Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Vindecarea apetitului emoțional

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este apetitul emoțional?

Vindecarea apetitului emoțional Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți este foame fizică, ci resimți o “foame” de o emoție sau o experiență. Adică, este ceea ce se petrece atunci când încerci să-ți hrănești necesitățile emoționale cu mâncare. De exemplu, dacă ești nervos sau anxios că nu ai suficienți bani și mănânci o farfurie mare de cartofi prăjiți pentru a nu te mai gândi la acest subiect sau dacă ai avut o ceartă cu partenerul de cuplu, te consolezi imediat cu o ciocolată. În aceste cazuri, ceea ce faci de fapt este să încerci să-ți hrănești apetitul pentru o emoție (siguranță și stabilitate economică, sau iubire) folosind mâncarea ca și substitut pentru aceasta.

 Dacă acest apetit emoțional devine un obicei, în timp poate să cauzeze diverse dereglări și tulburări ale organismului. Mult mai des decât credem, simptomele fizice și bolile își au originea în emoțiile noastre. Aceasta nu înseamnă că nu sunt reale sau că acestea există doar în mintea noastră, ci înseamnă că emoțiile negative pot avea un impact atât de puternic asupra corpului, încât uneori pot duce la îmbolnăvire.

 Atunci când negăm emoțiile puternice, ele devin și mai puternice. Pe măsură ce acestea capătă tărie, ele caută și căi de ieșire. Emoțiile negative se manifestă în multe moduri neplăcute, inclusiv prin poftele alimentare, dureri fizice sau boli, depresie, anxietate, fobii și tulburări de somn.

De ce apare apetitul emoțional?

 Majoritatea dintre noi tindem să ne simțim vinovați după ce am mâncat din varii motive și care nu au nicio legătură cu foamea fizică și ajungem să credem că nu ne vom putea controla apetitul. Însă este important să înțelegem faptul că apetitul emoțional este destul de comun. Cauza este de fapt, că am uitat cum să ascultăm semnalele pe care ni le trimite corpul nostru și nu mai știm cum să ne mai acordăm îngrijirea și atenția emoțională de care avem nevoie.

 În principiu, poftele alimentare își au adeseori rădăcina în nevoi elementare neîmplinite – de genul: nevoia de distracție, de iubire sau de incitare, care sunt de fapt probleme pe care majoritatea dintre noi le considerăm normale și pe care stă în puterea noastră să le vindecăm.

În general, apetitul emoțional apare deoarece:

 - Nu știm să identificăm ce avem nevoie pentru a ne simți bine, din punct de vedere fizic și emoțional;

 - Suntem atât de stresați încât nu avem sau nu ne acordăm timpul necesar pentru a ne îngriji;

 - Credem că a ne acorda timpul pentru a ne echilibra emoțiile este un lux și nu o modalitate de a avea grijă de noi.

 Doreen Virtue, în cartea sa intitulată “Mi-e poftă! Ce mă fac?” în care tratează pe larg cauzele emoționale ale poftelor alimentare, afirmă că problemele emoționale care au legătură cu poftele alimentare, de obicei se încadrează în una din următoarele categorii:

 - stres, tensiune, încordare, frică sau nerăbdare;

 - depresie sau tristețe;

 - senzația de oboseală și nivelul scăzut de energie;

 - nevoi neîmplinite de distracție, joacă, incitare sau recreere;

 - prea multă muncă și nu suficientă joacă;

 - o dorință de iubire, afecțiune, apreciere, idilă sau satisfacție sexuală;

 - mânie, ranchiună, amărăciune sau frustrare;

 - sentimentul de gol, nesiguranță sau o dorință de alinare.

 Din aceste motive ajungem în situații de dezechilibre fizice și psihice, iar aceste dezechilibre sunt cele responsabile de inițierea ciclului de apetit emoțional.

Cum știm dacă avem apetit emoțional sau foame fizică?

