Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv

Scris de Dr. Luca Catalin

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv

remedii naturiste pentru afectiuni ale aparatului digestiv

 În acest articol vom prezenta cele mai eficiente remedii naturiste la îndemâna oricui pentru tratarea și prevenirea afecțiunilor aparatului digestiv. Cele trei organe ale aparatului digestiv care sunt cele mai supuse afecțiunilor sunt stomacul, intestinul subțire și intestinul gros sau colonul. Afecțiunile acestor organe pot apărea la orice persoane, indiferent de sex, vârstă sau clasă socială și există numeroase remedii naturiste pe care le putem utiliza, înainte să ajungem să apelăm la tratament alopat.

 Stomacul este situat sub jumătatea stângă a diafragmei, în partea superioară a abdomenului, având un rol foarte important în organismul uman, acela de a digera alimentele și de a le fragmenta pentru a ajunge în duoden. Sănătatea stomacului depinde foarte mult de alimentația noastră și de tipurile de alimente pe care le consumăm.

 Intestinul subțire are o lungime de aproximativ 7 metri și are un rol esențial în facilitarea digestiei. Intestinul gros, pe de altă parte, are o lungime de 1,5 metri și este un rezervor pentru organismul uman, care strânge toate resturile alimentare ce nu au putut fi asimilate de organism și care vor fi eliminate.

 În continuare vom prezenta o serie de afecțiuni foarte frecvente ale aparatului digestiv și remediile naturiste care pot face minuni în cazul apariției acestora.

Aciditatea gastrică

 Aciditatea gastrică poate apărea în diferite afecțiuni ale stomacului, precum gastrite, ulcer, cancer stomacal, iar printre remediile pentru această afecțiune menționăm capsulele de fenicul, câte două înaintea fiecărei mese principale și ceaiul miraculos pe care îl puteți prepara din 25 de grame de semințe de fenicul, 50 de grame de rădăcină de nalbă mare, 25 de grame de flori de nalbă de pădure, 25 de grame de roiniță (frunzele), 50 de grame de coada șoricelului și 25 de grame de violetă. Preparați un amestec din aceste plante și faceți o infuzie,  la o cană de apă clocotită puneți o linguriță de amestec și lăsați 15 minute la infuzat. Beți câte o cană după fiecare masă principală.

Aftele bucale

 Aftele bucale reprezintă leziuni ale mucoasei bucale, mici vezicule care se transformă în ulcerații și devin foarte dureroase sau jenante. Pentru aceste leziuni, cele mai bune remedii naturiste reprezintă ceaiul de flori de mușețel, preparat din două lingurițe de flori la o cană de apă clocotită, lăsat la infuzat 10 minute. După ce îl strecurați, faceți gargară. Ceaiul de frunze de salvie (două lingurițe la 100 ml. apă clocotită, infuzie de 10 minute), ceaiul de busuioc (două lingurițe la 100 ml. apă clocotită, infuzie de 10 minute) și de petale de trandafir (două lingurițe la 200 ml. apă clocotită, infuzie de 10 minute) sunt miraculoase pentru tratarea aftelor dacă se face gargară cu acestea.

Anorexia

 Anorexia este o boală din ce în ce mai frecventă și mai des întâlnită, îndeosebi în rândul tinerilor, caracterizată de lipsa poftei de mâncare. Pentru această afecțiune care poate fi foarte periculoasă pentru organism sunt diverse remedii, precum ceaiul de rădăcină de ghințură (o jumătate de linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de 10 minute), ceaiul de isop (două lingurițe la o cană de apă clocotită, infuzie de câteva minute), ceaiul din amestec de anason, coriandru și fenicul (jumătate de linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de 10 minute), consumate cu jumătate de oră înainte de masă. Aceste ceaiuri stimulează pofta de mâncare.

Apendicita

Apendicita reprezintă inflamația apendicelui, o anexă a aparatului digestiv și are ca simptome febră, frisoane, dureri violente, vărsături. Cel mai bun remediu pentru apendicită și calmarea durerilor este ceaiul de frunze de mur proaspete, tocate, o linguriță de frunze opărite într-o cană de apă clocotită. După zece minute se poate strecura și consuma.

