Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Efectele antiinflamatorii ale turmericului asupra osteoartritei

Scris de Dr. Luca Catalin

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp

Efectele antiinflamatorii ale turmericului asupra osteoartritei Un studiu arată că extractul de turmeric - curcumina - poate calma durerile și contribuie din plin la creșterea mobilității articulare la pacienții care suferă de osteoartrită. Acesta poate reduce de asemenea, o serie întreagă de markeri inflamatorii.
100 de pacienți cu osteoartrită au fost împărțiți în două grupe - primului grup i s-a dat "cel mai bun tratament disponibil", iar al doilea grup a primit același tratament, la care s-a adăugat o doză de 200 mg de curcumină în fiecare zi.

Iată ce au concluzionat cercetătorii în acest caz:

 "Rezultatele au arătat că grupul de pacienți la care a fost administrată curcumina a înregistrat o reducere semnificativă în toate statisticile clinice primare. Aceste rezultate au fost completate de evaluarea unei serii de markeri inflamatorii (sVCAM), molecula de adeziune vasculară celulară solubilă - 1, precum și viteza de sedimentare a hematiilor [ESR]), în timp ce la grupul care a primit ”cel mai bun tratament disponibil” nu s-a constatat nicio variație semnificativă.”

 Curcumin - este extractul de turmeric, acel pigment care dă condimentului curry culoarea galben-portocalie. Curcumina este unul dintre acei compuși naturali ce trebuie păstrat mereu în atenția celor care urmaresc să se trateze de diferite afecțiuni. El este ingredientul activ din turmeric, care este un condiment foarte cunoscut.

 Atât medicina tradițională chineză cât și cea Indiană au recunoscut de mii de ani proprietățile binefăcătoare ale curcuminei, iar studii recente demonstrează că acesta ar putea fi ingredientul cu cel mai puternic potențial vindecător al naturii.

 De remarcat este faptul că curcumina este foarte cunoscută pentru proprietățile anti-inflamatoare. Mai multe studii au demonstrat ca ea influențează mai mult de 700 de gene și poate inhiba atât activitatea și sinteza ciclooxigenazei-2 (COX2) și 5-lipooxigenazei (5-LOX), precum și alte enzime care au fost implicate în inflamație în studiile respective.

Curcumina, unul dintre cele mai bune suplimente pentru mai multe tipuri de cancer

 Doctorul William LaValley din Austin Texas este unul dintre medicii de top care tratează cancerul cu ajutorul medicinii naturiste. Recent, el a oferit cele mai importante informații legate de curcumină, arătând ca aceasta are un rol deosebit de important printre ceilalți nutrienți în tratarea cancerului.

 Există peste 100 de căi diferite prin care curcumina are un efect benefic odată ce ajunge în celulă. În mod interesant, aceasta include metabolitul de curcumină și derivații ei, care sunt de asemenea, anti-cancer.

 Se pare că curcumina poate să fie utilizată în toate tipurile de cancer.

 În India, unde curcumina este utilizat pe scară largă, prevalența celor patru tipuri de cancer atât de comune în SUA - cancerul de colon, sân, prostată și cancerul pulmonar - este de 10 ori mai mică. De fapt, cancerul de prostată, care este cel mai frecvent întâlnit și diagnosticat la barbații americani, este rar întâlnit în India și acest lucru este atribuit în mare parte consumului de curcumină ce se găsește în turmeric.

 Numeroase studii au analizat această legătură potențială între consumul de curcumină și combaterea cancerului, cu rezultate foarte promițătoare, ajungându-se la concluzia că curcumina are un efect benefic deoarece:

 - inhibă proliferarea celulelor tumorale;

 - inhibă transformarea celulelor normale în celule canceroase;

 - ajută organismul să distrugă celulele canceroase mutante astfel încât să nu se poată răspândi în tot corpul;

 - reduce inflamația;

 - îmbunătățește funcțiile ficatului;

 - inhibă sinteza unei proteine considerată a fi esențială în formarea tumorilor;

 - previne dezvoltarea vascularizării suplimentare care susține creșterea celulelor canceroase.

