Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Pentru o viață sănătoasă și fericită

Sfatul medicului

Inregistrare

Filtre apa

Filtru apa

Storcator fructe si legume

Storcator de suc

midoris

natura vie, magzin naturist.jpg

Vitamina c alcalina forte

Ce este masajul Shiatsu?

Masajul Shiatsu: beneficii și indicații terapeutice Shiatsu este o tehnică de masaj care utilizează în principal degetele și palmele pentru a exercita o presiune asupra pielii și pentru a corecta disfuncțiile, a menține sănătatea și a trata anumite boli sau afecțiuni specifice.

 În Japonia, terapeuții din Shiatsu au o pregătire extensivă și trebuie examinați la nivel de stat pentru a obține o diplomă oferită de Ministerul Sănătății.

 Shiatsu are numeroase aplicații și câteva contraindicații, deoarece este o terapie holistică, care ajută la restabilirea sănătății, canalizarea energiei și promovarea capacității de auto-vindecare a organismului.

 Shiatsu este, în prezent, o combinație de practici antice orientale cu cunoștințe moderne despre fizionomia umană. Dar originea msajului Shiatsu se întoarce la disciplinele orientale aplicate cu mai mult de cinci mii de ani în urmă, care urmăreau să influențeze Qi (China), Ki (Japonia) sau Prana (India), care este energia vitală sau forța înnăscută a tot ce există în univers.

Postul și autofagia, o practică milenară

Autofagia: regenerarea corpului din interior (II) Detoxifierea și postul sunt practici naturale, comune multor specii. Dacă aveți în casă animale, poate ați observat că pisicile și câinii nu mai mănâncă atunci când sunt bolnavi; în sălbăticie cele mai multe specii de animale nu mai consumă hrană în timp ce se vindecă de fracturi sau răni, păsările migratoare nu mănâncă pentru perioade lungi de timp, iar urșii nu mănâncă în timpul hibernării.

 Ființa umană este adaptată perioadelor de deficit, iar dietele și posturile depurative au fost prezente pe tot parcursul istoriei omenirii, atât în Est cât și în Occident, din motive religioase și de sănătate. În secolul al XX-lea, postul terapeutic a reapărut în forță, iar în prezent este foarte actual, datorită legăturii sale directe cu sănătatea.

Ce este efectul placebo?

Medicina alternativă și efectul placebo În viața noastră de zi cu zi luăm adesea medicamente și urmăm diferite tratamente pentru a ne îmbunătăți sănătatea sau pentru a depăși o problemă specifică. Mai mult decât o dată, am auzit despre avantajele unor tehnici care nu se bucură de recunoaștere științifică și, în ciuda tuturor lucrurilor, mulți oameni par să beneficieze de pe urma acestora.

 Terapiile și remediile pe care acest aspect le oferă depind mai mult de credința pe care pacientul o are decât de proprietățile vindecătoare. Cei care caută remedii naturale pentru bolile lor vor fi bucuroși să știe că există unul care funcționează foarte bine. Este rezumat în două cuvinte: "Am încredere". Acesta este efectul placebo, așa cum se numesc pastilele sau tratamentele care fac o persoană să se simtă mai bine doar pentru că acea persoană crede că se va face bine.

Ce este autofagia?

Autofagia: regenerarea corpului din interior În interiorul organismului uman există o rețea celulară de curățare și reciclare proiectată pentru a ne asigura sănătatea, iar aceasta este autofagia. Autofagia este un sistem natural de reciclare care servește pentru curățarea corpului de tot ceea ce nu mai este util și care ar putea provoca daune și ajută la generarea de noi componente celulare pentru a stimula sistemul imunitar.

 Cuvântul autofagie provine de la termenii grecești auto și phagien (a mânca) și înseamnă "a se auto-consuma sau auto-mânca". Termenul a fost ales de laureatul premiului Nobel Christian de Duve, un om de știință belgian care a descris componenta principală celulară care este implicată în autofagie, respectiv lizozomul.

Ce sunt principiile active?

 Toate plantele au în compoziție diferite substanțe care au proprietăți medicinale diferite. Unele dintre ele acționează ca substanțe nutritive, altele sunt substanțe indiferente, iar altele (care sunt considerate cele mai importante pentru prepararea remediilor) sunt ingredientele active.

 Principiile active sunt elemente care "acționează", adică substanțe cu activitate biologică, care au capacitatea de a interacționa cu organismul uman și cu diferitele sale sisteme. Aproape toate ingredientele active cunoscute au fost studiate pe scară largă și sunt utilizate în industria farmaceutică. Cu toate acestea, principala diferență dintre medicamente și plantele medicinale (indiferent de originea biologică sau sintetică a anumitor componente) este tocmai sinergia dintre multitudinea de substanțe care compun o plantă medicinală, iar multe dintre ele sunt încă necunoscute.

Ce este plasticitatea neuronală?

Plasticitatea neuronală și cogniția Plasticitatea cerebrală se referă la capacitatea sistemului nervos de a schimba structura și funcționarea acestuia de-a lungul vieții sale, ca o reacție la diversitatea mediului. Cu toate că acest termen este folosit în prezent în psihologie și în neuroștiință, nu este ușor de definit. Termenul de plasticitate neuronală este folosit pentru a se referi la schimbările care au loc la diferite niveluri ale sistemului nervos, precum: structurile moleculare, modificări în expresia genelor și comportament. Neuroplasticitatea permite neuronilor să se regenereze atât din punct de vedere anatomic, cât și funcțional și să formeze noi conexiuni sinaptice.

Ritmurile naturii

Anotimpurile și sănătatea fizică și emoțională Numeroasele curente medicale ale lumii, în special cele mai tradiționale și vechi, au luat în considerare bioritmul corpului uman pentru a menține sănătatea fizică, mentală, emoțională sau chiar spirituală.

 În ultimele secole, oamenii au fost tot mai seduși de noile tehnologii și de confortul epocii moderne însă, din păcate, s-au îndepărtat tot mai mult din ritmurile naturale și de legile universului la care, indiferent dacă dorim sau nu, suntem supuși cu toții. Desigur, noile tehnologii și progresele sociale sunt elemente extraordinare care ne fac viața mai ușoară și mai echitabilă (nu pentru totdeauna, din păcate). Deși se pare că noile tehnologii și epoca modernă ne aduc confort, adevărul este că ființa umană nu a avut niciodată o viață atât de complexă, accelerată, și stresantă.