Arsurile

 Arsurile reprezintă o senzație neplăcută pe care o simțim pe esofag însoțite de un lichid ce regurgitează în gură. Pentru a trata arsurile putem folosi ceaiul de gălbenele (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut) sau ceaiul de codița șoricelului (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut). Se pot bea trei căni de ceai pe zi.

Balonările

 Balonările reprezintă acumularea foarte mare de gaze în stomac și sunt însoțite de o senzație neplăcută și de flatulență. Pentru a trata senzația de balonare putem consuma două căni de ceai pe zi. Ceaiul de flori de mușețel, de frunze de salvie sau de coada șoricelului sunt minunate în tratarea acestei afecțiuni împreună cu ceaiul de mentă (o lingură de frunze la o cană de apă clocotită, infuzie de trei minte) și de frunze de măghiran (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de două minute).

Cancerul de colon

 Cancerul de colon este una din cele mai răspândite forme de cancer la momentul actual datorită alimentației nesănătoase. Pentru ameliorarea durerilor și simptomelor cauzate de această boală, se poate face fie un ceai de rădăcini de obligeană(macerat din o linguriță rasă cu rădăcini tăiate mărunt, la o cană de apă rece și se lasă să stea vreme de jumătate de zi), fie un ceai de frunze de urzică, flori de gălbenele și coada șoricelului în părți egale (o linguriță de amestec la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut).

Cancerul de stomac

Cancerul de stomac este de asemenea, cea mai des întâlnită afecțiune a stomacului care are diverse simptome, dar se poate diagnostica numai cu ajutorul analizelor de specialitate. Pe lângă tratamentul alopat, se poate face și un tratament naturist cu ceaiuri. Ceaiul de urzică și flori de gălbenele (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut) se poate consuma în înghițituri mici, câte opt cești pe zi.

Colicile abdominale și colicile diareice

 Colicile abdominale și colicile diareice sunt manifestări destul de violente ale organismului și trebuie avută în vedere posibilitatea deshidratării. Pentru tratarea colicilor abdominale se recomandă consumarea frunzelor proaspete de leurdă în formă de salată, iar pentru colicile diareice se face un ceai din mușețel, isop, trei frați pătați, salvie și cimbru (cinci linguri de amestec la un litru de apă clocotită, infuzie de 15 minute).

Colitele

 Colitele reprezintă inflamații ale colonului și au o simptomatologie variată – diaree, sânge în scaun, dureri abdominale. Colitele se tratează foarte bine cu ceaiul de mușețel, de coada șoricelului, de cimbru și cimbrișor (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de două minute). Se beau două căni de astfel de ceaiuri zilnic.

Constipația

 Constipația este, de asemenea, o afecțiune care apare la un număr din ce în ce mai mare de persoane datorită stilului de viață și alimentar nesănătos, consumului de produse fast-food și semipreparate, stresului și chiar după o naștere naturală. Cele mai bune și eficiente remedii pentru constipație sunt ceaiul de crușin (30 grame coajă de crușin la 150 ml de apă clocotită, se fierbe timp de 30 de minute și se lasă timp de șase ore înainte de a se consuma), ceaiul de flori de nalbă mare, ceaiul de volbură (două lingurițe la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute), ceaiul de flori de soc (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute) și de asemenea, puteți bea dimineața un pahar mare cu apă în care ați înmuiat cu o seară înainte patru sau cinci prune uscate.

Diareea

 Diareea reprezintă accelerarea tranzitului intestinal, scaune frecvente, lichide, o senzație neplăcută și poate duce la deshidratare. Cele mai bune ceaiuri pentru diaree sunt ceaiul de mentă, ceaiul de traista ciobanului (500 ml de apă clocotită turnată peste 50 grame de flori, lăsată la infuzat un minut), ceaiul de coajă de ceapă (un pumn de coji la un litru de apă se fierb 10 minute) și ceaiul de frunze de afin (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de cinci minute). Se consumă două-trei căni de ceai pe zi.

