Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Terapia Ornish pentru vindecarea bolilor cardiovasculare

Scris de Dr. Luca Catalin

Terapia Ornish pentru vindecarea bolilor cardiovasculare

Terapia Ornish

 Medicul american Dean Ornish, absolvent al "Baylor College Of Medicine" din Houston, în 1980, a produs o adevarată revoluţie în terapia bolilor de inimă şi a dobândit recunoaştere internaţională. Dr. Dean Ornish a elaborat un program de tratament care se adresează bolnavilor cu boli cardiovasculare, în special boli coronariene.  Datorită aplicării cu succes a principiilor terapeutice structurate de el însuşi, Dr. Ornish a reuşit să vindece bolile coronariene prin deblocarea arterelor coronare. La modul fundamental, terapia sa se bazează pe o transformare radicală a modului de viaţă al pacienţilor.

 Preocuparea doctorului Ornish pentru cercetarea bolilor cardiovasculare din perspectiva medicinii naturiste a început în anii 1975-1977, încă din timpul facultăţii, ca student al unui renumit profesor chirurg cardiovascular, dr. Michael D. Bakey. Asistând la sute de operaţii pe cord deschis, în ciuda tehnologiei medicale impresionante şi a condiţiilor excelente de desfăşurare a operaţiilor, studentul american îşi dă seama de limitele evidente ale medicinii moderne care foloseşte tehnologii costisitoare, care însă ignoră adevaratele cauze ale bolilor: Aşa cum afirmă el însuşi "...operaţia by pass nu face ca artera obturată să fie din nou permeabilă, ci doar creează o derivaţie... Noi operăm pacienţii, durerile din zona inimii, în general, dispăreau şi le spuneam că sunt vindecaţi. Dar cei mai mulţi, după ce mergeau acasă, îşi reluau modul de viaţă care, la origine, le cauza boala de inimă: fumau, mâncau mâncăruri grase, cu un conţinut mare de colesterol, se supuneau situaţiilor de stres, aşa cum făcuseră dintotdeauna şi făceau prea puţină mişcare."

 

 În urma studiilor efectuate de acesta timp de 14 ani în cadrul cărora au fost monitorizaţi şi vindecaţi mii de pacienţi, dr. Ornish a elaborat un program de vindecare a bolilor de inimă care exclude medicamentele sau intervenţiile chirurgicale. Programul său de tratament se numeşte “Deschiderea inimii” şi vindecă atât trupul cât şi sufletul pacienţilor.

 Dr. Ornish a constatat că, dacă sunt tratate doar simptomele unei boli de inimă, fără a se insista asupra cauzelor profunde, care sunt foarte importante, este foarte posibil ca acea boală să reapară. Din acest considerent, terapia Ornish urmăreşte vindecarea cauzelor profunde ale bolii, pornind de la corectarea modului greşit de viaţă al pacientului  până la problemele emoţionale profunde. Conform afirmaţiilor sale, schimbarea modului de viaţă duce la dispariţia aproape în totalitate a aterosclerozei, iar bolile coronariene severe sunt vindecate, după numai 1 an, fără medicamente alopate.

 Directorul "National Institute Of Health" din SUA, dr. Claude Lenfout, afirmă că "metoda doctorului Dean Ornish vindeca bolile coronariene severe, după numai un an, fără medicamente sau intervenţii chirurgicale riscante", dovedindu-se extrem de eficientă, chiar şi în cazul pacienţilor care au avut unul sau mai multe infarcturi cardiace. Întregul efort în domeniul cercetării bolilor cardiace a presupus participarea a zeci de medici, centre universitare şi spitale renumite din SUA a demonstrat, în mod ştiinţific, că oamenii pot obţine reversibilitatea obstrucţiei arteriale şi vindecarea bolilor de inimă, chiar şi la vârste mai înaintate.

Terapia Ornish include trei metode principale de tratament:

 - controlul alimentaţiei şi echilibrarea dietei;

 - mişcarea moderată şi exerciţiile fizice;

 - managementul stresului.

