Reţete cu germeni de cereale pentru dieta complet vegetariană
Germenii de cereale pot fi consumaţi împreună cu lactate vegetale, dar şi ca adaos la salate sau deserturi. Ideal este să nu fie procesaţi termic, pentru ca substanţele nutritive să fie valorificate cât mai mult.
Iată câteva reţete şi idei de adăugare a germenilor de cereale în alimentaţie.
Mâncăruri cu adaos de germeni de cereale
Hrişcă cu brânză de soia (brânză tofu) şi germeni de cereale
Se alege şi se spală bine hrişca, după care se pune la fiert în apă cu puţină sare. După ce dă în clocot se mai lasă puţin să fiarbă la foc mic. Când e gata se ia de pe foc şi se adaugă condimente după gust, brânză de soia (brânză tofu) şi pătrunjel verde tocat mărunt. Se consumă cu adaos de germeni de cereale. Aceeaşi reţetă se poate prepara şi cu hrişcă ce a fost înmuiată timp de câteva ore în apă cu sare.
Tocană de legume cu germeni de cereale
Se călesc într-un amestec de ulei presat la rece şi puţină apă morcovi, conopidă, ţelină, napi, ceapă şi apoi se mai adaugă apă şi se lasă să fiarbă împreună. Separat se diluează făină integrală de grâu în puţină apă, iar pasta obţinută se adaugă peste legumele fierte. Deasupra se presară germeni de cereale măcinaţi.
Orez cu legume şi germeni de cereale
Se curăţă şi se spală bine, apoi se dau pe răzătoare 2-3 morcovi potriviţi, se toacă mărunt 2-3 cepe, o varză mică sau o bucată dintr-una mare şi se călesc împreună în ulei presat la rece amestecat cu puţină apă şi o cană de orez. Se adaugă o cantitate triplă de apă fierbinte, sare după gust. După ce a fiert, se adaugă pătrunjel şi mărar tocate, precum şi condimente după gust. Deasupra se presară germeni de cereale măcinaţi.
Urzici cu hrean şi germeni de cereale
Urzicile se aleg şi se spală în mai multe ape. Se pun apoi într-o tigaie cu ulei cald şi puţină apă şi se înăbuşă 10 minute. Se adaugă sare, hrean ras, zeamă de lămâie şi germeni de cereale.
Supă de morcovi şi ţelină
Se pun la fiert morcovi tăiaţi rondele, ţelină, cartofi şi pătrunjel rădăcină. Când au fiert legumele se adaugă turmeric şi ghimbir pulbere, precum şi alte condimente după gust. Se adaugă şi puţin ulei de măsline presat la rece. Opţional se pasează până ce devine ca o cremă. Se serveşte cu pătrunjel verde tocat mărunt şi germeni de cereale.
Supă rusească de mei cu adaos de germeni de cereale
Se taie 2 cepe mijlocii vertical, în cinci bucăţi, apoi în fâşii înguste, oblic. Se călesc într-un amestec de ulei presat la rece şi puţină apă, până se îngălbenesc; se adaugă un nap mic, se căleşte totul timp de 2 minute; se adaugă 1 litru de apă. Când clocoteşte, se adaugă 2 linguri mari de mei şi sare după gust. Se serveşte cu germeni de cereale.
Salate cu germeni de cereale
Salată de hrişcă cu germeni de cereale
Se spală hrişca şi se lasă la înmuiat 5-6 ore. Se curăţă, se spală şi se toacă mărunt morcovi şi ceapă, care apoi se amestecă cu hrişca scursă de apă. Se adaugă seminţe de susan, ulei de măsline presat la rece, zeamă de lămâie, germeni de cereale, pătrunjel verde tocat şi alte condimente după gust. Se poate servi cu brânză de soia.
Salată de crudităţi cu germeni de cereale
Se dau pe răzătoare gulii, mere, morcovi şi ridichi. Se adaugă ceapă verde, pătrunjel şi mărar tocate mărunt, ulei de măsline presat la rece, zeamă de lămâie şi sare după gust. Se adaugă germeni de cereale sau se presară germeni de cereale măcinaţi. Se pot presăra şi seminţe de susan.
Salată de ridichi şi brânză de soia cu germeni de cereale
Se spală ridichile, se taie rondele; se taie brânza de soia; se amestecă. Se mai pot adăuga frunze de spanac şi leurdă. Se adaugă ulei de măsline presat la rece, germeni de cereale, tarhon, pătrunjel verde tocat şi alte condimente după gust.
Salată de morcovi cu germeni de cereale
Morcovii se curăţă şi se dau prin răzătoarea mare. Se adaugă un măr ras, ceapă şi pătrunjel verde tocate mărunt, precum şi sare, ulei presat la rece şi zeamă de lămâie după gust, dar şi germeni de cereale. După preferinţe, se poate adăuga chimen sau seminţe de susan (crude sau coapte) şi mărar tocat. Se poate adăuga şi ceapă tocată mărunt.
