Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Suplimente anti-coronavirus (I): Vitamina D

Scris de Dr. Luca Catalin

Rolul esențial al vitaminei D pentru prevenirea COVID-19

Suplimente anti-coronavirus (I): Vitamina D În acest articol vă prezint câteva date despre vitamina D ca supliment alimentar care vă pot ajuta în prevenirea și tratarea infecției cu virusul COVID-19. Acest supliment alimentar nu va preveni neapărat infecția, dar poate fi un instrument important pentru a preveni riscul de infecție.

 Vitamina D sau 25 (OH) D este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru. Aproximativ 90% din vitamina D este obținută de la soare. O sintetizăm în piele, datorită efectului radiațiilor ultraviolete B. Atunci când ne expunem puțin la soare, mai ales iarna, poate exista o deficiență a acestei vitamine. Nivelul scăzut de vitamina D din timpul iernii este una dintre cauzele epidemiilor virale. În timpul iernii, persoanele care nu iau suplimente de vitamina D sunt susceptibile să aibă concentrații serice scăzute de 25-hidroxi-vitamina D sau [25 (OH) D] în ser.

 Nivelurile ridicate de vitamina D reduc riscul multor boli cronice, inclusiv de cancer, boli cardiovasculare, infecții cronice ale tractului respirator (ICTR), diabet zaharat și hipertensiune arterială. Pacienții diagnosticați cu boli cronice au un risc semnificativ mai mare de deces din cauza infecțiilor cronice ale tractului respirator decât persoanele sănătoase.

Vitamina D reduce riscul de infecții cronice ale tractului respirator (ICTR), deoarece este în măsură să elimine virusurile prin inducerea catelicidinei și a defensinelor și este capabilă să reducă producția de citokine proinflamatorii de către sistemul imunitar înnăscut, reducând astfel riscul unei furtuni de citokine care cauzează pneumonie, boală care este frecventă în infecția cu COVID-19.

 De asemenea, testele medicale de observație au arătat că concentrațiile mari de vitamina D sunt asociate cu un risc redus de febră Dengue, hepatită, virus herpetic, virus de hepatită B și C, virusul imunodeficienței umane, gripă, infecții cauzate de virusul respirator sincitial și pneumonie.

 Concentrațiile de vitamina D mai mari de 50 ng/ml în comparație cu concentrații mai mici de 20ng/ml reduc riscul de gripă cu 27%. Personalul medical din spitale prezintă un risc ridicat de a avea concentrații scăzute de vitamina de D ca urmare a unor ore lungi de lucru în spații închise. Suplimentarea cu vitamina D cu scopul creșterii nivelului de ser 25 (OH) D poate ajuta la reducerea infecțiilor dobândite în spital. Concentrațiile de cel puțin 40–50 ng/ml (100–125 nmol/l) de vitamina D sunt ideale pentru a fi obținute.

 

Pandemia de COVID-19 și vitamina D

 Infecția cu virusul COVID-19 afectează de obicei persoanele în vârstă și persoanele cu boli de bază cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau bolile respiratorii. Deficitul de vitamina D este frecvent la aceste persoane, după cum au arătat diferite studii medicale realizate până în prezent.

 Se pare că infecția cu COVID-19 declanșează un răspuns inflamator brutal din partea corpului nostru, crescând secreția de citokine inflamatorii. Acest lucru este mai frecvent cu vârsta și la anumiți indivizi. Se pare că la copii această cascadă inflamatorie este mult mai mică și de aceea, chiar dacă sunt infectați, sunt asimptomatici sau simptomele lor sunt foarte ușoare.

Vitamina D este imunomodulatoare, îmbunătățește imunitatea celulară naturală prin reducerea furtunii de citokine indusă de sistemul imunitar înnăscut. Vitamina D poate reduce producția de substanțe pro-inflamatorii, cum ar fi citokinele Th1, factorul de necroză tumorală și interferonul γ care sunt implicate în infecția cu COVID-19.

