Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Pericolul toxinelor din produsele de curățare și înfrumusețare

Scris de Dr. Luca Catalin

Chimicalele care ne asaltează

Pericolul toxinelor din produsele de curatare si infrumusetare În ultimii 60 de ani s-au creat mai mult de 80 de mii de chimicale sintetice cu care corpul nostru se află în contact.  Fără ca noi să putem face ceva ca să evităm aceasta, mii din aceste chimicale au intrat în apa noastră, în mâncare și în lucrurile cu care intrăm în contact zilnic: de la telefoanele mobile și computere personale, până la creme, pastă de dinți și produsele de curățare.

Cum putem să contracarăm efectele toxinelor?

 Putem de exemplu să le minimalizăm consumul. În acest scop sunt necesare două strategii: putem să ne preparăm noi înșine multe dintre produsele de curățare din casă, fără adaos de substanțe toxice sau putem să recurgem la utilizarea produselor de curățare și de înfrumusețare gata fabricate, însă din surse bio sau chiar și mai bine, din surse organice.

 În prezent există multe surse de informare atât despre cum poți să-ți prepari singur anumite produse de curățare sau înfrumusețare, informația abundă în această direcție, trebuie doar să studiați acest domeniu în măsura în care vă interesează.

 Te poți dezintoxica de asemenea de aceste chimicale și metale grele prin intermediul remediilor naturale care produc în organism procesul de chelare, adică, de absorbție a metalelor grele din corp, precum zeolitul, alga AFA sau Chlorella.

Cele mai periculoase substanțe pentru sănătate sunt:

1.  Aluminiul

 Aluminiul este unul din metalele cele mai des întâlnite pe suprafața terestră și se utilizează în deodorante, șampoane și pasta de dinți. Se folosește, de asemenea, pentru fabricarea oalelor, a tigăilor și ustensilelor de bucătărie.  Datorită expunerii la căldură, aluminiul se infiltrează în mâncare.

 În medicină, aluminiul se adaugă la produsele antiacide, analgezice și antidiareice, iar în cosmetică se utilizează la fabricarea produselor antitranspirante.

 Aluminiul este foarte toxic datorită faptului că alterează permeabilitatea membranelor Rezultatul este că astfel ne pierdem capacitatea naturală de a elimina toxinele din corp.

 De asemenea, aluminiul inhibă absorbția nutrienților precum calciu, magneziu și fier (care sunt în special importante dacă suferim de diaree, de exemplu). Aluminiul reduce și producerea enzimelor și sinteza proteinelor. 

2.  Amoniacul

 Amoniacul este un solvent care în mod obișnuit se găsește în produsele de curățenie. În formă pură este toxic pentru piele, ochi, membrane și mucoase. Vaporii de amoniac dăunează sistemului respirator și digestiv.

 Chiar dacă corpul produce amoniac, acesta este eliminat prin urină, cu riscul de a cauza o tulburare hepatică severă. O supradoză de amoniac cauzează confuzie, letargie severă și pierderi de memorie. Dacă expunerea la amoniac este prelungită, poate cauza comă.

Dacă se combină cu leșie, se formează un compus cu potențial letal.

3.  Clorul

 Clorul este unul dintre antibioticele cele mai folosite. Se folosește pentru apa de la robinet, apa cu care curățăm și cultivăm plantele, se găsește în piscine, jacuzzi și în general în orice formă de apă din zonele urbane.

 Clorul este principala cauză a cancerului de sân și este în special toxic sub formă de vapori, de exemplu când îl inhalăm. 

4.  Fluorul

 Fluorul a fost introdus ca element pentru îngrijirea dentară deoarece se credea că previne apariția cariilor. În prezent, nu doar că există serioase îndoieli asupra veridicității acestui lucru, ci se știe în plus că este o neurotoxină care poate cauza tulburări grave ale glandei pineale, a tiroidei, poate provoca cancer osos, afecțiuni ale sistemului reproducător și da, este dăunător pentru dantură.

 Multe țări din Europa au încetat să mai adauge fluor în apă, deoarece nu există un control în cazul supraexpunerii la această substanță și se acumulează în corp fără nici un beneficiu nutrițional. 

