nevrozele, stresul, surmenajul, neurastenia şi depresiile;
- polenul crud este un foarte bun întăritor al inimii şi este foarte eficient în majoritatea bolilor circulatorii;
- polenul crud ajută la dizolvarea calculilor biliari;
- polenul crud este foarte indicat în afecţiunile aparatului respirator – bronşite, tuse, gripă;
- polenul crud ajută foarte mult la refacerea florei intestinale, fiind un minunat probiotic vegetal.
Administrarea polenului crud:
Polenul crud se poate lua constant, chiar pe întreaga durată a vieţii, deoarece nu prezintă efecte adverse.
Atunci când se administrează pentru prima dată granule de polen crud, este recomandat să se înceapă cu o linguriţă de polen, care se ia preferabil dimineaţa pe stomacul gol, doza crescând treptat până la o lingură, pe parcursul a două săptămânii.
Polenul crud se asimilează cel mai bine fiind ținut sub limbă cât mai mult timp până se dizolvă complet.
Pentru adulți doza recomandată este de 3 linguri pe zi, dar în cazul unor afecțiuni se va creste doza, fără a exista o limită maximă până la care se administrează acesta (decât în cazul în care pacientul prezintă o anumită intoleranță alergică la polen). Polenul se poate administra și în amestec cu mierea de albine, dacă se preferă în felul acesta.
Pentru a urma o cură terapeutică cu polen crud, este indicat ca persoanele care se confruntă cu anumite probleme de sănătate să ceară sfatul unui medic apifitoterapeut competent.
Cum se păstrează polenul crud?
Congelarea este modul ideal de păstrare a calităţilor nutriţionale excepţionale ale polenului crud. Comparativ cu polenul apicol uscat sau orice alt supliment alimentar procesat, polenul crud congelat este un adevărat aliment viu, plin de enzime şi bacterii prietenoase pentru organismul uman. Odată decongelat, polenul crud se poate păstra în frigider, preferabil în borcane de sticlă cu capac. În frigider, plenul crud poate fi păstrat în condiţii optime timp de 2 săptămâni.