Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Mandarinele ajută la prevenirea cancerului

Scris de Dr. Luca Catalin

Mandarinele și prevenirea cancerului

Mandarinele ajută la prevenirea cancerului Consumul acestui fruct delicios pe care îl găsim cu precădere în timpul sezonului rece – mandarina - ne oferă beneficii variate și complete. La fel precum restul fructelor citrice, mandarinele sunt o sursă importantă de vitamine și minerale. Mandarinele au proprietăți specifice care aduc beneficii extraordinare organismului nostru și care ne pot ajuta să ne menținem o stare optimă de sănătate. Însă, mai puțin cunoscut este faptul că ceaiul din coajă de mandarină este un remediu eficient în combaterea cancerului. Să descoperim în cadrul acestui articol toate virtuțile vindecătoare ale mandarinei:

        Beneficiile mandarinelor pentru sănătate

 Consumul mandarinelor este o bună opțiune pentru menținerea sănătății, dar și pentru prevenirea diverselor boli, inclusiv a cancerului, deoarece aceste fructe ne oferă:

Flavanoide

 Aceste substanțe sunt o parte importantă din conținutul fructelor și legumelor în general, deoarece sunt cele care le conferă culorile specifice. În ceea ce privește sănătatea, flavanoidele funcționează ca antioxidanți și inhibitori ai inflamației din corp, reducând astfel posibilitatea de a suferi de boli cronice, inclusiv de cancer. Flavanoidele care se găsesc în mandarine sunt hesperidina și naringenina, care sunt cunoscute datorită faptului că ajută la reducerea nivelelor de colesterol rău și la oprirea creșterii celulelor cancerigene.

Antioxidanți

 Mandarinele sunt o sursă excelentă de vitamina C, iar o cană de felii de mandarină ne oferă aproximativ 28% din necesarul zilnic de vitamina C. Această vitamină este un antioxidant foarte puternic deoarece este capabilă să neutralizeze efectele radicalilor liberi din corp, inclusiv a radicalilor care sunt rezultatul expunerii la soare și care sunt mai dificil de combătut.

 Mandarinele mai conțin betacaroteni, luteină și zeaxantină. Betacarotenii sunt antioxidanți care se pot transforma în retinol, o formă de vitamina A care este necesară pentru menținerea sănătății ochilor și pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți care protejează și întăresc ochii contra diverselor afecțiuni și previn degenerarea maculară cauzată de înaintarea în vârstă. Lipsa acestor trei elemente poate determina daune grave pentru sănătatea oculară și scad capacitatea corpului de a se apăra de diverse boli.

Proteine

 Fiecare celulă din corpul nostru produce în mod continuu molecule de proteine care le permite realizarea funcțiilor lor specifice. Pentru ca acest lucru să se desfășoare cu succes, trebuie să oferim organismului cantitatea necesară de aminoacizi care să faciliteze sinteza proteinelor. De exemplu, o mandarină oferă 1 gram de proteine. Cu toate că este o cantitate mică, deoarece în prezent majoritatea persoanelor au o dietă dezechilibrată și cu carențe de nutrienți, un aport minim ca cel oferit de mandarine poate fi totuși de mare ajutor.

Fibre dietetice

 Fibrele dietetice sunt asociate cu prevenirea problemelor digestive, dar și cu prevenirea cancerului de colon. Mandarinele conține două tipuri de fibre: primul tip sunt fibrele insolubile care facilitează tranzitul intestinal, reduc riscul de a suferi de diverticuloză și tratează simptomele problemelor gastrointestinale.

 Cel de-al doilea tip de fibre, pe care îl găsim de asemenea în mandarine, sunt fibrele solubile. Acestea au ca beneficii principiale reducerea nivelelor de colesterol rău și controlul nivelului de glucoză din sânge. O cană de felii de mandarine conține aproximativ 1.8 grame de fibre dietetice, ceea ce reprezintă un procent de 5% din necesarul zilnic de fibre.