5.  Formaldehida

 Se utilizează ca dezinfectant, pentru uscarea pielii și pentru tratarea negilor. Este utilizată de asemenea pentru evitarea înmulțirii bacteriilor și virusurilor la elaborarea vaccinurilor. Aceasta și alte toxine prezente în substanțele dezinfectante pot migra în ficat, rinichi, splină și pancreas chiar și timp de un an.

 Datorită tuturor acestor efecte negative, formaldehida este considerată ca fiind foarte corozivă și periculoasă pentru orice animal sau persoană. O doză de 10 mililitri de formaldehidă poate fi letală, iar cantități chiar mai mici din această substanță sunt foarte iritante pentru sistemul gastrointestinal.

 În concentrații foarte mici cauzează iritație oculară și nazală, dureri de cap, probleme respiratorii și poate cauza simptome de astm. Formaldehida este unul din principalii contaminanți din cămine —provine în principal din vopsele, lacuri și țigări, însă se găsește de asemenea în îmbrăcăminte și cosmetice. În plus, expunerea prelungită cauzează tulburări pulmonare și alterează comportamentul hormonal și reproducător la femei.

 Există de asemenea studii care au demonstrat legătura dintre formaldehidă și cancerul nazofaringean și leucemie. 

6.  Petrolul

 Se utilizează ca solvent, în special pentru curățarea covoarelor, însă se găsește și în detergenții pentru haine. Este iritant pentru piele și pentru stomac. Este instabil și foarte inflamabil. Există studii medicale care au demonstrat că este cancerigen, cu toate că nu s-a validat toxicitatea sa.

 Petrolul a fost asociat cu probleme renale, cu probleme menstruale, avorturi involuntare și probleme cognitive. Este considerat un supresor al sistemului nervos central, ca grețuri, probleme respiratorii, pierderea memoriei, probleme ale funcțiilor mentale și reducerea răspunsului psihomotor. 

7.  Talcul

 Talcul pulbere este realizat dintr-un amestec de talc, magneziu, siliciu și oxigen. Absoarbe umiditatea și reduce fricțiunea, ceea ce îl recomandă ca un produs cosmetic care menține pielea uscată și previne iritațiile. Se utilizează în pudra pentru față, pentru corp, pentru îngrijirea bebelușilor, iar multe femei obișnuiesc să îl aplice în zona genitală.

 Prima polemică în privința talcului ca fiind cancerigen s-a datorat faptului că acesta, în formă naturală conține amiant, care este cancerigen dacă se inhalează, însă de câțiva ani s-au făcut studii pentru fabricarea produselor care conțin talc și care să evite conținutul de amiant.

 Chiar și așa, expunerea pe termen lung la talc, a animalelor din laborator, a cauzat în anumite ocazii, formarea tumorilor. Se știe de asemenea că există o mică —însă reală— creștere a riscului de cancer ovarian din cauza utilizării pe termen lung a talcului în zonele genitale feminine.

Mai poți citi din Alimente de evitat

Alimente care favorizea…

5 alimente cancerigene: evită-le pentru a reduce riscul de cancer  Așa cum există alimente...

Mai mult

Zahărul alb și consec…

Zahărul alb și consecințele sale negative asupra sistemului endocrin, metabolic și nervos ...

Mai mult

Pericolul toxinelor din…

Chimicalele care ne asaltează  În ultimii 60 de ani s-au creat mai mult de 80 de mii de chi...

Mai mult

Zahărul dăunează să…

O alimentație greșită favorizează apariția bolii Alzheimer Boala Alzheimer, o formă gra...

Mai mult

Legătura dintre grăsi…

Obezitatea este factor de risc în apariția cancerului  Obezitatea este în mod frecvent un ...

Mai mult

Aspartamul crește risc…

Consumul de aspartam poate fi relaționat cu limfomul non-Hodgkin și leucemia  Aspartamul es...

Mai mult

Pericolul din alimentel…

Pericolul din alimentele procesate  În majoritatea cazurilor, termenul de "aliment procesat...

Mai mult

Alimente care îmbătr…

Care sunt cauzele îmbătrânirii pielii?  Pielea îmbătrânește din cauza unor factori d...

Mai mult