Salată de urzici cu germeni de cereale
Se iau vârfurile de la urzicile foarte tinere, se spală bine, apoi se amestecă cu sare. Se adaugă ceapă verde tocată, ridichi de lună, mărar şi pătrunjel verde tocat, ulei de măsline presat la rece şi alte condimente, după gust; se adaugă, de asemenea, germeni de cereale. Se poate servi şi cu măsline.
Salată de spanac cu brânză de soia şi germeni de cereale
Se spală bine frunzele de spanac cu apă rece, se scurg cât mai bine de apă, apoi se taie (dacă e cazul). Se adaugă brânză de soia, ulei de măsline, zeamă de lămâie, germeni de cereale, sare şi condimente după gust. Se poate servi cu seminţe de susan.
Deserturi cu germeni de cereale
Dejunul Kollath
Se pun la înmuiat timp de minim 6 ore 150 g făină de grâu complet, astfel încât apa să fie cu un deget deasupra. Separat se pune la înmuiat o mână de stafide uscate. Este important ca stafidele pe care le folosiţi să nu conţină ulei adăugat şi nici conservanţi. După acest interval de timp se mărunţeşte miezul de la 10 nuci, se rad 2-3 mere curăţate de coajă şi se încorporează împreună cu stafidele în făina înmuiată. Se îndulceşte cu puţină miere. Se poate servi cu scorţişoară măcinată. La dejunul Kollath se pot adăuga şi alte fructe de sezon (fragi, zmeură, mure, afine, coacăze, merişoare etc.). Se serveşte cu germeni de cereale.
Mic dejun cu fulgi de ovăz şi germeni de cereale
Fulgii de ovăz se pun la înmuiat peste noapte în apă. Dimineaţa se amestecă cu măr ras, miere şi zeamă de lămâie; se adaugă germeni de cereale; se serveşte imediat.
Salată de fructe cu germeni de cereale
Se aleg fructe de sezon (mere, zmeură, mure etc.), care se taie cubuleţe (fructele mici se pun întregi). Se adaugă nuci măcinate, stafide (cât mai naturale, fără ulei adăugat şi fără conservanţi), germeni de cereale şi se îndulceşte cu miere după gust. Se pot adăuga şi scorţişoară şi frişcă de soia.
Hrişcă cu brânză cremoasă de soia, miere şi germeni de cereale
Se fierbe hrişca, apoi se scurge de apă. Se adaugă brânză cremoasă de soia; se amestecă, se mai adaugă miere de albine după gust, nuci măcinate şi germeni de cereale.
Grâu fiert cu mere şi nuci cu adaos de germeni de cereale
Se fierbe grâul în apă cu puţină sare, după care se scurge de apă, se amestecă cu mere curăţate de coajă şi rase, nuci măcinate, puţină miere după gust, scorţişoară măcinată şi germeni de cereale măcinaţi.
Cremă de secară cu germeni de cereale
Se fierb 2 căni apă şi se adaugă o cană făină de secară, amestecând continuu, până la omogenizare. Se adaugă puţină sare şi se pune compoziţia la foc mic aproximativ 15 minute, amestecând în acest interval de timp. Se serveşte caldă, cu ulei presat la rece şi miere după gust; se adaugă germeni de cereale.
Prăjitură de susan
Se prăjesc seminţele de susan şi se zdrobesc. Separat se înmoaie trei linguri de făină de grâu integral cu apă şi puţină sare, apoi se fierbe terciul obţinut până se îngroaşă. Se adaugă susanul şi puţină miere, apoi se pune într-o formă. Se lasă să se răcească. Se serveşte cu nuci, migdale şi fistic tăiate mărunt; se presară cu germeni de cereale măcinaţi. Se poate face această prăjitură şi cu pastă de susan (tahini).
Băuturi cu germeni de cereale
Băutură forte cu germeni de cereale
Se mixează lapte de soia, banane, miere de albine, germeni de cereale şi fructe de pădure până la omogenizare. Aceasta este o băutură puternic vitaminizantă și revitalizantă și este recomandat să se consume mai ales în cazul persoanelor care suferă de stres, de oboseală cronică sau devitalizare.
Suc de fragi şi germeni de cereale
Se pun în mixer fragii sau zmeura, miere de albine, germeni de cereale şi un măr curăţat şi tăiat cuburi. Se completează cu apă şi se mixează până ce toate ingredientele se omogenizează.
Cocteil de morcovi şi mere cu germeni de cereale
Se obţine un suc de morcovi la storcător. Se curăţă de coajă 2 mere, se taie felii eliminând cotorul şi se introduc în mixer. Se adaugă sucul de morcovi, miere de albine, puţină scorţişoară, apă de izvor, germeni de cereale. Se pot adăuga şi nuci măcinate, după care se mixează până se zdrobesc complet merele.
Germenii de cereale mai pot fi consumaţi cu lapte vegetal şi miere sau pur şi simplu cu miere de albine (eventual maceraţi în miere).