Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Postul cu apă – o uimitoare metodă terapeutică

Scris de Dr. Luca Catalin

Postul cu apa – o uimitoare metodă terapeutică

Postul cu apa – o uimitoare metodă terapeutică Condițiile vieții moderne, cu tot ceea ce implica ea, provoacă o serie de boli care au primit numele de „maladii de civilizație”: diabet, hipertensiune, obezitate, cancer. Numărul de boli devine din ce în ce mai mare, iar consumul de medicamente explodează împreună cu efectele lor secundare în unele cazuri dezastroase.

 Există însă o metodă terapeutica veche, lăudată de religii,îndelung necunoscută de știință și anume postul sau repausul alimentar în care se poate consuma doar apa.

 De mai mult de jumătate de secol în Rusia, Germania, Statele Unite, medici, biologi explorează această posibilitate terapeutica urmărind efectele sale la nivel celular, biochimic, hormonal etc.

 Pornind de la faptul cunoscut că restricția calorică generează un anume efect, cercetătorii și-au pus întrebarea dacă acest efect poate fi mărit prin intermediul postului. Rezultatele au fost surprinzătoare în cazul maladiei secolului – cancerul. Astfel, cercetătorii consideră că postul este o noua metoda pentru tratamentul cancerului, o metodă complementară. Rezultatele acestor studii deschid perspective noi și prefigurează o nouă abordare a bolii și a tratamentului. Oamenii sunt obișnuiți să creadă că a simți foame este o nefericire și este destul de greu de acceptat că postul poate să te vindece. Este chiar mai dificil pentru un medic decât pentru un om obișnuit.

 În Rusia, în mijlocul Câmpiei siberiene există un loc în care postul cu apă a devenit un element central al politicii de sănătate publică, fapt care se bazează pe experiența a peste 40 de ani de cercetări științifice pe mii de bolnavi. Aceste studii au dat naștere unei metode riguroase care este pusă în practică aici, în centrul din Koriacinsk, la câteva sute de metri de lacul Baikal, centru care există din anul 1915! Adesea ajung la acest centru oameni care au încercat alte metode terapeutice care nu i-au ajutat.

Postul – metoda de tratament universala

 Postul este o metodă universală care poate fi eficace pentru mai multe maladii. Primul pas în aplicarea acestei metode este încrederea în ea, adeziunea pacientului fiind esențială. Tratamentul este extrem de simplu: se bea doar apa și doar apa timp de o perioada variabilă, funcție de gravitatea și vechimea bolii, în medie 12 zile, perioada în care nu se mănâncă nimic altceva. Pentru afecțiunile cronice medicamentele sunt întrerupte după 2-3 zile.

 În aceste centre, pacienții sunt plasați sub observație medicală, iar analizele medicale arată că în timpul postului nu există o adevărată lipsă de elemente nutritive. Se poate observa o diminuare a procentajului de vitamina C, D, E și a altor componenți ai metabolismului, dar nu sunt pierderi critice. În 15 ani, peste 10 mii de persoane s-au tratat aici, iar dosarele lor medicale sunt păstrate în arhiva.

Bolii tratate prin metoda postului numai cu apă sunt:

 - diabet

 - hipertensiune

 - reumatism

 - alergii, etc.

 La două treimi dintre ei au dispărut simptomele după una sau mai multe cure.Toți cei care au ținut astfel de cure de post numai cu apă spun că cel mai dificil nu este să se priveze de hrană căci senzația de foame dispare după 2-3 zile.

 Momentul mai dificil este ceea ce se numește „criza de acidoza”, care se traduce uneori printr-o senzație de slăbiciune, de vomă sau prin migrene, reacție de adaptare a organismului la această schimbare radicală.Corpul învață să trăiască din propriile rezerve, iar din ziua a treia începe procesul de dezintoxicare, apoi organismul se curăță și funcționează din ce în ce mai bine. După medicii rusi, această criză este o etapă esențială în procesul de vindecare. Analizele de urină evidențiază această criza. Prin modificarea alimentației aciditatea sângelui creste, iar în timpul acestei crize simptomele se amplifică în cazul tuturor bolilor. Este însă foarte important de știut că aceasta criză nu durează foarte mult, de regulă 24-36 de ore și ea reprezintă semnul unei schimbări profunde în organism;corpul începe să se susțină prin propriile resurse.

Cum supraviețuiește organismul în timpul postului numai cu apa?