 Apetitul este un fenomen complex care cere diferite tipuri de hrănire: hrănirea cu alimente este doar una dintre multele forme de “alimentare” de care corpul și psihicul nostru au nevoie. Corpul, mintea și emoțiile noastre deopotrivă tânjesc după tandrețe, iubire, consolare, frumusețe, experiențe noi, cunoaștere… lista este amplă și este important să începi să identifici diferitele nuanțe ale apetitului emoțional în propria ta viață.

 Pentru a te ajuta în acest proces, iată în continuare caracteristicile cele mai cunoscute ale apetitului emoțional. Este vorba de aspectele cele mai întâlnite pentru a reuși să identificăm diferența dintre apetitul emoțional și foamea fizică.

 Te confrunți cu apetit emoțional dacă:

 - Simți brusc foame, iar necesitatea de a mânca este urgentă;

 - Continui să mănânci chiar dacă nu-ți mai e foame;

 - Nu-ți amintești dacă îți era foame când ai început să mănânci;

 - Mănânci atât de repede încât n-ai putea să estimezi cât ai mâncat;

 - Vrei să mănânci când ești trist, obosit, plictisit sau te simți singur;

 - Foamea ta este însoțită de anxietate, teamă, supărare sau durere;

 - Te simți rușinat(ă) sau vinovat(ă) după ce ai mâncat;

 - Senzația ta de foame începe din minte, nu din corp;

 - Ți-e foame (poftă) de o anumită mâncare în special;

 - Niciun alt aliment se pare că nu-ți satisface senzația de foame;

 - Dacă mănânci alimentul pe care îl doreai, senzația de foame dispare parțial, iar la puțin timp după ce ai mâncat te simți din nou anxios(oasă), supărat(ă) sau stresat(ă).

Care este legătura dintre apetitul emoțional și stres?

 Legătura dintre apetitul emoțional și stres este foarte intimă. Amintește-ți cum ai mâncat ultima oară când te-ai simțit stresat(ă): cu siguranță ai ales prima variantă comestibilă pe care ai găsit-o, fără să te gândești la valoarea sa nutrițională și ai înghițit-o foarte repede, fără să o savurezi. Și cel mai probabil, după ce ai mâncat, te-ai confruntat cu o digestie proastă sau cu reflux gastric, inclusiv cu flatulență, balonări, crampe sau constipație.

 La nivel psihologic sau emoțional apare o stare de preocupare sau anxietate, iritabilitate, mânie, probleme cu somnul, tristețe, oboseală sau probleme de concentrare. La nivel fizic se poate produce o creștere a frecvenței cardiace, probleme digestive, amețeli, contracturi musculare, dureri de cap sau de spate, senzația de lipsă de aer, transpirație excesivă.

 Atunci când organismul este în starea de stres, apare o serie de procese care facilitează “ieșirea din starea de pericol”, precum:

 - Tensiunea sanguină ridicată;

 - Respirația întretăiată (care facilitează efortul fizic);

 - Creșterea adrenalinei, a cortizolului și insulinei din sânge (pentru a ne menține în stare de alertă)

 - Tulburarea funcțiilor digestive. În acest caz, corpul consideră de asemenea că trebuie să trimită majoritatea resurselor la organele care au nevoie de acestea cel mai mult în acest moment (cel definit ca „ a lupta sau a fugi”), astfel încât funcțiile mai puțin necesare să devină mai lente. Aceasta se petrece de exemplu cu procesul digestiei. Dacă simți teamă, contracțiile și secrețiile duodenului și stomacului se inhibă, în timp ce dacă simți mânie, acestea se accelerează.