Durerile abdominale

 Durerile abdominale pot apărea brusc, ca urmare a unor afecțiuni ale aparatului digestiv și pot fi tratate cu ceai de foi de ceapă, ceai de frunze de mentă, ceai de mușețel și printr-un decoct din 20 de grame de muguri de pin la un litru de apă, fierte timp de 15 minute.

Enterocolita

 Enterocolita, o boală din ce în ce mai frecventă la copii, de natură infecțioasă, se poate trata cu un ceai special dintr-un amestec de coajă de crușin, frunze de nuc, rădăcini de lemn dulce, semințe de fenicul rădăcini de nalbă mare și semințe de in. Se face un amestec, și se fierb trei lingurițe în trei căni de apă timp de zece minute.

Gastrita

 Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului, se tratează cu ceai de flori de salcâm (două lingurițe la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute), ceai de frunze de zmeur (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute), ceai de frunze de plămânărică (o linguriță la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute) sau cu ceai de tătăneasă (două linguri de rădăcini tocate mărunt la o cană de apă clocotită, infuzie de zece minute.).

Senzația de greață

 Senzația de greață poate dispărea după ce consumați ceai de frunze de mentă, busuioc sau flori de levănțică (30 grame la un litru de apă clocotită, infuzie de zece minute) sau ghimbir crud (care combate de asemenea și răul de mașină și durerile de cap).

Hemoroizii

 Hemoroizii se produc ca urmare a vieții sedentare și constipației sau chiar după nașterea naturală. Hemoroizii pot da o stare generală destul de proastă datorită iritației pe care o produc. Pentru calmarea durerilor produse de hemoroizi se recomandă consumul de 2-3 căni de ceai de mur, mușețel sau coada șoricelului zilnic, iar pentru vindecarea hemoroizilor, pe plan extern, se fac spălături zilnice cu ceai de frunze de nalbă, de tătăneasă, de mușețel sau de mur.

Ulcerul

 Ulcerul reprezintă o boală a stomacului caracterizată prin apariția unei ulcerații la nivelul mucoasei. Această afecțiune se tratează prin ceaiul de amestec de flori de nalbă de pădure, flori de mușețel și flori de urzică albă moartă (trei linguri de amestec la jumătate de litru de apă clocotită, infuzie de 10 minute).

Mai poți citi din Remedii naturiste

Salvia și proprietăț…

Salvia și proprietățile sale miraculoase  Salvia este una din plantele care nu ar trebui...

Mai mult

Tratamente naturiste pe…

Tratamente naturiste pentru riduri Procesul de îmbătrânire, un proces cât se poate de n...

Mai mult

Ceaiurile pentru sugari…

Ceaiurile pentru sugari și copii  Efectele benefice ale plantelor sunt binecunoscute în ...

Mai mult

Pelinul

Pelinul  Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini di...

Mai mult

Floarea de salcâm si p…

Floarea de salcâm și puterile ei terapeutice  Încă din primele zile ale lunii mai, și ...

Mai mult

Ciuperca Ganoderma

Ciuperca medicament Ganoderma  În tradiția populară românească, se spune că “farmac...

Mai mult

Negrilica, o plantă cu…

Negrilica face minuni pentru organism Negrilica este o plantă care, deși nu este pe deplin...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru durerile de spate Durerile de spate au devenit o reală problemă ...

Mai mult

Beneficiile ceaiului ne…

Ceaiul negru - prezentare  Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra...

Mai mult

Aloe vera

Aloe Vera: celebră din vremuri străvechi  Denumită de către chinezi "remediul armonie...

Mai mult

Sunătoarea

Tratează-ți sufletul și trupul cu sunătoare  Sunătoarea sau pojarnița este una din pl...

Mai mult

Chlorella

Ce este Chlorella?  Chlorella este o algă unicelulară atât de mică, încât până la a...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Cum scăpăm de insomnie în mod natural?  Fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată p...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este diabetul şi ce este diabetul zaharat?  Diabetul este o afecţiune caracterizată p...

Mai mult

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba: aliatul sănătății  Ginkgo Biloba reprezintă cea mai veche specie de cop...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru hepatită Genţiana  Genţiana, supranumită şi fierea pământulu...