 Conform cercetărilor efectuate în Cancer Center (Centrul pentru studiul cancerului) din cadrul Universității din Texas, curcumina blochează o cale cheie biologică ce este necesară dezvoltării melanomului și altor tipuri de cancer.

 Condimentul oprește de fapt tulpinile de melanom să se prolifereze și determină celulele canceroase să se autodistrugă prin închiderea factor-kappa B nuclear (NF-kB), o proteină puternică care induce un răspuns anormal inflamator, ce conduce la un anumit gen de perturbare, cum ar fi artrita și cancerul.

 Pentru a obține toate beneficiile pe care curcumina le oferă, este important să găsiți un extract de turmeric cu cel puțin 95% de curcuminoide care conține doar ingrediente 100% certificate organic.

 Formula nu trebuie să conțină aditivi și excipienți (o substanță adăugată la supliment ca un ajutor de prelucrare sau stabilitate), iar producătorul trebuie să utilizeze metode sigure de producție la toate etapele: de plantare, cultivare, recoltare selectivă și producătoare, până la ambalarea produsul finit.

Cum să utilizăm Curcumina?

 Provocarea cu care ne confruntăm actualmente este dată de faptul că nu există nicio doză clară de utilizare a Curcuminei în tratarea cancerului. Aceasta se datorează faptului că sunt necesare doze relativ mari de curcumină, însă aceasta nu se absoarbe în organism foarte bine. Dozele tipice utilizate pentru cancer sunt de până la trei grame de extract curcumină de 3-4 ori/zi.

 Solutia pentu a avea o asimilare foarte buna si cantitatea necesara de substanta activa (curcumina) este produsul Sanohelp, care este un extract lichid de turmeric bio ce are concentratia maxima de curcumina solubila.

SanoHelp are o concentratie de 15 ori mai mare de substanta activa decat pulberea de turmeric si garantează o biodisponibilitate de 10 ori mai mare a principiului activ decât capsulele de curcumina .

 

Studiul ce demonstrează puterea Curcuminei în ameliorarea durerilor

 Cele mai recente studii realizate pe pacienți suferinzi de osteoartrită, arată că cei care au utilizat în tratamentul lor o doză de 200 mg de curcumină zilnic, au beneficiat de reducere semnificativă a durerilor și o mare creștere a mobilității, în timp ce pacienții care nu au utilizat această doză de curcumină nu au simțit această stare de îmbunătățire.

 Un alt studiu din trecut arată că extractul de Curcumă compus din Curcuminoids (nutrienți pe bază de plante care conțin proprietăți antioxidante puternice) au blocat căile inflamatorii, prevenind eficient lansarea unei proteine care generează umflături și dureri.

Curcumina, o alternativă naturală la medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene

 Efectele antiinflamatorii ale curcuminei ajută din plin la reducerea iritației de la nivelul țesuturilor, care sunt caracterizate prin durere, înroșire, umflături și senzația de fierbințeală, fiind mai ales de folos pacienților ce suferă de osteoartrită.

 Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor care cauzează rigiditate articulară, durere, inflamare și umflare, acestea putând deveni foarte slăbite și fragile.

 Mulți pacienți recurg la antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) și analgezice, cum ar fi paracetamol, pentru a ameliora durerile, însă utilizarea regulată a acestor tipuri de medicamente este asociată cu efecte secundare semnificative care pot să fie chiar foarte grave, cum ar fi probleme cardiovasculare, gastro-intestinale și renale și chiar afectarea ficatului și a rinichilor.

 Dacă recurgeți la AINS, vă expuneți la un factor de risc, de aproximativ trei ori mai mare de a dezvolta reacții adverse gastro-intestinale, decât cei care nu recurg la acestea.

 Aproximativ 1,2 % din pacienții care au luat antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) sunt de fapt spitalizați pentru probleme gastro-intestinale care se amplifică de la an la an. Un studiu realizat cu pacienții care au luat AINS a arătat că ulerul este primul semn ce evidențiază agravarea stării de sănătate în mai mult de jumătate dintre subiecți.