1. Controlul alimentaţiei şi echilibrarea dietei în terapia Ornish

 În cadrul terapiei Ornish se recomandă urmarea cu stricteţe a unei diete vegetariane, renunţarea la fumat şi la alcool. Dieta trebuie să fie foarte săracă în grăsimi şi colesterol, în cazul în care se doreşte prevenirea bolii cardiace, iar dacă se urmăreşte vindecarea anumitor boli cardiace deja existente, este necesar ca dieta să nu conţină nici un fel de grăsimi animale, uleiuri sau alte grăsimi concentrate. Zahărul, alcoolul şi sarea nu sunt deloc recomandate, doar în anumite cazuri excepţionale pot fi utilizate în cantităţi minime. Se recomandă de asemenea renunţarea la cofeină şi la stimulentele de orice fel (ceaiul negru, alimentele iuţi, condimentele, mâncărurile picante, dulciurile concentrate, seminţele oleaginoase).

 Este indicat să se consume multe crudităţi, zarzavaturi, cereale şi fasole uscată. Se elimină treptat din alimentaţie, până la eliminarea totală, produsele animale (carnea, brânza, laptele cu grăsime, ouăle), uleiurile şi mâncarea procesată.

 Proteinele pot fi asimilate din următoarele alimente: cereale fierte, orez, grâu bulgur (grâu sfărâmat, prefiert şi uscat), mei, cuşcuş, fasole boabe,  legume fierte în abur (morcovi, dovlecei, ciuperci), salată de morcovi raşi, brânză tofu obţinută din soia.

2. Dr. Ornish recomandă mişcarea moderată și exerciţiile fizice

 terapia Ornish miscareaExerciţiile fizice sunt necesare pentru menţinerea stării de sănătate şi pentru prevenirea a numeroase afecţiuni. Dr. Ornish recomandă ca în cadrul tratamentului să se efectueze exerciţii fizice uşoare cum ar fi o plimbare zilnică de 30 de minute sau, de trei ori pe săptămână, o plimbare de o oră. Sunt indicate şi exerciţiile fizice continue (aerobice) – efectuate aproximativ 40 minute,  şase zile pe săptămână.

Este important ca aceste exerciţii să fie realizate în mod regulat. Plimbarea poate fi făcută atât seara cât şi dimineaţa, în funcţie de programul zilnic al fiecăruia. Printr-un antrenament fizic regulat se măreşte numărul de vase sanguine din muşchi, ceea ce determină o mai buna irigare şi alimentare a ţesuturilor cu oxigen.  Exerciţiile fizice ajută de asemenea la reducerea procentului de grăsime din organism, are efect benefic asupra structurii oaselor, măreşte nivelul colesterolului HDL (denumit şi „colesterolul bun”) şi scade nivelul trigliceridelor din sânge.

3. Tehnicile de management al stresului în cadrul terapiei Ornish sunt următoarele:

 - exerciţiile de relaxare profundă: relaxarea profundă a întregii musculaturi este o metodă simplă prin care se relaxează progresiv fiecare muşchi al corpului;

 - exerciţiile de streching sau exerciţiile care măresc flexibilitatea corpului: acestea flexibilizează corpul şi se execută încet cu atenţie şi control (de exemplu posturile din Yoga sau exerciţiile Pilates);

 - exerciţiile de respiraţie: tehnicile de respiraţie realizate în cadrul terapiei Ornish echilibrează sistemul nervos şi au un efect liniştitor asupra corpului. Se folosesc tehnicile de respiraţie abdominală, toracică, respiraţie profundă şi respiraţie în rafale.