Mai mult

Spirulina

Spirulina – efecte miraculoase asupra sănătății  Spirulina (Spirulina platensis) este o...

Mai mult

Uleiuri presate la rece

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate  Uleiurile presate la ...

Mai mult

Ghimbirul, un aliat de …

Ghimbirul, un aliat de nădejde al sănătăţii   Ghimbirul este o plantă aromatică în fo...

Mai mult

Busuiocul

Busuiocul, un valoros remediu naturist  Busuiocul este numele comun dat plantei culinare Oc...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru un păr sănătos  Podoaba capilară reprezintă un element de fru...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru întărirea sistemului imunitar la copii  Se apropie anotimpul rec...

Mai mult

Alga afa

Algele, originea vieții și sursă excepțională de nutrienţi  Algele sunt originea vie...

Mai mult

Vitamina C alcalina - a…

Vitamina C alcalină - antioxidantă și fortifiantă pentru organism  Vitamina C este implic...

Mai mult

Remedii naturiste care …

Remedii naturiste care vă ajută să renunțați la fumat  În societatea contemporană, f...

Mai mult

Remedii pentru congesti…

Remedii naturiste pentru congestia nazală  Anotimpul rece vine și cu foarte multe problem...

Mai mult

Vitamina C, campioana s…

Vitamina C salvează vieți  Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismu...

Mai mult

Remedii naturale impotr…

Remedii naturale împotriva transpirației excesive  Transpirația este un fenomen natural...

Mai mult

Detoxifiere cu ceaiuri …

Detoxifierea organismului cu ajutorul ceaiurilor și crudităților  Termenul de detoxifier...

Mai mult

Drojdia de bere si Canc…

Drojdia de bere luptă eficient împotriva cancerului  Ciupercile vii din componența drojdie...

Mai mult

Ciupercile shiitake

Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?   În Japonia și în China ciupercile shiita...

Mai mult

Beneficiile plantei alo…

Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale v...

Mai mult

Ciuperca Coama Leului

Ciuperca Coama Leului  Micoterapia sau terapia cu ciuperci este una din cele mai bune terap...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Remedii naturiste pentru afecțiunile aparatului digestiv  În acest articol vom prezenta c...

Mai mult

11 beneficii pentru să…

Ce este mai exact bicarbonatul de sodiu?  Bicarbonatul de sodiu este o pulbere albă care la ...

Mai mult

Pufulița și utilizare…

Pufulița și utilizarea ei terapeutică  Pufulița este o plantă a căror efecte curative s...

Mai mult

Din farmacia naturii …

Din farmacia naturii – menta Menta este o plantă medicinală cu o sumedenie de efecte ben...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

De ce unele persoane au candidoză, iar altele nu?  Candida albicans este un tip de ciupercă...

Mai mult

Flavonoidele

Flavonoidele Conceptul de flavonoide este unul relativ nou în România. În acest articol v...

Mai mult

Levănțica

Levănțica folosită în scop terapeutic Levănțica este o plantă foarte utilizată pe pl...

Mai mult

Ciuperca dansatoare Mai…

Ciuperca dansatoare Maitake  Medicina naturistă alternativă ne oferă în societatea cont...

Mai mult

Oregano are multiple be…

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale plantei oregano?  Oregano este o plantă minunat...

Mai mult

Remedii naturiste: anti…

Remedii naturiste: antibioticele naturale  Există atât plante, cât şi produse naturale ca...

Mai mult

Mușețelul - un adevă…

Mușețelul - un adevărat izvor de sănătate  De-a lungul secolelor, oamenii au folosit m...

Mai mult

Coada-calului: propriet…

Coada-calului: descriere generală  Coada-calului face parte din familia Equisetaceae și e...

Mai mult

8 ceaiuri contra dureri…

Plante medicinale contra problemelor stomacale  Toți am suferit de probleme la stomac la un ...

Mai mult

Remedii naturiste în s…

Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, c...

Mai mult

Ghimbirul ajută la red…

Ghimbirul este antiinflamatoriu și întărește sistemul imunitar  Ghimbirul este foarte fol...

