Ciupercile Shiitake – aliment sau medicament?
În Japonia și în China ciupercile shiitake sunt folosite atât pe post de aliment cât și pe post de medicament de peste mii de ani.
Ciuperca Shiitake sălbatică este o ciupercă originara din Japonia, China și din alte regiuni asiatice. Aceasta crește în general la umbra copacilor cu frunze mari care se lasă în jos. Se cultivă intens în lumea întreagă și este a doua ciupercă care este cultivată în lume. 26% din greutatea sa uscată este constituită din proteine, lipide, în principal, din acid linoleic, hidrați de carbon, vitamine din grupele B, vitamina C și ergosteroli. Are niste virtuți uimitoare pentru domeniul sănătății mai ales pentru dezvoltare și pentru sistemul natural de apărare al organismului.
În China și Japonia ciuperca Shiitake era folosită atât pe post de aliment cât și de medicament. În Japonia era atât de apreciată pentru gustul și calitățile sale încât era folosită doar de către familiile imperiale.
Ciupercile Shiitake sunt unele din ciupercile medicinale cele mai cunoscute. Sunt compuse mai ales din multe proteine, zinc și polizaharide, elemente care sunt recunoscute pentru activitatea lor stimulantă asupra sistemului imunitar. Sunt cea mai buna sursă alimentară de vitamina D după somon și ton. Cercetătorii japonezi au realizat numeroase cercetări cu privire la acest tip de ciupercă și au demonstrat că:
Ciuperca Shiitake ajută la scăderea nivelului de colesterol, la prevenirea atacurilor cardio-vasculare și la combaterea răcelii și gripei și alte atacuri virale, stimulând sistemul imunitar.
Proprietățile anti-virale sunt atribuite polizaharidului lentinan care ajută la combaterea cancerului.
Micoterapia (tratamentul cu ciuperci medicinale) este din ce în ce mai des întâlnit la noi în țară. Românii încep să își lărgească orizonturile și să accepte și tratamente alternative, naturiste, cu ciuperci ce aduc beneficii organismului uman. Nu doar plantele și rădăcinoasele au proprietăți miraculoase asupra organismului, ci și ciupercile. Ciupercile medicinale pot fi folosite pentru stimularea sistemului imunitar și tratarea unor afecțiuni cronice și acute, având rezultate spectaculoase în tratamentul cancerului. Terapia cu ciuperci ajută bolnavul în tratamentul alopat și ciuperca Shiitake normalizează valorile tensiunii arteriale, ale glicemiei, precum și ale colesterolului, ajută ficatul și pancreasul să își îndeplinească cu succes funcțiile, detoxifică organismul, îmbunătățește circulația sangvină, menține densitatea osoasă și reduce simptomele alergenice. Ciuperca Shiitake oferă organismului o sursă esențială de vitamine, minerale, antioxidanți și aminoacizi.
Cum se cultivă ciuperca Shiitake?
Ciuperca Shiitake a devenit o sursă de venit demnă de luat în considerare pentru mulți dintre români. Aceștia au aflat secretele cultivării acestei ciuperci miraculoase anti-cancer și o cultivă în schimbul a mii de euro. Ciuperca Shiitake are nevoie de un mediu propice, de o zonă împădurită, îndeosebi se cultivă în pădurile de foioase. În pădure, aceste ciuperci se cultivă pe butuci, ce reprezintă un suport pentru înseminarea cu spori. Aceste ciuperci, Shiitake, au nevoie de umbră pentru a se dezvolta armonios. Înseminarea butucilor se face în luna aprilie și prima săptămână din luna mai și trebuie feriți de soare și de vânt puternic. Sporii se inserează în găuri realizate cu ajutorul unui burghiu în interiorul butucilor, iar perioada necesară colonizării butucului este de un an. Ciuperca Shiitake crește nativ în Japonia, China și Coreea.
Ce conține și cum poate fi consumată ciuperca Shiitake?
Ciuperca Shiitake, sub denumirea științifică de Lentinula Edodes, este originară din Extremul Orient și se numără printre cele mai cultivate ciuperci din lume. Ciuperca Shiitake conține o mulțime de substanțe necesare organismului uman precum polizaharide, aminoacizi esențiali, vitamine și minerale. Aceste ciuperci pot fi consumate atât în stare crudă, gătite, cât și în stare uscată, sub formă de pulbere sau pastile. Se pot consuma câte 6 până la 16 grame de pudră pe zi, sau, sub formă de capsule, câte un comprimat de două, maxim trei ori pe zi. Polizaharidele ce intră în compoziția ciupercilor Shiitake sunt elementul principal ce ajută la tratarea afecțiunilor maligne, cu o acțiune deosebit de importantă antivirală și antitumorală. Mai mult decât atât, ciuperca Shiitake conține și un compus izolat, denumit eritadenină, ce are rolul de a scădea nivelul colesterolului și a lipidelor din sânge, tratând și prevenind în același timp afecțiunile cardiovasculare. Ciuperca Shiitake conține și o gamă complexă de minerale, deosebit de benefice pentru corpul nostru, precum magneziu, mangan, calciu, potasiu, zinc, nichel, fosfor și fier. Acestea se găsesc îndeosebi în piciorușul ciupercii ce poate fi și el consumat. Vitaminele conținute de ciuperca miraculoasă Shiitake aduc un plus de sănătate organismului uman, mai ales că această ciupercă este bogată în complexul de vitamina B, precum B1 și B2, dar și vitamina C. Ciuperca Shiitake conţine fibre, vitamine din complexul B şi acid folic, vitamina D2, minerale esenţiale precum K, Cu, P, Fe şi seleniu care este un puternic antioxidant. Ca și în cazul ciupercii Maitake, și ciuperca Shiitake conține ergosterol, o provitamină ce se transformă în vitamina D, atât de necesară organismului nostru. Lentinanul este o polizaharidă ce intră în compoziția ciupercii Shiitake și s-a demonstrat că aceasta duce la regresia, până la dispariția tumorilor.