 Cercetătorii au descoperit că medicamentele suprimă producția de prostaciclină, care este atât de necesară dilatării vaselor de sange și care inhibă coagularea. Studiile anterioare au descoperit că șoarecii care au fost programați genetic să nu poată utiliza în mod corespunzător prostaciclina au fost predispuși la tulburări de coagulare.

 Orice persoană care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare ar trebui să evite aceste medicamente. Complicațiile ulcerațiilor sunt cu siguranță un risc major, însă infarctul miocardic apare și mai frecvent, constituind un risc și mai mare ce poate pune viața în pericol, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. Deci putem considera că având o alternativă naturală la AINS pentru ameliorarea durerilor generate de osteoartrită, este extrem de benefic.

 Puteți folosi turmericul atunci când gătiți (alegând pulbere pură de curcumină, mai degrabă decât pudra de curry, deoarece un studiu a arătat că pulberea de curry conține foarte puțină curcumină). Turmericul in mancare insa aduce un aport foarte mic de curcumina...atunci cand este necesar un tratament este indicat sa se administreze regulat suplimente pe baza de turmeric cu concentratie mare de curcumina.

  Ca o paranteză, curcumina este benefică atât pentru osteoartrită dar și pentru multe alte boli sau afecțiuni, iar cercetările cu privire la acest ingredient sunt în curs de dezvoltare arătând că acesta poate juca un rol benefic și în următoarele boli:

 • fibroză chistică
 • diabetul de tip 2
 • boala Crohn
 • psoriazis
 • poliartrită reumatoidă
 • cataracta
 • calculii biliari
 • regenerarea musculară
 • boala inflamatorie intestinală

Mai multe sfaturi legate de vindecarea osteoartritei

 Osteoartrita este deteriorarea cartilajului care învelește articulațiile și este cea mai comună formă de artrită care se întâlnește în rândul persoanelor în vârstă. Ea este în mod normal asociată cu "uzura" articulațiilor, dar poate fi, de asemenea, cauzată și de stresul repetitiv sau de traumatismele acute.

 Pe lângă curcumină ca antiinflamator, se pot folosi cu succes și suplimentele de omega-3, deoarece omega-3 este binecunoscut pentru acțiunea sa binefacătoare în reducerea inflamației. În plus, adăugarea de glucozamină la omega-3 pare a fi o alegere excelentă mai ales pentru cei care suferă de osteoartrită.

 Dacă aveți osteoartrită, cartilajul din interiorul încheieturilor se deteriorează gradată, iar lichidul sinovial care menține articulațiile lubrefiate și elastice este de obicei redus. Durerea rezultă din faptul că oasele încep să intre în contact unul cu celălalt din cauza lichidului sinovial care este mult redus.

 Corpul este pe deplin capabil de a reconstrui acest cartilaj și lichidul sinovial. Dar, pentru a realiza aceasta în mod eficient, el are nevoie de ”blocuri corespunzătoare de construcții”. Unul dintre acestea este glucozamina, care contribuie din plin atât la reconstrucția cartilajului cât și a lichidului sinovial. Deci, utilizarea unor suplimente calitative care să regleze această deficiență poate fii de mare ajutor.

 Într-un alt studiu, participanții ce sufereau de osteoartrită moderată până la severă, de șold sau la genunchi, au primit 1.500 de mg de sulfat de glucozamină, împreună cu 200 mg de omega-3. Ei au simțit o reducere mult mai mare a durerilor și mai puține simptome (rigiditate dimineața, dureri ale șoldurilor și genunchilor) decât cei care au luat numai glucozamină.

                Alte recomandări pentru osteoartrită:

Specificitatea nutrițională

 Biochimia fiecăruia și impregnarea genetică influențează raportul de grăsime, proteinele și carbohidrații de care corpul are nevoie pentru a se menține în stare optimă. De aceea este necesar ca fiecare să se hrănească în conformitate cu structura sa genetică pentru a obține raportul optim de macronutrienți din alimentație.

 Alegerea unei diete corecte este de fapt una dintre modalitățile cele mai profunde pentru a reduce și preveni inflamația.