 Postul cu apaOrganismul dispune de trei carburanți: glucidele(glucoza), lipidele si proteinele.Carburantul esențial este glucoza, cel de care organismul are absoluta nevoie pentru a funcționa. Creierul nu poate fi privat de glucoza! Dar,după o zi de post stocul de glucoză este epuizat. Iar organismul începe sa transforme glucoza din proteine și va folosi rezervele de lipide pentru a crea un substitut al glucozei – corpii cetonici. Aceasta operațiune de transformare se realizează în ficat. Deci, exista trei faze:

 - prima în care se epuizează rezervele de glucide

 - a doua în care organismul începe să consume din proteine

 - a treia faza în care organismul își economisește proteinele și începe să folosească și să transforme lipidele. Această fază poate dura în funcție de rezervele de lipide.

 Aceste mecanisme au fost identificat la o serie de animale care intră în mod natural în perioadele de hibernare și au fost confirmate prin studiile pe animalele de laborator. De exemplu, pinguinul imperial este capabil să supraviețuiască prin aceste mecanisme timp de 4 luni fără să se alimenteze.Postul este astfel considerat ca un mecanism al supraviețuirii.

 Din acest punct de vedere, organismul este mai adaptat să facă față unei astfel de perioade de post, decât situației din viața moderna care înseamnă mese regulate, hipercalorice, mișcare mult mai puțină, toate acestea determinând apariția maladiilor de civilizație. Deci, organismul este mai adaptat la lipsa de hrană decât la excesul ei. Postul ne reactivează reflexe atavice înrădăcinate in memoria corpului

Dezintoxicarea prin post

 După criza de acidoză, ce survine de regulă în cea de a treia zi de post, organismul își găsește un nou echilibru și există unele îngrijiri care ajută pentru ca postul sa fie mai bine suportat: spălaturi intestinale( clisme), masajul, sauna iar medicii rusi recomandă 2 sau 3 ore de exerciții fizice pe zi. Toate converg spre un singur obiectiv: stimularea organelor de eliminare.

 Rinichii, intestinele, ficatul, plămânii, pielea sunt solicitate, permițând corpului să elimine deșeurile metabolice. Purificându-se , corpul găsește resorturile interioare de a se reporni, de a se vindeca, eliminând astfel dependența de medicamente.

 Un factor important în acest demers este psihicul care influențează puternic organismul, făcându-l să creadă în nevoi pe care nu le are cu adevărat. Mulți pacienți declară că ziua cea mai grea este cea de a treia zi în care nu corpul ci mintea este cea care reclamă nevoia de mâncare. Când aceasta foame psihică dispare,simțurile se ascut și se instalează o stare de euforie, de libertate și forță interioara. Toate aceste sunt rezultatul unor transformări benefice în organism , transformări care au fost evidențiate prin numeroase teste și analize științifice și medicale.

Postul ameliorează și chiar vindeca unele tulburări psihice

 Unul din pionierii acestor cercetări științifice a fost psihiatrul Iuri Nicolaev care, printr-un hazard, a descoperit puterea vindecătoare a postului și apoi a verificat-o pe numeroși pacienți cu afecțiuni psihice:schizofrenie,depresii, fobii, sindroame obsesionale. Pentru a-și susține demersurile Nicolaev a realizat un amplu program de cercetare ce cuprindea examene fiziologice, biochimice, parametri hormonali, encefalograme realizate în timpul postului și după. El a tratat peste 8000 de pacienți prin post, cu un progres net pentru 70% dintre ei.

 Cercetătorii au ajuns la concluzia ca postul are impact nu numai asupra bolilor mentale, dar și asupra întregii personalități, are un efect stimulant si antidepresor. Efectul stimulant are loc în prima săptămână a postului, iar efectul antidepresor în momentul realimentării.. Al treilea efect este sedativ, calmant și se observa după criza de acidoza.

Alte boli ce pot fi tratate prin post

 S-a constatat ca nu numai maladiile mentale sunt vindecate, ci și bolile somatice- hipertensiune, poliartrita, astm, eczeme. Cecetările au luat amploare și astfel s-au putut face liste cu afecțiuni în care este indicat postul:

 -afecțiuni respiratorii

 -afecțiuni cardiovasculare

 - afecțiuni digestive,

 - afecțiuni endocrine,

 - afecțiuni osoase,

 - afecțiuni ale pielii.

 Postul are, deci, capacitatea de a stimula forțele curative ale organismului.

Influența postului în astmul bronșic

 Profesorul SerjeiOsinin, pneumolog, specialist în astm bronșic, a evidențiat la nivel celular modul în care postul influențează evoluția în cazul acestei afecțiuni. Astfel, celulele mucoasei plămânilor care inițial erau ocupate de prezența histaminei( substanța care provoacă hipersecrețiile și spasmele bronsice) după 12 zile de post erau fără conținutul de histamina, pline de lipide și spasmele au dispărut.

