Ce proprietăți terapeutice are ceaiul de soc?
Ceaiul de soc este o băutură naturală care are numeroase beneficii medicinale și curative. Socul este un arbore cu înălțimea cuprinsă între 2 și 5 metri, de culoare verde închis. Florile sale sunt albe și se culeg în primăvară și vară și sunt foarte utilizate în cadrul medicinii naturiste datorită evantaiului lor amplu de proprietăți terapeutice.
Socul este folosit încă din vremuri străvechi pentru tratarea unei game largi de tulburări și afecțiuni de sănătate precum: răceli, gripă, migrene, insomnii, inflamații, tulburări nervoase, sindrom premenstrual, bronșită, laringită, etc. Socul are proprietăți calmante și diuretice, fiind utilizat în mod frecvent pentru tratarea afecțiunilor renale ca remediu naturist.
Iată care sunt proprietățile terapeutice ale socului:
- sudorifice
- laxative
- purgative
- diuretice
- antiinflamatorii
- antivirale
- antispastice
- antiseptice
- bactericide
- astringente
- sedative
Pe cale internă socul se utilizează:
- în afecțiunile de tip respirator: tuse, gripă, răceli, bronșită, angine, etc.
- contra otitei
- contra retenției de lichide
- pentru tratarea tulburărilor nervoase ușoare, precum insomnii, migrene, dureri de cap și inflamații dureroase
- pentru tratarea reumatismului
- contra inflamației rinichilor
- contra constipației
- pentru combaterea bolilor de ficat.
Pe cale externă socul se utilizează:
- în șampoane pentru îngrijirea părului
- contra hemoroizilor
- contra hemoragiilor nazale
- pentru îngrijirea sau dezinfectarea rănilor și a arsurilor
- pentru tratarea imperfecțiunilor pielii
- pentru combaterea petelor pe piele
- pentru îngrijirea tenului.
Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de soc
Să vedem în continuare care sunt principalele beneficii pentru sănătate ale ceaiului de soc:
1. Are o acțiune diuretică
Aceasta este una dintre proprietățile cele mai cunoscute ale florilor de soc, iar ceaiul sau infuzia de soc este în special recomandată persoanelor care suferă de retenție de lichide, fiind un remediu diuretic 100% natural. Ceaiul sau infuzia de soc este o opțiune minunată pentru femeile însărcinate, persoanele obeze sau persoanele în vârstă deoarece acestea sunt cele mai predispuse să rețină lichidele în corp.
2. Are proprietăți antioxidante
Pe lângă celelalte proprietăți pe care le are pentru buna funcționare a organismului, socul are de asemenea o mare putere antioxidantă, care este importantă mai ales pentru încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii. Ceaiul de soc consumat în mod reculat, câte 2 căni zilnic ajută la menținerea unui ten elastic și tânăr și întârzie apariția semnelor de îmbătrânire a pielii, cum sunt ridurile sau liniile de expresie.
3. Combate gripa și răceala
Datorită proprietăților lor antiinflamatorii și cicatrizante, florile de soc sunt un ingredient natural care ajută în mod eficient la întărirea sistemului imunitar, iar astfel ajută organismul să fie mai bine pregătit pentru a contracara acțiunea nocivă a virusurilor și bacteriilor specifice sezonului rece.
4. Are efecte relaxante
O infuzie din flori de soc are proprietăți calmante și relaxante, iar pe lângă faptul că are grijă de sănătatea organismului la nivel fizic, ajută și la combaterea stresurilor și tensiunilor mentale, fiind recomandată înainte de culcare pentru a induce corpului o stare adecvată de relaxare.
Cum se prepară ceaiul de soc pentru a beneficia de proprietățile sale?
Modalitatea cea mai obișnuită de a consuma soc este sub formă de infuzie sau ceai din flori. Prepararea este foarte simplă: la o cană cu apă fierbinte se adaugă o lingură de flori de soc, se lasă la infuzat 5-7 minute, se strecoară și se consumă. Se poate îndulci cu miere naturală de albine (cu condiția să nu fie adăugată în ceaiul fierbinte deoarece își pierde toate proprietățile) și se poate adăuga suc proaspăt de lămâie după gust.
Cum se poate folosi socul pentru îngrijirea pielii?
Pentru a utiliza florile de soc pentru cicatrizarea rănilor se poate prepara un unguent care se prepară foarte ușor și rapid. Ca ingrediente, sunt necesare două linguri de vaselină lichidă și un pumn de frunze proaspete de soc.
Pentru a prepara acest unguent se amestecă ambele ingrediente și se încălzesc la foc mic. Apoi, se ia de pe foc, se strecoară și se lasă la răcit. Când unguentul este la temperatura ambiantă, se toarnă într-un recipient de sticlă și se păstrează la frigider. Se aplică când este necesar în acele zone a pielii cu răni.
Socul este un excelent supliment într-o dietă sănătoasă, cu condiția să fie folosit cu moderație. De aceea, în cazul în care se consumă ceaiul sau infuzia de soc nu se recomandă să se bea mai mult de 2 căni pe zi.