Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Supe vegetariene și vegane (I)

Supe vegetariene și vegane

Supe vegetariene și vegane Supele vegetariene și cele vegane sunt delicioase, hidratează organismul și conțin multe substanțe nutritive, fiind ușor de gătit. Să vedem în acest articol câteva rețete de supe vegetariene și vegane, ideale pentru un stil de viață sănătos și echilibrat:

1. Supă-cremă rece de sfeclă roșie

 Sfecla este o legumă care are proprietăți nutriționale foarte benefice pentru sănătate. Consumul său aduce multă energie și este o sursă bună de fibre, minerale cum ar fi calciu, fier, magneziu și potasiu, vitaminele C și B, iar în același timp are un conținut mare de apă.

Citește mai mult:Supe vegetariene și vegane (I)

4 rețete de înghețate vegane

Ce este o dietă vegană și care sunt beneficiile sale?

4 rețete de înghețate vegane

 Veganismul, mai mult decât o alimentație sau o dietă anume, este pentru unele persoane un adevărat stil de viață și înseamnă a nu consuma alimente de origine animală și a nu folosi produse de proveniență animală (haine, genți, încălțăminte, etc.). Alimentația vegană exclude consumul oricărui tip de alimente de origine animală (precum carne, ouă, lapte și alte substanțe produse sau derivate din acestea). Din acest motiv, pentru persoanele care urmează o dietă vegană, există diverse alternative de rețete în care produsele și alimentele de origine animală se înlocuiesc cu altele de proveniență vegetală.

Citește mai mult:4 rețete de înghețate vegane

Retete cu nuci pentru dieta lacto ovo vegetariana

Reţete cu nuci pentru dieta lacto-ovo-vegetariană

retete cu nuci pentru dieta ovo lacto vegetariana, miere cu nuci

 Atenţie! Reţetele din această rubrică sunt dedicate tuturor acelora care urmează o dietă relativ normală şi cărora le este permis, cu bună măsură, consumul de produse lactate şi de ouă. Pentru cei care ţin o dietă fără ouă şi fără produse lactate, avem şi o rubrică cu reţete complet vegetariene, potrivite pentru aceştia.
 Cu alte cuvinte, următoarele reţete nu sunt indicate pentru cei care urmează o dietă complet vegetariană, în care consumul de produse de origine animală este complet interzis.          

Aperitive şi mâncăruri cu nuci:


Pizza cu nuci

 Se prepară un aluat din făină integrală de grâu, apă şi puţină sare. Opţional, se poate face un aluat mai complex, folosind şi drojdie, gălbenuş de ou de ţară şi puţin ulei de măsline presat la rece, caz în care aluatul trebuie lăsat la crescut, la căldură, timp de aproximativ o oră. Aluatul pregătit se întinde într-o formă de pizza (poate fi şi o tavă obişnuită pentru cuptor), unsă cu ulei presat la rece şi presărată cu puţin griş de grâu sau făină de mălai (în funcţie de tava sau forma folosită, dacă este cazul). Deasupra se pun, în funcţie de preferinţe, mozarella, felii subţiri de tofu, felii subţiri de ceapă, de roşii, de ciuperci, de ardei, bucăţele de conopidă, cubuleţe de broccoli, măsline, caşcaval, brânză de capră. Se ornează cu miez de nucă. Se dă la cuptorul încins dinainte pentru aproximativ 20 de minute. Se poate servi cu sos de soia sau cu un sos preparat precum cel de la finalul reţetei care urmează.

Citește mai mult:Retete cu nuci pentru dieta lacto ovo vegetariana

Retete cu nuci pentru dieta complet vegetariana

Rețete cu nuci pentru dieta complet vegetariană

salate cu nuci

 Reţetele cu nuci prezentate în această rubrică sunt permise tuturor, inclusiv acelora care urmează o dietă complet vegetariană sau „vegană”, în care consumul de orice fel de produse de origine animală (nu doar de carne, ci şi lapte şi ouă) este total contraindicat.
 Aşadar, reţetele care urmează sunt destinate tuturor, desigur, cu excepţia cazurilor mai rare în care ar putea exista contraindicaţii ferme la unele dintre ingredientele folosite.
 Înainte de a trece la reţetele propriu-zise, vă recomandăm să citiţi şi articolul despre nuc şi nuci: Nucul: tratamente şi reţete, în care veţi găsi o sumedenie de informaţii despre nuci, despre proprietăţile lor terapeutice, precum şi câteva metode de tratament cu ajutorul nucilor.

Nuci hidratate

 Se pune la înmuiat în apă de izvor miezul a 10 - 12 nuci. După câteva ore, se curăţă de pieliţă, apoi se consumă. Nucile hidratate sunt de un real folos atât pentru reducerea colesterolului rău, cât şi pentru reducerea cantităţii de grăsimi rele din sânge.