Administrare Shiitake medica:
Ciuperca Shiitake se administreaza cel mai eficient sub forma de capsule .
Adulți: câte o capsulă de Shiitake medica de 1-3 ori pe zi.
Copii: doar la recomandarea medicului.
Capsulele se administrează cu o cană de apă, ceai sau suc de fructe cu minim 30 minute înainte de masă.
Ce afecțiuni putem trata cu ciuperca Shiitake?
În linii mari, ciuperca Shiitake este deosebit de eficientă în cazul tratării afecțiunilor asociate gripelor și virozelor, a infecțiilor, a afecțiunilor plămânilor, a constipației, a gutei, a gastritelor și ulcerului duodenal, ajută la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, ciuperca Shiitake tratează mai multe boli cronice precum leucemia, hepatita B, alergiile, bolile autoimune, afecțiunile reumatice, dar și diabetul și cancerul. Mai în amănunt, putem menționa faptul că această ciupercă a atras atenția lumii din cele mai vechi timpuri, dar și a cercetătorilor începând cu anii 1970. Aceștia au început cercetările pentru a testa efectele ciupercii Shiitake asupra nivelului colesterolului în sânge și, treptat, au descoperit că această ciupercă tratează o gamă mult mai largă și mai variată de afecțiuni. Shiitake este capabilă să învingă orice boală tumorală sau de natură infecțioasă, așa susțin cercetătorii. Atât tumorile benigne, bolile canceroase, infecțiile hepatice sau cele cu HPV sunt tratate cu succes și în mod eficient prin utilizarea tratamentului cu ciuperca Shiitake. Renumită ca aliat al longevităţii, Shiitake este un remediu antitumoral, graţie substanţei lentinan care stimulează sistemul imunitar să inhibe formarea celulelor canceroase. Boli grave precum hepatita de tip B și hepatita de tip C au fost tratate cu succes prin cura cu ciuperca Shiitake. Această ciupercă este și un aliat al longevității, fiind, așa cum am menționat, un remediu excelent în tratarea cancerului și în tratarea și prevenirea osteoporozei. Nici diabetul, psoriazisul și scleroza multiplă, afecțiuni deosebit de grave nu fac parte din categoria bolilor ce nu pot fi tratate cu ajutorul Shiitake. Această ciupercă previne îmbătrânirea și bolile asociate vârstei înaintate. Mai mult decât atât, este un excelent tonic fizic și intelectual.
Alte beneficii ale ciupercilor Shiitake
Ciupercile Shiitake contin de asemenea cuprul necesar formarii de hemoglobină și colagen. Fiind bogate și în seleniu, aceste ciuperci sunt necesare și în conversia hormonilor tiroidieni în forma lor activă. Conținutul lor bogat în magneziu este necesar transmisiei fluxului nervos.
Ciupercile Shiitake sunt bogate și în potasiu, indispensabil pentru digestie și pentru contracțiile musculare, inclusiv cele ale inimii. Ciupercile Shiitake sunt și surse prețioase de vitamina B5 care ajută la folosirea optimă a energiei din alimente și de vitamina D care fac disponibili calciul și fosforul din sânge. Sunt foarte recomandate vegetarienilor pentru a se evita carențele de vitamina D.
Ciupercile Shiitake sunt totodată surse bogate de vitamina B12 care are un rol capital în procesul metabolismului și în repararea țesuturilor, în producția de hormoni și de globule rosii. Vitamina B9 joacă un rol foarte important în producerea de noi celule. Trebuie sa notăm de asemenea prezența vitaminei B6 care participă la metabolismul proteinelor și al neurotransmițătorilor.
Contraindicații și atenționări speciale pentru ciuperca Shiitake
Ciuperca Shiitake nu are contraindicații deosebite, deoarece este o ciupercă ce are efecte benefice asupra organismului. Totuși, există o serie de atenționări speciale demne de luat în considerare înainte de a începe cura cu ciuperca Shiitake. În primul rând, înainte de a începe micoterapia și de a introduce ciuperca Shiitake în alimentația dumneavoastră, trebuie să consultați medicul dumneavoastră sau un medic specialist. Nici un tratament nu se poate începe fără a cunoaște și contraindicațiile sau efectele consumului pe termen lung. În principiu, ciuperca Shiitake nu se administrează copiilor, femeilor însărcinate sau celor care alăptează, precum și persoanelor cu sensibilitate sau alergie la ciuperci. Ciuperca Shiitake, sub orice formă ați consuma-o, trebuie evitată total dacă urmați un tratament cu antibiotice sau cu antifungice, iar în privința tratamentului pe termen lung, trebuie să mergeți la un control medical periodic și să nu renunțați sub nicio formă la medicamentele alopate.