 El concluzionează astfel că, în urma postului, dispar materiile care provoacă edemurile și inflamația. După medicina actuală, astmul bronsic este o maladie care nu poate fi vindecată, ci doar limitată, bolnavii fiind condamnați la folosirea de inhalatoare sau medicamente care le ușurează provizoriu starea.

 Cercetările profesorului Osinin arată însă că se poate scăpa de aceasta maladie. El a studiat si efectele pe termen lung, iar studiile arata ca după 7 ani, peste 50% din pacienți au stabilizat efectele pozitive in special la cei care au adoptat un regim alimentar corespunzător. În unele cazuri a fost necesare mai multe cure de post prelungit numai cu apă.

Particularitățile metodei de post Buchinger

În Germania există, de asemeni centre speciale, de exemplu clinica Buchinger, în care se urmează aceste cure prelungite de post cu apă atât pentru a trata anumite afecțiuni cronice, cât și în scop curativ, pentru a combate factorii de risc ca diabetul, hipertensiunea și obezitatea.

Particularitatea metodei pusă la punct de fondatorul clinicii, Otto Buchinger este aceea că în primele zile se servește de doua ori pe zi o supă sau un pahar cu suc natural ce aduce un aport de 250 de calorii și care ușurează criza de acidoza.

Postul și „hormonul fericirii”

Postul și „hormonul fericirii” Profesorul Michelson, în Berlin, a condus numeroase studii științifice privind efectele postului. El propune această terapie pacienților săi cu reumatism, cu sindrom metabolic sau cu afecțiuni cardiace. Fără să cunoască cercetările ruse, el a studiat schimbările hormonale în corp constatând prezența adrenalinei, noradrenalinei, dopaminei, leptinei și a serotoninei, adică hormonii care influențează foarte mult metabolismul și care influențează de asemeni starea psihica. Concentrația de serotonină, numită adesea „hormonul fericirii” creste. Astfel se explică senzația de euforie, libertate și starea de bine pe care cei care țin post o trăiesc.

 Ca și psihiatri rusi, Michelson a constat îmbunătățirea stării psihice a pacienților care țin post, o scădere a durerii și o mai bună sensibilitate a receptorilor la insulină. Pacienții care au ținut post sunt mult mai dispuși să adopte după aceea un regim de viata propice sănătății.

Recomandări pentru ieșirea din post

 Ieșirea din post este un moment crucial care dacă nu este realizat corespunzător poate compromite reușita acestui tratament și ar putea fi chiar foarte periculos. Corpul trebuie sa se obișnuiască treptat cu mâncarea.

 În astfel de clinici, atât în Germania cât și în Rusia, realimentarea este strict supravegheată. Ieșirea din post se realizează cu o supă cremă de legume, destul de diluată, astfel încât trecerea să se realizeze lent. În zilele următoare se poate opta pentru sucurile de fructe sau legume și se recomandă evitarea produselor de origine animală.

 O alimentație bazată pe fructe și legume este indicat să se adopte după astfel de cure prelungite de post cu apă pentru a stabiliza și menține efectele terapeutice obținute.

Sursă Postul cu apă– o uimitoare metodă terapeutică

Mai poti citi din Detoxifiere si purificare

Regimul Oshawa

15-02-2013 Hits:709118 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Regimul Oshawa  George Ohsawa, pe numele său adevărat Yukikazu Sakurazawa este fondatorul d...

Mai mult

Zeolit

20-08-2012 Hits:128770 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Zeolitul, un remediu natural de excepţie Zeolitul este una din componentele de bază ale prod...

Mai mult

Clisma

15-02-2013 Hits:120063 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Clisma Beneficiile clismei au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri, aceasta fiind o met...

Mai mult

Sucurile de legume

15-02-2013 Hits:99340 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Sucurile de legume Folosirea sucurilor pentru purificarea, regenerarea şi vindecarea organi...

Mai mult

Postul cu apă – o ui…

07-08-2015 Hits:72680 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Postul cu apa – o uimitoare metodă terapeutică Condițiile vieții moderne, cu tot ceea c...

Mai mult

Despre post

11-04-2013 Hits:65838 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Despre post: Primavara – timp al purificării şi al schimbării Suntem deja în mijlocul ...

Mai mult

Cura cu ulei de floarea…

11-04-2013 Hits:56204 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Cura cu ulei de floarea-soarelui  Dimineaţa, pe stomacul gol, se ia în gură o lingură d...

Mai mult

Purificarea colonului c…

03-07-2012 Hits:52002 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Colonul curat - cheia sănătății tale! Doctorul Cătălin Luca consideră că 90% din îm...