Optimizarea nivelului de vitamina D

 Deficiența vitaminei D în corp este asociată cu inflamație, așa că pentru a vă asigura menținerea unei stări de sănătate este foarte bine să vă expuneți corpul la soare, atunci când este posibil sau să folosiți un solar. Puteți de asemenea să folosiți un supliment natural de vitamina D3 de calitate foarte bună. Nivelul scăzut de vitamina D din corp este de multe ori asociat cu apariția osteoartritei.

Exercițiile fizice

 Exercițiile fizice în general, chiar și cele ușoare se dovedesc a fi foarte utile pentru a preveni debutul osteoartritei și este foarte important să creșteți tonusul muscular la nivelul articulațiilor care nu sunt solicitate în mod normal. În timp, lipsa mișcării poate conduce la atrofie musculară și la slăbirea încheieturilor. De aceea, pentru a preveni apariția imobilității prin contracturile specifice încheieturilor, este important să vă păstrați în mișcare.

 Programul dumneavoastră de exerciții fizice ar trebui să includă o serie întreagă de activități dinamice. Antrenament cu greutăți, exerciții cardio, stretching și alte genuri de activități dinamice ce pot fi integrate în rutina dumneavoastră zilnică. În cazul în care starea dumneavoastră vă permite, ar fi foarte bine să recurgeți la un program de fitness personalizat, pentru a vă păstra o stare de sănătate optimă.

 Există multe alte metode naturale de ameliorare a durerilor provocate de osteoartrită, precum acupunctura, plantele cu efect calmant precum ghimbirul, boswellia, bromelaina și uleiul de ciuboțica-cucului.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poti citi din Boli, afectiuni si tratamentul lor

Ascita: înțelegere, m…

 Ce este Ascita?  Ascita se referă la acumularea anormală de lichid în cavitatea abdomina...

Mai mult

Scleroza laterală amio…

Scleroza laterală amiotrofică, descriere generală  Scleroza laterală amiotrofică (SLA), ...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Expunerile la substanțele chimice și afecțiunile hepatice  Deși nu există multe date des...

Mai mult

Se poate preveni o isch…

Ce este ischemia cerebrală?  Când în creier apare o lipsă de sânge, întregul organism s...

Mai mult

Degenerescența macular…

Ce este degenerescența maculară?  Multe persoane sunt afectate de o boală care este princi...

Mai mult

Infecția cu coronaviru…

Ce este coronavirusul și ce simptome produce?  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri c...

Mai mult

Protocol de prevenție …

A preveni este infinit mai bine decât a trata  Prevenția este cel mai bun remediu pentru in...

Mai mult

Întrebări și răspun…

Date generale despre pandemia cauzată de COVID-19  Virusul COVID-19, cunoscut sub numele de ...

Mai mult

Cum să ne protejăm de…

Măsuri generale de protecție pentru a evita infecția cu virusul COVID-19  Coronavirusul de...

Mai mult

Bolile hepatice, un sem…

Afecțiunile hepatice sunt o epidemie în creștere  Potrivit Societății Americane de Can...

Mai mult

10 remedii pentru a com…

Ce este hipotiroidismul?  În prezent, aproximativ 15% din populația mondială suferă de hi...

Mai mult

Oboseala, simptom comun…

De ce apare starea de oboseală?  De fiecare dată când în organism se declanșează o boal...

Mai mult

Recomandări pentru îm…

Care sunt cauzele unei circulații sanguine deficitare?  A urma un stil de viață sănătos ...

Mai mult

11 recomandări și rem…

Ce cauzează infertilitate în cazul femeilor?  Infertilitatea la femei se poate datora mai m...

Mai mult

Dieta antiestrogenică:…

Care este rolul hormonilor estrogeni în organism?  În special în timpul menopauzei, multe ...

Mai mult

Distensia abdominală: …

Ce este distensia abdominală?  Distensia sau umflarea abdominală este primul simptom în ca...

Mai mult

Ascita: cauze, simptome…

Ce este ascita?  Ascita este o boală a ficatului care constă în acumularea excesivă de li...