 Însă, corpul uman este foarte înțelept, iar mecanismele care se activează în timpul stresului ne pot salva de la o situație potențial periculoasă. Dar în viața modernă nu ne confruntăm la modul practic cu acest tip de pericole. Stresul pe care îl experimentăm în zilele noastre tinde să fie mai degrabă de altă natură, precum este cazul anxietății sau al preocupărilor excesive și tinde de asemenea, să fie cronic. Din păcate, corpul nostru nu știe să distingă între un pericol real (atacul unui leu) și unul psihologic (stres din cauze financiare), iar din acest motiv pune în mișcare întotdeauna același mecanism de apărare.

 La nivel de apetit emoțional, stresul îți aduce duble prejudicii:

 - Pe de o parte, te deconectează de corp și de procesele fizice și emoționale normale. Această deconectare este cea care te impulsionează să cauți mâncarea ca o formă de a-ți calma emoțiile, chiar dacă fizic nu îți este foame;

 - Pe de altă parte, dacă mănânci când ești stresat(ă), corpul va activa o cascadă de reacții care apar în timpul perioadelor de stres, ca urmare vei avea probleme de digestie, nu vei asimila nutrienții din mâncare, iar nivelele tale hormonale vor rămâne dezechilibrate pe termen lung.

 Problemele apar însă când stresul devine cronic, iar acest răspuns se prelungește în exces. Când aceste schimbări fiziologice se prelungesc în exces, pot determina apariția diferitelor tulburări și boli. În ziua de azi, când totul este atât de tumultuos, stresul este uneori inevitabil, însă ceea ce putem învăța este cum să-i facem față. Trebuie să învățăm să lăsăm lucrurile să curgă și să evităm să ne mai afecteze.

Cum putem depăși apetitul emoțional?

 Apetitul emoțional poate fi aliatul tău, dacă înțelegi că acesta este modalitatea la care recurge corpul tău pentru a-ți sesiza un dezechilibru. Dacă începi să vezi corect lucrurile și să fii sincer cu tine însuți, vei vedea că aceasta este o ocazie extraordinară pentru a te realinia cu emoțiile tale și pentru a începe să-ți gestionezi nivelul de stres.

 În acest sens, poți să începi să-ți adresezi următoarele întrebări (și să răspunzi cu sinceritate):

 - Ce emoții simțeam înainte să mănânc?

 - Cum mă bucur (sau nu) de experiența de a mânca?

 - Cum mă simt după ce mănânc?

 - A dispărut emoția negativă inițială, sau doar am amânat-o pentru puțin timp?

 Acesta este un bun exercițiu ca să începi să explorezi adevărata ta relație dintre emoții și apetit.

Există tehnici specifice sau exerciții care pot ajuta?

 Din fericire, da. În special, se recomandă tehnicile de eliberare și de vindecare emoțională care se folosește cu succes pentru acest gen de probleme. Aceste tehnici nu cer niciun tip de material sau echipament, nu au contraindicații și se pot aplica în orice moment ai nevoie sau dorești. Practicile cele mai indicate pentru eliberarea emoțiilor reprimate sunt meditația, exprimarea recunoștinței (se poate ține un jurnal al recunoștinței), tehnica de tapping sau EFT și ținerea unui jurnal zilnic în care să ne exprimăm emoțiile și stările pe care le experimentăm. Prin toate aceste metode de vindecare emoțională se urmărește identificarea și dizolvarea tiparelor negative emoționale și de gândire și înlocuirea lor treptată cu tipare pozitive.

 Tehnicile de Eliberare Emoțională sau EFT sunt un ansamblu de tehnici neconvenționale, din grupa “terapiilor energetice de meridian”, care se adresează atât profesioniștilor cât și neprofesioniștilor și sunt metode de vindecare și de auto-vindecare atât a problemelor emoționale cât și a celor fizice.

 EFT se mai numește de asemenea acupunctură emoțională, deoarece combină stimularea centrilor energetici de la capetele meridianelor – prin bătăi ușoare (presopunctură) – cu elemente de stimulare a emisferelor cerebrale, în timp ce ne concentrăm atenția pe ceea ce ne-a provocat durere, amintiri nefericite, emoții care cauzează disconfort, anxietate, diferite vicii, pofte, dependențe, etc.

