Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

11 beneficii ale smochinelor

Scris de Dr. Luca Catalin

11 beneficii ale smochinelor

11 beneficii ale smochinelor Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru sănătate, remarcându-se în principal datorită aportului lor de fibre, care sunt componente necesare pentru menținerea unei digestii bune și a sănătății cardiace. Smochinele mai conțin o cantitate importantă de antioxidanți care ajută la stoparea acțiunii radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și diferite tipuri de boli.

 Consumul de smochine reduce nivelele de zahăr din sânge. În plus, smochinele ajută la reducerea necesarului de insulină, tocmai de aceea sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet.

 Pe de altă parte, conținutul lor bogat în polifenoli, fier, potasiu, calciu, vitamina C și proteine, pe lângă un nivel scăzut de calorii, recomandă acest fruct ca fiind un aliment ideal pentru a fi inclus în mod frecvent în dietă. Puteți descoperi în acest articol 11 dintre beneficiile incredibile ale smochinelor pentru sănătate.

1. Smochinele ajută la scăderea tensiunii

 Smochinele sunt recomandate pentru controlul tensiunii arteriale și pentru reducerea riscului cardiovascular, aceasta datorită conținutului lor bogat în potasiu.

 Consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze ale tensiunii arteriale ridicate, iar smochinele ajută la crearea unui echilibru, evitând astfel creșterea tensiunii.

2. Smochinele combat obezitatea

 Unul dintre avantajele consumului de smochine este acela că ajută la înlocuirea dulciurilor preparate cu zahăr rafinat și satisface pofta de dulce, deoarece smochinele conțin zaharuri naturale care permit calmarea apetitului emoțional. Totodată, conținutul lor bogat în fibre facilitează procesul digestiei și contribuie la pierderea excesului de kilograme. O bună opțiune pentru a beneficia de aceste proprietăți ale smochinelor este de a le include în diverse shake-uri de fructe consumate ca mic dejun sau la prepararea deserturilor de tip raw-vegan.

3. Smochinele cresc nivelele de energie

 Fructele care conțin zaharuri naturale ajută la creșterea nivelelor de energie și îmbunătățesc starea emoțională. Smochinele, fiind o sursă bună de zaharuri naturale, oferă acel impuls necesar pentru a începe ziua în cel mai bun mod posibil.

4. Smochinele ajută la prevenirea cancerului

 Conținutul lor bogat în antioxidanți, vitamine și minerale recomandă smochinele ca fiind un aliment capabil să combată acțiunea radicalilor liberi, prevenind astfel apariția cancerului. Conform unor cercetări medicale efectuate recent, consumul de smochine ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de sân și de colon.

5. Smochinele controlează nivelele de colesterol

 Smochinele conțin cantități importante de fibre solubile care sunt ușor de absorbit de către corp. Cea mai importantă dintre acestea este pectina, care contribuie la reducerea nivelelor de colesterol rău (LDL) din sânge.

6. Smochinele protejează contra degenerării maculare

 Consumul regulat de smochine previne degenerarea maculară. Consumul a cel puțin 2 sau 3 porții de smochine zilnic poate reduce și combate în mod semnificativ această problemă care afectează în special adulții în jurul vârstei de 60 ani.

7. Smochinele contra problemelor cardiovasculare

 Smochinele conțin cantități importante de omega 3 și omega 6 care, împreună cu potasiul, permit combaterea diferitelor probleme de sănătate relaționate cu sistemul cardiovascular, cum este cazul hipertensiunii arteriale, riscul de atac cardiac sau problemele coronariene, printre altele.

8. Smochinele ajută la prevenirea diabetului

 Cu toate că smochinele sunt un aliment care conține zaharuri naturale, un studiu medical recent a demonstrat că persoanele care consumă smochine în mod regulat tind să aibă nivelele de zahăr din sânge mai echilibrate decât persoanele care nu obișnuiesc să le consume.

 În general, acest fruct, împreună cu frunzele sale, reduce necesitatea de insulină, motiv pentru care este recomandat persoanelor care au diabet.

9. Smochinele acționează ca un laxativ natural

 Așa cum este cazul și altor fructe, smochinele ajută la menținerea unei digestii optime datorită fibrelor pe care le conțin și efectului ușor laxativ pe care îl au. În plus, micile semințe pe care le conțin ajută la eliminarea toxinelor acumulate în corp.

10. Smochinele previn anemia

 Datorită aportului lor de fier, smochinele sunt un aliment foarte bun pentru prevenirea și reducerea anemiei. Culoarea specifică acestui fruct se datorează în mare parte conținutului său bogat în fier, component care este esențial în tratarea acestei afecțiuni.

11. Smochinele reduc inflamația

 Smochinele au de asemenea proprietăți antiinflamatorii care reduc durerile și inflamațiile în diferite zone ale corpului. Smochinele pot ajuta la tratarea ulcerelor stomacale, iar aplicate topic, pot reduce inflamațiile cutanate.