Pătrunjelul – antialergic şi antioxidant
Unul dintre cele mai cunoscute zarzavaturi, pătrunjelul este un antioxidant, un tonic general şi un purificator al organismului. El întăreşte imunitatea organismului, are un rol important în distrugerea radicalilor liberi, având proprietăţi antialergice şi antitumorale. Este bogat în vitamina A, vitamina C, vitamina B şi E, mangan, fier, fosfor, potasiu, iod, clorofilă şi magneziu. Conţinutul de vitamina C este mai mare de patru ori decât cel din portocală, iar conţinutul de fier este mai mare decât cel al spanacului. Acesta mai conţine şi un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor canceroase şi anume histidina.
Printre proprietăţile pătrunjelului, cele mai cunoscute sunt:
- este un bun stimulent al sistemului nervos;
- este un întăritor natural al sistemului imunitar;
- este reglator al ciclului menstrual;
- este antiinfecţios, vasodilatator, vermifug, antitumoral, antirahitic, antiscorbutic, diuretic;
- este purificator și curăţă corpul de toxine, este antiseptic al sângelui, al căilor urinare şi al tubului digestiv;
- este stimulent natural al expectoraţiei, eliminând din plămâni substanţele nocive;
- este sudorific, favorizând transpiraţia și ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor din organism;
- este un bun regenerator capilar;
- este un stimulent al fibrelor musculare netede;
- ajută la neutralizarea efectelor nocive ale alcoolului şi ale tutunului.
Afecţiunile în care pătrunjelul joacă un rol important sunt: stările infecţioase, alergiile, oboseala, anemia, bolile sângelui, afecţiunile renale sau ale vezicii urinare, reumatismul, afecţiunile hepatice, durerile articulare, celulita, surmenajul fizic şi intelectual. Se pot folosi atât frunzele verzi, cât şi rădăcina.
Cum putem consuma pătrunjelul:
Cură cu salată de pătrunjel
Se mărunţeşte o legătură de pătrunjel proaspăt, se adaugă puţină zeamă de lămâie şi puţin ulei de măsline. Se mai pot adăuga seminţe de dovleac sau de susan şi un căţel de usturoi. Timp de 10-14 zile se mănâncă zilnic câte o salată. O altă variantă sănătoasă și delicioasă de a profita din plin de beneficiile pătrunjelului este aceea de a consuma salata libaneză numită tabbouleh, care se prepară astfel:
Ingrediente: 400 grame de pătrunjel proaspăt, 200 grame de roșii, 120 grame de ceapă (se poate folosi și ceapă verde), 80 grame de grâu (fiert în prealabil) sau grâu zdrobit (bulgur), 4 linguri de ulei de măsline, sare (de preferat sare de mare sau de himalaya), sucul de la 2 lămâi medii.
Preparare: Pătrunjelul se spală și se toacă cât mai mărunt, iar roșiile și ceapa se taie în cubulețe mici. Într-un castron se pun pătrunjelul, roșiile, ceapa, grâul fiert și se adaugă după gust sare, piper, ulei, sucul de lămâie și optional câteva frunze de mentă tocate. Secretul reușitei acestei salate este folosirea unor ingrediente proaspete, de calitate. Astfel, aromele vor fi mai intense, iar gustul pe măsură. Salata tabbouleh este răcoroasă și potrivită în sezonul cald și este recomandat să se consume cel puțin o dată pe săptămână pentru a beneficia din plin de nutrienții și vitaminele pe care le conține.
Cură cu suc de pătrunjel
Sucul de pătrunjel se obţine prin stoarcerea frunzelor în storcătorul electric şi se toarnă apă cât să le acopere. Totul se pasează până devine o pastă. Aceasta se poate bea ca atare sau poate fi filtrată, imediat ce a fost preparată. Sucul de pătrunjel se consumă zilnic, înainte de a mânca, timp de două săptămâni.
Sucul fiind foarte puternic se consumă în cantităţi mici sau în amestec cu alte sucuri de legume (suc de morcov, ţelină sau spanac), deoarece cantităţile mari pot produce tulburări ale sistemului nervos.