 La rândul său, meditația este ideală pentru a controla stresul și pentru a învăța să ne confruntăm cu conflictele emoționale. Meditația constă în a ne concentra asupra respirației în timp ce observăm, în interiorul nostru, cum conflictele, fricile și greutățile dispar treptat din mintea noastră și nu le mai acordăm atenție, fără să ne focalizăm asupra lor. Le vom urmări derulându-se fără a interveni asupra lor. Aprofundând zilnic această tehnică vom observa cum se va îmbunătăți modalitatea noastră de a înfrunta problemele și de a obține mai multă pace și calm mental.

 Realizarea în mod regulat a acestor modalități de introspecție și vindecare emoțională va facilita cu siguranță propriul tău proces de recuperare și renaștere emoțională.

Există vreun tip de dietă pentru a controla apetitul emoțional?

 Așa cum am menționat anterior, apetitul emoțional este una din consecințele dezechilibrelor fizice și psihice. Tocmai de aceea, la nivelul corpului, este important să menținem o alimentație care să favorizeze procesele naturale ale organismului și care să ofere echilibrul atât de necesar.

 Alimentele cele mai potrivite pentru aceasta sunt alimentele cât mai proaspete și foarte puțin sau deloc procesate. Este vorba de o dietă bogată în fructe, în legume, verdețuri, cereale integrale, nuci și semințe, produsele stupului (miere, polen, păstură, lăptișor de matcă), alge marine, diverse plante medicinale și condimente. Aceste alimente asigură organismului toți nutrienții esențiali de care are nevoie pentru restabili o conexiune sănătoasă între corp, minte și psihic. De asemenea, o hidratare corespunzătoare (cu apă pură, preferabil de izvor și sucuri de legume și fructe proaspete) este esențială pentru menținerea unei stări de echilibru și de sănătate optime.

 Dacă vei urmări să ai o dietă sănătoasă care să includă aceste recomandări, vei putea să-ți restabilești cu ușurință echilibrul chimic, hormonal și emoțional necesar pentru a percepe și a avea încredere în semnalele pe care ți le trimite corpul. Când pui în practică aceste tehnici și vei recupera această minunată conexiune cu emoțiile și cu organismul tău, vei putea să descoperi că apetitul emoțional nu se mai încadrează în viața ta.

Mai poti citi din Vindecarea emotionala

Vindecarea minţii şi …

20-05-2013 Hits:29409 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Vindecarea minţii şi a corpului  Faptul că mintea domină trupul, deşi neglijat de biolog...

Read more

Legătura dintre emoți…

10-02-2016 Hits:23558 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre emoții și stomac  Atunci când ne îndrăgostim, spunem adeseori că “av...

Read more

Cum afectează emoţiil…

29-05-2013 Hits:20659 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum afectează emoţiile corpul şi mintea?  Pentru a avea o viaţă echilibrată şi săn...

Read more

Inteligenţa emoţional…

19-05-2013 Hits:19501 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Inteligenţa emoţională, un factor decisiv în prevenirea bolilor Medicina tradiţională ...

Read more

Prevenirea bolilor

18-05-2013 Hits:17120 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Sfaturi simple pentru prevenirea bolilor  Există situaţii care ne pot predispune la boal...

Read more

Importanta Serotoninei …

20-06-2014 Hits:14571 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Importanţa Serotoninei pentru sănătate  Serotonina, în afară de reglarea funcţiilor n...

Read more

Vindecarea conştientă

24-05-2013 Hits:13721 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre atitudinea cea mai eficientă în procesul vindecării  "Doctore, vreau să mă faci...

Read more

Cum se transformă gân…

09-11-2015 Hits:13600 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum influențează mintea starea fizică?  Mintea umană este atât de puternică încât ne ...

