Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Uleiuri presate la rece

Scris de Dr. Luca Catalin

Uleiurile presate la rece, o alegere înțeleaptă pentru sănătate

ulei presat la rece

 Uleiurile presate la rece sunt uleiuri nerafinate chimic care sunt obținute prin presarea mecanică a semințelor. Uleiurile presate la rece au un rol important în alimentație, mai ales în cadrul unei diete echilibrate şi sănătoase. Este bine cunoscut faptul că uleiurile presate la rece sunt bogate în acizi grași polinesaturaţi, în vitamine, minerale şi antioxidanți, ele având o acţiune complexă şi foarte benefică asupra organismului.

 Preferând consumul de uleiuri presate la rece în locul celor rafinate și al grăsimilor de origine animală, se poate preveni îmbătrânirea precoce, se obține scăderea colesterolului şi a hipertensiunii arteriale, a riscului de accident vascular, se poate preveni apariția depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipației, a litiazei renale sau biliare. De asemenea, dacă sunt consumate în mod echilibrat, uleiurile presate la rece au un efect benefic asupra ficatului, a pielii şi sunt foarte utile pentru menținerea echilibrului hormonal. Aceste efecte benefice ale uleiurilor presate la rece nu pot apărea în cazul uleiurilor rafinate, deoarece în acest caz, extracția din semințe se face la temperaturi ridicate, ceea ce are ca efect inactivarea multora dintre componentele benefice ale uleiului, iar pe de altă parte se folosesc multe substanțe chimice pentru rafinarea și stabilizarea uleiului care au o serie de efecte nocive asupra organismului.

Uleiul din cânepă presat la rece

 Uleiul de cânepă și semințele de cânepă sunt considerate unele dintre cele mai sănătoase produse alimentare din lume, datorită conținutului lor ridicat de acizi grași esențiali.

 Uleiul din semințe de cânepă presat la rece oferă balanța ideală de acizi grași Omega-6 și Omega-3, în raportul perfect de 3:1, recomandat de medici și nutriționiști, fiind singurul ulei vegetal comestibil care conține acidul gamma-linolenic şi care are cel mai ridicat conținut de grăsimi polinesaturate (grăsimi bune) dintre toate uleiurile vegetale.

 Specialiștii în nutriție ne recomandă sa consumăm zilnic una-două linguri de ulei de cânepă, deoarece furnizează organismului aproximativ 6 grame de acizi grași omega-3 și între 8 și 16 grame de acizi grași omega-6. Uleiul de cânepă presat la rece este recomandat să fie folosit în stare crudă și nu este recomandat pentru prăjit, deoarece odată ajuns la temperaturi de peste 49 de grade Celsius, uleiul de cânepă presat la rece își pierde aroma și beneficiile nutriționale.
  Introducând în alimentație uleiul din semințe de cânepă presat la rece, putem beneficia de următoarele efecte asupra sănătății:

● crește rezistența organismului în fața infecțiilor;
● scade nivelul colesterolului şi al tensiunii arteriale;
● îmbunătățește circulația cardiovasculară;
● este o sursă substanțială de vitamina E (100-150mg/ 100g);
● reduce simptomele de artrită;
● previne bolile degenerative;
● este tonic al sistemului nervos;
● tratează afecțiunile alergice cronice și inflamatorii, precum eczemele sau psoriazisul;
● este o sursă considerabilă de clorofilă;
● are cel mai înalt conținut de grăsimi polinesaturate dintre toate uleiurile vegetale;
● este ideal pentru vegetarieni deoarece aduce un aport de grăsimi nesaturate.

Uleiul de floarea–soarelui presat la rece

 Uleiul de floarea–soarelui presat la rece este foarte bogat în vitamina E, fiind considerat o sursă importantă de protecție pentru artere și pentru inimă. Aceasta are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar și asigură dezvoltarea normală a nervilor.

 Uleiul de floarea–soarelui presat la rece are de asemenea un conținut mare de lecitină ce ajută la tonifierea sistemului nervos, de vitaminele A, E şi F, acizi grași polinesaturați benefici pentru scăderea colesterolului, precum și alte substanțe cu efecte antiinfecțioase și regenerative. Uleiul de floarea–soarelui presat la rece este antioxidant, tonic, nutritiv, regenerant, antiinfecțios și detoxifiant. Uleiul de floarea-soarelui conține de asemenea și vitamina A care ajută la creșterea oaselor și a dinților, la prevenirea diverselor infecţii, a aterosclerozei şi a hipertensiunii.