Mai mult

Cozile care fac cinste …

Cozile care fac cinste naturii – codița șoricelului, coada calului, coada racului Natura...

Mai mult

Mini dictionar a plante…

Mini dicționar al plantelor tămăduitoare (A-C) A Albăstreaua (Centaurea cyanus) Ce folos...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O) L Lămâia (...

Mai mult

Ceaiul Kombucha: propri…

Ce este ceaiul Kombucha?  Kombucha este o băutură pe bază de ceai fermentat, cu un gust u...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este sinuzita?  Sinusurile paranazale sunt niște cavități pline cu aer care se găsesc ...

Mai mult

11 remedii naturiste co…

Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație ...

Mai mult

Artrita reumatoidă: ca…

Ce este artrita reumatoidă?  Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină in...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mai mult

Cele mai bune trei ceai…

Antioxidanții din ceaiuri au efecte de reîntinerire  Păstrarea tinereții cât mai mult ti...

Mai mult

Mesteacănul: beneficii…

Mesteacănul, un arbore vindecător  Mesteacănul este un arbore originar din Sud-estul Asiei...

Mai mult

Beneficiile vindecătoa…

Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru...

Mai mult

5 plante pentru tratare…

5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea ar...

Mai mult

8 analgezice naturale p…

Analgezicele naturale alină durerile sau tulburările de sănătate  Analgezicele sunt una d...

Mai mult

Proprietățile turmeri…

Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat ...

Mai mult

Mini-dicționar a celor…

Mini-dicționar al celor mai comune plante cu proprietăți tămăduitoare (D-I) D Drăgaica ...

Mai mult

Plante utile în perioa…

Plante utile în perioada de primăvară  Primăvară este un anotimp în care organismul ar...

Mai mult

5 băuturi naturale pen…

5 băuturi naturale pentru tratarea gastritei  Gastrita este o afecțiune des întâlnită a ...

Mai mult

Cele mai bune alimente …

Alimentele antibacteriene au proprietăți antibiotice  Alimentele antibacteriene sunt produs...

Mai mult

6 plante calmante mirac…

6 plante calmante miraculoase  Într-o singură zi, putem experimenta diverse stări: stres ...

Mai mult

Remedii naturale simple…

Remedii naturale simple și eficiente  Natura ne oferă cu generozitate o minunată varietate...

Mai mult

Beneficiile zmeurei pen…

Zmeura, aport nutrițional și proprietăți medicinale  Consumând o cană de zmeură proasp...

Mai mult

Ciupercile combat și t…

Cum pot ajuta ciupercile în tratarea cancerului?  Ciupercile au fost prețuite pentru propri...

Mai mult

Mușețelul și rolul l…

Ceaiurile din plante medicinale: binefăcătoare pentru sănătate  Ceaiurile din plante sunt...

Mai mult

Tincturile din plante m…

Care este cea mai bună modalitate de a profita de proprietățile plantelor medicinale?  Pla...

Mai mult

Propolisul și benefici…

Albinele sunt adevărate susținătoare ale vieții pe Pământ  Albinele, prin polenizarea f...

Mai mult

Mini-dictionar a celor …

Păducel (Crataegus monogyna) Cum se administrează Păducelul?  Păducelul creşte la câmp...

Mai mult

Remedii naturiste pentr…

Ce este sindromul metabolic?  În prezent, cauzele care produc afecțiunea numită sindrom me...

Mai mult

Beneficiile iasomiei pe…

Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, ...

Mai mult

Resveratrolul și curcu…

Resveratrolul și curcumina, doi compuși naturali valoroși în tratarea cancerului  În pre...

Mai mult

5 infuzii pentru tratar…

5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din p...

Mai mult

10 remedii naturiste co…

Ce sunt calculii renali?  Rinichii sunt unele dintre organele cele mai importante din corpul ...

Mai mult

Beneficiile, utilizări…

Scorțișoara cea parfumată și vindecătoare  Aromată și delicioasă, perfect potrivită ...

Mai mult

Remedii naturiste cu ce…

Remedii naturiste cu ceapă  Folosită de mii de ani și apreciată atât pentru utilizările...

Mai mult