Sănătate cu dr Cătălin Luca - Site Oficial

Cartofii dulci: proprietăți și beneficii

Scris de Dr. Luca Catalin

Cartofii dulci, benefici pentru ficat

 Cartoful dulce este un aliment originar din America de Sud și din America Centrală. De exemplu, în Peru, această legumă este cultivată de mai bine de 8000 ani, cercetătorii descoperind reprezentări ale acestei legume într-o amplă varietate de resturi de ceramică precolumbiană. Totuși, doar la finalul secolului XV cartoful dulce a ajuns oficial în Europa datorită lui Cristofor Columb.

 Cartofii dulci se remarcă datorită importantelor lor proprietăți și beneficii pentru sănătate, datorită conținutului bogat în vitamina C și a hidraților de carbon complecși. Această legumă este un tubercul având o formă și un aspect caracteristic, cu un miez care poate să fie alb sau galben-portocaliu și un gust specific, dulce.

 Fiind un aliment care conține hidrați de carbon complecși, cartoful dulce este o opțiune excelentă pentru menținerea sănătății ficatului, deoarece menține un nivel echilibrat de zahăr în sânge.

Calitățile nutritive ale cartofilor dulci

 Cartofii dulci sunt bogați în betacaroten (provitamina A) și conțin o amplă diversitate de vitamine, dintre care se remarcă în principal vitamina C. Însă cartofii dulci conțin de asemenea și cantități interesante de vitamina E și în special de acid folic (vitamina B9).

 De asemenea, această legumă este bogată în special în minerale, dintre care se remarcă mai ales prezența potasiului, magneziului, calciului, sodiului și fierului. În același timp, surprinde conținutul său ridicat de hidrați complecși de carbon, în special de amidon și aportul său bogat de fibre. Pe de altă parte, cartoful dulce are un conținut sărac în grăsimi și în proteine.

 Informații nutriționale pentru cartofii dulci (100 grame):

Nutrient

Conținut/Aport

Calorii (kcal.)

105

Hidrați de carbon

24,28 g

Proteine

1,65 g

Grăsimi

1,65 g

Fibre

3 g

Vitamina A

14,18 IU

Vitamina C

2,4 mg

Vitamina B9

80 mg

Calciu

22 mg

Magneziu

10 mg

Potasiu

204 mg

Sodiu

13 mg

Fier

0,59 mg

 

                 Beneficiile curative ale cartofilor dulci:

Au un conținut ridicat de antioxidanți

 Datorită bogăției lor de antioxidanți (mai ales betacaroten și vitaminele C și E), cartofii dulci sunt ideali pentru stimularea sistemului imunitar, potențând imunitatea naturală a organismului. În plus, un consum regulat de cartofi dulci ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, datorită conținutului lor bogat în nutrienți.

 Cartofii dulci conțin de asemenea glutation, care intervine în mod natural în eliminarea radicalilor liberi și a metalelor grele (precum cadmiul), precum și a toxinelor dăunătoare din organism. Datorită conținutului ridicat de betacaroten, cartofii dulci sunt un aliment ideal pentru sănătatea vizuală, ajutând la prevenirea cataractei.

 Oferă beneficii pentru sistemul cardiovascular

 Așa cum am indicat anterior, datorită conținutului lor bogat în antioxidanți, cartofii dulci sunt ideali pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, fiind în special utili în caz de hipertensiune arterială, colesterol ridicat și probleme cardiace.

 Printre alte funcții importante, betacarotenul din cartofii dulci ajută la menținerea unei stări bune a pereților vaselor sanguine. În același timp, potasiul care se găsește de asemenea în cartofii dulci, este un mineral esențial pentru sănătatea inimii.

Sunt ideali contra tulburărilor digestive

 Cartofii dulci conțin unele substanțe benefice pentru mucoasele digestive și intestinale, tocmai de aceea sunt recomandați peroanelor care se confruntă cu probleme digestive. Cel mai recomandat este ca în aceste cazuri cartofii dulci să se consume fierți la aburi sau copți la cuptor.

 Dintre diferitele afecțiuni digestive în care este indicat consumul cartofilor dulci, le menționăm pe următoarele: gastrită, gastroenterită, constipație, diaree, sindromul intestinului iritabil și ulcer.

 Pe de altă parte, cartofii dulci conțin fibre dietetice, fiind astfel o bună opțiune pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal, fiind recomandați în caz de constipație.

Sunt recomandați femeilor însărcinate

 Datorită conținutului lor ridicat de acid folic, cartofii dulci sunt alimente ideale pe perioada sarcinii, deoarece 100 grame de cartof dulce oferă aproximativ 80 mg din această importantă vitamină.

 Acidul folic sau vitamina B9 este esențial pentru prevenirea defectelor de naștere ale tubului neural, cum de exemplu este cazul spinei bifide (defecte ale măduvei spinării) sau al anencefaliei (defecte ale creierului).

 De asemenea, se știe că acidul folic poate să ajute la reducerea riscului de fisura palatină, buză de iepure, anumite tipuri de defecte cardiace, precum și de preeclampsie (ce este caracterizată de hipertensiune arterială și prezența de proteine în exces în urină dupa săptămâna 20 de sarcină) în cazul femeilor însărcinate.

 Pe de altă parte, datorită conținutului lor bogat în hidrați de carbon complecși, cartofii dulci sunt recomandați femeilor însărcinate pentru a menține un nivel echilibrat al zahărului din sânge, fiind alimente energizante.

Sunt depurativi și sunt un ingredient de bază în dieta anticancer

 În ceea ce privește efectele pe care cartofii dulci îi au asupra organismului, trebuie să menționăm faptul că aceștia ajută la depurarea ficatului datorită conținutului lor de metionină, un aminoacid esențial sulfuros care favorizează detoxifierea ficatului. Un alt efect benefic este acțiunea anticancerigenă a cartofilor dulci datorită aportului lor semnificativ de pigmenți carotenoizi care, în urma efectuării unor studii clinice, s-au dovedit că contribuie la inhibarea dezvoltării tumorilor maligne, în principal a celor de piele și plămâni.

 În rezumat, vă indicăm în continuare care sunt principalele beneficii pe care le oferă consumul cartofilor dulci:

 - Ajută la menținerea unor nivele echilibrate de zahăr în sânge;

 - Previn apariția bolilor cardiovasculare;

 - Sunt legume foarte bogate în antioxidanți;

 - Au proprietăți anticancer;

 - Se remarcă datorită conținutului lor de betacaroten și vitamina C;

 - Ajută la întărirea sistemului imunitar;

 - Sunt alimente benefice înainte și în timpul sarcinii;

 - Sunt recomandați în cazul afecțiunilor digestive;

 - Ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal;

 - Sunt depurativi și favorizează detoxifierea ficatului.