Uleiul de măsline presat la rece

 Uleiul de măsline presat la rece este numit şi “aurul lichid”, datorită proprietăților sale atât de benefice pentru organism. Calitățile terapeutice ale uleiului de măsline au fost menționate pentru prima dată de Hipocrate, părintele medicinei. Uleiul de măsline presat la rece conține în principal acizi grași mononesaturaţi (omega-9). Nutriționiștii afirmă că atunci când din dietă lipsesc acizii grași polinesaturaţi, acizii graşi omega-9 pot prelua rolul acestora, restabilind astfel echilibrul grăsimilor din organism.

 Beneficiile uleiului de măsline se datorează atât conținutului ridicat atât de acizi grași mononesaturaţi cât şi de substanțe antioxidante. Uleiul de măsline oferă o protecție eficientă împotriva bolilor de inimă, este foarte bine tolerat de stomac şi ajută la combaterea ulcerului şi a gastritei. De asemenea, uleiul de măsline presat la rece reduce considerabil colesterolul şi riscul apariției cancerului de sân şi de colon. Deși nu se recomandă prăjirea alimentelor, uleiul de măsline presat la rece e unul din puținele uleiuri care se pretează la gătit. Având punctul de ardere la 210 grade Celsius, substanțial mai ridicat decât temperatura ideală pentru prăjit care este - 180 grade Celsius, uleiul de măsline își păstrează valorile nutritive mai bine ca alte uleiuri.

Uleiul de susan presat la rece

 Uleiul de susan presat la rece este un ulei foarte bogat în vitamina E și complexul B, fiind extrem de benefic pentru sănătatea pielii. De asemenea, are un conținut ridicat de minerale, precum calciu, magneziu și fosfor. Uleiul de susan presat la rece are un rol important în menținerea constantă a concentrației calciului din sânge, fiind eficient în cazul tratamentelor afecțiunilor osoase. Nivelurile ridicate de acizi grași polinesaturați din uleiul de susan, precum și a vitaminei E constituie pentru organismul uman antioxidanți eficienți.

 Susanul este recomandat şi în tratamentul insomniilor sau ca aport proteic în diferite afecțiuni de nutriție. Semințele de susan, fiind bogate în arginină, un aminoacid care contribuie la întârzierea apariției tumorilor, ajută la detoxifierea ficatului şi a rinichilor şi la întărirea sistemului imunitar.

 Uleiul de susan presat la rece este indicat de asemenea în caz de îmbătrânire a țesuturilor, în caz de astenii, insomnii rebele, în afecțiuni respiratorii, tuberculoză, alergii, nevrite şi polinevrite, tulburări digestive, constipații, colici abdominale, litiaza renală, colici renale, gută şi aritmii cardiace.

Uleiul de migdale presat la rece

 Uleiul de migdale presat la rece conține un procent de 24% acid linoleic care este acid gras esențial și este bogat în minerale, proteine, vitamine - A, B1, B2, B6 şi E şi în acizi grași nesaturați. În cazul uzului intern a uleiul de migdale, acesta are bune efecte emoliente, laxative, carminative, îmbunătățind funcțiile digestive.

 De asemenea, uleiul de migdale presat la rece reduce colesterolul, hrănește creierul și sistemul nervos, reduce durerea și contracturile musculare, este un bun adjuvant în tratamentul calculilor biliari și renali, în tratamentul gingivitei și a erupțiilor cutanate. Folosit extern are o acțiune calmantă şi hidratantă a pielii iritate sau uscate, ajutând pielea să-și mențină echilibrul și hidratarea, fiind indicat pentru toate tipurile de piele..

 Deoarece uleiurile presate la rece păstrează proprietățile terapeutice ale plantelor din care sunt extrase, ele sunt o sursă naturală de sănătate, fiind foarte utile în prevenția sau tratarea unor boli precum diabetul, osteoporoza, infertilitate, artrită, sau chiar a diferitelor tipuri de cancer (de sân, de colon sau de piele). Luând în considerare toate aceste beneficii excepționale ale uleiurilor presate la rece, merită să le introducem în alimentaţia zilnică, alături de o dietă cât mai echilibrată şi mai sănătoasă.