 Catelicidina poate reduce producția de citokine proinflamatorii, iar vitamina D ajută la producerea acesteia. Concentrațiile serice de vitamina D scad odată cu vârsta. Motivele includ mai puțin timp petrecut în expunerea la soare și reducerea producției de vitamina D ca urmare a nivelurilor mai scăzute de 7-dehidrocolesterol în
pielea care este responsabilă pentru transformarea luminii solare în vitamina D.

 În plus, multe medicamente farmaceutice reduc nivelurile de vitamina D din corp, precum cele antiepileptice, antineoplastice, antibiotice, anti-inflamatoare, corticosteroizii și medicamentele antihipertensive. Persoanele cu obezitate sunt, de asemenea, mai expuse riscului de a avea o deficiență de vitamina D și, în mod curios, tinerii intubați sunt în mare parte supraponderali sau obezi. De asemenea, persoanele sedentare tind să aibă acest deficit de vitamina D.

 În timpul epidemiei COVID-19, toată lumea din spitale, inclusiv pacienții și personalul, ar trebui să ia suplimente de vitamina D pentru a crește nivelurile de vitamina D ca un pas important în prevenirea infecției și răspândirea acesteia, după cum a indicat un studiu american (consultați sursa de la sfârșitul articolului).

 

Care sunt nivelele optime de Vitamina D?

 Concentrația de vitamina D în intervalul optim pare să fie în intervalul 40–60 ng/ml (100–150 nmol/l). Pentru a atinge aceste niveluri, trebuie să luăm cel puțin 2000–5000 UI/zi de vitamina D 3 sau 30.000–35.000 UI/săptămână. Trebuie utilizat colecalciferol (vitamina D 3), nu ergocalciferol (vitamina D 2). Studiile au arătat că vitamina D 3 este mai bună la creșterea nivelului seric 25 (OH) D decât vitamina D 2. Suplimentarea cu vitamina D 3 a arătat rezultate mai bune pentru sănătate decât suplimentarea cu vitamina D 2. Niciun studiu medical realizat până în prezent nu a raportat efecte adverse ale suplimentării cu mai puțin de 10.000 UI/zi de vitamina D, așa încât este dificil să o luați în exces.

 

Recomandări pentru perioada pandemiei de Coronavirus:

1. Luați un supliment de vitamina D3. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră. Exemple: orice marcă de supliment de vitamina D3 administrată zilnic cu o doză cuprinsă între 1.000 și 4.000 UI/zi.

2. Faceți băi de soare zilnic, cel mai bine dimineața, între orele 9 și 11.
3. Consumați alimente sănătoase, bogate în vitamina D, cum ar fi ouăle de proveniență bio, ciupercile, fulgii de ovăz, produse sau băuturi vegetale din soia (bineînțeles, nemodificată genetic).

 

Traducerea și adaptarea unui articol scris de Dr. Odile Fernandez

Surse bibliografice:

Grant, W.B.; Lahore, H.; McDonnell, S.L.; Baggerly, C.A.; French, C.B.; Aliano, J.L.; Bhattoa, H.P. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients 2020, 12, 988.

http://www.accademiadimedicina.unito.it/images/img/pdf/Ipovitaminosi_D_e_Coronavirus_25_marzo_2020.pdf

Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC, et al. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol Infect. 2006;134(6):1129–1140. doi:10.1017/S0950268806007175

Youssef, D.A.; Ranasinghe, T.; Grant, W.B.; Peiris, A.N. Vitamin D's potential to reduce the risk of hospital-acquired infections. Dermatoendocrinol 2012, 4, 167-175, doi:10.4161/derm.20789.

Heaney, R.P.; Davies, K.M.; Chen, T.C.; Holick, M.F.; Barger-Lux, M.J. Human serum 25-hydroxycholecalciferol response to extended oral dosing with cholecalciferol. Am J Clin Nutr 2003, 77, 204-210, doi:10.1093/ajcn/77.1.204.