 

Mandarinele și sănătatea osoasă

 Calciul și fosforul combinate formează hidroxiapatita, care este folosită de către organism pentru formarea oaselor și a dinților. Sistemul osos se află într-un proces constant de reparare, ceea ce înseamnă că se formează în continuu oase puternice și sănătoase care le înlocuiesc pe cele deteriorate. Calciul, fosforul și magneziul, care sunt conținute de mandarine, sunt elemente vitale pentru prevenirea problemelor de sănătate precum osteoporoza.

 Magneziul este cel de-al treilea element vital pentru formarea oaselor, iar când aceste elemente sau unul dintre ele este deficient în corp, apare riscul ca oasele să fie slăbite și fragile. Cu toate că deficiența de magneziu și fosfor sunt mai rare, multe persoane prezintă o deficiență serioasă de calciu. O cană de felii de mandarine conține aproximativ 3% din necesarul zilnic recomandat pentru aceste trei minerale.

Coaja de mandarină ca remediu contra cancerului

 Cercetările medicale recente au arătat că ceaiul din coajă de mandarină poate fi un remediu foarte eficient în cadrul tratamentelor oncologice. Fiind foarte bogat în antioxidanți, ceaiul din coajă de mandarină ajută la curățarea și la purificarea sângelui.

 Conform unor studii clinice efectuate de cercetătorii japonezi, s-a descoperit că ceaiul din coajă de mandarină este foarte eficient pentru combaterea celulelor cancerigene din organism. Trebuie să reamintim faptul că majoritatea proprietăților terapeutice ale fructelor se găsesc mai mult în coajă decât în pulpa acestora.

 Coajă de mandarină conține un compus numit Q40 Salvestrol, iar acesta se găsește în mandarină chiar și când aceasta este încă verde. Acest compus poate acționa contra cancerului, conform unor studii medicale, prin intermediul cărora s-a demonstrat că celulele umane canceroase au putut fi distruse prin folosirea acestui compus.

 S-a descoperit, de exemplu, că acest compus (Q40 Salvestrol) reține oxigenul de calitate și distruge radicalii liberi datorită proprietăților sale antioxidante, iar astfel distruge celulele cancerigene.

 Dar ce alte beneficii mai are ceaiul din coajă de mandarină? Așa cum am menționat anterior, coaja de mandarină este foarte bogată în antioxidanți și substanțe antibacteriene, tocmai de aceea este foarte bună pentru curățarea și purificarea sângelui, iar în plus, reglează fluidele corporale, curăță organismul de excesul de acid uric, ajută la controlarea tensiunii arteriale; ajută de asemenea la creșterea absorbției nutrienților în organism și totodată la descompunerea alimentelor pentru a îmbunătăți astfel funcția digestivă.

 Acest fruct citric este folosit de asemenea pentru tratarea răcelilor comune, pentru eliminarea congestiei produse de mucus, dar și în cazul femeilor însărcinate, pentru combaterea stării de greață și de vomă.

Cum se prepară ceaiul din coajă de mandarine?

 Cel mai important aspect pentru prepararea ceaiului din coajă de mandarină este să se folosească numai mandarine de proveniență bio sau organică, pentru a avea siguranța că acestea nu sunt tratate chimic. Mandarinele se curăță de coajă, iar aceasta se lasă la uscat pe o hârtie curată. Când coaja este complet uscată se va păstra într-un recipient din sticlă închis ermetic, pentru a putea fi folosită timp de câteva săptămâni.

 Pentru a prepara ceaiul, apa se aduce la punctul de fierbere, apoi se adaugă două bucățele de coajă de mandarină, se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10-15 minute. Pentru a obține rezultatele dorite, ceaiul din coajă de mandarină se consumă de 2-3 pe zi.

 Acest remediu este eficient și ne ajută în lupta contra cancerului, însă în niciun caz nu va substitui tratamentele recomandate de medicii specialiști. Pe lângă faptul că putem găsi în remediile naturale soluții terapeutice, un aspect esențial este să fim constanți și să avem multă încredere, însă mai ales să nu ne pierdem speranța și optimismul.

Sursa: Ayurvedic Medica