Nuci coapte

 Se pune miezul de nucă pe o foaie de copt, într-o tavă. Se încălzeşte cuptorul, dacă e posibil la 170 de grade Celsius, apoi se pune tava în cuptorul încins. Se lasă miezul de nucă la copt timp de aproximativ 8 – 10 minute, verificând frecvent. Dacă se doreşte, se poate adăuga şi puţin ulei de bună calitate, presat la rece. Prin coacere sau prin prăjire, o durată potrivită de timp, nucile devin mai dulci şi mai aromate.

Citește mai mult:Retete cu nuci pentru dieta complet vegetariana

Retete vegetariene yang, partea a 3-a

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang

         Deserturi şi băuturi

Retete vegetariene yang

Continuăm prezentarea reţetelor complet vegetariene, adaptate regimului alimentar predominant Yang. Vă poftim, cu această ocazie, la încântătoare şi sănătoase deserturi şi băuturi.

Dejunul Kollath

 Se pun la înmuiat timp de minim 6 ore 150 g făină de grâu complet, astfel încât apa să fie cu un deget deasupra. Separat se pune la înmuiat o mână de stafide uscate. Este important ca stafidele pe care le folosiţi să nu conţină ulei adăugat şi nici conservanţi. După acest interval de timp se mărunţeşte miezul de la 10 nuci, se rad 2-3 mere curăţate de coajă şi se încorporează împreună cu stafidele în făina înmuiată. Se îndulceşte cu puţină miere. Se poate servi cu scorţişoară măcinată. La dejunul Kollath se pot adăuga şi alte fructe Yang de sezon (fragi, zmeură, mure, afine, coacăze, merişoare etc.).

Mic dejun cu fulgi de ovăz

 Fulgii de ovăz se pun la înmuiat peste noapte în apă. Dimineaţa se amestecă cu măr ras, miere şi zeamă de lămâie; se serveşte imediat.

Suc de fragi sau zmeură

 Se pun în mixer fragi sau zmeură, miere de albine şi un măr curăţat şi tăiat cuburi. Se completează cu apă şi se mixează până ce toate ingredientele se omogenizează.

Citește mai mult:Retete vegetariene yang, partea a 3-a

Retete vegetariene yang, partea a 2-a

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang

            Aperitive şi salate

Retete vegetariene yang

Continuăm prezentarea reţetelor complet vegetariene, adaptate regimului alimentar predominant Yang şi vă invităm la aperitive şi salate, delicioase şi sănătoase.

 În ceea ce priveşte salatele, am ales în special salate de crudităţi, pe care le puteţi îmbogăţi după cum doriţi (după ce aţi consultat lista alimentelor cu predominanţă energetică Yang, lista adaptată dietei complet vegetariene).

Gomasio

 Se pregătesc seminţe de susan şi sare grunjoasă. Se prăjesc uşor seminţele de susan, se macină şi se adaugă 10% sare grunjoasă. Acest amestec este bine să fie consumat cât mai des posibil, pe pâine făcută în casă din făină integrală sau cu grâu sau orez fiert. Acest amestec trebuie păstrat în anumite condiţii, într-un recipient închis ermetic şi la întuneric. Gomasio implică o preparare atentă, deoarece seminţele de susan nu trebuie să fie foarte prăjite şi este bine să fie măcinate doar pe jumătate (să fie doar zdrobite). Amestecul astfel obţinut nu se păstrează mai mult de 8 zile: după acest interval de timp îşi pierde din calităţile binefăcătoare. Gomasio are ca efect eliminarea gradată a acidităţii sângelui şi este recomandat în tratarea diverselor boli care decurg din aceasta.

Citește mai mult:Retete vegetariene yang, partea a 2-a

Retete vegetariene yang partea 1

Reţete complet vegetariene pentru regimul alimentar predominant Yang

retete vegetariene yang cu orez

Vă prezentăm în cele ce urmează o serie de reţete complet vegetariene, adaptate regimului alimentar predominant Yang . Se mai pot folosi cu succes şi reţetele de la regimul Oshawa.

 Vă reamintim că legumele nu se călesc niciodată doar în ulei, ci într-un amestec de ulei cu apă, proporţia fiind de o lingură cu apă la o lingură cu ulei!

Pâine Oshawa

 Se amestecă patru părţi de făină de grâu integral (de preferinţă cât mai proaspătă, dacă se poate chiar din recolta anului), două părţi de făină de castane comestibile şi două părţi de făină de hrişcă. Se adaugă ulei de floarea soarelui presat la rece, nuci şi stafide, apoi se frământă totul cu apă. Se coace în forme unse cu ulei.

Pâine integrală

 Se frământă 1 kg de făină de grâu integral, 1 linguriţă de tătăneasă dată prin răzătoare, fără coajă, apă călduţă şi puţină sare şi se lasă apoi la crescut. Se fac chifle mici şi se pun la cuptor în tava tapetată cu făină (fără ulei). Se poate prepara şi fără tătăneasă, adăugând şi făină de hrişcă.

 Se mai pot prepara turte, turtiţe şi lipii, precum la regimul Oshawa. Vă recomandăm pâinea făcută de dumneavoastră acasă. Pâinea din comerţ este contraindicată.

Citește mai mult:Retete vegetariene yang partea 1