Mai mult

Cum putem evita gripa?

Care este cauza reală a răcelii și a gripei?  Răcelile și gripa sunt una dintre cauzele ...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Nutrienți care combat diabetul în mod natural  Vitaminele, grăsimile, carbohidrații și m...

Mai mult

Plante și suplimente a…

Diabetul, un pericol real pentru sănătate  Diabetul este o boală metabolică ce este car...

Mai mult

Cum se combate oboseala…

Cum se combate oboseala suprarenală?  Conform unei cercetări realizate de către American P...

Mai mult

Stresul, anxietatea și…

Importanța prevenirii bolilor cardiovasculare  Conform Organizației Mondiale a Sănătăți...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Hipertiroidismul: simptome, recomandări și remedii (II)  Glanda tiroidă produce hormonii n...

Mai mult

Hipertiroidismul: simpt…

Ce este hipertiroidismul?  Glanda tiroidă produce hormonii numiți tiroxină (denumită și ...

Mai mult

Cum se previne faringit…

Ce este faringita?  Faringita este o boală care se caracterizează prin inflamația gâtului...

Mai mult

7 tratamente naturiste …

7 tratamente naturiste pentru vitiligo  Vitiligo sau leucoderma este o problemă care afectea...

Mai mult

Cum se pot evita chistu…

Cum se pot evita chisturile mamare?  În prezent, una dintre cele mai mari temeri ale femeilo...

Mai mult

Gingivita: cauze și re…

Ce este gingivita?  Gingivita este o boală în general bacteriană care provoacă inflamarea...

Mai mult

Sclerodermia: cauze și…

Ce este sclerodermia?  Sclerodermia, numită de asemenea și scleroză sistemică progresivă...

Mai mult

Sucuri recomandate în …

Sucuri recomandate în diabet  Diabetul este o carență de insulină care produce nivele rid...

Mai mult

Hipotiroidismul: simpto…

Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci...

Mai mult

6 băuturi naturale con…

6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecț...

Mai mult

Anemia: prevenire și r…

Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înaint...

Mai mult

Remedii naturiste contr…

Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simp...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Mai mult

Recomandări pentru pre…

Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fic...

Mai mult

10 alimente bune pentru…

10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cel...

Mai mult

Remedii naturale pentru…

Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri m...

Mai mult

Fibromialgia: ghid nutr…

Ce este fibromialgia?  Fibromialgia este un termen care provine de la termenul latin “fibra...

Mai mult

Cum se previne diabetul…

Ce este diabetul zaharat de tip 2?  Cercetările medicale referitoare la diabetul zaharat de ...

Mai mult

Ficatul gras: simptome…

Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie...

Mai mult

Rolul exercițiilor fiz…

Exercițiile fizice sunt o cheie importantă pentru prevenirea bolilor grave  Atunci când v...

Mai mult

Efectele antiinflamator…

Un studiu recent a evidențiat faptul că curcumina reduce inflamația din corp  Un studiu ar...

Mai mult

Sfaturi pentru a preven…

Sfaturi pentru diminuarea riscului de apariție a cancerului de sân  Cancerul de sân este p...

Mai mult

Simptomele anxietății

Simptomele anxietății  Corpul nostru dispune de sisteme bazice care ne ajută să atingem a...

Mai mult

Oboseala cronică

Oboseala cronică sau oboseala persistentă   1. Oboseala fizică și mentală  Oboseala ...

Mai mult

Bronsita - cauze si tra…

Tratarea naturală a bronșitelor  Afecțiunile bronhiilor sau bronșitele, nu sunt deloc d...

Mai mult

Gastrita: indicații si…

Gastrita: indicații și tratament naturist  Cei care au probleme cu stomacul si suferă de...

Mai mult

Cistita - cauze si trat…

          Cistita sau infecția urinară - cauze și tratament Ce este cistita? Ci...

Mai mult

Hepatita - cauze si tra…

Hepatita - cauze și tratament Ce este hepatita?  Hepatita este o boală inflamatorie a fi...

Mai mult