Read more

Vindecă-ți emoțiile

25-11-2014 Hits:13528 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ieși din depresie și din pesimism!  Emoțiile pe care le trăim spun multe despre noi ca ...

Read more

Emoțiile și cancerul …

20-04-2015 Hits:10387 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Povestea mea  În cadrul acestui articol voi vorbi despre emoții și cancer și despre legă...

Read more

Vindecarea apetitului e…

31-08-2015 Hits:10296 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este apetitul emoțional?  Apetitul emoțional înseamnă a mânca atunci când nu-ți est...

Read more

Forța gândirii: cheia…

16-06-2016 Hits:9925 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Forța gândirii – un instrument esențial în orice terapie  Există o conexiune imediată...

Read more

Emoțiile și sănătat…

06-05-2016 Hits:9453 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Emoțiile și sănătatea sistemului nervos  În medicina naturistă se cunoaște un mare sec...

Read more

Știința gândurilor v…

01-04-2016 Hits:8743 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Poate mintea să vindece într-adevăr corpul?  Pare oarecum imposibil ca puterea gânduril...

Read more

Durerea cronica

05-12-2014 Hits:8373 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cauza psihosomatică a durerii cronice  Atunci când o persoană suferă de durere cronică...

Read more

Emoțiile și cancerul:…

15-06-2015 Hits:8334 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diagnosticul de cancer se poate transforma din dușman în aliat  Există foarte puține fraz...

Read more

Legătura dintre stres …

15-06-2015 Hits:8066 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre stres și cancer  Iată în continuare un articol foarte interesant publicat...

Read more

Cum ne pot îmbolnăvi …

07-09-2015 Hits:8046 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Despre cauzele emoționale ale bolilor  Uneori, o persoană se simte rău din punct de vedere...

Read more

Ce sunt bolile psihosom…

18-01-2017 Hits:7842 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Bolile psihosomatice – date generale  În același mod în care bolile fizice tind să infl...

Read more

Iubirea te ajută să t…

23-02-2016 Hits:7247 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cum ne vindecă iubirea?  Cercetătorii au confirmat faptul că atunci când suntem îndrăgo...

Read more

Diferența dintre trist…

13-10-2016 Hits:6752 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Diferența dintre tristețe și depresie  De multe ori se poate confunda o stare de tristețe...

Read more

Recomandări și remedi…

29-04-2018 Hits:5420 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este anxietatea?  Apariția anxietății este foarte frecventă și nu ar trebui să o ign...

Read more

10 abilități pentru a…

31-07-2017 Hits:4576 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

 Ce sunt abilitățile psiho-sociale?  În general, persoanele, ca ființe sociale, sunt m...

Read more

Cum se combat atacurile…

07-12-2018 Hits:4158 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Ce este un atac de panică?  Ați simțit vreodată că nu mai aveți suflare, că nu puteți...

Read more

Emoțiile - o cheie uit…

18-10-2016 Hits:3731 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

De ce emoțiile trebuie luate în considerare când vorbim despre stil de viață sănătos ...

Read more

7 semne de epuizare men…

11-03-2019 Hits:3460 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Nivelul de serotonină afectează stările mentale și emoționale  O zi lungă și stresant...

Read more

Mintea creează fericir…

08-10-2019 Hits:3352 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Câteva date despre structura creierului  În prezent, tot mai multe studii științifice din...

Read more

Optimismul ne ajută s…

16-12-2019 Hits:2937 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Cele 3 beneficii ale optimismului  Optimismul este hrană pură pentru sistemul nostru imunit...

Read more

Optimismul ne ajută s…

17-02-2020 Hits:2603 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

7 moduri de a crește optimismul și de a reduce anxietatea  De exemplu, tulburările de anxi...

Read more

Cum ne afectează trist…

19-09-2021 Hits:1911 Vindecarea emotionala Dr. Luca Catalin

Legătura dintre pierderea unei persoane și riscul unui atac cardiac  A muri de tristețe ar...

Read more