- meditaţia şi exerciţiile de imaginaţie creatoare (sau vizualizare): meditaţia ne oferă posibilitatea  să  ajungem la cauzele tulburărilor care  pot apărea în viaţa noastră şi le poate înlătura prin dobândirea calmului şi echilibrului interior. Doctorul cardiolog Herbet Benson de la Unirvesitatea Harvard din Statele Unite, a demonstrat prin studii efectuate timp de 20 de ani că meditaţia scade tensiunea arterială şi poate mări productivitatea intelectuală. Vizualizarea creatoare înseamnă recurgerea la reprezentări de imagini terapeutice în care inima este sănătoasă şi bate regulat sau se vizualizează dizolvarea obstrucţiilor de pe artere, iar sângele curge lin şi fără obstacole.

 - afecţiunea: bucuria inimii ne eliberează de sentimentele de izolare, de ură, ranchiună, răutate, violenţă şi resentimente profunde. Recurgeţi la activităţile care vă îmbogăţesc sufletul şi vă liniştesc mintea, regăsind astfel iubirea şi bucuria de a trăi. Amplificaţi iubirea pe care o simţiţi faţă de cei dragi, înconjuraţi-vă de prieteni adevăraţi, petreceţi cât mai mult timp în natură, în aer liber. Animalele de casă vă pot fi de un mare ajutor, iar numeroase studii ştiinţifice au arătat că oamenii care trăiesc singuri se îmbolnăvesc mai frecvent de boli cardiace decât cei care au măcar un animal de companie. Angiogramele persoanelor care se simt iubite au fost intotdeauna mai bune decât ale celor ce trăiesc izolaţi.
 Terapia Ornish este benefică şi poate fi aplicată cu succes şi în alte boli degenerative precum obezitate, hipertensiune arterială, osteoporoză, diabet, cancer de sân, rect sau prostată, conform unui raport prezentat de "Surgeon General", din Statele Unite.

Mai poti citi din Direcții în medicina alternativă

Teoria revoluționară …

09-06-2012 Hits:92019 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Teoria revoluționară a Doctorului Hamer   Totul a pornit de la un eveniment tragic petrecut...

Mai mult

Călătoria

05-03-2013 Hits:46286 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

”Călătoria” de Brandon Bays  Procesul Călătoriei descris de Brandon Bays este o teh...

Mai mult

Chiropractica - ramură…

23-04-2014 Hits:40869 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este chiropractica? Chiropractica este o ramură a medicinei alternative, este o profesie...

Mai mult

Terapia Ornish pentru v…

06-03-2013 Hits:17714 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Terapia Ornish pentru vindecarea bolilor cardiovasculare  Medicul american Dean Ornish, abs...

Mai mult

Osteopatia

23-04-2014 Hits:14239 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este osteopatia?  Osteopatia este un mod de a detecta, trata și preveni anumite problem...

Mai mult

Terapia Bowen

29-01-2015 Hits:13846 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Cum funcționează terapia Bowen?  Pentru a înțelege mai bine cum funcționează terapia Bo...

Mai mult

Ayurveda, ştiinţa vie…

05-03-2013 Hits:13688 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ayurveda, ştiinţa vieţii şi arta vindecării  Ayurveda reprezintă un sistem complex de...

Mai mult

Cele 5 legi fundamental…

23-06-2015 Hits:12605 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Cine este doctorul Hamer?  Controversat de unii, însă apreciat și urmat de alții, doctoru...

Mai mult

Recunoștința-metodă …

11-11-2014 Hits:9599 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Despre puterea miraculoasă a recunoștinței  „În fiecare dintre noi există o scânteie...

Mai mult

Autofagia: regenerarea …

27-06-2019 Hits:7974 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este autofagia?  În interiorul organismului uman există o rețea celulară de curățare...

Mai mult

Medicina alternativă …

27-04-2016 Hits:6633 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Cancerul – consecința unui stil de viață nesănătos  Prof. dr. Franc T. Ruiz este consi...

Mai mult

Terapia cu fotoni: lumi…

04-02-2018 Hits:6321 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce sunt fotonii?  Corpul nostru este traversat de biofotoni, care sunt particule de lumină c...

Mai mult

Medicina cuantică și …

26-05-2017 Hits:5928 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este medicina cuantică?  Medicina cuantică este o nouă terapie care se bazează pe in...

