Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Fibromialgia: ghid nutrițional, alternative și tratament natural

Scris de Dr. Luca Catalin

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia: ghid nutrițional, alternative și tratament natural Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra”, care se referă la țesutul conjunctiv, de la termenul grecesc “mio”, care înseamnă mușchi și de la “algia”, care înseamnă durere. Fibromialgia nu este considerată o boală în sine, ci un ansamblu de simptome și tulburări musculo-scheletice care se caracterizează la modul fundamental prin oboseală extremă, durere persistentă, rigiditate variabilă a mușchilor, tendoanelor sau țesutului moale, printre alte simptome. Fibromialgia nu este o afecțiune contagioasă, ci mai degrabă este relaționată cu o cădere emoțională și cu stări de depresie, anxietate sau stres.

 Fibromialgia are trăsături comune și cu o serie de alte suferințe, cu care este asociată, cum ar fi: sindromul oboselii cronice, sindromul intestinului iritabil, dismenoreea, migrenele, toate aceste tulburări făcând parte dintr-un grup de boli caracterizate prin sensibilizare centrală. Procesul de sensibilizare centrală presupune o alterare a mecanismelor de procesare a durerii la nivelul sistemului nervos central.

Simptomele fibromialgiei:

 - Rigiditate și durere cronică;

 - Sensibilitate la palpare în anumite puncte specifice;

 - Dureri și oboseală musculară, în articulații,  ligamente și tendoane;

 - Dificultatea de concentrare;

 - Tulburări digestive precum dureri abdominale, flatulență, constipație, diaree, etc;

 - Parestezie (furnicături și amorțeli ale mâinilor și picioarelor);

 - Oboseală sau epuizare excesivă sau generalizată, ceea ce poate deveni o incapacitate temporară sau de lungă durată;

 - Depresie;

 - Piele uscată;

 - Insomnie sau dificultatea de a adormi;

 - Tensiune sau rigiditate matinală;

 - Dureri de cap;

 - Tulburări de memorie, care împiedică funcționarea normală a subiectului.

Cauzele fibromialgiei:

 - Anxietate sau stres fizic sau mental, emoții care pot apărea și/sau se pot accentua după o despărțire, decesul unei persoane apropiate, probleme și stresuri cotidiene, probleme economice, la locul de muncă, etc;

 - Expunere excesivă la umiditate sau la frig;

 - Tulburări de somn, somn deficient, senzația că nu ești suficient de odihnit la trezire;

 - O boală reumatică;

 - Depresia și stările emoționale de mânie reprimată sau de vinovăție pot predispune la apariția acestei afecțiuni. 

 - După o infecție sau după un accident.

 - După infecții virale.

 - Poate apărea după un episod de artroză, artrită, lupus eritematos, hemiplegie, etc.

Ghid nutrițional și de dietă pentru persoanele cu fibromialgie

 Se cunoaște faptul că medicina naturistă consideră că nu există boli, ci doar un corp intoxicat (atât fizic, cât și emoțional sau psihic) care se poate manifesta sub diferite forme, iar aceste forme se numesc boli.
 De exemplu, obiceiurile alimentare inadecvate generează în corp o mulțime de probleme de tot felul, printre care se numără și fibromialgia. 

 Dietele care conțin multe produse bogate în zahăr, produsele procesate, rafinate, prăjite sau gătite în exces pot cauza un mare număr de afecțiuni.

 Zahărul alb consumat în exces dăunează mult sistemului nervos, iar acest produs cauzează multe tipuri de probleme ale sistemului nervos precum stres, depresie, agitație și iritare, etc. Dacă vă confruntați cu acest gen de probleme, este necesar să evitați acest produs, precum și produsele rafinate (făina albă, laptele de vacă și alimentele procesate), care încarcă corpul cu toxine și care pot genera ceea ce se cunoaște sub denumirea de toxemie sau febră internă.

 În plus, se știe că zahărul alb extrage calciul din oase și din procesele metabolice, de aceea, pe termen lung poate cauza probleme musculare și osoase. De asemenea, zahărul alb demineralizează corpul și slăbește organele și țesuturile. În niciun caz nu înlocuiți zahărul alb cu îndulcitori artificiali, deoarece aceștia dezechilibrează și îmbolnăvesc și mai mult corpul. Cel mai bine este să înlocuiți zahărul alb cu miere de albine, stevie sau zahăr din flori de cocos sau chiar să evitați pentru o perioadă consumul îndulcitorilor de orice fel, luând în considerare faptul că în fructe, legume și cereale integrale găsim surse de energie benefică pentru corp.

Alimente și suplimente naturale indicate în caz de fibromialgie:

 - Legumele și fructele proaspete: acestea nu trebuie să lipsească în niciun caz din dieta zilnică, deoarece sunt bogate în vitamine și minerale care ajută în procesul de vindecare profundă a corpului. Consumați zilnic sucuri de legume și de fructe proaspete și includeți frecvent în acestea morcovul, planta de aloe, usturoiul și ceapa (în salate) și țelina.