Mai mult

4 sucuri pentru curăț…

14-10-2015 Hits:49306 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot sl...

Mai mult

Detoxifierea corpului …

10-02-2013 Hits:42341 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Detoxifierea corpului şi a minţii pentru o sănătate deplină  "Bolile nu sunt altceva dec...

Mai mult

De ce este bine să ți…

07-01-2014 Hits:41644 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

De ce este bine să ținem post? Postul este o perioadă deosebit de importantă în perioad...

Mai mult

10 moduri de eliminare …

01-05-2017 Hits:22774 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Despre importanța detoxifierii  O detoxifiere completă realizată prin intermediul postului...

Mai mult

Cele mai bune diuretice…

05-04-2016 Hits:21281 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizi...

Mai mult

10 produse nocive pentr…

15-06-2015 Hits:13569 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Să renunțăm la produsele nocive pentru sănătate  În fiecare zi, suntem în contact cu u...

Mai mult

Plan detox de 15 zile

29-07-2016 Hits:13199 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Plan detox de 15 zile  O mare parte din alimentația acestor timpuri moderne se bazează pe c...

Mai mult

Chlorella elimină toxi…

24-07-2015 Hits:12828 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Chlorella este o sursă completă de proteine  Chlorella este o algă de apă dulce unicelula...

Mai mult

Cura ayurvedică de toa…

16-09-2014 Hits:12327 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

O cură ayurvedică la început de toamnă  Specialiștii ne recomandă ca, la fiecare înc...

Mai mult

Postul cu apă reduce e…

31-08-2015 Hits:12273 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Postul cu apă – reduce efectele negative ale chimioterapiei  Postul cu apă reduce efectel...

Mai mult

Sucuri pentru purificar…

27-05-2016 Hits:12169 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Mai mult

Alternative naturale la…

03-11-2015 Hits:11591 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Ce este cafeina?  Pe lângă faptul că furnizează energie, alternativele la cafeină ne ofe...

Mai mult

Cele mai bune ceaiuri d…

28-11-2016 Hits:11572 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Despre importanța detoxifierii  Medicina tradițională indiană numită Ayurveda consideră...

Mai mult

10 semne ale intoleran…

14-12-2016 Hits:9351 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Ce este glutenul?  În ultimii ani, multe dintre produsele alimentare pe care le găsim în m...

Mai mult

Care sunt beneficiile a…

15-09-2015 Hits:9290 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

De ce este important să echilibrăm pH-ul corpului?  Echilibrul pH-ului corpului este o chei...

Mai mult

Detoxifierea prin consu…

04-07-2014 Hits:7552 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Detoxifierea prin consumul de alimente vii În cartea intitulată “Bucătăria bazată pe ...

Mai mult

Curățarea colonului: …

07-10-2019 Hits:5836 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Care sunt funcțiile colonului?  Colonul este o parte a intestinului gros. Acesta este situ...

Mai mult

Dependența de cafeină…

14-06-2018 Hits:4957 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Care sunt efectele cafeinei asupra organismului?  Deși cafeaua este caracterizată prin fapt...

Mai mult

5 modalități de a det…

26-02-2019 Hits:4723 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

De ce apare necesitatea unei detoxifieri?  O detoxifiere completă a corpului este un proces ...

Mai mult

Detoxifierea picioarelo…

02-09-2019 Hits:4583 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

6 modalități eficiente pentru detoxifierea picioarelor  Băile ionice pentru picioare nu su...

Mai mult

10 alimente care protej…

08-10-2018 Hits:4581 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Alimente și nutrienți care protejează copiii de toxine  Există o problemă reală care se...

Mai mult

10 chei pentru o dietă…

19-03-2019 Hits:4571 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

În ce constă dieta-antiaging?  Nutriția anti-îmbătrânire sau dieta anti-aging are ca sc...

Mai mult

Detoxifierea picioarelo…

14-07-2019 Hits:4304 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Ce este o detoxifiere?  Detoxifierea este un procedeu care ajută la eliminarea sau neutraliz...

Mai mult

Xilitolul, un îndulcit…

20-05-2019 Hits:4141 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Xilitolul, o alternativă sănătoasă la zahăr  Xilitolul are cu 40% mai puține calorii de...

Mai mult

Obiceiuri alimentare di…

26-05-2020 Hits:2781 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Pandemia de Covid-19 și creșterea în greutate  După multe săptămâni de carantină la d...

Mai mult

Metale toxice și nutri…

01-11-2021 Hits:2655 Detoxifiere si purificare Dr. Luca Catalin

Metale toxice provoacă afecțiuni metabolice grave  De la așa-numita revoluție industrial...

Mai mult