Mai mult

Metoda ”Călătoria…

25-03-2016 Hits:5630 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

  Metoda ”Călătoria” de Brandon Bays: Știința în slujba vindecării trupului prin ...

Mai mult

Plante cu proprietăți…

23-04-2020 Hits:5603 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Plante antivirale care întăresc sistemul imunitar  În prezent, pandemia declanșată de vi...

Mai mult

Aromaterapia și binefa…

10-01-2017 Hits:5527 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

       Câteva remedii eficiente cu uleiuri esențiale Remediu contra conjunctivitei: ...

Mai mult

Terapia Gestalt: aspect…

27-02-2017 Hits:4944 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Terapia Gestalt: aspecte esențiale  Terapia Gestalt este un tip de psihoterapie care diferă...

Mai mult

Aromaterapia și binefa…

19-12-2016 Hits:4906 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este aromaterapia?  Termenul «aromaterapie» a fost creat în anul 1928 de către farmaci...

Mai mult

Plantele adaptogene: be…

25-10-2017 Hits:4682 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este o plantă adaptogenă?  Există diverse plante în fitoterapie care sunt cunoscute ...

Mai mult

Autofagia: regenerarea …

11-08-2019 Hits:4558 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Postul și autofagia, o practică milenară  Detoxifierea și postul sunt practici naturale, ...

Mai mult

Talazoterapia: indicaț…

21-08-2017 Hits:4397 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este talazoterapia?  Talazoterapia este o terapie alternativă care îmbină toate proprie...

Mai mult

Aromaterapia vibrațion…

26-02-2018 Hits:4036 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

De la aromaterapia clasică la aromaterapia vibrațională  Ființa umană este un organism e...

Mai mult

Plantele adaptogene: be…

06-11-2017 Hits:3949 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Plantele adaptogene ajută corpul să-și regăsească echilibrul  O plantă adaptogenă ti...

Mai mult

Plantele adaptogene: be…

19-12-2017 Hits:3687 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Plantele adaptogene: beneficii pentru sănătate (III)  O plantă adaptogenă tinde să ajute...

Mai mult

Homeopatia, 5 beneficii…

18-05-2018 Hits:3584 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este homeopatia?  Homeopatia este un sistem de tratament care a apărut la începutul seco...

Mai mult

Plasticitatea neuronal…

22-03-2019 Hits:3552 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este plasticitatea neuronală?  Plasticitatea cerebrală se referă la capacitatea sistemu...

Mai mult

Masajul Shiatsu: benefi…

23-08-2019 Hits:3430 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este masajul Shiatsu?  Shiatsu este o tehnică de masaj care utilizează în principal deg...

Mai mult

Îmbătrânirea cerebra…

06-08-2021 Hits:3409 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Exercițiile și alimentația pot încetini îmbătrânirea cerebrală  Potrivit unui sondaj ...

Mai mult

Medicina alternativă …

29-07-2019 Hits:3308 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este efectul placebo?  În viața noastră de zi cu zi luăm adesea medicamente și urmăm...

Mai mult

Oligoterapia restabiles…

07-01-2020 Hits:3231 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Oligoelementele și enzimele  Oligoterapia se referă la utilizarea de oligoelemente pentru a...

Mai mult

Principiile active din …

24-04-2019 Hits:2878 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce sunt principiile active?  Toate plantele au în compoziție diferite substanțe care au pr...

Mai mult

Anotimpurile și sănă…

02-01-2019 Hits:2691 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ritmurile naturii  Numeroasele curente medicale ale lumii, în special cele mai tradiționale...

Mai mult

Endometrioza: cauze, si…

02-06-2021 Hits:2181 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

Ce este endometrioza?  Endometrioza este din păcate o boală în creștere, iar în prezent ...

Mai mult

Terapii alternative con…

19-11-2020 Hits:2097 Directii in medicina alternativa Dr. Luca Catalin

De ce apar migrenele?  Un atac de migrenă se datorează de obicei unei combinații de factor...

Mai mult