 - Toate alimentele bogate în potasiu, zinc, siliciu și seleniu conțin nutrienți esențiali pentru a ajuta la vindecarea acestui sindrom.

 - Grăsimile vegetale precum uleiul de măsline presat la rece, măslinele Kalamata, semințele de in, de susan, de floarea-soarelui sunt indicate în caz de fibromialgie. Evitați alimentele prăjite, mezelurile și carnea roșie.

 - Cerealele integrale, precum fulgii de ovăz, fulgii de grâu, orez, hrişcă, cerealele psyllium, quinoa, amarantul, etc. sunt bogate în proteine vegetale, vitamine și minerale.

 - Magneziul intervine în procesul contracției musculare, iar carența de magneziu provoacă o proastă funcționare musculară, cârcei și spasme musculare, precum și apatie și stări de slăbiciune.
 - Antioxidanții precum vitaminele C, A și E trebuie să fie prezente în dieta dumneavoastră zilnică. Consumați frecvent portocale, lămâi, avocado, morcovi, alge marine, germeni și lăstari, quinoa, amarant, etc.
 - Unele suplimente alimentare pot fi de mare ajutor pentru restabilirea echilibrului și a armoniei corpului. Clorofila, inul, mierea de albine, algele precum spirulina și chlorella, ceaiul verde, fructele goji, sucul de aloe, polenul crud sunt suplimente excelente pentru a completa dieta zilnică, deoarece acestea ajută la combaterea oboselii și a depresiei și la menținerea unui corp fără toxine și deșeuri nocive.
 - Uleiurile presate la rece și laptele vegetal – este recomandat să fie folosite în locul uleiurilor rafinate, respectiv a laptelui de vacă. Laptele de migdale, de soia sau de orez sunt o sursă bogată de calciu, un mineral care nu trebuie să lipsească din dietă.

Dieta recomandată:

 LA TREZIRE: beți o cană cu apă călduță în care ați stors câteva picături de lămâie, beți cu înghițituri mici, ia apoi nu mâncați nimic timp de o jumătate de oră.

 MICUL DEJUN: serviți un bol de fructe proaspete peste care adăugați semințe de in măcinate. Fructele recomandate sunt bananele, ananasul, portocalele și merele. Nu combinați fructele dulci cu cele acide și nu le combinați nici cu alimentele gătite. Fructele pot fi consumate sub formă de sucuri sau salată de fructe sau pot fi amestecate uneori cu puțin lapte vegetal sau diferite semințe (de chia, in, susan, floarea soarelui, mac).
 PRÂNZ: preparați grâu integral combinat cu o salată proaspătă sau supe de legume gătite ușor, legume gătite la aburi. Nu mâncați niciodată deserturi sau fructe după masă, și nici băuturi îndulcite. Puteți bea ceai verde cald care va ajuta la digestie, iar deserturile și fructele consumați-le la cel puțin două ore după masă.
 CINĂ: puteți opta pentru fulgi de ovăz cu lapte de soia, un sandwich integral vegetarian, legume la aburi, etc. Seara serviți întotdeauna o cină ușoară pentru a nu îngreuna procesul digestiei și pentru a evita apariția insomniilor.
 ÎNTRE MESE: puteți mânca salate de legume sau câteva oleaginoase (migdale, nuci, caju, nuci de brazilia, fistic, etc.) și evitați dulciurile, bomboanele, caramelele, în general alimentele rafinate și care nu conțin nutrienți.

Tratamente naturale:

 Acupunctura, reflexologia și digitopunctura: există puncte în corpul uman care sunt relaționate cu blocajele meridianelor energetice și care au legătură cu diverse afecțiuni ale organelor, în principal, cu ficatul, rinichii, splina și inima. Un dezechilibru al acestor meridiane ar putea fi agentul declanșator al anumitor boli sau afecțiuni precum fibromialgia în cazul persoanelor care sunt mai receptive și predispuse la îmbolnăvire, iar terapiile menționate anterior pot fi opțiuni foarte eficiente pentru restabilirea armoniei energetice.

 Masaj: masajul este o alternativă foarte utilă pentru detensionarea mușchilor și pentru a ajuta corpul să-și recapate energia și strare de funcționare optimă. Un masaj bioenergetic precum Bowen este cel mai recomandat pentru tratarea acestui tip de afecțiuni, care ajută la armonizarea atât a planului fizic, dar și a celui emoțional.

 Reiki, aromoterapia și terapia florală Bach, atunci când sunt combinate cu o dietă adecvată și un proces de vindecare emoțională, pot fi de asemenea, instrumente puternice pentru vindecare.

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult